Fisk, Skalldyr Søtt.., Dessert, Kake, til kaffen

Lutefisk med en ny vri og panna cotta

Tags:

Nå er den her igjen, den o søte juletid. For mange innebærer det fordøyelsesbesvær, sure oppstøt, vektoppgang,  og mindre energi. Med enkle grep kan man unngå dette.  Men uten å fjerne smak og selve matopplevelsen. Hadde ikke det vært godt å møte 2018 mer opplagt enn noen gang?

Mitt tips er å redusere på inntaket av bearbeidet mat, brød, øl og søtt. Erstatt dette med alternativer som påvirker blodsukkeret mindre.  Finn en balanse i det du gjør, slik at du koser deg samtidig som at det bidrar til at kroppen smiler. Lag grønnsaksmos  av sellerirot,  eller blomkål, fløtegratinert blomkål, sellerirot eller søtpotet. Sellerirotfries som jeg serverer til dagens oppskrift er også et glimrende alternativ. Bytt ut øl og cognac med tørr vin og underberger.  Underberger inneholder mange viktige bitterstoffer som stimulerer fordøyelsen. Lag søte fristelser med  mindre søte. Og erstatt sukker med kokosblomstsukker, daddelsirup eller stevia. Alle naturlige alternativer som påvirker blodsukkeret i svært liten grad. Små endringer som kan gjøre en stor forskjell.

Denne gangen har jeg  laget lutefisk med en ny vri, ingen poteter, brunost eller sirup. Man trenger ikke dette for å lage en magisk rett. 

Lutefisk ala Line

Lutefisk, Line Holdal

Til 4 personer

Når man kjøper lutefisk får man ofte anbefalt opptil 700 gram lutefisk per person. Min erfaring er at det er svært få som spiser denne mengden, spesielt når man får masse herlig tilbehør til fisken.

Lutefisk

Ca. 1 kilo

Salt

Klargjør fisk og legg den på et stekbrett. Ha godt med salt på fisken 3 timer før den skal i ovnen. Ha over stekefolie. Varm opp ovnen til 225 grader og stek fisken i ca. 20 minutter.

Tilbehør

 Saus:

 1 sjalottløk

1 dl tørr hvitvin

3 dl fløte

2 ts Dijon sennep

3-4 ss smør

Klype salt

Klype pepper.

Slik gjør du:

Finhakk løken  og kok sammen med vinen til den er halvert. Tilsett fløte og sennep. La dette koke 5-10 minutter til sausen har tyknet litt. Rør så inn smør, smak til med salt og pepper.

Erterpuré:

300 gram frosne erter

1 dl fløte

2 ss smør

Klype salt

Klype pepper

Kok opp vann , tilsett litt salt og tilsett ertene.  La ertene få et oppkok. Hell av vann, og ha ertene i en kjøkkenmaskin eller blender. Tilsett fløte og smør og ”kjør” dette til en glatt masse. Ha det så tilbake i kjelen, varm opp, og smak til med salt og pepper.

Sellerirotfries

400 gram sellerirot

Klarnet smør, kokosfett eller olivenolje

Salt

Persille

½ tomat (kan droppes)

Kutt opp sellerirot i terninger. Varm opp fettet langsomt. Ha i selleriroten varsomt, da fettet blir veldig varm.  Stek selleriroten til den er gylden, rør litt rundt underveis. Hell av fettet (rist det godt av), ha på salt, finhakket gressløk og tomat.

 

Sprøstekt lettsaltet sideflesk eller bacon

400 gram

2-3 ss smør

Kutt bacon i små terninger. Surr i smør på litt over middels varme til baconet er blitt stekt slik du ønsker.

Server gjerne denne retten med et tørt glass hvitvin og en underberger.

 

Etter en mektig men velsmakende middag smaker det godt med en søt avrunding. Denne panna cottaen, uten sukker, er prikken over i en.

 

Panna Cotta

Lutefisk, Line Holdal

Du trenger du:

6 dl fløte

100 gram smør

3 ss kokosblomstsukker

1 ts vaniljepulver

4 gelatinplater eller gelatinpulver (6 ss)

Kok opp 4 dl fløte sammen med smør, kokosblomstsukker og vaniljepulver. La det koke på svak varme i ca 1 time. Legg gelatinplatene i kaldt vann, la de ligge ca 5 minutter. Rør inn resten av fløten i karamellen og varm opp til kokepunkt. Klem ut alt vannet av gelatinplatee og rør inn sammen med blandingen. Rør gelatinen helt ut og hell blandingen i form eller glass. Sett til avkjøling til de er stivnet.

