Uncategorized

Vil samfunnet at vi skal være syke?

Tags:  

I den siste tiden har jeg brukt mye tid på å tenke på akkurat dette. Hovedgrunnen til det er at jeg daglig treffer på mennesker gjennom jobben min som er blitt syke. Da tenker jeg på diabetes 2, lavt stoffskifte, autoimmune sykdommer som  psoriasis, leddgikt, ms, sjøgren, morbus chrom, høyt blodtrykk, intoleranser, allergier etc. Alle disse lidelsene kan man bli mye bedre av, og i beste fall bli helt symptom fri ved å legge om kosten .

Men hva skjer når man drar til legen? Mange blir satt på medisin før det prøves ut å gjøre endringer på kost, oppfordres til mer aktivitet, og stresse ned. Stort sett alle livsstilsykdommene som jeg har ramset opp skyldes hormonell ubalanse, og da ofte for at man har et forhøyet nivå av insulin. Dette påvirker produksjon av andre hormoner og det oppstår ubalanse mellom katabolske (nedbrytende) og anabolske(oppbyggende) hormoner. Lekk tarm er også interessant i denne sammenhengen.

http://dagenstankevekker.blogg.no/1271940596_matintoleranse_kan_vr.html

Jeg har flere graverende eksempler på kunder som har hatt diabetes 2 i mange år, uten å bli oppfordret til å endre livsstil. En fortalte at legen hadde sagt følgende:

» Regner med at du har lyst til å fortsette med det «glade liv», kanksje like greit å begynne rett på insulin». Nå endel år etter er ikke denne mannen like glad for det valget som ble tatt.
Dessverre er det mer komplisert å reversere en diabetes 2 diagnose etter 20 år på insulin. Det er mulig, men en lengre prosess.

Ellers opplever jeg mange solskinnshistorier blant de som er med på kurs og som kommer som kunder. Ei jente som var ille utsatt for psoriasis ble total forvandlet på 1 mnd, kunne nesten ikke kjenne igjen jenta.
Flere spør : » hvorfor blir jeg så mye bedre i hud, ledd, mage»?

Glukose fester seg lett til proteiner i blodet, glykolisering. Dette kan føre til betennelser i kroppen. Helt enkelt kan man si at sukker er betennelsesfremmende.

Det som bekymrer meg mest oppe i det hele er at Danmarks største børsnoterte selskap ( ifølge mannen min:)), hovedsaklig selger insulin. Dette er en stor business, som skremmer meg!

Kan man stole på at de valgene som blir tatt på øverste hold ikke er styrt av insulin, sukkerindustri og andre sterke aktører?

Hva mener du?

Et litt bekymret Smil fra

Line Holdal

  23 COMMENTS

 • Tonje november 4, 2010 Reply

  Det er nok bekymringsfullt hvor mye den rike bioteknologi-industrien kan trekke i tråder i forhold til at de skal få solgt mest mulig av produktene sine.. Money money money sier jeg bare. SKUMMELT!

  • line november 4, 2010 Reply

   Kan ikke bli mer enig. SKUMMELT

 • Veronica november 4, 2010 Reply

  Jeg som har sett altfor mange filmer i sjangeneren «konspirasjonteorier»…. sier det samme. Så klart vil selskapene som eier underselskaper i sjangeren mat, helse og militær at det skal være krig, elendighet og sykdom. Ellers blir de jo ikke multi-milliardærer!!! Det er nok av folk i det amerikanske Senatet som har interesser både her og der… uten at det er ulovlig. Eller at de sitter i styre for selskap A som eies av selskap B, og selskap B eier også selskap som selger noe som den politikeren da har godkjent, så det er ikke bare-bare å vikle ut dette snøret og se hvor og hvem som flytter penger.

  Vet ikke om du så lista mi? http://verosgalematverden.wordpress.com/meninger/dokumentarer-du-br-se/ – da har jeg betydelig fler men de er i kategorien «politikk» og ikke «mat», så da holder vi det vekk fra sida, så slipper jeg å krangle med folk pga det. Jo flere dokumentarer man ser og jo mer man vet om f eks mat, jo tydeligere er det jo at dokumentarene har rett. Vi blir syke av tilsetningsstoffer som myndighetene selv har godkjent, HVORFOR??

  Og matallergi er jo ofte også e-stoffer i kostholdet, aspartam MSG osv… synd mange leger og eksperter IKKE tenker på det… man trenger jo ikke å snu om hele kostholdet nøvdvendigvis, bare ta bedre valg når det gjelder det du kjøper..

  • line november 4, 2010 Reply

   Har også sett endel filmer som absolutt gjør meg redd, det er et spindelnett. Skal sjekke ut lista på bloggen din. Så forøvrig den fine klubba du hadde lagt ut i går, he he.

   • Veronica november 4, 2010 Reply

    😉 ikke sant.

    Og som nevnt, bare send e-post om du trenger flere dokumentarer eller ikke finner dem. Jeg synes alle typer konspirasjonsteorier er interessant når samme navn går igjen overalt – hva i alle dager skal man tenke da?? Jeg VET jo at tilsetningsstoffene er farlig, jeg reagerer jo på dem selv, så hva annet er sant :S det forferdelig.

    • line november 4, 2010 Reply

     :-). Du gjør en super jobb V:-). Mail meg gjerne på line@holdal.no

 • veldig viktig å sette lys på dette. du vet, legemiddelindustrien er stooor og har mye penger og makt.. :/ skummelt i grunn

  • line november 4, 2010 Reply

   Ja håper flest mulig får opp øynene:)

 • Irina november 4, 2010 Reply

  Hei Line!
  Enig igjen på alle punkter. Samtidig møter jeg gjennom jobben flere pasienter som overhodet ikke interessert i å forandre på livsstillen.»Kan ikke leve uten brød!»,»jeg skal heller ta mine tabletter, bare det ikke er insulin for den vil jeg ikke ha!» osv. Det er også mye forvirring blant folk, føler at det jeg sier strider vedlig med «offisielle anbefalinger», f.eks fra Diabetes forbundet- «Jeg drikker vel juice uten sukker(en diabetiker)»,Potet kan jeg vel spise, det fikk jeg beskjed om fra diabetes sykepleier».»Fastlege sa at jeg har veldig lite sukker i urin og at det ikke er så farlig!»Sukk fra meg.

  • line november 4, 2010 Reply

   Godt poeng Irina, og takk for at du engasjerer deg. Opplever mye av det samme på foredrag, og generelt . Man føler at det å skulle legge om kostholdet sitt blir for utfordrende, og man er ikke villig til å gi slipp på vanene sine. Dessverre.

 • hannem november 4, 2010 Reply

  Har ofte lurt på om enkelte leger er litt «i lomma» på legemiddelindustrien. Har jo hørt om at de får tilbud om gratis kurs betalt av – nettopp legemiddelindustrien. Det fins et ordtak som sier: «There’s no such thing as a free lunch!»
  Og det slår meg at man skal være bra frisk for å være syk, både for å orientere seg rundt sykdommen og for å gjøre de rette valgene!

  • line november 4, 2010 Reply

   Den satt Hanne, skikkelig inner tier! Tror nok endel av legene lar seg lokke, men ikke alle. L:)

 • Linda november 4, 2010 Reply

  Hei Line!
  Hva tenker du om kosthold/vs. MS? Har du noe erfaring eller tanker omkring dette?

  • line november 4, 2010 Reply

   Foreløpig har jeg ikke jobbet med noen som har MS. Vi har snakket mye om det på ernæringsterapi studiet. Et fellestrekk for alle immunologiske sykdommer er å gjenopprette tarmsystemet da, samt kutte sukker og redusere på raffinerte karbo som er betennelsesfremmende. Fett er også essensielt for å gjenoppbygge nerveledningene. L:)

 • Elisabeth november 4, 2010 Reply

  Ja, man skal være bra frisk for å være syk. Og når man kommer til legen, er syk og har hatt plager lenge, er det ikke lett å mobilisere det motet som skal til for å «trosse» legen og be om alternativ til medisiner. De fleste vil være takknemlige for at legen kan stille en diagnose og gi medisiner slik at plagen forsvinner. For å stille de riktige spørsmålene og be om god behandling må man rett og slett være godt oppdatert og ha kunnskap om utfordringene ved egen helse. Ellers er man prisgitt legen, og ikke alle leger er våkne nok til å anbefale de nære løsningene (som ex mat) og prøve det først.

  En annen ting ved vårt samfunn er at alt skal skje så raskt, alle behov skal tilfredsstilles NÅ. Og det å ha smerte er en «uting» vi vil ha bort så fort som mulig. Å få medisiner som fjerner symptomer raskt vil for mange være det beste som kan skje. Dessverre kommer man ikke til kjernen av problemet. Og i mange sammenhenger kan det ta tid å komme til kjernen via naturmetoder.
  Mange vil også opprettholde livsstilen de har uten for store omveltninger eller egeninnsats.

  Men jeg må si jeg er imponert over lchf-kosten. Kroppen svarer utrolig raskt på et eller annet som har vært ubehagelig (ikke nødvendigvis sykdom). Og DET kan kanskje gi håp og mot for flere til å holde ut den tiden det tar for at kroppen skal lege seg selv.

  • line november 4, 2010 Reply

   Enda et godt poeng, takk for innspill. Enig i alt du skriver. Vi får håpe flere leger klarer å se de store linjene, og selv tilbyr sine pasienter en livestilendring kontra medisiner .

