Hjertesukk

Trist, og litt forbannet!

For deg som har fulgt meg her på bloggen så vet du kanskje at jeg har en forhistorie med alvorlige spiseforstyrrelser, og at jeg etter hvert utviklet 3 autoimmune sykdommer (der ditt eget immunforsvar går til angrep på egne celler)

 

Det startet med at jeg som 14 åring kom over at fett var fetende og livsfarlig med tanke på hjerte og kar. Uvitende som jeg var strippet jeg kostholdet mitt for fett uten å ane hvilke konsekvenser det ville få for resten av livet mitt. Jeg visste lite om at fett blant annet var en nødvendighet for hormonproduksjon og for å kunne ta opp livsnødvendige vitaminer og mineraler.

 

Spiseforstyrrelsene styrte livet mitt i altfor mange år, heldigvis kom jeg over Fedon som klarte få opp øynene for at mat var så mye mer enn kaloritelling. Jeg bestemte meg for at jeg ville lære mer og bestemte meg for å studere ernæring.

 

Jeg startet mine studier på en statlig skole, hvor jeg igjen ble fortalt at fett var farlig, og at alle burde spise brød og drikke melk. Vi regnet kalorier så blekket sprutet, og jeg ble bare verre og verre. Heldigvis tilfedig eller ei så kom jeg over studiene til Tunsberg Medisinske fagskole og jeg kunne fortsette reisen min mot en frisk og rask Line.

 

Det har tatt tid, krefter og pågangsmot. Men det har vært verdt det, for nå som 42 åring er jeg frisker og raskere enn på mange år. Spiseforstyrrelsene borte, og mine autoimmune sykdommer holder jeg i sjakk ved hjelp av livvstil. Men dette er virkelig ikke takket være de statlige rådene, fetthysteri og kalortelling.

 

Jeg har forstått at i enklete sammenhenger kommer jeg lengre med å holde kjeft. Men her om dagen kjente jeg at nå er det nok. Etter å ha sett dette innlegget ble jeg både trist og forbannet. Jeg har opplevd mye siden jeg i 2008 var ferdigutdannet ernæringsterapeut og hadde skrevet hovedoppgave om leaky gut syndrome. Faktisk så mye motgang at jeg en periode valgte gjøre noe helt annet. Fra å måtte gå fra en prosjektlederstilling som jeg elsket for at bedriften jeg jobbet for ble truet med å miste anbud fra Fylke siden jeg anbefalte smør. Jeg fikk valget anbefal margarin eller si opp, jeg sa opp. Jeg har møtt overleger som har vært behandlere i familiære situasjoner hvor jeg på en ydmyk måte har prøvd å foklare min tilnærming som bare fnyste og sa at Berit Nordstrand var det dummeste kvinnemennesket hun hadde møtt. Jeg har så mange andre triste, sjokkerende eksempler men jeg stopper her.

 

Jeg er så lykkelig for at et naturlig kosthold og livsstil endret livet mitt, og jeg ser at det gjør en enorm forskjell for så mange mennesker. Jeg er ydmyk og mener at de statlige rådene absolutt fungerer for noen, men ikke for alle. Og ikke for oss som har utviklet intoleranser eller annen autoimmunitet. Så hva trigger meg?

 

Dette innlegget trigger alt i meg. Så det er så gjennomsyret kjøpt og betalt, IDUN ketchup sunnere enn hjemmelaget fermentert ketchup?

Sunnere med hjemmelaget ketsjup?

Hvilken er sunnest? Vi har laget Berit Nordstrands ketsjupoppskrift, næringsberegnet den og sammenlignet den med Idun Tomatketchup som vi har kjøpt i butikken.

Publisert av BraMat.no Søndag 8. juli 2018

 

 1. De sier ikke et ord om hva fermenteringsprosessen gjør med honningen. Jo det blir omgjort til organiske syrer. Det dannes gode melkesyrebakterier som er probiotisk og bra for fordøyelsen vår.
 2. At salt er farlig for oss er en MYTE, og det er store forskjeller på salt. Styrer vi unna bearbeidet mat på poser, kartonger med mer har vi luket bort saltet som ikke er gunstig for oss. Kvalitetssalt er med å styrer mange viktige prosesser i kroppen vår
 3. At to ernæringsfysiologer sammenligner honning med sukker er også flaut. Sukker er strippet for næring, mens honning inneholder masse nyttig.

 

Her  kunne jeg listet opp flere ting som rett og slett bare er flaut, og TRIST. Jeg vil ha ærlige råd som ikke er kjøpt og betalt. Og heldigvis så er alt i livet en dynamisk proses, og jeg ser at de statlige rådene gradvis endres og da til det bedre. La oss NYTE naturlig mat,  uten å veie, uten å telle, men for at det gjør DEG godt og glad.

