Uncategorized

Naturlig «julegodt»

Tags:     

Den kjente og dyktige kokken Eivind Hellstrøm er en forkjemper for naturlig og ekte mat.
Dette støtter jeg fult ut, men hva er egentlig naturlig mat?
Mat uten konserveringsmidler, uten tilsatt farge, aroma, fortykningsmidler, emulgatorer, E-stoffer og andre ting som ikke har noe i maten vår å gjøre.  Vi bruker stadig mer ferdigposer og bearbeidet mat, og industrien blir stadig mer kreativ i måten de lager ”mat” på. Det forskes på laboratorium, bacon og laks røykes ikke, men tilsettes røyksyre. Fisk og kjøtt sprøytes med fosfor for å øke vekten, så langt det er mulig ønsker jeg å ta avstand fra dette.
Ekte mat trenger ikke være noe hokus pokus, og tar nødvendigvis ikke så lang tid å lage.
Det smaker vanvittig godt og er sunt for kropp og sjel.

Her er noen enkle tips fra meg til dere: hjemmelaget julepålegg og snacks.

Tips: Den perfekte julegave til noen du er glad i og som har alt , et glass brente mandler laget med kjærlighet, eller en fint innpakket leverpostei..
Eller bare et gavekort med ”tid”…

 

Brente mandler

500 gram mandler

0,5 dl vann

200 gram sukrin

1 ts bourbon vanilje

1 ss meierismør

Legg mandlene på en langpanne, og rist dem i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter.

Ha vann, sukrin og vanilje i en kasserolle. Kok opp å la blandingen koke i 2-3 minutter mens du rører om. Tilsett mandlene, og rør rundt hele tiden til mandlene har fått den fargen du ønsker. (ca 5-7 minutter). Pass på at du ikke har for høy varme slik at det blir svidde mandler. Helt på slutten tilsetter du 1 ss meierismør og rører sammen. Smøret skal bidra til at mandlene ikke klumper seg sammen.

Fordel mandlene på et bakepapirkledt stekebrett. Skill mandler som eventuelt klumper seg med en gaffel. Pass på så du ikke brenner deg.

Når man mandlene er avkjølt putt mandlene i et tett glass eller en tett boks.

Hjemmelaget sylteagurk

500 gram agurk

Godt saltet vann

2 dl 7 prosents eddik

0,4 dl vann

2 ts sennepsfrø

1 ts korianderfrø

1 ts hvite pepperkorn

Litt revet ingefær

¼ kinesisk hvitløk

75 gram sukrin

Vask agurkene og prikk dem med en gaffel. Legg agurkene i saltet vann natten over.(1 liter vann, 2 ss salt)

Skyll og tørk agurkene, og skjær dem opp i skiver. Kok opp laken med alle ingrediensene til sukrinet har smeltet. Ha agurken og blandingen på et tett glass.

Leverpostei

300 gram svinelever

200 gram spekk

1 liten løk

2 egg

1,5 dl fløte

Salt

Pepper

Vask og rens leveren.Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Fordel røren i ildfaste former og stek i vannbad på 180 grader i ca 30 minutter. Server gjerne posteien med sprøstekt bacon.

Hjemmelaget majones

4 eggeplommer(romtemperert)

4 dl rapsolje

Sitron

Salt

Hvit pepper

Dijonsennep

Pisk eggene mens du sakte rører inn i oljen så den ikke skiller seg. Pass på at alle ingrediensene har samme temperatur. Smak til med sitron, salt, pepper og sennep til majonesen har fått smaken du ønsker.

 

 

Eggesalat

4 ss hjemmelaget majones

4 ss creme fraiche

2 ss pisket krem

1-2 ts dijon sennep

Litt sitron

Salt

Hvit pepper

Sukrin

Purre

Vårløk

6 kokte egg

Kok, avkjøl og skrell eggene. Kutt eggene i småbiter. Tips: Legg eggene i eggdeler og kutt dem i skiver, snu hele stabelen med eggeskiver og del igjen slik at du får staver. Finhakk purre og vårløk. Bland majones, creme fraiche, og krem. Smak til med sennep, sitron, salt, hvit pepper og sukrin. Ha i eggene og løken. Bland alt. Synes du eggesalaten blir for flytende kan du tilsett litt fiberhusk.

