ARTIKLER Trening

Vektnedgang med optimal ketose – del 2

Kroppen har i praksis to ulike typer drivstoff. Karbohydrater eller fett. Proteiner er mest for byggesteiner å regne, men spiser du for mye protein så vil kroppe omgjøre det til glukose. Så nøkkelen til å oppnå høy fettforbrenning er derfor lavt inntak av karbohydrater, moderat inntak av protein og et høyt inntak av fett.

 

Hvis du ikke fikk med deg første delen av denne serien så kan du finne den her.

 

Det er flere hormoner involvert i dette gamet. Men det holder i grunnen å kjenne til insulin. Dette hormonet har mange ulike roller men i denne sammenheng er oppgaven å redusere blodsukkeret og stimulere til fettlagring. Det er samtidig et signal til kroppen om at det er nok av mat tilgjengelig (Evolusjonært betyr mye karbohydrater at det er sommer og overflod av mat). Dermed er det ingen grunn til å bruke av fettreservene, så fettforbrenningen stopper opp.

 

Lavt insulinnivå oppnår du altså ved å ha et lavt og stabilt blodsukker. Fravær av mye og raske karbohydrater stabiliserer blodsukkeret.

 

Ok. Da har vi skjønt det. Det er i grunnen veldig enkelt. Når kroppen ikke får karbo gjennom mat og har brukt opp det lille den har lagret av glykogen så har den ikke noe valg, den må i gang å brenne fett.

 

Fase 1 i tilpasningen:

Fettforbrenningen tiltar med en gang du kutter ned på karbene. Men det tar noen dager med konstant lavt insulinnivå før kroppen forbrenner nok fett til å erstatte glukose som drivstoff for de kritiske oppgavene. I denne perioden kan du få abstinenser eller klare symptomer på «avvenning». Er du veldig sukkeravhengig vil dette kunne være omtrent like sterkt som en mild influensa og vil kunne være ledsaget av ørhet, småsvimmelhet og følelsen av at det går treigt rundt i hodet. Fordi du etter hvert får lave glukogenlagre i musklene kan det føles tungt å gå i trapper. Piffen forsvinner. Så langt alt normalt.

 

I denne perioden er nøkkelen å spise mye fett. Har du fettskrekk så kan du bare glemme å lykkes med dette. Du bør holde deg til animalsk fett så hvis du tilhører dem som tror at mettet fett er farlig så les deg opp på dette. Fett skal være ditt viktigste drivstoff nå.

 

 

Post exercise meal

Rita's fermenterte rødkål får følge av margkraft og div godsaker.

 

Meierismør og kokosfett er supert for å lindre overgangssymptomene. Begge inneholder en stor del mellomlange fettsyrer som kroppen ikke kan lagre så disse forbrennes promte i leveren. Dette booster nivået av ketoner i blodet. Ketoner er reststoffer av fettforbrenningen. Ketonene overtar de fleste oppgavene som glukose har hatt frem til nå og forsyner hjernen og musklene med energi. Og det på en minst like effektiv måte. Det hevdes på flere hold at både hjertemuskelen og hjernen fungerer bedre på ketoner enn på glukose. Kaffe med et par spiseskjeer godt usaltet meierismør og kokosolje kjørt med stavmikser er et kjent keto-triks. Start de første dagene med dette.

 

 

Mbc kaffe

                        Magic Bullet Kaffe

 

 

Kroppen trenger noe glukose til enkelte vevstyper men selv om du ikke spiser noe karbo i det hele tatt så kan den lage det lille den trenger fra fettmolekylene og fra proteiner. Laktat eller melkesyra du kjenner i lårene når du syntes det er tungt å gå i trapper i denne fasen blir også resirkulert til glukose.

 

Etter hvert som tilpasningen til fettrik kost har pågått minst et par uker vil musklene begynne å brenne fett direkte i muskelvevet og dette frigjør ytterligere ketoner til bruk for hjernen. De fleste vil i denne perioden merke en fantastisk bedring kognitivt. Hjernen har jevn og god tilgang på ketoner og utsettes ikke for lavt glukosenivå hver 3 time.

