Uncategorized

SMAK, restaurant i Bodø med fokust på ekte mat!

Tags:  

Mitt bidrag til Bodø Puls i august.

 

En vakker juni kveld besøker jeg og min kjære restaurant Smak. Vi blir bergtatt av både mat og service og begge tenker hit vil vi tilbake.. 2 uker senere er jeg tilbake på Smak, men nå for å ta meg en prat med Espen og Eva-Linda Ramnested som eier og driver Smak som er lokalisert i Bodø sentrum. Besøket mitt i juni pirret smaksløkene og nysgjerrigheten min, og jeg vil vite mer.

 

fisk på smak

 

Espen og Eva-Linda sitt eventyr startet i Bodø høsten 2010. De hadde lenge vært på utkikk etter egnet lokale I byen, og da det ble ledige lokaler i Dronningensgate slo de til. Begge er utdannet kokk, men det er Espen som står for matlagingen og Eva-Linda jobber i restauranten, der hun yter service av ypperste klasse.

 

En av tingene som fasinerer meg mest med Smak er lidenskapen de har for det de gjør. De brenner for lokal mat, mat med god kvalitet og ikke minst matglede. Espen forteller at skifter meny hver uke. Når de velger råvarer til ukens meny prøver de å følge naturenes sessong. De velger lokale råvarer så langt det lar seg gjøre. Angus fra Valle, Kylling fra Solheim gård I Lofoten, kje fra Misvær, svin fra Lundal I Breivika, kalv fra Kjerringøy. Sopp, rabarbra og stikkelsbær får de levert på døren av en mann fra området , urter dyrker de selv og salt kommer rett fra Saltstraumen. Mer eksotisk kan det knapt bli.

 

Espen og Linda.

 

Linda Og Espen

 

De har sin egen lille "urtehage".

 

urter

 

Espen er opptatt av det estetiske når han lager og serverer mat. Det skal se godt ut og farger er et viktig element. Blomster fungerer godt til å pynte mat, og blomsterne kan selvfølgelig spises. For å få den ypperste smaken er valg av råvarer veldig viktig. Espen foretrekker upastauriset ost og melkeprodukter, rett og slett fordi de har en bedre smak enn pastauriserte. Han forteller at utvalget av upastauriserte oster blir stadig bedre og kvaliteten på norske oster øker for hvert år som går. Bare i nærområdet har vi Lofoten Gårdsysteri, Aalan Gård, Kjerringøy Gård og Sæterstad gård. Både Espen og Linda er opptatt av at mat skal behandles med respekt. Det å vite at dyrene man spiser har hatt det godt, har fått beitet ute, og er blitt behandlet med respekt og kjærlighet er viktig for for dem. Alt av mat som lages på Smak lages fra bunnen. De lager egen næringsrik kraft, de røyker mat selv, tørker urter og mat i dehydrator og lager eget krydder. Som om de ikke har nok å henge fingrene i kan de også tilpasse mat til den økende andelen av befolkningen med matintoleranser. De har nydelig hjemmelaget surdeigsbrød, glutenfrie altenativer og desserter kan lages på stevia. Men ønsker man å få tilpasset mat til intoleranser/allergier være ute i god tid med forhåndsbestilling. Til høsten starter Smak også med lunsjservering, gjett hvem som kommer? Jeg!

 

Langtidsbakt svineside fra Lundal servert med hvit bønnepurè, salsa på persille og granskudd,

rødvinsjy og gulrot.

 

IMG_4226

 

Litt fakta:

 

Kraft Det er mye god næringen i innmat, bein, marg- og kraft er skikkelig supermat. Gelatin fra fiske- og kjøttkraft har i årtusener blitt brukt som universalmiddel mot alt fra hud- og leddproblemer til fordøyelsesplager, infeksjonssykdommer og hjertelidelser. I tillegg til å smake mye bedre enn ferdigkjøpe buljongterninger inneholder kraft super viktig næring. Da er det bare å brette opp ermene og koke kraft. 

 

Upastauriserte oster og melkeprodukter Pastaurisering/homogenisering endrer proteinet kasein og naturlige enzymer i melk blant annet laktase som bryter ned laktose. Dette fører til at mange ikke tåler melkeprodukter som er pastaurisert og homogenisert. Men derimot naturlig ferskmelk og andre upastauriserte melkeprodukter kan man fint tåle. 