Roastbiff

1 kilo flatbiff

Salt

Pepper

Meierismør

Gni det romtempererte kjøttet inn i salt og pepper, brun på alle sider i en varm panne. Stikk inn steketermometeret i midten på kjøttstykket. Stek midt i ovnen på 125 grader. Stek til termometeret viser 60 grader, da vil du få en deilig rosa kjerne. Beregn ca 1 time til steking. La kjøttet avkjøles før oppskjæring.

Alle matvarene er levert av Eurospar på Trekanten, alt av ildfaste former, glass og julepynt fra Hjerterommet.

Stort smil fra

Line Holdal

    41 COMMENTS

  • jeeej. her er innlegget jeg har ventet på! kjempebra. takk! :* :*

    • line november 25, 2010 Reply

      🙂

  • Janicke Kittilsen november 25, 2010 Reply

    Nam nam her var det mye godt 🙂 å endelig kom oppskriften på leverpostei!!! Beste jeg vet med bacon på 🙂

    • line november 25, 2010 Reply

      Det er godt, godt. Men hadde ikke så veldig lyst på det like etter jeg laget det, men nå er lysten der igjen, hi hi

  • Silje Silje november 25, 2010 Reply

    Brente mandler meg sukrin! DET skal jeg lage i julen!

    • line november 25, 2010 Reply

      Det er så snadddder:)

  • Tonje november 25, 2010 Reply

    For en skattekiste av et innlegg! Gleder meg til flere av samme kaliber i denne søte førjulstid! 🙂

    • line november 25, 2010 Reply

      Takk Tonje:). Skattekiste, det kan jeg like:)

  • mjuuugly november 25, 2010 Reply

    Herregud så flink du er. Virkelig inspirerende Line! Der kom svaret jeg har googlet og googlet uten hell: at brente mandler kan lages med sukrin! JIIIPPI! Takk for at du delte dette innlegget 🙂

    • line november 25, 2010 Reply

      Tusen takk, og det samme! Mandlene er supergode, selv svigermor synes de var supre og at de smakte som vanlig.

  • Grethe november 25, 2010 Reply

    Fy søren du er så flink!! 😀

    • line november 25, 2010 Reply

      Tusen takk:)

  • Anita november 25, 2010 Reply

    Nam, så mange gode oppskrifter!:)

    • line november 25, 2010 Reply

      Ja alt ble himmelsk, har blitt mye eggesalat i heimen, he he

  • Cecilie november 25, 2010 Reply

    Å, du er så flink! Herlig!

    • line november 25, 2010 Reply

      Takk snuppelupp!

  • Kristine november 25, 2010 Reply

    Jeg har laget akkurat disse mandlene, de er absolutt å anbefale 🙂
    Sylteagurk blir årets nye prøvelse, takk for tipset.

    • line november 25, 2010 Reply

      Ja de er supre! Lykke til med sylteagurkene. L:)

  • [kjøkkentjeneste] november 25, 2010 Reply

    Hei Line.
    Jeg dumpet tilfeldigvis over denne bloggen og må si jeg håper at alle rosablogglesere med usunne idealer også kommer hit. Her er det mer å hente enn ureflekterte innlegg om slanking og treningshysteri.

    Takk for fine innlegg, jeg har selv en lidenskap for ren mat og lager alt fra grunnen. 🙂

    • line november 25, 2010 Reply

      Åh tusen takk for det, utrolig flott tilbakemelding. Er jo en liten lilla jente jeg da, men som du sier føler jeg at idealene er sunne. Men det har tatt sin tid å komme hit, men nå føles det fantastisk- som om jeg har landet. Tittet innom bloggen din, veldig bra. Ser ut som om vi har mye til felles! Har også egen spalte i Avisa Nordland og Nordlys. God helg til deg:)

      L:)

  • hannem november 25, 2010 Reply

    Tusen takk for de flotte oppskriftene.