 

Protein:

De fleste spiser alt for mye protein når de legger om til et strikt lavkarbo kosthold. Protein gir en stigning i insulinnivået. Det er gunstig å spise protein til alle måltider, men hold deg til et inntak på mellom 0,6 og 1 gram pr fettfri kroppsmasse pr dag. Dess mindre du trener dess mindre trenger du. Er du kvinne på 70 kilo med 20% kroppsfett trenger du altså mellom 34 og 56 gram. Deler du dette opp på dagens 3-4 måltider blir det kun små porsjoner med kjøtt eller fisk det er snakk om. Velg derfor fettrike proteinkilder og lag fete sauser.

 

 

Laks

 

 

Salt og mineralbalansen:

En annen viktig ting å være klar over i denne fasen er at saltbalansen endrer seg ganske dramatisk. Man mister gjerne 1-3 liter kroppsveske og dermed mye salt i løpet av den første uken i ketose. Derfor må man tilføre salt fra første dag. Minst 10 gram inkludert det du får fra mat. Dersom du ikke gjør det vil du lett bli dehydrert og få hodepine og bli slapp og svimmel. Det er saltmangel som er hovedgrunnen til «keto-flu» eller «Atkins flu» som er en betegnelse på symptomene man kan oppleve de første dagene på strikt lavkarbo.

 

SeaSalt2

 

Dersom man ikke tilfører salt så vil kroppen kompensere for dette med å kvitte seg med kalium, og kalium vil du helst ha gode nivåer av fordi det beskytter muskelmassen din i perioder med kaloriunderskudd. Så drikk minst to kopper buljong eller kraft pr dag så lenge du er i ketose, ha gjerne salttabletter i lomma og ta en ved minste ubehag. Litt godt uraffinert mineralsalt i et glass vann er også fint. Føl deg frem. Noen trenger mye mer enn andre og hvis du trener en del og drikker mye vann så mister du en del salt. Selv lå jeg nok nærmere 20 gram de første ukene. På høykarbo er dette usunne mengder fordi kroppen akkumulerer natrium i nyrene, men dette endrer seg fundamentalt på lavkarbo og saltet er ute av kroppen i løpet av noen få timer. Matvarer som er fine i denne fasen er bacon, røkelaks eller spekeskinke. Disse inneholder mye salt.

 

Glem alt du har lært om at salt er usunt i denne fasen, du kan trappe ned til din minimumsgrense så snart du har tilpasset deg det nye kostholdet ditt. For sikkerhets skyld ville jeg tatt et tilskudd av både kalium og magnesium. Henholdsvis 200 og 400 mg.

 

De fleste opplever avvenningssymptomer og et visst ubehag i den førse fasen. Dette avhenger av hvor mye karbohydrater og sukker du er vant til å spise. Føler du deg bra kan du gjerne ta en rolig treningsøkt. Det fremskynder tilpasningen fordi kroppen tømmes for glykogen raskere. Kroppen tvinges til å brenne fett. 

 

Fase 2 av tilpasningen

I løpet av noen få dager er altså det verste overstått. Og du vil få målbare ketonverdier i blod eller urin. I denne fasen kan det hende du får litt acetonlukt av ånden din. Det går over etter et par dager. Så følger fase 2 av tilpasningen. I følge Phinney og Volek kan det gå opptil 2-3 uker før man treningsmessig kan yte på samme nivået som før omleggingen. For min egen del tok det noe lengre tid. I denne fasen begynner musklene å bruke triglyserider direkte i muskelarbeidet og dette frigjør ketoner til bruk for hjernen og andre organer.

 

I denne fasen kommer energien gradvis tilbake. Dersom du pleier å trene på høy intensitet, så bør du likevel ikke forhaste deg med dette. Det kan fort bli nedtur. All trening med høy intensitet krever muskelglykogen og dette har du lite av akkurat nå. Rolige økter er fint og det er mer enn nok energi til lange gåturer, men hard kondisjonstrening er tøft inntil man er «keto adaptert». Dersom du ikke trener noe særlig i det hele tatt er det ikke sikkert du merker noe som helst i denne fasen.

