Hjertesukk

Trist, og litt forbannet!

For deg som har fulgt meg her på bloggen så vet du kanskje at jeg har en forhistorie med alvorlige spiseforstyrrelser, og at jeg etter hvert utviklet 3 autoimmune sykdommer (der ditt eget immunforsvar går til angrep på egne celler)

 

Det startet med at jeg som 14 åring kom over at fett var fetende og livsfarlig med tanke på hjerte og kar. Uvitende som jeg var strippet jeg kostholdet mitt for fett uten å ane hvilke konsekvenser det ville få for resten av livet mitt. Jeg visste lite om at fett blant annet var en nødvendighet for hormonproduksjon og for å kunne ta opp livsnødvendige vitaminer og mineraler.

 

Spiseforstyrrelsene styrte livet mitt i altfor mange år, heldigvis kom jeg over Fedon som klarte få opp øynene for at mat var så mye mer enn kaloritelling. Jeg bestemte meg for at jeg ville lære mer og bestemte meg for å studere ernæring.

 

Jeg startet mine studier på en statlig skole, hvor jeg igjen ble fortalt at fett var farlig, og at alle burde spise brød og drikke melk. Vi regnet kalorier så blekket sprutet, og jeg ble bare verre og verre. Heldigvis tilfedig eller ei så kom jeg over studiene til Tunsberg Medisinske fagskole og jeg kunne fortsette reisen min mot en frisk og rask Line.

 

Det har tatt tid, krefter og pågangsmot. Men det har vært verdt det, for nå som 42 åring er jeg frisker og raskere enn på mange år. Spiseforstyrrelsene borte, og mine autoimmune sykdommer holder jeg i sjakk ved hjelp av livvstil. Men dette er virkelig ikke takket være de statlige rådene, fetthysteri og kalortelling.

 

Jeg har forstått at i enklete sammenhenger kommer jeg lengre med å holde kjeft. Men her om dagen kjente jeg at nå er det nok. Etter å ha sett dette innlegget ble jeg både trist og forbannet. Jeg har opplevd mye siden jeg i 2008 var ferdigutdannet ernæringsterapeut og hadde skrevet hovedoppgave om leaky gut syndrome. Faktisk så mye motgang at jeg en periode valgte gjøre noe helt annet. Fra å måtte gå fra en prosjektlederstilling som jeg elsket for at bedriften jeg jobbet for ble truet med å miste anbud fra Fylke siden jeg anbefalte smør. Jeg fikk valget anbefal margarin eller si opp, jeg sa opp. Jeg har møtt overleger som har vært behandlere i familiære situasjoner hvor jeg på en ydmyk måte har prøvd å foklare min tilnærming som bare fnyste og sa at Berit Nordstrand var det dummeste kvinnemennesket hun hadde møtt. Jeg har så mange andre triste, sjokkerende eksempler men jeg stopper her.

 

Jeg er så lykkelig for at et naturlig kosthold og livsstil endret livet mitt, og jeg ser at det gjør en enorm forskjell for så mange mennesker. Jeg er ydmyk og mener at de statlige rådene absolutt fungerer for noen, men ikke for alle. Og ikke for oss som har utviklet intoleranser eller annen autoimmunitet. Så hva trigger meg?

 

Dette innlegget trigger alt i meg. Så det er så gjennomsyret kjøpt og betalt, IDUN ketchup sunnere enn hjemmelaget fermentert ketchup?

Sunnere med hjemmelaget ketsjup?

Hvilken er sunnest? Vi har laget Berit Nordstrands ketsjupoppskrift, næringsberegnet den og sammenlignet den med Idun Tomatketchup som vi har kjøpt i butikken.

Publisert av BraMat.no Søndag 8. juli 2018

 

 1. De sier ikke et ord om hva fermenteringsprosessen gjør med honningen. Jo det blir omgjort til organiske syrer. Det dannes gode melkesyrebakterier som er probiotisk og bra for fordøyelsen vår.
 2. At salt er farlig for oss er en MYTE, og det er store forskjeller på salt. Styrer vi unna bearbeidet mat på poser, kartonger med mer har vi luket bort saltet som ikke er gunstig for oss. Kvalitetssalt er med å styrer mange viktige prosesser i kroppen vår
 3. At to ernæringsfysiologer sammenligner honning med sukker er også flaut. Sukker er strippet for næring, mens honning inneholder masse nyttig.

