Uncategorized

Smoothie

Tags:  

binary

(Bilde lånt fra www.antioksidanter.no)

Smoothie kan brukes til så mangt. Som snacks, mellommåltid, eller som måltidserstatter. Det er enkelt og raskt å lage smoothie. Har man det travelt kan man også innta den ”i farten”. Selv om jeg anbefaler at man drikker den i ro og fred, og nyter hver en dråpe. Det finnes uendelig mange varianter av smoothie. Jeg bruker det ofte som en måltidserstatter, og da ønsker jeg at smoothien skal tilføre kroppen min det jeg trenger av fett og proteiner. Samtidig som den er en veldig god kilde til antioksidanter og andre vitaminer og mineraler.

Denne smoothien drakk jeg til frokost i dag:

2 eggeplommer( protein og fettkilde, samtidig inneholder plommen lecitin)
2 ss coucosa(se eget innlegg om coucousa)
100 gram bringebær( antioksidanter, c-vitaminer)
1-2 ts sukrin(se eget innlegg om sukrin)
1-2 dl vann
Litt nøtter( essensielle fettsyrer, blant annet omega3)

Synes du dette blir for surt, kan du tilsette litt frukt, eller litt juice. Dette vil øke karbohydrat innholdet. Noen bruker også en skvett fløte i, som kan gjøre at smoothien holder deg lengre mett.

Som et ledd i utdannelsen min utfører vi blodsukkerforsøk. I går testet jeg ut denne smoothien. Jeg drakk denne klokken 10.00, blodsukkeret mitt lå jevnt rundt 5 helt frem til klokken 15.00. I den perioden følte jeg ikke sult. Neste ting som ble testet var en god morgen yoghurt med mango og banan. Blodsukkeret mitt spratt opp på 9.7 etter 30 minutter. Det bør være en god indikasjon på at yoghurt er en sukkerbombe. Etter en time var jeg sulten, blodsukker hurtig synkende- og jeg ganske sur og uvel.

Lykke til med smoothien., nam nam

Line Holdal

  12 COMMENTS

 • Arne T november 5, 2009 Reply

  Kan amn bytte ut bringebærene med blåbær og oppnå samme næringsverdi???

  • line november 5, 2009 Reply

   Hei.
   Om jeg ikke tar helt feil er det litt mindre fruktose i bringebær enn blåbær. Men det vil ikke utgjøre noen stor forskjell, så bruk blåbær:). L:)

 • Siv Vian Hauglie november 5, 2009 Reply

  Hei.
  Kan jeg smelte coucosa før jeg har den i? Klumpene er ikke gode…
  Ellers blir nok dette frokosten min fremover. Tusen takk.
  Siv

  • line november 5, 2009 Reply

   Hei siv.

   Har du prøvd med ekstra virgin coucousa? Synes det blir mindre klumper. Et annet elternativ er MCT olje(kokosolje), den får du kjøpt/bestillt på apotek. Denne klumper ikke. Hvis du smelter coucosa, gjør det i vannbad- så du beholder alle herlighetene. Hold meg gjerne oppdatert om du prøver. Ellers har vi en ny favoritt smoothie på hjemmefronten. Samme som i oppskriften, men vi har litt yoghurt naturell, litt kremfløte og halv om halvt, jordbær/bringebær. Fungerer supert som frokost til hele familien:)

   Smil fra Line

 • Siv november 5, 2009 Reply

  Hei.
  Gikk over til den med Yoghurt og fløte…mmm Har testet smelting av ekstra virgin coucousa og det fungerer ypperlig. 40 sek i microen er alt som skal til.
  Ha en «smooth» dag. 😉

 • Stine november 5, 2009 Reply

  Hei. Jeg lurer på hvorfor man bare har eggeplommer i, er det en spesiell grunn til at man ikke skal ha i eggehvitene?

  • line november 5, 2009 Reply

   Hei Stine. Her har jeg fått ekspert hjelp fra en studiekamerat fra ernæringsterapi studiet, Jan Tore Dahl:

   Mye på grunn av forbindelsen avidin som binder seg til biotin(b8), samt at rå eggehvite inneholder trypsinhemmere
   som hemmer fordøyelsen av protein. Disse blir brutt ned av varmebehandling, likt som når vi bløtlegger og varmebehandler nøtter skånsomt .

   Håper det var til hjelp, smil fra Line:)

 • Mari november 5, 2009 Reply

  Hva er coucosa? Er det noe liknende som matfett? Får man kjøpt det i vanlige forretninger.
  Hva med sukrin. Får man kjøpt det også i vanlige butikker eller må man kjøpe det i en helsekost-forretning?

  • line november 5, 2009 Reply

   Hentet fra et tidligere innlegg på lilalife:), sukrin får du kjøpt på helsekost og kan bestilles på nett.

   L:)

   Kokospalmen kalles for livetstre i de tropiske landene – med god grunn. Alle delene av treet benyttes: bladene beskytter mot vær og vind når de brukes som tak, stammen blir til byggemateriale og ved, kokoshamsen forvandles til et sterkt tau ved hjelp av kyndige hender, kokoskjøttet er en viktig del av mange matretter og sist, men ikke minst – kokosnøtten er råvaren som benyttes til å lage kokosolje. Cocosa Pure er den optimale matoljen: uten smak og lukt, derimot rik på laurinsyre og andre mellomlange fettsyrer.