    Har leita litt på bloggen din, og ser at i fjor la du ut julebrød med speltmel. Har inntrykk av at du etter hvert har fjerna mel fra oppskriftene dine, men akkurat julebrød er vel vanskelig å tenke seg uten mel?

    Har også funnet fram marsipan-oppskrifta di, skal uten tvil lage heimelaga snacks i år. I fjor laga jeg cocosa delfiakake, den skal lages også i år, men skal bruke sukrin. Og så blir det vel de tradisjonelle lefsene til svigermor, de er med både sukker og brunost, men vi spiser dem ikke så ofte! Det er tross alt jul!

    I morgen skal jeg på julebord, det blir tradisjonell julemat på meg. Drikke blir vel enten Lite øl eller rødvin, og en liten akevitt til.

    • line november 25, 2010 Reply

      Så koselig at de falt i smak.

      Julebrødet er en venninnen som lagde, men du har rett i at jeg gradvis har gått mer og mer bort fra korn. Men bruker litt spelt i pizzabunnen vi av og til har, og spiser det av og til når jeg får det servert. Julebrød kan kanskje lages med kokosmel? Tenker på superbrødet med en liten vri? Men uansett er det lov å kose seg litt ekstra i julen. Reagerer magen din ok på spelt, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne kose seg med noen skiver nå og da. Det samme med lefsene, kos deg masse!

      Jeg skal også lage marsipan, gleder med.

      Kos deg masse på julebord i kveld, NYT! L:)

  • Frida november 25, 2010 Reply

    For noen deilige deilige oppskrifter Line. Jeg tror jeg må prøve meg på dem alle sammen!

    Har et sprøsmål om de sylteagurkene bare. Hvordan er holdbarhetstiden på dem? Jeg har forstått det slik at sukkeret i «vanlige» sylteagurker er med på å konservere dem. Opplever du at sukrinagurkene holder seg kortere?

    • line november 25, 2010 Reply

      Takk Frida:)

      Når det gjelder sylteagurkene er jeg usikker. Laget dem for 3 uker siden, og fortsatt holder de seg fint. Spiste av dem i går:). Skal følge med, og oppdatere deg. Men når jeg lager marsipan med sukrin, opplever jeg at det mugner fortere, derimot brente mandler ser ut til å holde seg godt. L:)

      • Frida november 25, 2010 Reply

        Takk Line. Kjekt å vite vet du 🙂

        • Janicke Kittilsen november 25, 2010 Reply

          Eddiken er med på å konservere slik at det holder seg!

          • line november 25, 2010 Reply

            Takk for hjelpen, da har vi det avklart:-)

        • line november 25, 2010 Reply

          :-), så du svaret til Janicke?

          • Frida november 25, 2010 Reply

            Ja, kjempeflott. Da er det ingenting å bekymre seg for 🙂

  • Gro-Lise november 25, 2010 Reply

    Heia.
    Kommer nok te å prøve mæ på det meste her, men e usikker på om æ klare å lage leverpostei.
    Æ har så frøktelig løst å lage rømmesild og tomatsild. Har du nokka erfaring med det? Så på lavkarbo.no at dem ikkje va heilt fornøyd dem som hadde laga med sukrin.

    • line november 25, 2010 Reply

      Leverposteien var enkel å lage, kjør på det klarer du:). ikke laget sild, så kan dessverre ikke hjelpe. Oppdater meg om du får det til:)

      • Gro-Lise november 25, 2010 Reply

        No har agurkan stått i saltvann ei stund. Men æ lurte på om du presse hvitløken?