 

Og tilbake til IDUN ketchup ingen dør av å spise det en gang i blant, og heller ikke daglig. Poenget mitt er at mat laget bra bunnen er det noe eget med. Vil vi glemme matradisjoner, kjærlighet til maten, og fermentering en eldgammel mattradisjon som utelukkende er bra for oss?

 

Jeg har full respekt for at ikke alle har tid, lyst eller ork til å fermentere ketchup, koke kraft, eller lage mat fra bunnen. Men da er det et valg du tar, og ikke basert på at du tror at kjøpe ketchup og annen ferdigmat er sunnere for deg….

PS: her er oppskrift på min favorittketchup fra fermenteringedronning Gry Hammer.

Smil fra Line-Lilalife

Hva er den autoimmune protokollen? Les mer HER

Hvordan komme igang? Les mer HER

Spis og lev deg frisk, HER

 

 

 

Line Holdal

  7 COMMENTS

 • Naturmamma - anita juli 11, 2018 Reply

  Velger glatt hjemmelaget fermentert over Idun 👌

 • Lisa juli 11, 2018 Reply

  hvordan kan de snakke om at Idun kommer best ut ifht næring når det de egentlig snakker om er kalorier? argh!

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ganske uforståelig 🙁

 • Andreas Sundt juli 11, 2018 Reply

  Blir rett å slett glad når jeg leser dette. Stå på 👍🏻

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Så hyggelig :), I WILL!

 • Tone juli 11, 2018 Reply

  Går det an? At noen er kjøpt og betalt for å framsnakke industrien er vel ikke så uvanlig? Det er deprimerende nok. Men at et statlig organ som fylket (regner med at det er fylkeskommunen) kan tillate seg å true med å trekke et anbud fordi en medarbeider i firmaet anbefaler sunn mat i en blogg som ikke er relatert til firmae – det opprører meg! Er ikke det lovstridig? Og kunne vært anmeldt?

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ja dette er veldig trist. Kunne nok vært anmeldt, men dette er 10 år siden og ikke en kamp jeg kommer til å ta nå. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - No filter needed in this scenery. I am glad you showed your best side Mother Nature, because this is the roughest hike I ever had» #vasstinden1037 #visithelgeland #helgelandskysten #liveterbestute #hiking
 • - To handle yourself, use your head😜to handle others, use your heart- #yoga #sup #mo #visitnorway #liveterbestute #summer
 • - Amazing hike today💥 with @bjornchr_7 - #moirana #melkåtinden #visitnorway #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #mittnorge #hike #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #nrknordland
 • Hiking is my favourite thing to do, it makes my me soooo happy! Oils make my hikes even better, and happy 😆these three are my favourites: 
1. Lavender really keeps the bugs away😍
2. Terrashield does the same, but I prefer the smell of lavender. In july its a lot of flies in Norway so then I use both😂
3. Peppermint gives me so much energy! It opens my system, and yes it is proven by sience that it increases oxygen uptake 💥💥🌿🌿🌿🌿 @doterra #essentialoils #doterra #litletinden #visitnorway #visitbodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #nrknordland #bodø
 • - Love the world as your own self, then you can truly care for all things. Noen tenker kanskje at nakenhet er provoserende og noe man ikke deler. Kanskje ikke. For meg er nakenhet veldig naturlig, og jeg er så takknemlig for den gaven jeg har fått. Hvis jeg lar tankene løpe fritt kan det bli rent mye? Hvordan ble alt dette til, dette finstemte «maskineriet» som har vært igjennom opp og nedturer med meg. Til tross for tidvis herjing, henter den seg alltid inn igjen, bare jeg «spiller på de rette strengene». Min fascinasjon for «mother nature» vokser for hver dag, men slapp av du vil ikke møte meg naken i Bodø sentrum😂 Et bilde mellom naturlig klesskifte😜- #bodø #litletinden #visitnorway #visitbodø bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • - Just DO IT! Some days its harder to get outside «and do my thing» hike, run or just be in the nature. My experience is that days like that is when I need it most. And when I JUST DO it, the feeling I get is priceless💥💃💃💃💃- #bodø #visitnorway #lilalife#visitbodø #bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • - Forget the risk and take the fall. If its what you want its worth it all - #steigtind #bodø #lilalife #lilalife #visitnorway #visitbodø #visitnordland #liveterbestute
 • - This was sooooo insanely good, chickpeaspizza 😍 one «red» and one white with sourcream and bluecheese from #kjerringøygård. Recepie will come on my blog- #lilalife #glutenfritt #glutenfree #naturalfood #foodporn #pizza #pizzatime #pizzalover #grainfree #healthyfood #heartbreak #saturday