TRADISJONSMAT, FÅRIKÅL

 

Høst og tid for fårikål, norges ubestridte nasjonalrett? Ikke bare er det nydelig, det er lekende lett å lage og ikke minst supersunt.

 
 

De siste årene har jeg virkelig fått øynene opp for tradisjonsmat. Næringsrik mat, som er naturlig dyrket og avlet fram. Slik våre forfedre gjorde det. Jeg velger kjøtt, fugl og vilt fra beitefora dyr. Det gir kjøtt og melk som inneholder mye høyverdig protein, mineraler og andre næringsstoffer, og en god balanse mellom omega-3 og -6-fettsyrer. Dyr som spiser kraftfôr har et langt høyere inneholdt av omega-6. Omega-6 er en betennelsesfremmende fettsyre som mange reagerer negativt på om de får for mye av den. Overdrevent inntakt kan føre til hjerteproblemer og leddsmerter.

Det er mye god næringen i bein og marg. Kraft laget av dette er skikkelig supermat. Gelatin fra fiske- og kjøttkraft har i årtusener blitt brukt som universalmiddel mot alt fra hud- og leddproblemer til fordøyelsesplager, infeksjonssykdommer og hjertelidelser. I tillegg til å smake mye bedre enn ferdigkjøpt buljongterninger, inneholder kraft viktig næring. Så husk å “slurp” i deg margen fra fårikålbeinene.


Dette trenger du:

Til 4 personer

1 kilo fårikålkjøtt, gressfôret

1 kålhode, ca 1 kilo

Hel pepper

Salt

Kvernet pepper

5 dl vann

 

Dette gjør du:

Kutt opp kål i biter. Legg kjøtt og kål lagvis, salte og pepre for hvert lag. Ha i noen hele pepperkorn og fyll opp med vann. La dette koke opp og la så småkoke under lokk til kjøtt er supermørt. Minst 2-3 timer.

Vel bekomme!

Smil fra Lila <3

 
Line Holdal