        • Gro-Lise november 25, 2010 Reply

          Innså plutselig at æ bare hadde malt korriander og malt sennepsfrø. Men æ teste førdet, må kanskje sile laken når den e blitt kald. Kjøpe inn korrianderfrø og sennepsfrø te neste gang 🙂

          • line november 25, 2010 Reply

            Funke garantert, vil tru at smaken e det viktiaste. så flenk du e:)

        • line november 25, 2010 Reply

          Æ bare kutte den opp, men vil tru du åsså kan præsse:)

  • […] krydder også. Orginal oppskriften fant jeg hos Line som har den supre og inspirerende bloggen Lilalife. Det ble litt forandring på min oppskrift. Noe var med mening og noe med uhell. Hell i uhell for […]

  • weronica november 25, 2010 Reply

    Vet du ka, : NAM. De brente mandlene var bedre enn dem æ laga med vanlig sukker, og den eggesalaten var også fantastisk :)- æ hadde rødløk istedenfor vårløk, og det var kjempegodt 🙂 Takk for supre oppskrifter 🙂 Klem

    • line november 25, 2010 Reply

      Så bra, og æ e jo enig, he he. Ælska både æggesalaten og mandlan, men desto artiar når andre syns det samme. Tusen takk søta!

  • […] Kyllingburger, med råstekt søtpotet. Hjemmelaget aioli, ketchup og sylteagurk […]

  • Charlotte november 25, 2010 Reply

    Angående sylteagurk, er det virkelig bare 0,4 dl vann i laken? Eller skal det være 0,4 l? Synes det ser så lite ut i forhold til andre oppskrifter jeg har sett, der har det vært rundt 0,5l med ca. tilsvarende krydder og eddik. Lagde forøvrig denne i fjor, mistenker jeg brukte 4 dl da, antagelig fordi jeg så feil. De ble i alle fall veldig gode. Og har vart helt til nå, så holdbarheten er veldig bra!

    Ellers takk for super oppskrift!

    • Line november 25, 2010 Reply

      Du er VÅKEN og det takker jeg deg for:), det skal være 4 dl. Smil fra Line

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - I am me and that’s more than good enough. It «only»  took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen,  immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse.  Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro,  jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40  #goodenough #loveyourself #lilalive #trust
  • - Happy friday IG friends😘😘😘- #bodø #visitnorway #liveterbestute #gonatural #visitbodø #hike #havapoo #dogsofinstagram
  • - Dette er den verste fjellturen jeg noen gang har vært på. Jeg husker hvert et sekund av turen, hvert et skritt var en utfordring. Ulendt terreng, med bregner høyere enn meg, myr, null sti, bratt, rett og slett et slit, og flere ganger tenkte jeg går dette bra? Da luktet jeg litt ekstra på balance og lavendel. Nå som turen er litt på avstand, tenker jeg WOW for en fantastisk tur, utsikt vakrere enn dette skal man lete lenge etter. Og følelsen av å mestre, er ubetalelig. Jeg er ikke i tvil om at magien, ja den oppstår utenfor komfortsonen💥 #norway #hiking #nature #magic #happy #yolo #lurøy #visitnorway #life #essentialoils #doterra
  • - It’s the last day of October, it’s dark and honestly not my favourite time of the year. But there are always some beauty in nature, and time spent in nature is never wasted time - #bodø #nature #october #liveterbestute #visitbodø
  • - Mange gode grunner til å smile!!! En av dem 🙌🏼 BOGO  braker løs i morgen, kjøp en få en! Dette er eneste gangen jeg åpner opp for at du som ikke har egen oljekonto kan teste oljene ved å kjøpe enkeltoljer. Hver eneste dag i frem til fredag kommer det nye tilbud. Vil du være med på en morsom, lærerik uke med masse tilbud 👉🏼 link i bio💁‍♀️
.
.
Jeg har akkurat testet ut en ny variant av blomkålpizza, se storyen min for mer info😍😍.
.
.
Og en god jentekveld JA det får frem smilet! Takk @marianneangelsen @frkalbertine og alle dere andre👯‍♀️💅🏻🙇🏼‍♀️#doterra #essentialoils #natural #pizza #love #life #glutenfree #dairyfree #girls
  • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
  • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
  • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life