 

 

dessert01-1500x694

 

Denne sommerlige desserten har Espen på Smak vært så snill å dele med oss. Om du ikke ønsker å bruke sukker kan det fint erstattes med stevia eller kokosblomstsukker. Mengden sukker kan også reduseres.

 

Rabarbrakompott med musli og råmelk is

 

Rabarbrakompott:

 

500 g rabarbrastilker

1 dl vann

2 dl sukker

1 kanelstang

1 stjerneanis

1 vaniljestang

 

Kok sammen rabarbra, sukker, krydder og vann på lav varme til alt vannet er fordampet. Avkjøl.

 

Musli:

 

250 gr havregryn

50 gram solsikkekjerner

50 gr sesamfrø

5o gr mandler (skivet)

50 gr valnøtter, grovt hakket

50 gr hasselnøtter, grovt hakket

25 gr brunt sukker

2 klyper maldonsalt

1 dl eplejuice

1 ss honning

1 ss smør

100 gram tørket frukt og bær

 

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker og tørket frukt/bær. Ha eplejuice, smør, sukker og honning i en kasserolle, og varm opp til alt er oppløst. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.

 

Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen ved 140 grader  50-60 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen cirka hvert 15 minutt for å få et jevnt stekt resultat.

 

La blandingen avkjøles, tilsett tørket frukt og bær, og hell deretter blandingen på et stort glass eller i en boks.

 

Råmelk is:

 

1vaniljestang

750 gr råmelk

120 gr eggeplomme

450 gr sukker

 

Kok opp råmelk og vanilje.

Pisk sammen egg og sukker.

Ha råmelken i eggeblandingen mens

du rører. Varm opp massen til 84 grader

mens du rører hele tiden.

Sil og avkjøl.

Kjør I ismaskin og nyt.

 

Line Holdal

  4 COMMENTS

 • HanneM august 13, 2013 Reply

  Hei!

  Så flott at du er ute og skriver igjen.

  Har et problem på bloggen din, noen av lenkene fungerer ikke lenger. Leita etter crispy blomkål her om dagen, og på noen av sidene som kom opp var det lenker som ikke virka. Fant til slutt oppskrifta, det skal sies. Men når jeg klikker på melkefri oppskrifter får jeg ikke opp noe. Akkurat de oppskriftene har jeg behov for nå, men jeg har full forståelse for at du kanskje ikke har energi til å rydde opp i dette akkurat nå.

  Uansett, klem fra meg.

  • Line august 13, 2013 Reply

   Hei Hanne.

   Problemene skyldes nok at jeg fikk nytt design. Får se etterhvert om jeg får ordnet, men må ta ting litt som det kommer. Og det er ikke første prioritet. Tips, jeg søker etter det jeg vil ha feks crispy blomkål lilalife på google, da kommer alltid rett oppskrift opp:)

    

   God klem

 • silverblogg.com august 13, 2013 Reply

  Så herlig at du er tilbake:-) Vi har savnet deg!

  • Line august 13, 2013 Reply

   Så godt å høre:)

   Jeg titter innom nå og da.

    

   L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Virker som om dette var i går, time flies 👉🏼10 years since my stay in Yogaville ⭐️- #yoga #yogalove #yogaville #virginia #usa #yogalife #lilalife #naturallife
 • - My kinda sugar 😜👉🏼#Sugarpeak #grancanaria #sukkertoppen #lilalife #naturalliving
 • - Jeg er blitt flinkere å leve i øyeblikket, ta en dag om gangen. Det er lett at tankene våre styres mot minner og fremtid. Det eneste vi faktisk har er her og nå. Men jeg synes det er godt å drømme, sette meg mål, ha noe å se frem til. Det motiverer meg. Onsdag suser jeg til #puertodemogan, i juni arrangere jeg tur til Lofoten og da skal Ryten som jeg er på bildet bestiges. Og sist men ikke minst i september 👉🏼USA and @doterra here I come 😍can’t wait - #life #lilalife #doterralove #lofoten #liveterbestute #toplofotenphoto #hiking
 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi