ANBEFALINGER

Tagatose, Stevia, Sukrin og kalendervinner 13.desember.

Tags:  

Dere har sikkert lagt merke til at jeg har brukt endel tagatose i det siste i noen av oppskriftene. Årsaken til det er å få en variasjon på sukrin, som noen opplever som kaldt og isende. Tagatose er et bra alternativ, men som med alt annet søtt tenk over inntak. Forrige helg diskuterte jeg tagatose med Kenn Hallstensen og Jens Veiersted. Begge foretrekker stevia og sukrin, da disse så og si ikke påvirker blodsukkeret.

Her kan du lese om tagatose fra tagatose.no

Tagatose

Svært liten påvirkning på blodsukkeret og insulinnivået – lav GI

Kun 15-20 % av Tagatose blir tatt opp  i kroppen, og det har derfor veldig liten påvirkning på blodsukkeret og insulinnivået. Tagatose har en glykemisk indeks på 2, og er dermed godt egnet ved lavkarbokosthold, for diabetikere og for de som ønsker å gå ned i vekt.

Studier viser at Tagatose faktisk bidrar til  å dempe den totale blodsukkerstigningen etter et måltid. Noen studier viser også oppløftende resultater ved at Tagatose kan se ut til å øke det gode HDL-kolesterolet.


Prebiotisk effekt

I tillegg til å gi søtsmak gjør også Tagatose nytte for seg i fordøyelsen. Klinisk forskning har vist at Tagatose fungerer prebiotisk, dvs at den fremmer de “gode” bakteriene og hemmer de dårlige bakteriene i tykktarmen.

Lav kaloriverdi

Tagatose har en kaloriverdi på bare 1,5 kcal per gram, 60% mindre enn vanlig sukker og fruktose, som gir 4 kcal per gram.

Tannvennlig

Tagatose forårsaker ikke karies. De forhold som normalt fører til tannråte etter å ha spist sukker og andre karbohydrater, opptrer ikke etter inntak av Tagatose.

Noen linker om tagatose:

Produkter, her vil jeg være obs på andre ingredienser. Syltetøy inneholder blant annet sukralose, som jeg IKKE anbefaler.

Wikipedia

Stevia

Stevia er en naturlig søt urt som har vært brukt som søtningsmiddel i mange år. Den 2. desember ble Stevia godkjent i EU, og det er ventet at Norge vil komme med en godkjenning i første kvartal av 2012.

Stevia  smaker søtt, men ikke akkurat som sukker, og det er en merkbar bitter/lakrisaktig ettersmak. Dessuten er ren Stevia vanskelig å dosere, da den er 200-300 ganger søtere enn sukker.Funksjonell Mat lanserer  et produktet som er en spesielt sammensatt blanding av Sukrin og Stevia . Gjennom en spesiell produksjonsprosess er begge ingrediensene integrert i hvert krystall, og det er ingen andre tilsetningstoffer. Sukrin+ har en ren smak, og brukes i halv mengde i oppskrifter.

Sukrin+

Spennende..

Kalendervinner 13.desember ble Kristel Høygård, HIPP HURRA. Send meg adressen på line@holdal.no

Smil fra

 

 

 

 

Line Holdal

  23 COMMENTS

 • Susanne desember 14, 2011 Reply

  Sukrin+ høres veldig spennende ut! 🙂 Gleder meg til å prøve det!

 • Camilla Celina Fuglesang desember 14, 2011 Reply

  Jeg tåler tydeligvis ikke isomalt, da jeg blir veldig syk i magen av tagatesse, å andre ting som inneholder isomalt. Tagatesse einneholder jo ca 50/50 av isomalt og tagatose

  Men sukrin + stevia høres veldig spennende ut 😀

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Har fortsatt brukt lite tagatose, og det jeg har brukt har ikke gitt reaksjoer. Enig med deg sukrin+ høres spennende ut:)

 • Amalie desember 14, 2011 Reply

  Tagatose har jeg ikke prøvd ennå. Bruker mest sukrin, bjørkesøt og stevia.

 • Liv desember 14, 2011 Reply

  Tusen takk for pakken som jeg fikk i posten i dag. D-vit. var helt topp. Hadde faktisk tenkt å begynne å bruke det. Var på et spennende foredrag ang. D-vit. for en måned siden.

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Så bra det falt i smak:)))

 • Tonje desember 14, 2011 Reply

  Krysser fingre for hell og lykke i dagens kalenderluke siden jeg har hatt bursdag som har vært benyttet til 12 timer reising. Hurra for meg! Sliten nå ja!