 

Optimal ketose:

Kostindusert ketose er en naturlig og ufarlig tilstand for alle friske mennesker. Vi produserer ketoner jevnt og trutt, mest om natten og mest når vi går lenge uten mat. De fleste som spiser under 50 gram karbo kommer i ketose som er et nivå av ketoner i blodet over 0,5 mmol/L. De fleste som trener mye vil være i lett ketose etter en lang økt, uavhengig av kosthold.

Merk at diabetes 1 pasienter ikke må gjennomføre dette. Dette kostholdet fordrer også at du spiser ganske lite frukt og du mister derfor tilgang på denne viktige kilden til vitaminer og mineraler. Det er derfor ikke gitt at uavbrutt ketose over lang tid er utelukkende gunstig. Det vi snakker om her gjelder i de tilfellene der vektnedgang for en periode er et viktig mål.

 

Det meste som jeg har skrevet om i denne bloggposten vil du finne omtalt i bøkene til Phinney og Volek som jeg har linket til nedenfor. Bøkene kan bestilles på Amazon og du kan kjøpe Kindle versjonen så får du bøkene med en gang. Kindle kan du laste ned til både PC, nettbrett og smartelefon, gratis. Generelt vil jeg si at det er lurt å lese seg litt opp på vitenskapen bak dette. Du vil sikkert møte mange forståsegpåere som hardnakket vil hevde at fett er usunt og at på lavkarbo mister man bare vann osv. Kanskje kan de til og med kan vise til en artikkel eller to i VG om dette.

 

Det skjer en stor omstilling i kroppen og det gir trygghet å forstå hva som skjer. Forfatterne dokumenterer også en lang  rekke andre positive effekter av et lavkarbo kosthold som er veldig interessant å få med seg og dette gir god inspirasjon i tilpasningsfasen.

 

At vi går ned i vekt og kan leve godt uten karbohydrater har vært kjent i lang tid nå og siden Atkins kom på banen har dette blitt en populær og velprøvd diett for vektnedgang. Det som forfatterne Phinney og Volek har brakt av ny kunnskap er deres beskrivelse av «the optimal ketone zone». En sweetspot for ketonnivå som gir best resultater for vektnedgang og ytelse i treningssammenheng.

 

ketones

 

Med et vanlig lavkarbo kosthold havner man lett på 0,2-0,5 mmol/L i ketonnivå. Dette er ikke nok til at hjernen fungerer optimalt og heller ikke nok for å beskytte muskelmassen din ved varig kaloriunderskudd. For mange er ikke dette en sterk nok fettforbrenning til å gi vektnedgang av betydning. Og nettopp her tror jeg mange vil havne når man famler i blinde, derfor skal vi gå litt mer vitenskaplig til verks.

 

Forfatterne mener det optimale ketonnivået skal være mellom 1,5 og 3 mmol/L. Hit kommer mange ikke på moderat lavkarbo.  Særlig ikke med diverse avstikkere i form av noen vinglass, et par pizzabiter eller en del mørk sjokoklade. Mange har høy følsomhet for sukkerinntak og vil måtte ha et mye mer strikt kosthold over flere uker før ketonnivået kryper opp hit.

 

Du får heller ikke et veldig godt bilde av å bruke urintester (link). Disse gir en viss indikasjon, men de måler ikke på den av de tre ketonene som er viktigst, og dessuten kan det være til dels store avvik mellom utskillelsen av ketoner i urin og ketoner i blod, særlig etter noe tid fordi utskillelsen av overskuddsketoner i urin typisk vil gå ned på litt sikt. Disse sticksene gir en fin indikasjon på ketose, men de kan altså ikke brukes for å finne din tålegrense for karbo slik at du kan sikre deg å være i optimal ketose. Du bør måle i blod.

 

 

20131228_171244

 

 

Jeg fikk tak i min ketonmåler på Boots apotek på Høvik. Jeg tror også man kan bestille fra Amazon. Teststripsene er grisedyre. Jeg bestiller mine fra et apotek i Canada til CAD 2 pr stk. Dette er det billigste jeg har funnet. Bestill en blodsukkermåler samtidig, så ser du hva som påvirker dette. Du vil finne at ketonnivået og blodsukkernivået er nærmest perfekt omvendt korrelert med hverandre.

