Lutefisk med en ny vri
Nå er den her igjen, den o søte juletid. For mange innebærer det fordøyelsesbesvær, sure oppstøt, vektoppgang, og mindre energi. Med enkle grep kan man unngå dette og uten å fjerne smak og selve matopplevelsen. Hadde ikke det vært godt å møte 2020 mer opplagt enn noen gang?
Jeg elsker lutefisk og spiser den laget på tradisjonell måte et par ganger i året med verdens beste samvittighet. Da er både sirup, poteter og brunost på bordet, dessverre er ikke kroppen min like glad i det som meg.
I episode 42 på podcasten min får du masse gode sprudlende tips til glad og magevennlig julemat og snop, hør den HER.
PSSST her er mine beste tips til en smilende julemage.
Her kommer lutefisk med en liten Lila vri, som jeg må si kanskje jeg synes er vel så god som den tradisjonelle.
Lila lutefisk (Til 4 personer)
Når man kjøper lutefisk får man ofte anbefalt opptil 700 gram lutefisk per person. Min erfaring er at det er svært få som spiser denne mengden, spesielt når man får masse herlig tilbehør til fisken.
Lutefisk
Ca. 1 kilo
Salt
Klargjør fisk og legg den på et stekbrett. Ha godt med salt på fisken 3 timer før den skal i ovnen. Ha over stekefolie. Varm opp ovnen til 225 grader og stek fisken i ca. 20 minutter.
Tilbehør
Saus:
1 sjalottløk
1 dl tørr hvitvin
3 dl fløte
2 ts Dijon sennep
3-4 ss smør
Klype salt
Klype pepper.
Slik gjør du:
Finhakk løken og kok sammen med vinen til den er halvert. Tilsett fløte og sennep. La dette koke 5-10 minutter til sausen har tyknet litt. Rør så inn smør, smak til med salt og pepper.
Erterpuré:
300 gram frosne erter
1 dl fløte
2 ss smør
Klype salt
Klype pepper
Kok opp vann , tilsett litt salt og tilsett ertene. La ertene få et oppkok. Hell av vann, og ha ertene i en kjøkkenmaskin eller blender. Tilsett fløte og smør og ”kjør” dette til en glatt masse. Ha det så tilbake i kjelen, varm opp, og smak til med salt og pepper.
Sellerirotfries
400 gram sellerirot
Klarnet smør, kokosfett eller olivenolje
Salt
Persille
½ tomat (kan droppes)
Kutt opp sellerirot i terninger. Varm opp fettet langsomt. Ha i selleriroten varsomt, da fettet blir veldig varm. Stek selleriroten til den er gylden, rør litt rundt underveis. Hell av fettet (rist det godt av), ha på salt, finhakket gressløk og tomat.
Sprøstekt lettsaltet sideflesk eller bacon
400 gram
2-3 ss smør
Kutt bacon i små terninger. Surr i smør på litt over middels varme til baconet er blitt stekt slik du ønsker.
Server gjerne denne retten med et tørt glass hvitvin og en underberger.
Etter en mektig men velsmakende middag smaker det godt med en søt avrunding. En Lila pannacotta uten sukker, er prikken over i en.
Smil fra Line