Hjertesukk

Trist, og litt forbannet!

For deg som har fulgt meg her på bloggen så vet du kanskje at jeg har en forhistorie med alvorlige spiseforstyrrelser, og at jeg etter hvert utviklet 3 autoimmune sykdommer (der ditt eget immunforsvar går til angrep på egne celler)

 

Det startet med at jeg som 14 åring kom over at fett var fetende og livsfarlig med tanke på hjerte og kar. Uvitende som jeg var strippet jeg kostholdet mitt for fett uten å ane hvilke konsekvenser det ville få for resten av livet mitt. Jeg visste lite om at fett blant annet var en nødvendighet for hormonproduksjon og for å kunne ta opp livsnødvendige vitaminer og mineraler.

 

Spiseforstyrrelsene styrte livet mitt i altfor mange år, heldigvis kom jeg over Fedon som klarte få opp øynene for at mat var så mye mer enn kaloritelling. Jeg bestemte meg for at jeg ville lære mer og bestemte meg for å studere ernæring.

 

Jeg startet mine studier på en statlig skole, hvor jeg igjen ble fortalt at fett var farlig, og at alle burde spise brød og drikke melk. Vi regnet kalorier så blekket sprutet, og jeg ble bare verre og verre. Heldigvis tilfedig eller ei så kom jeg over studiene til Tunsberg Medisinske fagskole og jeg kunne fortsette reisen min mot en frisk og rask Line.

 

Det har tatt tid, krefter og pågangsmot. Men det har vært verdt det, for nå som 42 åring er jeg frisker og raskere enn på mange år. Spiseforstyrrelsene borte, og mine autoimmune sykdommer holder jeg i sjakk ved hjelp av livvstil. Men dette er virkelig ikke takket være de statlige rådene, fetthysteri og kalortelling.

 

Jeg har forstått at i enklete sammenhenger kommer jeg lengre med å holde kjeft. Men her om dagen kjente jeg at nå er det nok. Etter å ha sett dette innlegget ble jeg både trist og forbannet. Jeg har opplevd mye siden jeg i 2008 var ferdigutdannet ernæringsterapeut og hadde skrevet hovedoppgave om leaky gut syndrome. Faktisk så mye motgang at jeg en periode valgte gjøre noe helt annet. Fra å måtte gå fra en prosjektlederstilling som jeg elsket for at bedriften jeg jobbet for ble truet med å miste anbud fra Fylke siden jeg anbefalte smør. Jeg fikk valget anbefal margarin eller si opp, jeg sa opp. Jeg har møtt overleger som har vært behandlere i familiære situasjoner hvor jeg på en ydmyk måte har prøvd å foklare min tilnærming som bare fnyste og sa at Berit Nordstrand var det dummeste kvinnemennesket hun hadde møtt. Jeg har så mange andre triste, sjokkerende eksempler men jeg stopper her.

 

Jeg er så lykkelig for at et naturlig kosthold og livsstil endret livet mitt, og jeg ser at det gjør en enorm forskjell for så mange mennesker. Jeg er ydmyk og mener at de statlige rådene absolutt fungerer for noen, men ikke for alle. Og ikke for oss som har utviklet intoleranser eller annen autoimmunitet. Så hva trigger meg?

 

Dette innlegget trigger alt i meg. Så det er så gjennomsyret kjøpt og betalt, IDUN ketchup sunnere enn hjemmelaget fermentert ketchup?

Sunnere med hjemmelaget ketsjup?

Hvilken er sunnest? Vi har laget Berit Nordstrands ketsjupoppskrift, næringsberegnet den og sammenlignet den med Idun Tomatketchup som vi har kjøpt i butikken.

Publisert av BraMat.no Søndag 8. juli 2018

 

 1. De sier ikke et ord om hva fermenteringsprosessen gjør med honningen. Jo det blir omgjort til organiske syrer. Det dannes gode melkesyrebakterier som er probiotisk og bra for fordøyelsen vår.
 2. At salt er farlig for oss er en MYTE, og det er store forskjeller på salt. Styrer vi unna bearbeidet mat på poser, kartonger med mer har vi luket bort saltet som ikke er gunstig for oss. Kvalitetssalt er med å styrer mange viktige prosesser i kroppen vår
 3. At to ernæringsfysiologer sammenligner honning med sukker er også flaut. Sukker er strippet for næring, mens honning inneholder masse nyttig.

 

Her  kunne jeg listet opp flere ting som rett og slett bare er flaut, og TRIST. Jeg vil ha ærlige råd som ikke er kjøpt og betalt. Og heldigvis så er alt i livet en dynamisk proses, og jeg ser at de statlige rådene gradvis endres og da til det bedre. La oss NYTE naturlig mat,  uten å veie, uten å telle, men for at det gjør DEG godt og glad.