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Åh søte du da, gratulerer så mye med dagen som er/var. Hvor er du på reise? L:)

 • Gro desember 14, 2011 Reply

  Bra med oppklaring på noe av sukkeret vi kan velge,kjente ikke den kalde smaken på sukrin til å begynne med men nå skjønner jeg godt hva det menes med det. Lurer på, splenda, natreen, palmesukker-som er veldig \»sukrete\». Kan du si noe om disse?Og tagatose, hvor kjøper man det?

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Splenda inneholder aspartam, det samme gjør natreen om jeg ikke tar helt feil. Kunstig søtning som ikke er gunstig, og kan påvirke blodsukker. Palmesukker vet jeg lite om, deriomot kokossukker har jeg hørt litt positiv om.(men vet ikke nok). Tagatose: funksjonellmat.no/helsekost. L:)

 • Gleder meg til sukrin + !!!

 • Hanne desember 14, 2011 Reply

  Hei, takk for et fint sammendrag 🙂 Vet du om sukrin kan føre til hull i tennene?

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Tror det er ganske så tannvennlig. Ingen av barna mine har brukt fluor, de er 8 og 10. Ingen har hatt hull:)

 • Linda Bråthen desember 14, 2011 Reply

  Fint å høre om forskjellig søtningsmidler og GI o.l. Hva er egentlig sukralose, var det ikke det som ble så populørt en tid tilbake? Mener d kom en cola med det, men den forsvant igjen. Lerum har saft m sukralose som vi bruker en sjelden gang når d blir servert saft. Er d bedre å bruke saft m vanlig sukker? Skulle ha laget egen, men tiden strekker ikke alltid til… Men smiler allikevel 🙂

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Sukralose er en kunstig søtning på lik linje med aspartam. Jeg får reaksjoner med en gang jeg inntar det. Til barn ville jeg helt klart helle gitt små mengder sukker enn kunstig søtning:). Så godt at du smiler, det gjør jeg og 🙂

 • Hanne desember 14, 2011 Reply

  Hei Line,

  Leste i siste Bodø Puls at du kjøte Tagatose på Eurospar (fra lutefisk oppskriften). Men jeg kunne ikke finne det der og de ansatte virket uvitende. Stemmer det at du kjøpte det på Eurospar?

  Har lyst til å prøve tagatose, jeg har virkelig prøvd å like sukrin men klarer det ikke!

  • Line desember 14, 2011 Reply

   En bommert av meg, har kjøpt det på helsekost. Beklager.

 • hannem desember 14, 2011 Reply

  Hei!
  Fikk endelig oppklart en misforståelse; trodde at tagatose inneholdt sukralose, men da er det altså bare syltetøyet som gjør det, i små doser. (Og selv om dosene er små, holder jeg meg unna de produktene.) Da skal jeg trygt bestille tagatose neste gang jeg handler fra Funksjonell Mat. Og kanskje skal jeg kjøpe litt å ha i marsipanen, dersom helsekostbutikkene har fått det inn.

 • Vibecke desember 14, 2011 Reply

  Hei!

  Spennende med sukrin pluss, det gleder jeg meg til å prøve 🙂
  Men jeg stusser litt med bruken av tagatose. Du skriver at du ikke vil anbefale syltetøy som inneholder sukralose – men selve søtningsmiddelet tagatose inneholder jo også sukralose?
  Ellers så synes jeg du har en utrolig lekker blogg 🙂

  Hilsen Vibecke

  • Line desember 14, 2011 Reply

   Tagatose skal ikke inneholder sukralose, men derimot isomalt. Men tagatesse ser jeg inneholder sukralose, tagatose, og isomalt. Så tror vi må skille mellom tagatose/tagatesse. Men må si jeg er litt forvirret selv:). Kanskje Asgeir i Funksjonell mat kan hjelpe? Skal undersøke:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Virker som om dette var i går, time flies 👉🏼10 years since my stay in Yogaville ⭐️- #yoga #yogalove #yogaville #virginia #usa #yogalife #lilalife #naturallife
 • - My kinda sugar 😜👉🏼#Sugarpeak #grancanaria #sukkertoppen #lilalife #naturalliving
 • - Jeg er blitt flinkere å leve i øyeblikket, ta en dag om gangen. Det er lett at tankene våre styres mot minner og fremtid. Det eneste vi faktisk har er her og nå. Men jeg synes det er godt å drømme, sette meg mål, ha noe å se frem til. Det motiverer meg. Onsdag suser jeg til #puertodemogan, i juni arrangere jeg tur til Lofoten og da skal Ryten som jeg er på bildet bestiges. Og sist men ikke minst i september 👉🏼USA and @doterra here I come 😍can’t wait - #life #lilalife #doterralove #lofoten #liveterbestute #toplofotenphoto #hiking
 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi