Fisk, Skalldyr Søtt.., Dessert, Kake, til kaffen

Lutefisk med en ny vri og panna cotta

Tags:

Nå er den her igjen, den o søte juletid. For mange innebærer det fordøyelsesbesvær, sure oppstøt, vektoppgang,  og mindre energi. Med enkle grep kan man unngå dette.  Men uten å fjerne smak og selve matopplevelsen. Hadde ikke det vært godt å møte 2018 mer opplagt enn noen gang?

Mitt tips er å redusere på inntaket av bearbeidet mat, brød, øl og søtt. Erstatt dette med alternativer som påvirker blodsukkeret mindre.  Finn en balanse i det du gjør, slik at du koser deg samtidig som at det bidrar til at kroppen smiler. Lag grønnsaksmos  av sellerirot,  eller blomkål, fløtegratinert blomkål, sellerirot eller søtpotet. Sellerirotfries som jeg serverer til dagens oppskrift er også et glimrende alternativ. Bytt ut øl og cognac med tørr vin og underberger.  Underberger inneholder mange viktige bitterstoffer som stimulerer fordøyelsen. Lag søte fristelser med  mindre søte. Og erstatt sukker med kokosblomstsukker, daddelsirup eller stevia. Alle naturlige alternativer som påvirker blodsukkeret i svært liten grad. Små endringer som kan gjøre en stor forskjell.

Denne gangen har jeg  laget lutefisk med en ny vri, ingen poteter, brunost eller sirup. Man trenger ikke dette for å lage en magisk rett. 

Lutefisk ala Line

Lutefisk, Line Holdal

Til 4 personer

Når man kjøper lutefisk får man ofte anbefalt opptil 700 gram lutefisk per person. Min erfaring er at det er svært få som spiser denne mengden, spesielt når man får masse herlig tilbehør til fisken.

Lutefisk

Ca. 1 kilo

Salt

Klargjør fisk og legg den på et stekbrett. Ha godt med salt på fisken 3 timer før den skal i ovnen. Ha over stekefolie. Varm opp ovnen til 225 grader og stek fisken i ca. 20 minutter.

Tilbehør

 Saus:

 1 sjalottløk

1 dl tørr hvitvin

3 dl fløte

2 ts Dijon sennep

3-4 ss smør

Klype salt

Klype pepper.

Slik gjør du:

Finhakk løken  og kok sammen med vinen til den er halvert. Tilsett fløte og sennep. La dette koke 5-10 minutter til sausen har tyknet litt. Rør så inn smør, smak til med salt og pepper.

Erterpuré:

300 gram frosne erter

1 dl fløte

2 ss smør

Klype salt

Klype pepper

Kok opp vann , tilsett litt salt og tilsett ertene.  La ertene få et oppkok. Hell av vann, og ha ertene i en kjøkkenmaskin eller blender. Tilsett fløte og smør og ”kjør” dette til en glatt masse. Ha det så tilbake i kjelen, varm opp, og smak til med salt og pepper.

Sellerirotfries

400 gram sellerirot

Klarnet smør, kokosfett eller olivenolje

Salt

Persille

½ tomat (kan droppes)

Kutt opp sellerirot i terninger. Varm opp fettet langsomt. Ha i selleriroten varsomt, da fettet blir veldig varm.  Stek selleriroten til den er gylden, rør litt rundt underveis. Hell av fettet (rist det godt av), ha på salt, finhakket gressløk og tomat.

 

Sprøstekt lettsaltet sideflesk eller bacon

400 gram

2-3 ss smør

Kutt bacon i små terninger. Surr i smør på litt over middels varme til baconet er blitt stekt slik du ønsker.

Server gjerne denne retten med et tørt glass hvitvin og en underberger.

 

Etter en mektig men velsmakende middag smaker det godt med en søt avrunding. Denne panna cottaen, uten sukker, er prikken over i en.