 

Og tilbake til IDUN ketchup ingen dør av å spise det en gang i blant, og heller ikke daglig. Poenget mitt er at mat laget bra bunnen er det noe eget med. Vil vi glemme matradisjoner, kjærlighet til maten, og fermentering en eldgammel mattradisjon som utelukkende er bra for oss?

 

Jeg har full respekt for at ikke alle har tid, lyst eller ork til å fermentere ketchup, koke kraft, eller lage mat fra bunnen. Men da er det et valg du tar, og ikke basert på at du tror at kjøpe ketchup og annen ferdigmat er sunnere for deg….

PS: her er oppskrift på min favorittketchup fra fermenteringedronning Gry Hammer.

Smil fra Line-Lilalife

Hva er den autoimmune protokollen? Les mer HER

Hvordan komme igang? Les mer HER

Spis og lev deg frisk, HER

 

 

 

Line Holdal

  7 COMMENTS

 • Naturmamma - anita juli 11, 2018 Reply

  Velger glatt hjemmelaget fermentert over Idun 👌

 • Lisa juli 11, 2018 Reply

  hvordan kan de snakke om at Idun kommer best ut ifht næring når det de egentlig snakker om er kalorier? argh!

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ganske uforståelig 🙁

 • Andreas Sundt juli 11, 2018 Reply

  Blir rett å slett glad når jeg leser dette. Stå på 👍🏻

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Så hyggelig :), I WILL!

 • Tone juli 11, 2018 Reply

  Går det an? At noen er kjøpt og betalt for å framsnakke industrien er vel ikke så uvanlig? Det er deprimerende nok. Men at et statlig organ som fylket (regner med at det er fylkeskommunen) kan tillate seg å true med å trekke et anbud fordi en medarbeider i firmaet anbefaler sunn mat i en blogg som ikke er relatert til firmae – det opprører meg! Er ikke det lovstridig? Og kunne vært anmeldt?

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ja dette er veldig trist. Kunne nok vært anmeldt, men dette er 10 år siden og ikke en kamp jeg kommer til å ta nå. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • ⠀
You don’t have to eat less - ⠀
you just have to eat more «right»⠀
⠀
Jeg har fått dilla på smoothie bowl, og får masse spørsmål om hva en typisk lila bowl består av. I en bowl kan du virkelig la fantasien herje, og leke! ⠀
Akkurat nå går det i dette hos meg: ⠀
⠀
🍓Kremete smoothie (oppskrift lengre ned)⠀
🍓Kokosyoghurt ⠀
🍓Granola, jeg har kjøpt en paleo variant, men det kan du lett lage selv eller bare hakke litt nøtter og kjerner⠀
🍓Mandelsmør⠀
🍓Ristet kokosflak⠀
🍓Litt tørkede eller friske bær⠀
⠀
⠀
Kremet smoothie⠀
⠀
Dette trenger du:⠀
⠀
🥑1/2 avocado⠀
🥥3 toppede ss kokosyoghurt⠀
🥑1 dl kokosmelk (kan erstattes med havre eller Mylk)⠀
🥥 1 eggeplomme⠀
🥑1 1/2 dl frosne jordbær⠀
🥥1-2 ss kollagen⠀
🥑1 liten ts ekte vanilje⠀
⠀
Smak til med valgri søning daddelsukker, lønnesirup, stevia eller honning.⠀
1-2 dråper vill appelsin⠀ ⠀
Slik gjør du:⠀
⠀
Ha alt i en bolle og mos med stavmikser, nytes med en gang! Smaker nesten som softis, yummmmm! Tilsetter du de andre ingrediensene over blir det en skikkelig digg bowl.⠀
⠀
In life,⠀
much like smoothies,⠀
you get out⠀
what you put in⠀