 

En del styr med prikking i fingeren altså, men du kan gi deg med dette så snart du har funnet frem til din tålegrense for karbo og når du er sikker på at du er i optimal ketose. Ulvehunger, sukkersug og kraving vil forsvinne fort nå. Du kan plutselig oppdage at du har glemt å spise lunch, det er lett å gå lenge uten mat. Kroppen henter det den trenger fra fettreservene nå. Spis deg mett på ekte mat med mye fett og ikke tell kalorier. Kiloene vil renne av deg. Ikke fall for fristelsen til å ta et kakestykke eller nok raske karbohydrater til å bryte ketosen. Det kortslutter hele greia og du må begynne helt på nytt. Kroppen snur seg tvert rundt og gjør seg klar til karbo bonanza. Du har akkurat fortalt den at sommeren er kommet og det er på tide å spise seg opp for vinteren. Andreas Eenfeldt, kjent lavkarber fra dietdoctor.dom, har vist i et innlegg på bloggen sin hva som skjer dersom man skeier ut en weekend (rosa stolpe i figuren), se bildet som jeg har lånt fra bloggen hans:

 

 

optimal-ketos-2meng

Fra Dietdoctor.com, link til artikkelen på slutten her.

 

Senere, når du er tilpasset dette kostholdet, vil du nok kunne tåle en mindre utskeielse uten at det går uker før du er i gang igjen, men inntil videre, hold deg på den sikre siden.

 

Trener du mye vil du nok kunne tåle en del karbo, spesielt etter trening, da er insulinsensitiviteten høy. Jeg spiser ofte bær eller litt frukt etter trening. Når du er godt i gang med en lengre treningsøkt vil også insulin være «sovende» og du kan tilføre noe karbo uten å bryte fettforbrenningen. Prøv deg frem. Et ketogent kosthold sparer muskelglykogen og behovet for å tilføre karbo er lavt. Hvis du i det hele tatt trenger karbo på lengre økter er det ikke rare greiene som skal til, det er nok at hjernen tror du har tilgang på sukker. Mye av det som begrenser ytelse er styrt av prosesser i hjernen og man vet at det hjelper å skylle munnen med sportsdrikke for å «lure» hjernen til å tro at det er tilgang på glukose.

 

Glykogenlagrene varer i evigheter når du er tilpasset dette kostholdet. Når formen er bra kan jeg sykle en hel dag på bare saltvann. Det er en magisk følelse og legge mil etter mil bak seg og vite at nå går du kun på eget kroppsfett. Gjennomsnittspulsen vil stige noe, men du vil oppleve mindre "pesing". Pulsterskelen vil typisk øke noe også. På lange økter bruker jeg av og til litt Superstarch fra Generation Ucan. Det er et superlangsomt karbohydrat som ikke gir  stigning i insulin.

 

 

012

  Merkelig nok går dette nesten bra med piggdekk.

 

Den kjente amerikanske «slankeren» og bloggeren Jimmi More har laget en flott dokumentar i form av ett helt år med daglige keton og blodsukkermålinger. Se link nederst. Han gikk initielt betydelig ned i vekt på Atkins diett, men så stoppet det opp og han gikk en god del opp tross lavkarbo kosthold. Først når han begynte å måle ketonnivåene og fikk justert inntaket av karbohydrater ned til et nivå som ga optimal ketose så løsnet det og han gikk ned en haug med kilo i løpet av det året. Det er ganske artig lesing. Han har laget et lengre innlegg for hver måned fra det året.

 

Vektkurve 2 jpg

 

Selv har jeg spist ketogent i snart ett år. For første gang siden jeg var ung har jeg klart å stabilisere vekten. Og jeg spiser meg mett til hvert eneste måltid. Jeg har variert mellom 79 og 82 i omtrent ett år. Dette er omtrent samme vekten som jeg hadde da jeg gikk på videregående. Svingningene er minimale og normale. Typisk var vekten lavest i sommer. Jeg tror ikke jeg hadde klart å holde meg her nede hvis jeg hadde spist slik jeg gjorde før.

