ARTIKLER FAVORITTER RÅD

URKORN OG HAVREBONANSA

Tags:     

Forekomsten av cøliaki, intoleranser, irritabel tarm, autoimmune sykdommer med mer har eksplodert og de lærde strides, korn eller ikke korn?

Som med det meste ellers i livet finnes det alternativer som er bedre enn andre. Skal du først spise korn, anbefaler jeg urkorn.

Vi lever i et samfunn hvor alt skal effektiviseres, koste hva det koste vil. Korn dyrkes i rekordfart, noe som utarmer jorden, påvirker næringsinnhold, og gjør det vanskeligere å fordøye. Det viktigste er å få “supergluten” og “superstivelse” så industribakte brød kan heve seg inn i himmelen. At dette skaper krøll for meg og deg er ikke viktig. Heldigvis finnes det så mange gode alternativer, et av dem er urkorn.

URKORN

Dette er korn som dyrkes i Norge på en organisk måte, og som er optimalt tilpasset vårt klima.
Disse korntypene er generelt:
Lettere å fordøye
Bedre for tarmfloraen vår
Inneholder mer gode fettsyrer, mer proteiner og mindre karbohydrater
Ofte økologiske

Steel cut/knivkuttet havregryn?

Vanligvis blir havregryn valset, når havre er steel cut er de kuttet med kniv. Dette gir mer struktur i både kokt grøt og eventuell kald kjøleskapsgrøt og mange vil si en bedre smak. For meg er dette rolls roycen av havregrøter, som er med å løfte hverdagen min. Jeg rett og slett elsker den, og gleder meg til å spise den hver en dag.

Holdt meg unna korn

I mange år har jeg holdt meg helt borte fra korn, rett og slett for at jeg merket at jeg ikke hadde godt av det. Den siste tiden har jeg introdusert litt og litt urkorn,  havre fra urkornet svarthavre, emmer, enkorn og spelt.  Jeg må si jeg var veldig spent på hvordan systemet skulle reagere, men det har gått overraskende bra. Både med fordøyelsen og blodsukkeret! I tillegg syrner jeg ofte kornet noe som både gjør det enda lettere å fordøye samt øker næringsinnhold.  Her er oppskrift på surdeigsbrød og surdeigspannekaker.

Havre (av god kvalitet)

Jeg er så heldig å ha med meg legendariske lege og professor Arnold Berstad på mine kurs og i januar skal han være med på en Lilalive, gled dere! Arnold er en forkjemper for havre, og dette er noen av argumentene Arnold har for at havre er bra for oss.
Inneholder kostfiberet betaglukan, som senker kolesterolet, stabiliserer blodsukkeret og reduserer risikoen for hjerte-karsykdom
Inneholder polyfenoler, en sterk antioksidant som blant annet har soppdrepende egenskaper
Er rik på tryptofan, en aminosyre som er viktig for at vi skal kunne produsere serotoning og melatonin.
Havre er ganske slimete, Arnold beskriver dette slimet som GULL for fordøyelsen vår 😉 Ikke ofte slim er gull
Alt dette er med å støtter bakteriefloraen vår
Les mer om polyfenoler
Personlig tilsetter jeg alltid ekstra kollagen og godt med smør for å øke protein- og fettinnhold. En porsjon Lila luksushavregrøt, holder meg mett i mange mange timer.
Her er mine favoritter med Steelcut havre alle er linket direkte til oppskrift. Bare trykk på tekst 🙂

CHIA- OG HAVREMIKS MED KARAMELL OG KAFFE

HAVRELAPPER

LILAFROKOST HAVRE+QUINOA

PIZZA AV EMMER

SURDEIGSPANNEKAKER

Korn utgjør fortsatt en liten brøkdel av mitt kosthold som primært består av kjøtt, fisk, kraft, fermentert mat/drikke og masse gode grønnsaker som helst er litt varmebehandlet.

Nyt helgen, XOXO Line

Havrelapper

 

 

 

Line Holdal

  1 COMMENT

 • Monica Thorheim januar 20, 2019 Reply

  Hei! Hvor kjøper du Tryptofan?

