Hjertesukk

Trist, og litt forbannet!

For deg som har fulgt meg her på bloggen så vet du kanskje at jeg har en forhistorie med alvorlige spiseforstyrrelser, og at jeg etter hvert utviklet 3 autoimmune sykdommer (der ditt eget immunforsvar går til angrep på egne celler)

 

Det startet med at jeg som 14 åring kom over at fett var fetende og livsfarlig med tanke på hjerte og kar. Uvitende som jeg var strippet jeg kostholdet mitt for fett uten å ane hvilke konsekvenser det ville få for resten av livet mitt. Jeg visste lite om at fett blant annet var en nødvendighet for hormonproduksjon og for å kunne ta opp livsnødvendige vitaminer og mineraler.

 

Spiseforstyrrelsene styrte livet mitt i altfor mange år, heldigvis kom jeg over Fedon som klarte få opp øynene for at mat var så mye mer enn kaloritelling. Jeg bestemte meg for at jeg ville lære mer og bestemte meg for å studere ernæring.

 

Jeg startet mine studier på en statlig skole, hvor jeg igjen ble fortalt at fett var farlig, og at alle burde spise brød og drikke melk. Vi regnet kalorier så blekket sprutet, og jeg ble bare verre og verre. Heldigvis tilfedig eller ei så kom jeg over studiene til Tunsberg Medisinske fagskole og jeg kunne fortsette reisen min mot en frisk og rask Line.

 

Det har tatt tid, krefter og pågangsmot. Men det har vært verdt det, for nå som 42 åring er jeg frisker og raskere enn på mange år. Spiseforstyrrelsene borte, og mine autoimmune sykdommer holder jeg i sjakk ved hjelp av livvstil. Men dette er virkelig ikke takket være de statlige rådene, fetthysteri og kalortelling.

 

Jeg har forstått at i enklete sammenhenger kommer jeg lengre med å holde kjeft. Men her om dagen kjente jeg at nå er det nok. Etter å ha sett dette innlegget ble jeg både trist og forbannet. Jeg har opplevd mye siden jeg i 2008 var ferdigutdannet ernæringsterapeut og hadde skrevet hovedoppgave om leaky gut syndrome. Faktisk så mye motgang at jeg en periode valgte gjøre noe helt annet. Fra å måtte gå fra en prosjektlederstilling som jeg elsket for at bedriften jeg jobbet for ble truet med å miste anbud fra Fylke siden jeg anbefalte smør. Jeg fikk valget anbefal margarin eller si opp, jeg sa opp. Jeg har møtt overleger som har vært behandlere i familiære situasjoner hvor jeg på en ydmyk måte har prøvd å foklare min tilnærming som bare fnyste og sa at Berit Nordstrand var det dummeste kvinnemennesket hun hadde møtt. Jeg har så mange andre triste, sjokkerende eksempler men jeg stopper her.

 

Jeg er så lykkelig for at et naturlig kosthold og livsstil endret livet mitt, og jeg ser at det gjør en enorm forskjell for så mange mennesker. Jeg er ydmyk og mener at de statlige rådene absolutt fungerer for noen, men ikke for alle. Og ikke for oss som har utviklet intoleranser eller annen autoimmunitet. Så hva trigger meg?

 

Dette innlegget trigger alt i meg. Så det er så gjennomsyret kjøpt og betalt, IDUN ketchup sunnere enn hjemmelaget fermentert ketchup?

Sunnere med hjemmelaget ketsjup?

Hvilken er sunnest? Vi har laget Berit Nordstrands ketsjupoppskrift, næringsberegnet den og sammenlignet den med Idun Tomatketchup som vi har kjøpt i butikken.

Publisert av BraMat.no Søndag 8. juli 2018

 

 1. De sier ikke et ord om hva fermenteringsprosessen gjør med honningen. Jo det blir omgjort til organiske syrer. Det dannes gode melkesyrebakterier som er probiotisk og bra for fordøyelsen vår.
 2. At salt er farlig for oss er en MYTE, og det er store forskjeller på salt. Styrer vi unna bearbeidet mat på poser, kartonger med mer har vi luket bort saltet som ikke er gunstig for oss. Kvalitetssalt er med å styrer mange viktige prosesser i kroppen vår
 3. At to ernæringsfysiologer sammenligner honning med sukker er også flaut. Sukker er strippet for næring, mens honning inneholder masse nyttig.

 

Her  kunne jeg listet opp flere ting som rett og slett bare er flaut, og TRIST. Jeg vil ha ærlige råd som ikke er kjøpt og betalt. Og heldigvis så er alt i livet en dynamisk proses, og jeg ser at de statlige rådene gradvis endres og da til det bedre. La oss NYTE naturlig mat,  uten å veie, uten å telle, men for at det gjør DEG godt og glad.

 

Og tilbake til IDUN ketchup ingen dør av å spise det en gang i blant, og heller ikke daglig. Poenget mitt er at mat laget bra bunnen er det noe eget med. Vil vi glemme matradisjoner, kjærlighet til maten, og fermentering en eldgammel mattradisjon som utelukkende er bra for oss?

 

Jeg har full respekt for at ikke alle har tid, lyst eller ork til å fermentere ketchup, koke kraft, eller lage mat fra bunnen. Men da er det et valg du tar, og ikke basert på at du tror at kjøpe ketchup og annen ferdigmat er sunnere for deg….