   Men vi er gode ambassadører, og får fortsette med å spre det glade budskap. L:)

 • Anette november 4, 2010 Reply

  Hei Line.
  Må bare nok en gang fortelle deg hvor inspirerende du er!! tusen takk. Men så lurer jeg på om du kan tenke deg noen sammenheng med å leve på lavkarbo kosthold og utvikle høyt stoffskifte pga det.Opplever at fastlege ikke er en sparringspartner da jeg har tatt opp spm m henne og får svar at «tja,nei,tror vel ikke det,men…» Så derfor, har du hørt om det kan ha noen sammenheng?
  A:)

 • Janicke Kittilsen november 4, 2010 Reply

  Veldig bra innlegg Line!!! Jeg opplever at leger ikke har satt seg inn i kosthold. Nesten som det ikke er viktig, vi har jo medisiner. Skremmende med medisin/sukker industri.

  • line november 4, 2010 Reply

   Takk søte du:). Ja det er skremmende at de faktisk ikke ser at vi er et produkt av det vi spiser og hvordan vi lever livet vårt. Klemmm

 • silje november 4, 2010 Reply

  nok en flott blogg! er for meg utrolig deilig å endelig kan se andre med samme mening og erfaring som meg-da jeg lenge har følt meg temmelig «utstøtt» med mine plager.
  nesten som man ikke blir trodd,og legen min bare snakker bort med andre ting når jeg nevner matintoleranse og lekk tarm.
  venter på resultat fra bio tek på hva jeg ikke tåler,og i mellomtiden har jeg kutta ut mel,melk,egg,gjær og sukker.
  men vet jeg ikke blir frisk før jeg får reparert tarmen-og heldigvis skriver nå legen min ut sykemelding i det minste.
  har ikke sjans å gå på jobb slik det er.
  MEN så lurer jeg på: er det noen av dere som vet om man også skal holde seg unna sukkerarter som er i det meste av karbohydrater?
  for jeeg har pleid å spise glutenfri spaghetti/pasta,og også ha sesamfrø,linfrø og solsikkekjerner i brødene jeg baker med jyttemel/bokhvetemel-0g det er jo sukkerarter i dem?
  er jammen meg mye å sette seg inn i…:)

  hilsen silje

  • line november 4, 2010 Reply

   Hei Silje.

   Så fint at du liker bloggen min:). Jeg skal også sette igang med reparering, har bestemt meg for å begynne for fult i januar.

   Mitt råd til deg når du skal gjenoppbygge er å holde deg til de naturlige karbohydratene som kjerner, nøtter, bær, grønnsaker. Brødene du baker ville jeg spist litt av, sammensetningen er jo veldig fin. Men den glutenfrie pastaen er erfaringsmessig mye rart i , og har en høy glykemisk indeks.

   Høres ut som om du er godt igang, som deg har jeg allerede kuttet det samme som deg, utenom egg.

   Hold meg gjerne oppdatert på hvordan det går:)

 • silje november 4, 2010 Reply

  ja jeg tror jeg bare skal holde meg unna den glutenfrie pastan.
  men synes det er litt vanskelig å finne noe sammen med middagen.
  jeg er litt forsiktig med grønnsaker i og med at jeg ikke vet om jeg reagerer på fruktose.
  venter i spenning på svaret fra biotek altså..
  men når det kommer til brødene jeg baker,bør jeg kutte ut de frøene/solsikkekjernene siden de inneholder sukkerarter?
  jeg fikk igår pakke fra helseogkost.no. hadde bestilt rismelk som jeg tenkte jeg sikkert kom til å tåle.
  så jeg lagde vaffelrøre av eggerstatning,rismelk,salt og rismelk.
  allerede mens jeg spiste,fikk jeg litt vondt i magen. gikk å la meg,og neste morgen nærmest eksploderte det. fy søren så dårlig jeg ble.
  hva tror du det kan komme av? er det ikke bare ris,vann og solsikkeolje i den risdrikken? er jo det som står på pakken..
  jeg leste en plass at karbohydrater består av stivelse og sukker,bør jeg da kun spise mat som inneholder 0 karbohydrater?

  ja jeg føler jeg er godt i gang,men ooooj så mye mer det er å hente. oppdager stadig noe nytt..
  og sliter veldig med å sette sammen middager.
  og for å ikke snakke om pålegg!
  er jo enten melk eller sukker i alt.
  har du noe tips til pålegg? leser jo og at man bør unngå svin pga fordøyelsen-og svin er det jo i alt av kjøttpålegg.
  og i tillegg leste jeg at man burde egentlig unngå rødt kjøtt??
  føler jo nesten det ikke er noe mer igjen å spise. kun kylling og fisk…:)

 • silje november 4, 2010 Reply

  skulle ikke stå rismelk to ganger i vaffel oppskriften min hehe,skulle stå maismel:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
 • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
 • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
 • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature #royalsnappingartist #mittlofoten