Å komme til fasen med reintrodusering er garantert noe du har gledet deg til. Det å kunne spise eggerøre (laget av plommen), ta deg en etterlengtet bit mørk sjokolade og nyte en deilig kopp kaffe? Høres fristende ut ja? Det er et MEN her, du må gi kroppen din tid i denne fasen. Introduser en og en ting, og lytt til hva kroppen din forteller deg.
For å ha effekt av en eliminasjonsdiett må du minimum ha fulgt den autoimmune protokollen i 30 dager, og 60-90. Et annet viktig poeng er at du bør vente med reintrodusering inntil du merker en klar forbedring. Det er et tegn på at tarmen er godt i gang med reparasjonsprosessen og at immunforsvaret ditt ikke lengre angriper kroppen din. Du bør ha kontroll på stress og aktivitetsnivå, kjenne at du sover nok før du setter i gang. Og husk når du skal introdusere en matvare er det for at du kjenner en forbedring på helsen din, og symptomene har avtatt, ikke fordi du har lyst på noe godt.
3 sjekkpunkter før du setter i gang:
1. Du fordøyer maten din godt, uten smerter i magen, sure oppstøt eller andre symptomer i mage/tarm. (Du kan fortsatt bruke eplecideredikk, enzymer eller magesyretabletter for å støtte fordøyelsen)
2. Du føler deg bedre av din eller dine autoimmune sykdommer, symptomene har avtatt.
3. Du holder AIS i sjakk uten å måtte bruke DMARDS, kortison og NSAID.
Noen autoimmune sykdommer som MS og leddgikt gir varige skader i kroppen som ikke kan reverseres, men man kan stoppe utviklingen. Så her må du være veldig observant før du starter med en reintrodusering. Er sykdommen stabilisert? Har symptomene forsvunnet? Hvis du fortsatt har mistanke om at immunsystemet ditt fortsatt angriper egen kropp, er det lurt å vente.
Typiske syptomer som kan oppstå om kroppen ikke er klar.
Slik setter du i gang:
1. Start med en matvare om gangen, og spis samme matvaren to eller tre ganger samme dagen.
2. Første gangen du spiser det, spis maks en halv teskje. Vent 15 minutter. Hvis du får en reaksjon ikke spis mer. Hvis du ikke får reaksjoner spis en teskje av matvaren.
3. Vent 15 minutter, symptomer? Ikke spise mer. Hvis ikke reaksjon spis 1 ½ teskje.
4. Vent 2-3 timer følg med på symptomer.
5. Så inntar du en normal porsjon, enten alene eller som del av et måltid.
6. Vent 3-7 dager med å spise det igjen. Og unngå å reintrodusere andre matvarer. Følg med på symptomer.
7. Hvis du ikke får noen reaksjoner, kan du introdusere matvaren i kostholdet ditt.
Med noen matvarer, som for eksempel krydder følger du samme ”oppskrift” men reduserer mengden. Bruk en klype med krydder på det du spiser og øk mengden etterhvert. Det er kjempe viktig at du er ærlig med deg selv i prosessen, og også legger merke til om du får mindre energi, humørsvingninger eller andre vage symptomer. Er du i tvil, anbefaler jeg å ta et skritt tilbake til den autoimmune protokollen i 4 nye uker helt til symptomene avtar og du føler deg klar igjen. Mitt tips til neste runde er å bruke lengre tid, og være mer tålmodig.
NB1: Hvis du har eliminert andre matvarer pga foodmap, histaminer, salisylater eller lignende bør disse introduseres først. Hvis tarmen din er blitt sterk nok vil du tåle disse, hvis ikke bør du vente med å introdusere mer.
NB2: Hvis du er du allergisk ( IgE reaksjon) mot noen av matvarene er det kjempe viktig at du rådfører deg med en lege eller annen fagperson før du begynner å introdusere noe av det du reagerer på. Og matvarer du vet du er allergisk for må introduseres sist.
Ta en ting av gangen, og velg de matvarene du ønsker i kostholdet ditt. Følg trinn 1-7 beskrevet ovenfor. La det gå 3-7 dager fra du har reintrodusert en matvare, til neste. Fortsett så til steg 2, 3 og 4. Får du noen reaksjoner stopp opp, ta en pause før du prøver deg på neste. Får du reaksjoner på det meste anbefaler jeg å stoppe opp, gå tilbake til AIP i noen uker før du prøver igjen.
Fase 1
Eggeplomme
Belgfrukt med spiselig ”belg” (grønn bønner, scarlet runner beans, sukkererter, erter med mer)
Krydder av frukt og bær
Krydder av frø
Oljer av frø og nøtter
Klarnet smør/ghee
Avkado fylt med eggeplomme, oppskrift finner du her.
Fase 2
Frø
Nøtter (minus cashew og pistasj)
Kakao og sjokolade
Eggehviter
Smør fra gressforede kyr
Alkohol i små mengder, her snakker vi sakte. Og la det gå en uke mellom første glasset til neste gang)
Fase 3
Cashew og pistasj
Aubergine
Paprika
Kaffe
Upasteurisert fløte/melk
Fermenter upasteurisert yoghurt og kefir
Fase 4
Andre upasteuriserte melkeprodukter
Chili
Tomater
Poeter
Andre fra søtvierfamilien
Hvit ris
Alkohol i større mengder enn 1 glass
Belgfrukter (helst bløtlagt og fermentert)
Glutenfrie korn (bløtlagt og fermentert)
Mat du vet du har hatt store reaksjoner på
Mat du har en allergisk reaksjon på