Indisk gryte, laget med kjærlighet

 

Forsøk å ta livet mer med ro, det sies at ”slow living means more living”.  Vi vet at stress er negativt for helsen vår, og at kroppen trenger riktig drivstoff. Så la oss starte “oppbremsingen” med litt slow food. Mat laget med kjærlighet, smaker mye bedre. Jeg tuller ikke, det er bare å prøve. Husk å pust mens du kokkelerer, og et glass rødvin skader ikke. Spis glad, leken mat, og NYT!

 
AdobeStock_63896687.jpeg
 

Alt skal gå kjapt i dagens samfunn, og det effektiviseres på alle plan. Det er utrolig lett å la seg rive med i ”jaget”. Jeg elsker Odd Eidner sitt uttrykk: Gå sakte, stans ofte, lytt mye.

Hør episoden fra podcasten min med Odd HER, i episode 25 tar jeg opp temaet alkohol venn eller fiende.


Dette trenger du:

Til 4 personer

7-800 gram lammekjøtt, eller annet gressfôreret kjøtt.

 

Marinade:

  • 2- 3 ts garam masala

  • 2 ts koriander

  • 2 ts cumin

  • 2 ts paprikapulver

  • Litt chilipulver ettersom hvor mye du liker

  • Salt og pepper

  • 2-3 ss klarnet smør eller kokosfett beregnet til steking

  • 2 ss tomatpuree, gjerne økologisk

Til gryten:

  • 1 stor gul løk

  • 1 rødløk

  • 1 rød paprika

  • 1 pakke økologiske hermetiske tomater

  • 2 pakker koksmelk

  • 1- 2 ts av alle krydrene jeg nevnte ovenfor til marinade

  • Salt og pepper

  • Og gjerne tilsett kraft

Hot stuff:

  • 5-6 ss ingefær

  • 1 gulerot

  • ½  kinesisk hvitløk

  • Eventuelt litt gurkemeie

  • 1 ts sitron

  • 2 dl Olivenolje, kaldpresset

  • Salt, pepper

Dette gjør du:

Marinade:

Smelt det klarnete smøret i en panne, tilsett tomatpuree og la dette «putre» litt. Da får vi bort den litt bitre smaken. Tilsett alle krydrene og bland. Skru ned varmen og ha så i kjøttet. La dette gjerne stå noen timer, eller over natten. Slik at du får mest mulig smak i retten.

PS: tilsett gjerne litt krydder som nellik, kanel, tørket ingefær, skikkelig nam!

Gryten:

Om kjøttet står i kjøleskap ta det ut 1-2 timer før det skal stekes. Kutt opp løk og paprika. Varm opp pannen, tilsett klarnet smør eller kokosfett. Brun kjøttet i to omganger, og legg det i en gryte. Sett på middels varme og la dette begynne å putre. Surr løk og paprika i pannen, rør inn krydrene. Ha dette sammen med kjøttet. Tilsett kokosmelk og de hermetiske tomatene. La dette stå å koke (det skal småputre) gjerne i flere timer. Bruker du lammekjøtt eller andre kjøttstykker som trenger tid anbefaler jeg 4-6 timer. Når du kjenner at kjøttet begynner å bli mørt, smak til sausen med salt, pepper,  hot stuff  om ønskelig og eventuelt mer av de andre krydrene om du ønsker det.

Hot stuff:

Riv ingefær, gulrot og gurkemeie og finhakk hvitløk. Bland alt i en bolle, tilsett olje. Mos med en stavmikser. Smak til med sitron og salt. En perfekt dressing og for å tilsette i gryter. Gir masse smak, og inneholder bare nyttig ingredienser!

Gryte smaker godt sammen med blomkålris, crispy blomkål og en god raita dressing.

Smil fra Line

AdobeStock_94869995.jpeg
 
Line Holdal