 

Her  kunne jeg listet opp flere ting som rett og slett bare er flaut, og TRIST. Jeg vil ha ærlige råd som ikke er kjøpt og betalt. Og heldigvis så er alt i livet en dynamisk proses, og jeg ser at de statlige rådene gradvis endres og da til det bedre. La oss NYTE naturlig mat,  uten å veie, uten å telle, men for at det gjør DEG godt og glad.

 

Og tilbake til IDUN ketchup ingen dør av å spise det en gang i blant, og heller ikke daglig. Poenget mitt er at mat laget bra bunnen er det noe eget med. Vil vi glemme matradisjoner, kjærlighet til maten, og fermentering en eldgammel mattradisjon som utelukkende er bra for oss?

 

Jeg har full respekt for at ikke alle har tid, lyst eller ork til å fermentere ketchup, koke kraft, eller lage mat fra bunnen. Men da er det et valg du tar, og ikke basert på at du tror at kjøpe ketchup og annen ferdigmat er sunnere for deg….

PS: her er oppskrift på min favorittketchup fra fermenteringedronning Gry Hammer.

Smil fra Line-Lilalife

Hva er den autoimmune protokollen? Les mer HER

Hvordan komme igang? Les mer HER

Spis og lev deg frisk, HER

 

 

 

Line Holdal

  7 COMMENTS

 • Naturmamma - anita juli 11, 2018 Reply

  Velger glatt hjemmelaget fermentert over Idun 👌

 • Lisa juli 11, 2018 Reply

  hvordan kan de snakke om at Idun kommer best ut ifht næring når det de egentlig snakker om er kalorier? argh!

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ganske uforståelig 🙁

 • Andreas Sundt juli 11, 2018 Reply

  Blir rett å slett glad når jeg leser dette. Stå på 👍🏻

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Så hyggelig :), I WILL!

 • Tone juli 11, 2018 Reply

  Går det an? At noen er kjøpt og betalt for å framsnakke industrien er vel ikke så uvanlig? Det er deprimerende nok. Men at et statlig organ som fylket (regner med at det er fylkeskommunen) kan tillate seg å true med å trekke et anbud fordi en medarbeider i firmaet anbefaler sunn mat i en blogg som ikke er relatert til firmae – det opprører meg! Er ikke det lovstridig? Og kunne vært anmeldt?

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ja dette er veldig trist. Kunne nok vært anmeldt, men dette er 10 år siden og ikke en kamp jeg kommer til å ta nå. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - I am me and that’s more than good enough. It «only» took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen, immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse. Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro, jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40 #goodenough #loveyourself #lilalive #trust
 • - Happy friday IG friends😘😘😘- #bodø #visitnorway #liveterbestute #gonatural #visitbodø #hike #havapoo #dogsofinstagram
 • - Dette er den verste fjellturen jeg noen gang har vært på. Jeg husker hvert et sekund av turen, hvert et skritt var en utfordring. Ulendt terreng, med bregner høyere enn meg, myr, null sti, bratt, rett og slett et slit, og flere ganger tenkte jeg går dette bra? Da luktet jeg litt ekstra på balance og lavendel. Nå som turen er litt på avstand, tenker jeg WOW for en fantastisk tur, utsikt vakrere enn dette skal man lete lenge etter. Og følelsen av å mestre, er ubetalelig. Jeg er ikke i tvil om at magien, ja den oppstår utenfor komfortsonen💥 #norway #hiking #nature #magic #happy #yolo #lurøy #visitnorway #life #essentialoils #doterra
 • - It’s the last day of October, it’s dark and honestly not my favourite time of the year. But there are always some beauty in nature, and time spent in nature is never wasted time - #bodø #nature #october #liveterbestute #visitbodø
 • - Mange gode grunner til å smile!!! En av dem 🙌🏼 BOGO braker løs i morgen, kjøp en få en! Dette er eneste gangen jeg åpner opp for at du som ikke har egen oljekonto kan teste oljene ved å kjøpe enkeltoljer. Hver eneste dag i frem til fredag kommer det nye tilbud. Vil du være med på en morsom, lærerik uke med masse tilbud 👉🏼 link i bio💁‍♀️
.
.
Jeg har akkurat testet ut en ny variant av blomkålpizza, se storyen min for mer info😍😍.
.
.
Og en god jentekveld JA det får frem smilet! Takk @marianneangelsen @frkalbertine og alle dere andre👯‍♀️💅🏻🙇🏼‍♀️#doterra #essentialoils #natural #pizza #love #life #glutenfree #dairyfree #girls
 • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
 • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
 • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life