 

I perioder med mye å gjøre på jobben går fettforbrenningen min ned.  Når jeg trener går fettforbrenningen opp. Og den holder seg høy i et par dager etterpå. Typisk har jeg ketonnivå på 1-1,5 på vanlige dager og 2-3 på kvelden etter en treningsøkt. I perioder med mye stress kan jeg komme ut av ketose uten å spise mer karbo enn vanlig. Stress gir meg typisk noe høyere insulinnivåer. All grunn til å unngå stress altså.

 

Lykke til. Hvis du har lyst til å prøve dette så bare fyr løs med spørsmål i kommentarfeltet så skal jeg svare så godt jeg kan!

 

Godt nyttår

 

http://www.dietdoctor.com/final-report-two-months-of-strict-lchf-and-ketone-monitoring

http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-1-30/14409

http://www.dietdoctor.com/science

http://www.amazon.com/The-Art-Science-Carbohydrate-Performance/dp/0983490716

http://www.amazon.com/The-Art-Science-Carbohydrate-Living/dp/0983490708

http://www.amazon.com/Precision-Glucose-Ketone-Monitoring-System/dp/B008UZVLM8/ref=pd_sim_hpc_7

http://www.universaldrugstore.com/medications/Precision+Xtra+Ketones+Test+Strips/

 

 

Alex Gundersen

  16 COMMENTS

 • Tine desember 29, 2013 Reply

  Hei! Så kjekt å komme over dette blogginnlegget. Jeg har tydd til ketose flere ganger når jeg skal kvitte meg med litt sideflesk. Jeg har alltid brukt ketosesticks fra apoteket til ca. 100 kroner for en hel haug. En må ikke ha måleapparat og dyre greier for å følge med på ketosenivået.  Lykke til, jeg dropper innom for motivasjon 🙂

 • Brittidettehuset desember 29, 2013 Reply

  Hei, godt nyttår! Interessant lesning dette. Som nybegynner kunne eg godt tenke meg konkrete eksempel på alternative måltidsinnhald, ev link til kvar eg kan lese meir om dette?

 • Alex desember 29, 2013 Reply

  Hei Britt

  Jeg anbefaler deg å lese en av de to bøkene til Phinney og Volek, linker står nederst i blogginnlegget, begge har også en del oppskrifter. Ellers er dietdoctor.com en fin ressurs for videre tips.

  Alex

 • Bente Linjordet desember 29, 2013 Reply

  Godt nyttår Alex!! 

  Jeg synes tema er interessant og har tilpasset meg lavkarbo etter mitt behov som er større energi og mer stabilt blodsukker. Du er helt inn i teoriene, jeg gjør det mer på feelingen, hva trenger kroppen min eller hva har den lyst på nå ,med bakgrunn i den lille teorien jeg har fått med meg. Så takk for dine enklere forklaringer, istedenfor å lese teoribøkene, det setter jeg stor pris på :-))

  Jeg har kommet fram til at vi har forskjellige kropper og forskjellige behov og ønsker med kroppene våre og vi har generelt mange kroppslikheter i tillegg, en kropp er en kropp, du skjønner hva jeg mener!!  Så å finne balansegangen her må jo bli det optimale. Og da blir det viktig med god teoretisk informasjon og bevisstgjøring og kjennskap til egen kropp som gir gevinst.

  Jeg for min del har en liten matpause nå etter jul, er ikke sulten! Det vil si, jeg spiser litt julematrester, men ønsker å bli sulten før jeg spiser, så jeg har lange opphold mellom måltidene eller små mengder mat av gangen. Og jeg tilfører kroppen min grønnsaksjuice (hjemmlaget med jucermaskin) to ganger i løpet av dagen fordi den har lyst på det og føler velbehag ved å drikke det. Grønnsaker var min hovedingrediens før jeg ville prøve lavkarbo, som betyr at jeg antagelig var på rens av kroppen. Jeg følte velbehag også med den dietten. Jeg drikker gjerne kaffe og skal prøve ditt tips til frokost i morgen, men smør med salt. (har ikke uten akkurat nå) Hvorfor foreslår du smør uten salt når du også forslår vann med salt  ???  Jeg har nemlig drukket kaffe med fløte og litt salt og synes det er supergodt!    TAKK!!!!

