Brød

Prosjekt: Brød!

Tags:   

Det er vel ingen tvil om at mennesket kan klare seg godt uten korn og at de aller fleste kanskje har det bedre uten det i kostholdet sitt. Men korn og bakervarer er en viktig del av kostholdet til de fleste, og da gjelder det å finne alternativer som fungerer bra for både store og små.
Selv begynte jeg å kutte ned på brødinntaket for ca 10 år siden, og merket umiddelbart en forbedring på magen og helsen generelt. I ettertid har jeg skjønt at gluten som man finner i det fleste bakverk skapte mye trøbbel. Gluten er et protein som er umulig å fordøye for mennesket. Men man lærer stadig, -thank good- og etter å ha lest Gry sin blogg har jeg skjønt at
  • Gluten
  • Fytinsyre og
  • Enzymsperrer
Kan uskadeliggjøres om kornet bløtlegges i syrlig miljø i mer enn 7 timer.
Etter å ha lest dette kastet jeg meg over mitt første prosjekt: polarbrød.
Jeg har aldri vært en god baker, derimot matlaging går som en lek, og ikke minst å lage sjokolade. Etter at deigen min hadde stått godt over 1 døgn, og jeg hadde fulgt nøye anvisning fra Gry til elting, utrilling, steking osv var både jeg og de små utrolig spent!
RESULTAT: uspiselige murklosser som jeg kunne slått enhver i svime med. Jeg hadde fortsatt 2/3 av deigen igjen og tenkte hva gjør jeg nå? Jeg gikk inn på Gry sin blogg igjen og leste et innlegg hun akkurat hadde lagt ut om hvordan man lager sin egen yoghurt:
Kan variere noe i konsistens fordi det er levende mat som varierer alt avhengig av temperatur, tidspunkt på året, månefaser og ikke minst på humøret til den som lager yoghurten. Alle disse levende organismene jeg styrer med, liker dårlig usikre, fomlete og sure eiere. De må tørre å gutse litt, sende dem noen vakre tanker og stole på seg selv i sitt arbeide med bakteriekulturene. Man må prøve og feile av og til for å bli
husets fermenteringsekspert.
Jeg har som jeg skrev aldri vært glad i baking, og det gjenspeiles i resultatene. Så jeg tok Gry sine ord og overførte det til deigen min, he he. Eltet den litt mer, lot den stå 1 døgn til og vips fikk jeg spiselige polarbrød som både jeg og Noah tåler. Og for første gang fikk jeg til et bakverk som alle i familien likte.
Mini polarbrød
100g økologisk havregryn (knuses til mel i blender, evnt havremel om du har)
1 god ss honning
1/2 ts salt uten antiklumpemiddel
6 dl vann
saften av en 1/2 sitron
100g smør som du smelter
Bland alt dette sammen til en fast litt klissete deig. En kjøkkenmaskin kan være til god hjelp.
La deigen stå under et fuktig klede i minimum 7 timer. Hvorfor har jeg forklart i alle brødoppskriftene mine tidligere, men en god ting kan ikke gjentas for ofte:
* Legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned.
Så blander du i:
1 økologisk egg
25 gram gjær
Elt deigen godt sammen og hev en liten time før du triller små søte baller på størrelse med en plomme.
Deigen er litt klebrig, så det kan være lurt å smøre både hender og benken du baker på med smør eller kokosolje.
Trykk ballene flate og legg på stekebrett. Prikk små hull i leivene med en fyrstikk f.eks.
Når brødene har hevet litt er de klare for å bli stekt på 160 grader.
Brødene er ferdige når de ligner på mine. Tar ca 8-10 minitter i ovnen.
Dette er bare begynnelsen for nå har Line fått blod på tann, og gleder seg MYE til kurs med Gry i september hvor jeg blant annet skal lære mer om fermetering og surdeigsbaking.
Smil fra

Line Holdal

    8 COMMENTS

  • Julie Størksen Hagesæter juli 18, 2012 Reply

    Skal testes ut når jeg kommer hjem fra ferie!

    • Line juli 18, 2012 Reply

      :), nyt ferien videre.

  • Ellinor juli 18, 2012 Reply

    Så flink du er ,de må jeg også prøve 🙂 Har bare bakt surdeigsbrød med ulik hell ,like spennende hver gang 🙂 Gled deg til kurs med Gry ,veldig bra 🙂 God sommer videre 🙂

    • Line juli 18, 2012 Reply

      Takk og samme til deg:))). Surdeigsbrød blir neste prosjekt, men tror jeg venter til etter kurs. Og ja gleder meg:)

  • Helen juli 18, 2012 Reply

    Jeg har også vært inne hos Gry og lest.. Spennende! Bare så synd ikke karbohydratene forsvinner i prosessen også.. hehe. Men – jeg har 2 barn som spiser brød, så må teste dette her etter hvert! 🙂

    • Line juli 18, 2012 Reply

      Mye spennende ja. Disse brødene jeg styrer sånn med er hovedsaklig til barna. Jeg klarer meg fint uten, og må være ganske så restrektivt på inntaket av karbo. Da har jeg det best. Håper du har en fin fin sommer 🙂

  • Terese juli 18, 2012 Reply

    Så flink du e, til å ikke gi opp, trur guttan mine også ville likt de ;O). Gleeeda mæ til kurs i september , blir spennende og kos ., klæm <3

    • Line juli 18, 2012 Reply

      He he, og takk. Har funne et brød æ ska tæst ut næste uke. Og ja gleda mæ masse te kurs, og ikke minst te litt rødvin me dæ og Line. Klæmma <3

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7  og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
  • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no  finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
  • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
  • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living!  Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
  • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
  • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
  • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
  • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være  i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter.  Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