 

Panna Cotta

Lutefisk, Line Holdal

Du trenger du:

6 dl fløte

100 gram smør

3 ss kokosblomstsukker

1 ts vaniljepulver

4 gelatinplater eller gelatinpulver (6 ss)

Kok opp 4 dl fløte sammen med smør, kokosblomstsukker og vaniljepulver. La det koke på svak varme i ca 1 time. Legg gelatinplatene i kaldt vann, la de ligge ca 5 minutter. Rør inn resten av fløten i karamellen og varm opp til kokepunkt. Klem ut alt vannet av gelatinplatee og rør inn sammen med blandingen. Rør gelatinen helt ut og hell blandingen i form eller glass. Sett til avkjøling til de er stivnet.

 

Lutefisk, Line Holdal

 

Smil fra Line

Line Holdal

    6 COMMENTS

  • lovelyliller.com desember 3, 2017 Reply

    Lutefisk har jeg bare smakt en gang. Kansje jeg skulle hive meg rundt (mote meg opp) til å kjøre en reprise? 😀

    • Line desember 3, 2017 Reply

      Da er det på tide:), det er jo det beste som fins. Vedder på at du vil like denne varianten. Men et tips velg fisk som er godt lutet, da blir den fastere i fisken:)

  • Lykkehjemmet desember 3, 2017 Reply

    Hva er greia med tagatose?

    • Line desember 3, 2017 Reply

      Noen liker den bedre enn sukrin da det er mindre ettersmak. Tagatose er laget av laktose, og man får ikke den kalde smaken i munnen som mange opplever. L:)

  • Hanne desember 3, 2017 Reply

    Hei Line,

    Dette ble søndagsmiddagen. Ingen av oss er godt kjent med lutefisk, men alikevel falt middagen i smak. Tilbehøret var nydelig, spesielt sausen. Vi er fremdeles ikke lutefisk-frelst, men denne oppskriften gjorde middagen til den beste lutefiskmiddagene vi har prøvd.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - I am me and that’s more than good enough. It «only»  took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen,  immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse.  Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro,  jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40  #goodenough #loveyourself #lilalive #trust
  • - Happy friday IG friends😘😘😘- #bodø #visitnorway #liveterbestute #gonatural #visitbodø #hike #havapoo #dogsofinstagram
  • - Dette er den verste fjellturen jeg noen gang har vært på. Jeg husker hvert et sekund av turen, hvert et skritt var en utfordring. Ulendt terreng, med bregner høyere enn meg, myr, null sti, bratt, rett og slett et slit, og flere ganger tenkte jeg går dette bra? Da luktet jeg litt ekstra på balance og lavendel. Nå som turen er litt på avstand, tenker jeg WOW for en fantastisk tur, utsikt vakrere enn dette skal man lete lenge etter. Og følelsen av å mestre, er ubetalelig. Jeg er ikke i tvil om at magien, ja den oppstår utenfor komfortsonen💥 #norway #hiking #nature #magic #happy #yolo #lurøy #visitnorway #life #essentialoils #doterra
  • - It’s the last day of October, it’s dark and honestly not my favourite time of the year. But there are always some beauty in nature, and time spent in nature is never wasted time - #bodø #nature #october #liveterbestute #visitbodø
  • - Mange gode grunner til å smile!!! En av dem 🙌🏼 BOGO  braker løs i morgen, kjøp en få en! Dette er eneste gangen jeg åpner opp for at du som ikke har egen oljekonto kan teste oljene ved å kjøpe enkeltoljer. Hver eneste dag i frem til fredag kommer det nye tilbud. Vil du være med på en morsom, lærerik uke med masse tilbud 👉🏼 link i bio💁‍♀️
.
.
Jeg har akkurat testet ut en ny variant av blomkålpizza, se storyen min for mer info😍😍.
.
.
Og en god jentekveld JA det får frem smilet! Takk @marianneangelsen @frkalbertine og alle dere andre👯‍♀️💅🏻🙇🏼‍♀️#doterra #essentialoils #natural #pizza #love #life #glutenfree #dairyfree #girls
  • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
  • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
  • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life