ARTIKLER Trening

Vektnedgang med optimal ketose

På denne tiden av året er det mange som børster støv av badevekten og tar en ærlig titt i speilet, i helfigur. Medlemsververne fra Elixia kjenner sin besøkelsestid og slanketilbudene florerer. Starter du nå er du klar til bikinisesongen.

 

 

Vektkurve 2 jpg

 

Jeg kan en del om trening og slanking. Trening er bra for oss, men bidrar lite til en varig vektnedgang. Kjører man hardt nok på begge deler samtidig tror jeg det kan være veldig ugunstig for helsen.

 

 

Jeg er syklist. Syklister er såklart opptatt av vekt. Er man for tung i sykling så har man ikke nubbesjans. En vektforskjell på 10 kg i en bakke på 10 km som har 10% stigning vil utgjøre omtrent 10 minutter.

 

 

321539_158350674333551_1006385975_n

 

 

Jeg har ført treningsdagbok lenge og i årene 2008 til 2013 har jeg i lengre perioder også loggført vekten og hva jeg har spist. Ikke fordi jeg syntes dette var spesielt morsomt, men fordi det var eneste måten jeg klarte å kontrollere matinntaket på. Dessuten lærte jeg en del om hva maten inneholdt og hvordan ulik mat virket på meg. De fleste slankemetoder fungerer så lenge viljen er sterk nok. Jeg har vært alt for "flink".

 

I disse årene har jeg hatt 3 «skippertak», hver med omtrent 10 kg nedgang i vekt. I de periodene jeg ikke har orket å fokusere like mye på å holde vekta, eller har trent hardt, har jeg typisk gått opp i vekt. I mesteparten av tiden har jeg hatt 3-6 treningsøkter pr uke. Kostholdet i denne perioden har vært det vi tradisjonelt regner for sunt kosthold og som blant annet Olympiatoppen anbefaler. Dvs ganske mye karbohydrater. Og minst mulig fett, for fett blir man feit av, det har du sikkert hørt?

 

I de periodene hvor jeg har gått ned i vekt har jeg ligget på et energiinntak på omtrent 1700-2100 kcal. Kombinert med mye trening, full jobb og familieliv er dette så klart alt for lite for en mann på 189 cm. Når man går opp i vekt vil man legge på seg mest fett og når man går ned vil man miste en god del muskelmasse. Dette reduserer kroppens energibehov over tid. I tillegg tror jeg man risikerer å pådra seg funksjonelt lavt stoffskifte. De mindre alvorlige følgene av dette er at man enda lettere vil gå opp igjen i vekt.

 

Dette er altså ikke måten å gjøre det på.

 

Etter 4-5 år med denne håpløse ørkenvandringen la jeg om til et kosthold med lite karbohydrater for omtrent ett år siden. Siden den gang har vekten min vært nesten helt paddeflat. Fettprosenten har vært helt stabil. Muskelmassen går ikke ned selv i perioder uten trening. Jeg har samtidig kunnet spise mer enn nok mat og dermed kunnet gi kroppen den energien og næringen den har trengt.

 

Glem alt du har lært om energi inn og kalorier. Det er hormonene våre som dikterer vekta. Insulin er den viktigste i denne sammenheng. Trening er generelt veldig gunstig, men det viktigste for vektnedgang er å spise mat som normaliserer hormonnivåene våre. Klarer du å holde insulinnivået lavt vil en rekke andre hormoner normalisere seg, ikke minst leptin som styrer hvor mye fett du har på kroppen.

 

 

Chart Blood Glucose Fat Protein Carbohydrate

Blodsukkerreaksjon. Skjematisk illustrasjon

 

 

Nøkkelen til vektnedgang er derfor å holde blodsukkeret lavt og stabilt over tid. Blodsukkeret påvirkes hovedsakelig av karbohydrater og til en viss grad av protein. Derfor er et kosthold med lite karbohydrater og riktig mengde protein gunstig for fettforbrenningen og stabilisering av vekta. Det er gjort mange undersøkelser som støtter dette og det finnes en fin liste over publiserte studier for eksempel på dietdoctor.com, se link nedenfor.

 

La det være sagt, jeg er i utgangspunktet veldig negativ til slanking. Jeg tror det kan være veldig usunt å spise for lite i lengre perioder. Dersom du bare har noen få kilo for mye bør du ikke slanke deg, men legge om til et kosthold basert på ren mat, gjerne Paleo type kosthold eller tradisjonsmat. Hvis du har et moderat inntak av brød, poteter, pasta, frukt og ris og kutter alt som inneholder sukker så vil de fleste se en normalisering av vekten over tid.

 

Men hvis du av helsemessige årsaker har blitt rådet til å gå ned i vekt, eller av andre grunner har behov for å gjennomføre en større vektreduksjon så er et strikt ketogent kosthold sannsynligvis det mest effektive. Lavkarbo er ikke noe nytt. Dette gir en vektnedgang for de fleste. Men poenget er at det er store individuelle variasjoner i akkurat hvor mye karbohydrater hver av oss tåler før fettforbrenningen avtar. Noen tåler ganske mye, men de som typisk trenger å gå ned i vekt tåler gjerne mindre. Det er veldig lett å havne i limbo. Skal du spise mye fett må du sikre at du forbrenner det effektivt. Nøkkelen for å lykkes med vektnedgang ved strikt lavkarbo er å oppnå optimal ketose. I mitt neste blogginnlegg skal du få en enkel og grei oppskrift for hvordan du gjør dette. Dette kommer i løpet av kvelden. Børst støv av badevekten og gjør deg klar. Denne gangen kan du innfri nyttårsløftet.

 

Alex

 

http://www.dietdoctor.com/science

Alex Gundersen

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
 • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
 • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
 • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature #royalsnappingartist #mittlofoten