   Forskningen viser at tiden er moden for å se på fett med nye øyne. Studier foretatt på kostholdsprogrammer med høyt inntak av fett og proteiner og lite karbohydrater understreker fettets viktige rolle i et sunt kosthold. På de tropiske øyene har de forstått dette lenge. De inntar 60 % av energien fra fett, og at dette utgjør kokosolje hele 80 %. Overvekt, hjerte- og karproblemer, kreft og andre livsstilssykdommer opplever de sjeldent. Derimot viser en rekke studier at når de adopterer vårt vestlige kosthold, innhentes de snart av de samme sykdommene som oss. 1)

   Kokosolje er

   – stimulerende for fettforbrenningen

   – en fantastisk energikilde

   – immunstyrkende

   – godt for skjoldbruskkjertelen

   – ideell i lavkarbohydratdietter

   – en kilde til skjønnhet

   Kokosoljens sammensetning

   Kokosolje blir flytende ved 24 grader C og består av ca. 2 % flerumettet fett, 6 % enumettet og 92 % mettet fett. Det er de mellomlange, mettede fettsyrene – som utgjør 68 % av de mettede fettet – som først og fremst gjør kokosolje til en helseolje. De inneholder færre kalorier enn de lange mettede fettsyrene i animalsk fett. De mellomlange fettsyrene fordøyes lett, forbrennes lett, reduserer infeksjoner m.m.

   God energikilde

   Kokosolje gir en rask innsprøytning av energi fordi den i hovedsak består av de mellomlange, mettede fettsyrene, som fordøyelse og forbrennes lett. Kokosolje gir deg også energi som varer, i motsetning til høyglykemiske karbohydrater, som forårsaker store svingninger i blodsukkeret.

   Kokosolje stimulerer også skjoldbruskkjertelen – den sentrale delen av kroppens stoffskifte. Når denne kjertelen jobber for sent, går kroppen på sparebluss, noe som kan resultere i tretthet og overvekt. Når skjoldbruskkjertelen arbeider aktivt, kan kroppen øke tempoet igjen.

   Fett skrur på fettforbrenningen

   Karbohydrater reduserer fettforbrenningen, mens proteiner og fett øker den. De mellomlange fettsyrene i kokosolje øker forbrenningen mer enn proteiner, og opp til tre ganger mer enn animalsk fett. Når forbrenningen øker, reduseres ikke bare kroppsfettet, men også kolesterolet. Et fornuftig kostholdsprogram for lavere vekt og bedre helse er derfor: Reduser inntaket av karbohydrater (spesielt de raske, fra hvitt mel og sukker), øk inntaket av grønnsaker, gode proteinkilder, kokosolje og essensielle fettsyrer. 2)

   Styrker immunforsvaret

   I kokosolje er det hele 48 % laurinsyre og 15 % av andre mellomlange fettsyrer. 1)

   Laurinsyre er kjent for sin immunstyrkende evne – blant annet inneholder morsmelk hele 12 % laurinsyre.

   Ved å tilføre kokosolje gjennom kostholdet kan vi avlaste immunforsvaret og dermed hjelpe kroppen til å få et sterkere skjold mot de årlige bakterie- og virusinfeksjonene.

   Innhold:

   Cocosa Pure er en høykvalitets kokosolje uten smak og lukt. Oljen presses av tørket kokoskjøtt, uten bruk av kjemiske løsningsmidler og raffineres på skånsom måte for å fjerne de finere næringsstoffene som ødelegges ved høy varme. Cocosa Pure inneholder ikke verken konserveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer.

   Dosering og bruk:

   Cocosa Pure egner seg ypperlig til steking og annen matlaging. Du kan også bruke den i smoothies hvis du vil ha kokosoljens helsemessige fordeler, uten smaken av kokos. Husk bare på å tilsette den mot slutten av mosingen, ellers vil kokosfettet skille seg ut.

   Bruk minimum en spiseskje kokosolje hver dag. For å maksimere energi, fettforbrenning og immuneffekten kan du gå opp til både 3 og 4 spiseskjeer daglig.

   Fett og oljer skal bearbeides av leveren, og tålegrensen varierer fra person til person. Symptomer på overdosering er kvalme og uvelhet etter inntak. Leverens evne til å bryte ned fett kan imidlertid trenes opp i løpet av 4-6 uker. Start derfor heller med mindre mengder fett og øk gradvis for å unngå kvalme.

   Teks hentet fra helse og kost.

   Referanser:

   1) The healing miracles of coconut oil (Bruce Fife, 2001)

   2) Eat fat look thin (Bruce Fife, 2002)

 • Mona Ø. Johansen november 5, 2009 Reply

  Hei..

  Hvor får du kjøpt coucousa?

 • line november 5, 2009 Reply

  Hei du:)

  Helsekost, eller på nett. Finnes også flere gode varianter av kokosfett, men pass på at det ikke er herdet.

  Kan også kjøpes på noen innvandrerforretninger.

  L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
 • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
 • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life
 • - Ok now I’m in heaven. When someone ask me: what car do you have, I would probably answer it’s black. But I have always dreamed about Vespa. Vespa and Italy= I’m happy! - #amalficoast #amalfi #vespa #lilalife #italy #italy🇮🇹 #natural #travel #happy #vacation #piaggio #yogagirl #samsoesamsoe #levis #laurabellariva #40andfabulous
 • - Almost in heaven, Italy😉- #amalficoast #italy #positano #yoga #natural #yogadaily #norwegian #vacation #travel #essentialoils #praiano #seetheworld #doterra #lilalife #yogagirl #yogainspiration
 • - When in Positano😉- #amalficoast #italy #positano #yoga #natural #yogadaily #norwegian #vacation #travel #essentialoils
 • «There are only two days in the year that nothing can be done. One is called yesterday and the other is callad tomorrow. So today is the right day to love, believe, do and mostly live» #Dalai Lama #italy #amalfi #natural #naturallife #liveinthemoment #praiano
 • - Weekend means more time, and a perfect opportunity to do some prepping for the rest of the week. My blog is now update with my favourites - #weekend #prepping #natural #healthyfood #lilalife #cleaneating #doterra