PS: her er oppskrift på min favorittketchup fra fermenteringedronning Gry Hammer.

Smil fra Line-Lilalife

Hva er den autoimmune protokollen? Les mer HER

Hvordan komme igang? Les mer HER

Spis og lev deg frisk, HER

 

 

 

Line Holdal

  7 COMMENTS

 • Naturmamma - anita juli 11, 2018 Reply

  Velger glatt hjemmelaget fermentert over Idun 👌

 • Lisa juli 11, 2018 Reply

  hvordan kan de snakke om at Idun kommer best ut ifht næring når det de egentlig snakker om er kalorier? argh!

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ganske uforståelig 🙁

 • Andreas Sundt juli 11, 2018 Reply

  Blir rett å slett glad når jeg leser dette. Stå på 👍🏻

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Så hyggelig :), I WILL!

 • Tone juli 11, 2018 Reply

  Går det an? At noen er kjøpt og betalt for å framsnakke industrien er vel ikke så uvanlig? Det er deprimerende nok. Men at et statlig organ som fylket (regner med at det er fylkeskommunen) kan tillate seg å true med å trekke et anbud fordi en medarbeider i firmaet anbefaler sunn mat i en blogg som ikke er relatert til firmae – det opprører meg! Er ikke det lovstridig? Og kunne vært anmeldt?

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ja dette er veldig trist. Kunne nok vært anmeldt, men dette er 10 år siden og ikke en kamp jeg kommer til å ta nå. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Amazing days in #saltlakecity at doTERRA convention. Ufattelig lang og «humpete» reise, men jeg er så glad jeg tok turen. I går var det galla, en hyggelig stund med et fantastisk team @henriettekalgraff @urban.essentials.oslo @sunshine_yogini @renate_lyse BTW mitt prosjekt «hvit mnd» blir lettere i doTERRA( null alkohol) And it was big to meet two very motivating persons @hol_fit @thewholedaily 😍💥Men nå starter det jeg virkelig har gledet meg til» læring»!!!! 3 dager proppet med foredrag😍😍😍, can’t wait🆘 og takk @heirini for lån av sko❤️#doterra #naturallife #natural #essentialoils #lilalife #lulushop #happy #satisfied #lovemyjob
 • - YES!!! Back in Bodø, and back in the mountains with Linus. What a joy- #liveterbestute #lilalife #bodø #hiking #havapoo #linus #nature #naturalliving
 • - The last days have been amazing, just me, my oils, yoga, meditation, and nourishing food. -
-
Todays diffuserblend: -
💧💧eucalyptus
💧💧cinnamon
💧💧arborvitae
- 
Opens the respiratory tract, warming, grounding, and calming❤️
-
#lilalife #essentialoils #naturalliving #doterra #feda #sørlandet #natural #essentialoillove #diffuser
 • - Vinn Family Kit verdi 3.500,- og kursplass på Lilastart. Del bilde på din instaprofil og tagg @lila_life i bildet . Deler du i tillegg på din instastory teller det som 2 delinger
-
-
15/9 trekkes to vinnere 😍💥
-
-
2. oktober starter Lilastart, et komplett livsstilskurs med hovedfokus på å få deg til å gløde. 
Vi jobber med:

Hormonbalanse
Fordøyelsen
Candida
Roe et stresset immunsystem
Dempe betennelsestilstander
Redusere stress
En mer naturlig livsstil

Can’t wait!
 • - Just breathe-
 • - And the sun took a step back, the leaves lulled themselves to sleep and Autumn was awakened - #Bodø #keiservarden #mittlekeland #natural #lilalife
 • - Min helsereise startet på for ca 15 år siden. Jeg har gjort mange livsstilsgrep, og holder i dag mine autoimmune sykdommer i sjakk vha kosthold, stressmestring og eteriske oljer. Oljene var prikken over det hele som løftet min helse til nye høyder. Jeg digger oljene mine💥Siden jeg starter med @doterra har det ikke vært rabatt på Family eller Basic KIT, dette er de 2 startkittene vi har i Norge. I august er det 20 % på oljene, og du har 3 dager til å sikre deg tilbud. Mer info på lilalife.no, link finner du i bio. Send meg gjerne en mail om du vil ha mer info på line@holdal.no. Vil du ha meg som din veileder bruk ID 4623916 Foto: Marie Andreassen #lilalife #lilastart #natural #naturallifestyle #doterra #essentialoils
 • «Wake up» Perfect uplifting diffuserblend for an autum day. Selv bruker jeg oljene fra jeg står opp til jeg legger meg. Topisk (på huden), aromatisk (via lukt), og litt innvortes. Er du klar over at oljene er kjemi, og at fra du lukter på en olje tar det 20 sekunder før det når luktsenteret i hjernen og kan løfte, støtte og ja gjøre en stor forskjell! Eteriske oljer er essensen av livet i naturen, som på samme måte som riktig mat kan gjøre en stor forskjell. På førstkommende torsdag holder jeg et gratis webinar der jeg viser hvordan jeg bruker oljene gjennom dagen min. Jeg forteller også om hvorfor jeg er har valgt å implementere oljene i min ernæringsterapipraksis. Husk ønsker du å skaffe deg oljer velg et team og en veileder som vil følge deg skikkelig opp. For riktig bruk er alfa omega. Link til webinar finner du i bio. Takk @marny_7 for fantastisk bilde og tips til blanding💕 #teamlilalife #doterra #essentialoils #nature #natural #lilalife