Hjertesukk

Trist, og litt forbannet!

For deg som har fulgt meg her på bloggen så vet du kanskje at jeg har en forhistorie med alvorlige spiseforstyrrelser, og at jeg etter hvert utviklet 3 autoimmune sykdommer (der ditt eget immunforsvar går til angrep på egne celler)

 

Det startet med at jeg som 14 åring kom over at fett var fetende og livsfarlig med tanke på hjerte og kar. Uvitende som jeg var strippet jeg kostholdet mitt for fett uten å ane hvilke konsekvenser det ville få for resten av livet mitt. Jeg visste lite om at fett blant annet var en nødvendighet for hormonproduksjon og for å kunne ta opp livsnødvendige vitaminer og mineraler.

 

Spiseforstyrrelsene styrte livet mitt i altfor mange år, heldigvis kom jeg over Fedon som klarte få opp øynene for at mat var så mye mer enn kaloritelling. Jeg bestemte meg for at jeg ville lære mer og bestemte meg for å studere ernæring.

 

Jeg startet mine studier på en statlig skole, hvor jeg igjen ble fortalt at fett var farlig, og at alle burde spise brød og drikke melk. Vi regnet kalorier så blekket sprutet, og jeg ble bare verre og verre. Heldigvis tilfedig eller ei så kom jeg over studiene til Tunsberg Medisinske fagskole og jeg kunne fortsette reisen min mot en frisk og rask Line.

 

Det har tatt tid, krefter og pågangsmot. Men det har vært verdt det, for nå som 42 åring er jeg frisker og raskere enn på mange år. Spiseforstyrrelsene borte, og mine autoimmune sykdommer holder jeg i sjakk ved hjelp av livvstil. Men dette er virkelig ikke takket være de statlige rådene, fetthysteri og kalortelling.

 

Jeg har forstått at i enklete sammenhenger kommer jeg lengre med å holde kjeft. Men her om dagen kjente jeg at nå er det nok. Etter å ha sett dette innlegget ble jeg både trist og forbannet. Jeg har opplevd mye siden jeg i 2008 var ferdigutdannet ernæringsterapeut og hadde skrevet hovedoppgave om leaky gut syndrome. Faktisk så mye motgang at jeg en periode valgte gjøre noe helt annet. Fra å måtte gå fra en prosjektlederstilling som jeg elsket for at bedriften jeg jobbet for ble truet med å miste anbud fra Fylke siden jeg anbefalte smør. Jeg fikk valget anbefal margarin eller si opp, jeg sa opp. Jeg har møtt overleger som har vært behandlere i familiære situasjoner hvor jeg på en ydmyk måte har prøvd å foklare min tilnærming som bare fnyste og sa at Berit Nordstrand var det dummeste kvinnemennesket hun hadde møtt. Jeg har så mange andre triste, sjokkerende eksempler men jeg stopper her.

 

Jeg er så lykkelig for at et naturlig kosthold og livsstil endret livet mitt, og jeg ser at det gjør en enorm forskjell for så mange mennesker. Jeg er ydmyk og mener at de statlige rådene absolutt fungerer for noen, men ikke for alle. Og ikke for oss som har utviklet intoleranser eller annen autoimmunitet. Så hva trigger meg?

 

Dette innlegget trigger alt i meg. Så det er så gjennomsyret kjøpt og betalt, IDUN ketchup sunnere enn hjemmelaget fermentert ketchup?

Sunnere med hjemmelaget ketsjup?

Hvilken er sunnest? Vi har laget Berit Nordstrands ketsjupoppskrift, næringsberegnet den og sammenlignet den med Idun Tomatketchup som vi har kjøpt i butikken.

Publisert av BraMat.no Søndag 8. juli 2018

 

 1. De sier ikke et ord om hva fermenteringsprosessen gjør med honningen. Jo det blir omgjort til organiske syrer. Det dannes gode melkesyrebakterier som er probiotisk og bra for fordøyelsen vår.
 2. At salt er farlig for oss er en MYTE, og det er store forskjeller på salt. Styrer vi unna bearbeidet mat på poser, kartonger med mer har vi luket bort saltet som ikke er gunstig for oss. Kvalitetssalt er med å styrer mange viktige prosesser i kroppen vår
 3. At to ernæringsfysiologer sammenligner honning med sukker er også flaut. Sukker er strippet for næring, mens honning inneholder masse nyttig.

 

Her  kunne jeg listet opp flere ting som rett og slett bare er flaut, og TRIST. Jeg vil ha ærlige råd som ikke er kjøpt og betalt. Og heldigvis så er alt i livet en dynamisk proses, og jeg ser at de statlige rådene gradvis endres og da til det bedre. La oss NYTE naturlig mat,  uten å veie, uten å telle, men for at det gjør DEG godt og glad.

 

Og tilbake til IDUN ketchup ingen dør av å spise det en gang i blant, og heller ikke daglig. Poenget mitt er at mat laget bra bunnen er det noe eget med. Vil vi glemme matradisjoner, kjærlighet til maten, og fermentering en eldgammel mattradisjon som utelukkende er bra for oss?

 

Jeg har full respekt for at ikke alle har tid, lyst eller ork til å fermentere ketchup, koke kraft, eller lage mat fra bunnen. Men da er det et valg du tar, og ikke basert på at du tror at kjøpe ketchup og annen ferdigmat er sunnere for deg….

PS: her er oppskrift på min favorittketchup fra fermenteringedronning Gry Hammer.

Smil fra Line-Lilalife

Hva er den autoimmune protokollen? Les mer HER

Hvordan komme igang? Les mer HER

Spis og lev deg frisk, HER

 

 

 

Line Holdal

  7 COMMENTS

 • Naturmamma - anita juli 11, 2018 Reply

  Velger glatt hjemmelaget fermentert over Idun 👌

 • Lisa juli 11, 2018 Reply

  hvordan kan de snakke om at Idun kommer best ut ifht næring når det de egentlig snakker om er kalorier? argh!

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ganske uforståelig 🙁

 • Andreas Sundt juli 11, 2018 Reply

  Blir rett å slett glad når jeg leser dette. Stå på 👍🏻

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Så hyggelig :), I WILL!

 • Tone juli 11, 2018 Reply

  Går det an? At noen er kjøpt og betalt for å framsnakke industrien er vel ikke så uvanlig? Det er deprimerende nok. Men at et statlig organ som fylket (regner med at det er fylkeskommunen) kan tillate seg å true med å trekke et anbud fordi en medarbeider i firmaet anbefaler sunn mat i en blogg som ikke er relatert til firmae – det opprører meg! Er ikke det lovstridig? Og kunne vært anmeldt?

  • Line juli 11, 2018 Reply

   Ja dette er veldig trist. Kunne nok vært anmeldt, men dette er 10 år siden og ikke en kamp jeg kommer til å ta nå. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7 og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
 • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
 • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
 • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living! Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
 • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
 • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
 • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
 • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter. Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