#happyfood #lilalife #naturkilden #glutenfree #diaryfree #paleo #cleaneating #happygut #lilalife #paleo #hormonalhealth #bloodsugarbalance
 • The more you let go,⠀
the higher you rise! ⠀
⠀
Å gi slipp er jammen ikke lett, ⠀
men noen ganger 100 % nødvendig.⠀
⠀
To let go does not mean to get rid of. To let go means to let be. When we let be with compassion, things come and go on their own.” ⠀
⠀
Mine svakeste punkt er å regulere stress, ⠀
er jeg stresset er det vanskeligere å gi slipp. Gir jeg ikke slipp, blir jeg mer stresset. Som kan bli til en vond spiral, om jeg ikke tar mine forhåndsregler.⠀
⠀
Daglig «toucher» jeg innom John Maxwell sin livssyklus:⠀
⠀
Prøv⠀
Feil⠀
Lær⠀
Forbedre⠀
Prøv igjen⠀
⠀
🔄⠀
⠀
Denne kan brukes til alt i livet.⠀
Og jo mer avslappet vi er,⠀
jo lavere skuldre vi har, ⠀
jo mer rom for 
flyt, balanse og lekenhet! ⠀ #visitnorway #visitbodø #bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #lilalife #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • When life turns you⠀
upside down⠀
Simply ⠀
adjust⠀
your view⠀
⠀
Jeg elsker følelsen av å være opp ned,⠀
det gir meg ro og jeg tenker klarere.⠀
⠀
Planen fredag var ferie,⠀
den tanken holdt jeg på noen timer😂⠀
helt til det kom mail fra doTERRA it’s BOGO time. Kjøp en få en! ⠀
⠀
Det er virkelig en SUPER artig uke,⠀
som er for gøy og bra til å ikke dele.⠀
⠀
Jeg gleder meg, og har utsatt ferien til neste helg😂 Et minutt opp ned så var alt bra igjen, og planene endret.⠀
⠀
Livet mitt har blitt ekstremt mye enklere etter jeg har blitt mer fleksibel, ⠀
rett og slett flinkere til å leve i nuet, ⠀
and go with the flow.⠀
⠀
Nå er jeg så glad for BOGO flow😍😍😍👉🏼, info og tilbud finner du i bio’en min🥳
 • Like wildflower;⠀
you must allow⠀
yourself to grow⠀
in all the places⠀
people tought⠀
you never would⠀

#gildeskål #norge #nord #northern it! #visitnorway #visitbodø #bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #lilalife #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #instagram #ig_nature #ig_captures_landscape #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • Happiness lives
inside of the 
smallest moment! 
Åhhh som jeg nyter de 25 gradene vi har tilsammen denne sommeren😂 #halvdansivertsen 
#sandhornøya #summer #lifequotes #live #lilalife #behappy #speed #outofcomfortzone #enjoy #mittnordnorge #nord #nordnorge
 • FRiDAY⠀
is my second⠀
favorite⠀
F-word⠀
⠀
My first is food😜⠀
Definitely food⠀
⠀
Det tok meg noen år ⠀
å forstå at det ene ikke trenger utelukke det andre.⠀
⠀
Det er fullt mulig å spise «glad» burger, pizza, pasta, med en liten LILA’tvist.⠀
⠀
Matglede er så digg, ⠀
mistet den på din vei?⠀
Lover deg det eg fullt mulig å finne den igjen.⠀
⠀
Se mulighetene,⠀
ikke begrensningene,⠀
og vær åpen for at det kan bli langt bedre enn du noen gang har forestilt deg🤩⠀
⠀
Glad, leken mat kan være⠀
usannsynlig god⠀
og perfekt for deg.⠀
⠀
Good real food⠀
Good real people⠀
= Lilalife
⠀
Hva står på menyen hos deg i dag? 🥳 Jeg har lyst på sushi, burger blir når normalen er tilbake her i nord. Nå skinner solen, det er varmt og ganske så digg! 
#lilalife #food #happyfood #natural #naturalfood #paleo #real #realfood #bodø #norway #nutrition #nutritionist
 • Find what makes you happy, 
and get lost in it! #visitnorway #visitbodø #bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #lilalife #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • DON’T BE⠀
ashamed of⠀
your story⠀
IT WILL⠀
inspire others..⠀
⠀
Alle har vi gjort ting vi angrer på, ⠀
som vi gjerne skulle lagt lokk på.⠀
⠀
I 2007 tok jeg brystimplantat, aldri angret mer på noe! 
i 2015 tok jeg dem ut, en lykkens dag!⠀
⠀
Jeg kunne holdt kjeft,⠀
jeg valgte være åpen⠀
for jeg har tro på:⠀
⠀
åpenhet⠀
det ekte⠀
kommunikasjon⠀
⠀
Det perfekte finnes ikke, ⠀
og vi lærer på vår vei.⠀
⠀
La oss være åpen, ⠀
inspirere⠀
og løfte hverandre.⠀
⠀
⠀
When you communicate⠀
it become part of ⠀
your past⠀
⠀
When you ⠀
keep it within⠀
it becomes part⠀
of your future

#lilalife #visitbodo #yoga #yogalife #liveterbestute #nature #litletinden #hiking #livingontheedge #bodø #lifequotes #ignordnorge #girlsontop #utnorge #mittnorge #fjelltur #fjelljenter