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - In Tune with nature - #lilalife #bodø #visitbodo #yogadaily #yogainspiration #hiking #nothernnorway #runandrelax #doterra #doterralife #visitbodø #yogacertified
 • - Be grateful for what you have, and work for what you want! - Endelig tilbake i Bodø, kjoler og høye hæler er gjemt i skapet, joggesko og natur is the best( og pysj😂) #bodø #visitnorway #visitbodo #lilalife #hiking #yogadaily #yogalove #yogainspiration #doterra ##nature #hike #love #life
 • When things change inside you, things change around you #lilalife #life #yogadaily #yogainspiration #yogalove #travel #düsseldorf #germany #grow #nature #learning #doterra #doterralife #bluediamond
 • - Worrier or a Warrior? I have decided to be a warrior after several years beeing a real worrier. Day by day, step by step, learning and growing on my way. And I have really enjoyed celebratipn in Dusseldurf with my doTERRA family. Next year in Rome, and as you can see I, @plant_based_wisdom and @henriettekalgraff had planned this😉🇮🇹Look forward to doTERRA Europe convention 2020 in Italy😍😍😍😍😍 #doterra #doterraeurope #lilalife #germany #italy #düsseldorf #rome #bluediamond
 • - The power of nature! Jeg elsker oljene mine, og håper at alle alle alle skal få oppleve effekten og gleden av dråpene! .
.
Det å få være på convention å lære mer og mer om kjemien i oljene, hvordan de virker, og hvordan de kan gjøre en forskjell for deg og meg= pur lykke! 
doTERRA sourcing the best, helping the most! For meg har det å ha et åpent sinn endret livet 100 %. Benjamin Franklin sier: When you are finished changing, you are finished. .
.
Tidligere hadde jeg en liten konkurranse i forbindelse med aktiv mai, gratulerer @jomfrulillevik 2 oljer er på vei til deg🥰
 • - Happy birthday Norway❤️🇳🇴 Even though I feel blessed travelling and learning at the @doterraeurope convention. It feels a little sad not beeing home. You all have to celebrate a little extra for me🎈- #norway #birthday #17mai #doterraconvention #doterra #essentialoils #travel #dusseldorf #lilalife #yoga #yogainspiration #yogadaily #yogalove #hiking
 • Jeg elsker frokost, og ingenting er bedre enn å spise en laaaang frokost og bare slumre etterpå. Med familien, kjæresten, eller hjertevenner.
🥰 .
👉🏼Det trenger heller ikke være vanskelig å trylle frem en leken frokost som: .
.
💝Smaker godt
💝Holder blodsukkeret stabilt
💝Er bra for hormonene dine
💝Rett og slett hele deg.. .
.
👉🏼Jeg fikk servert denne frokosten av en veldig god venninne i Stockholm for noen dager siden. Kjenner enda smaken i munnen, og følelsen av glede i hele kroppen. Sharing is caring så her kommer fremgangsmåte:
.
Søtpotetrøsti

1/2 relativ stor søtpotet
Salt
Pepper
Slik gjør du: .

Skrell søtpotet, rasp og klem ut det vannet du får ut med hendene dine. Bland inn litt salt opp pepper med hendene dine. Ha smør i en panne, fordel massen i en god stekepanne. Stek på middels varme til røren har stivnet, snu og stek på andre siden.
Server med:
.

Hakket løk og champignon som du surrer i smør (tåler du ikke smør kan du velge ghee, kokosfett eller olivenolje), smak til med salt og litt sitron. Stek et egg, og kutt opp en halv avokado. Strø litt sesam og valmuefrø for pynt, og litt urter er alltid godt og fint 🙂 Du kan fint også feks bruke en dråpe eterisk olje, feks basilikum. . #naturalfoods #friends #prana #paleo #lovefood #lilalife #hormonehealth #stabilebloodsugar #doterra @whatsbalance ❤️
 • Yoga har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, og det er så mye mer enn den fysiske delen; asanas. Pust, tilstedeværelse, takknemlighet... De siste årene har vært fantastiske, men travle. Yoga har ikke blitt glemt, men har fått en mindre plass i livet mitt.

Jeg har forelsket meg dagene i Stockholm, rett og slett i yoga. Og jeg gleder meg til å fordype meg i tiden fremover.

I dag var jeg på to fantastiske timer med @rkm_acharya_yoga og mellom timene delte han så mye spennende blant annet fra ayurveda. Og jeg gleder meg til å ha han med som gjest på podcasten.

Nok en gledings; ny episode med yogini, isbader, og superdamen @trineberge_ er nå tilgjengelig🥰👉🏼 Gled deg❤️ #yoga #stockholm #urbanom #yogadaily #yogalove #travel