  B.

 • Alex desember 29, 2013 Reply

  Hei Bente!

  Du, det med usaltet smør i MBC-kaffen er bare fordi jeg syntes det er bedre uten saltsmaken. Når sant skal sies så er det sjeldent jeg har smør uten salt i huset selv og som regel blir det til at jeg bruker normalsaltet smør hvis jeg lager meg en slik. Det går fint det også.

  Ellers er det nydelig å høre at du er mer intuitiv mhp hva kroppen trenger og om den trenger mat eller ikke. Det virker som de fleste blir det når de fokuserer på kosthold. Jeg tror jo at hvis vi er "stille som mus" så kan vi "høre" hva den vil ha, i overført betydning:)

  Lykke til

  Alex

  • Bente Linjordet desember 29, 2013 Reply

   Du er herlig Alex, "stille som mus" er et godt uttrykk 😀  Ønsker deg gode treningsøkter i det nye året 🙂

 • Alex desember 29, 2013 Reply

  Takk Bente! Godt år til deg også! Er du i form igjen etter jula? Spiser du godt og klokt nå da?:)

 • Tone desember 29, 2013 Reply

  Hei 🙂 Leste dette med stor interesse! Har du link til hvor du bestiller teststripsene fra? De var jo som du nevnte grisedyre her til lands 😉

 • Alex desember 29, 2013 Reply

  Hei Tone, her bestilte jeg:

  http://www.universaldrugstore.com/medications/Precision+Xtra+Ketones+Test+Strips/

  2 CAD pr stk er det billigste jeg har funnet.

  Lykke til!

  Alex

 • Tone desember 29, 2013 Reply

  Tusen takk for svar 🙂

 • Hilja desember 29, 2013 Reply

  Dette var spennende lesning. Jeg prøvde lavkarbo i ett år for en lang tid tilbake men vekten stoppet opp etter kun et par måneder. Følte at jeg strevde i ett helt år for gjeves. Denne gangen har jeg nylig startet opp med tanke på helsen først og fremst, men dette innlegg gav meg håp om at jeg kanskje kan klare å rikke på vekten i tillegg 🙂 Takk for bra tips.

  • Line desember 29, 2013 Reply

   Så godt å høre :), masse lykke til.

 • Hilja desember 29, 2013 Reply

  Hei Alex.

  Jeg har et spørsmål om keton stripsene du kjøper fra Universal Drugstore: Har du noen gang kjøpt større enn en 10-pakning uten å måtte betale toll til posten? Er usikker på hvilken størrelse jeg skal velge…

 • Hanne desember 29, 2013 Reply

  Hei, veldig interessant innlegg. – Nå har eg bestilt strips for måling av ketoner; har tidligere kjøpt måler som kan brukes til måling av både blodsukker og ketoner. Me det eg lurer på; når på dagen bør eg måla ketoner i blodet? De er jo dyre, så her bør ein vel gå målretta fram!

  • Alex desember 29, 2013 Reply

   Hei, ja de er dyre. Jeg ville målt om morgenen, før frokost.

   Alex

    

 • Hanne desember 29, 2013 Reply

  Hei, takk for rask respons. Målte 1,2 ketoner og 6 i blodsukker  i går lørdag kl 1730. I dag tidlig søndag kl 0850, målte eg 0,8 ketoner og 5,1 i blodsukker. har bestilt anbefalte bøker.og rar lest bloggen til Jimmy Moore.  Kjenner meg ikke direkte svimmel, men aboslutt ikke i toppform, hodet er ikke helt med. Kjøper usaltet meierismør og kokosolje ved første anledning, seinast i morgon! 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
 • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
 • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
 • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature #royalsnappingartist #mittlofoten