Brød

Surdeigsbrød

Tags:   

Endelig fredag og endelig er jeg hjemme, med en helg helt uten planer! Men en ting jeg har tenkt å gjøre er å bake brød!

Jeg har de siste årene vært veldig forsiktig med inntaket av korn, men ettersom fordøyelsen har blitt sterkere tåler jeg mye mer i dag, og kan fint spise litt havre og urkorn.

Fordelen med surdeigsbrød kontra ”vanlig” brød er at syrningsprosessen klipper opp proteinet ”gluten” som fører til at brødet blir enklere å fordøye og ikke minst man tar opp næringen som finnes i kornene.  Mange som er svært sensitiv på gluten tåler surdeigsbrød veldig fint, men her er mitt råd: prøv deg frem.

 

 

Er du diabetiker eller insulinresistens vil jeg anbefale et måteholdent inntak av disse. Selv tar jeg meg en tynn skive nå og da med masse smør og pålegg, da er jeg i lykkeland.
Synes seriøst det er vanvittig godt.

Den som skal ha æren for at jeg er kommet i gang med surdeigsbaking er konemor Gry  Hammer. Oppskrift på brød har jeg fått hos henne, vil du ha en grundigere innføring les HER

 

Surdeigsbrød

 

Fase 1

2 ss starter

1/2 kg fin siktet spelt

5 dl vann

Bland og la dette stå ca 1 time

 

Bruk gjerne brødformer av glass for å unngå teflon eller aluminium.

 

 

Fase 2

1,5 kg sammalt fin spelt

Eller halvt om halvt med spelt og rug

1 ss mineralsalt i startsatsen

1, 2 liter vann

 

Bland så i 1,5 kg sammalt fin spelt og 1 ss mineralsalt i startsatsen og ha i 1, 2 liter vann. Bland det sammen med en tresleiv eller handa i løpet av 3-5 minutt. La dette stå på kjøkkenbenken under lokk/plastpose/tett klede over natten. Det kan variere litt fra meltype til meltype, hvor mye væske og mel som skal til, men konsistensen skal ikke være hard og ikke rennende. Neste dag helles deigen over i 3 smurte former og står så til etterheving i alt fra 2-6 timer alt etter hvor hevedyktig blandingen er.

Sett ovnen på 230 grader og putt brødene raskt inn i den glovarme ovnen. Sleng inn en liten dl vann nederst i ovnen og lukk døren raskt. Dampen vil bre seg og gjøre skorpen fin, sprø og jevn. La det så slik ett par minutt før du senker varmen til 150-160 grader og la stå i en god time.

 

La brødene hvile i formene på benken i ett par minutter før du vender dem ut og avkjøler på rist. Pakk dem godt inn i ett par kleder og la brødene gjerne stå over natten før du begynner å skjære i dem, i allefall noen timer. De holder seg best inntullet i linklede i en brødboks, men kan godt fryses. De er lette å skjære i og er supergode som nistemat.

 

HER kan du lese litt mer om hvorfor jeg har valgt å være forsiktig med inntaket av korn.

 

Smil fra Line

 

 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • jill oktober 18, 2018 Reply

    Lurer på hvordan surdeigsbrød er med tanke på å gå ned i vekt? Da tenker jeg på om det er høyt karbohydratinnhold? Har fulgt lavkarbo til nå, men dette hørtes lovende ut. Men er så usikker på om det er lurt, siden mel er temmelig karbohydratfullt og gjøres om til sukker / glukose i blodet. Hva mener du?

  • […] • Surdeigsbrød med masse smør. […]

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - I am me and that’s more than good enough. It «only»  took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen,  immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse.  Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro,  jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40  #goodenough #loveyourself #lilalive #trust
  • - Happy friday IG friends😘😘😘- #bodø #visitnorway #liveterbestute #gonatural #visitbodø #hike #havapoo #dogsofinstagram
  • - Dette er den verste fjellturen jeg noen gang har vært på. Jeg husker hvert et sekund av turen, hvert et skritt var en utfordring. Ulendt terreng, med bregner høyere enn meg, myr, null sti, bratt, rett og slett et slit, og flere ganger tenkte jeg går dette bra? Da luktet jeg litt ekstra på balance og lavendel. Nå som turen er litt på avstand, tenker jeg WOW for en fantastisk tur, utsikt vakrere enn dette skal man lete lenge etter. Og følelsen av å mestre, er ubetalelig. Jeg er ikke i tvil om at magien, ja den oppstår utenfor komfortsonen💥 #norway #hiking #nature #magic #happy #yolo #lurøy #visitnorway #life #essentialoils #doterra
  • - It’s the last day of October, it’s dark and honestly not my favourite time of the year. But there are always some beauty in nature, and time spent in nature is never wasted time - #bodø #nature #october #liveterbestute #visitbodø
  • - Mange gode grunner til å smile!!! En av dem 🙌🏼 BOGO  braker løs i morgen, kjøp en få en! Dette er eneste gangen jeg åpner opp for at du som ikke har egen oljekonto kan teste oljene ved å kjøpe enkeltoljer. Hver eneste dag i frem til fredag kommer det nye tilbud. Vil du være med på en morsom, lærerik uke med masse tilbud 👉🏼 link i bio💁‍♀️
.
.
Jeg har akkurat testet ut en ny variant av blomkålpizza, se storyen min for mer info😍😍.
.
.
Og en god jentekveld JA det får frem smilet! Takk @marianneangelsen @frkalbertine og alle dere andre👯‍♀️💅🏻🙇🏼‍♀️#doterra #essentialoils #natural #pizza #love #life #glutenfree #dairyfree #girls
  • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
  • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
  • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life