BOEUF BOURGUIGNON
Gjør deg klar for en fransk klassiker, som er verdt sin lange koketid. Boeuf Bourguignon er en slow cook oksegryte, som er laget med kjærlighet og smaker ditto.
Dette trenger du :
6-8 personer
Ca 2 kg oksekjøtt, feks høyrygg eller mørbrad.
200 g bacon
Klarnet smør
3 gulrøtter i skiver
2 løk i skiver
15 hele småløk
2 toppede ss jyttemel
1 glass tomatpure, gjerne økologisk
1/2 flaske rødvin. jeg brukte en økologisk fransk.
1/2 liter kjøttkraft
½ kinsesisk hvitløk
200 g champignon
Rosmarin og timian
2 laubærblad
Salt og pepper
Slik gjør du :
Skjær opp kjøtt og grønnsaker i passelige biter, bacon i terninger . Stek så baconet i smør til det blir mykt (ikke sprøtt). Ha det over i en bolle og sett til side, tilsettes gryten mot slutten. Brun kjøttet i pannen i resten av smøret, litt om gangen Ta kjøttet over i gryten. Stek deretter grønnsakene i pannen og ha over i gryten og tilsett salt og pepper. Strø over jyttemelet og bland godt med kjøtt og grønnsaker. La det surre i gryten noen minutter. Hell så over vin, kraft og tomatpuree. Kok gryten på lav varme i 5-6 timer.
Tilslutt tilsetter du baconet og urter. Kok så videre i ytterligere 1 time. Smak til med mer krydder om nødvendig.
Server gryten med potetmos laget av mandelpoteter, eller mos av for eksempel sellerirot, blomkål, tilsatt smør,rømme, litt fløte, salt og pepper.
Når jeg velger kjøtt foretrekker jeg gressforede dyr som jeg vet har hatt et godt liv til de ble menneskeføde. Huldrefe i Troms er et eksempel på en slik gård.
Gryten som jeg lagde her om dagen hadde jeg ikke bacon, og erstattet tomatpuré med hermetiske tomater. For mer “varme” hadde jeg i ingefær, garam masala, cummin og tørket koriander. Når jeg lager mat senker jeg skuldrene, og leker meg litt. Jeg bruker smaksløkene for å finne den perfekte balansen.
Lykke til,
Smil fra Line-Lilalife