 

Lutefisk, Line Holdal

 

Smil fra Line

Line Holdal

    6 COMMENTS

  • lovelyliller.com desember 3, 2017 Reply

    Lutefisk har jeg bare smakt en gang. Kansje jeg skulle hive meg rundt (mote meg opp) til å kjøre en reprise? 😀

    • Line desember 3, 2017 Reply

      Da er det på tide:), det er jo det beste som fins. Vedder på at du vil like denne varianten. Men et tips velg fisk som er godt lutet, da blir den fastere i fisken:)

  • Lykkehjemmet desember 3, 2017 Reply

    Hva er greia med tagatose?

    • Line desember 3, 2017 Reply

      Noen liker den bedre enn sukrin da det er mindre ettersmak. Tagatose er laget av laktose, og man får ikke den kalde smaken i munnen som mange opplever. L:)

  • Hanne desember 3, 2017 Reply

    Hei Line,

    Dette ble søndagsmiddagen. Ingen av oss er godt kjent med lutefisk, men alikevel falt middagen i smak. Tilbehøret var nydelig, spesielt sausen. Vi er fremdeles ikke lutefisk-frelst, men denne oppskriften gjorde middagen til den beste lutefiskmiddagene vi har prøvd.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - Amazing days in #saltlakecity at doTERRA convention. Ufattelig lang og «humpete» reise, men jeg er så glad jeg tok turen. I går var det galla, en hyggelig stund med et fantastisk team @henriettekalgraff  @urban.essentials.oslo @sunshine_yogini @renate_lyse BTW mitt prosjekt «hvit mnd» blir lettere i doTERRA( null alkohol) And it was big to meet two very motivating persons @hol_fit @thewholedaily 😍💥Men nå starter det jeg virkelig har gledet meg til» læring»!!!! 3 dager proppet med foredrag😍😍😍, can’t wait🆘 og takk @heirini for lån av sko❤️#doterra #naturallife #natural #essentialoils #lilalife #lulushop #happy #satisfied #lovemyjob
  • - YES!!! Back in Bodø, and back in the mountains with Linus. What a joy- #liveterbestute #lilalife #bodø #hiking #havapoo #linus #nature #naturalliving
  • - The last days have been amazing, just me, my oils, yoga, meditation, and nourishing food. -
-
Todays diffuserblend: -
💧💧eucalyptus
💧💧cinnamon
💧💧arborvitae
- 
Opens the respiratory tract, warming, grounding, and calming❤️
-
#lilalife #essentialoils #naturalliving #doterra #feda #sørlandet #natural #essentialoillove #diffuser
  • - Vinn Family Kit verdi 3.500,- og kursplass på Lilastart. Del bilde på din instaprofil og tagg @lila_life i bildet . Deler du i tillegg på din instastory teller det som 2 delinger
-
-
15/9 trekkes to vinnere 😍💥
-
-
2. oktober starter Lilastart, et komplett livsstilskurs med hovedfokus på å få deg til å gløde. 
Vi jobber med:

Hormonbalanse
Fordøyelsen
Candida
Roe et stresset immunsystem
Dempe betennelsestilstander
Redusere stress
En mer naturlig livsstil

Can’t wait!
  • - Just breathe-
  • - And the sun took a step back, the leaves lulled themselves to sleep and Autumn was awakened - #Bodø #keiservarden #mittlekeland #natural #lilalife
  • - Min helsereise startet på for ca 15 år siden. Jeg har gjort mange livsstilsgrep, og holder i dag mine autoimmune sykdommer i sjakk vha kosthold, stressmestring og eteriske oljer. Oljene var prikken over det hele som løftet min helse til nye høyder. Jeg digger oljene mine💥Siden jeg starter med @doterra har det ikke vært rabatt på Family eller Basic KIT, dette er de 2 startkittene vi har i Norge. I august er det 20 % på oljene, og du har 3 dager til å sikre deg tilbud. Mer info på lilalife.no, link finner du i bio. Send meg gjerne en mail om du vil ha mer info på line@holdal.no. Vil du ha meg som din veileder bruk ID 4623916 Foto: Marie Andreassen #lilalife #lilastart #natural #naturallifestyle #doterra #essentialoils
  • «Wake up» Perfect uplifting diffuserblend for an autum day. Selv bruker jeg oljene fra jeg står opp til jeg legger meg. Topisk (på huden), aromatisk (via lukt), og litt innvortes. Er du klar over at oljene er kjemi, og at fra du lukter på en olje tar det 20 sekunder før det når luktsenteret i hjernen og kan løfte, støtte og ja gjøre en stor forskjell! Eteriske oljer er essensen av livet i naturen, som på samme måte som riktig mat kan gjøre en stor forskjell. På førstkommende torsdag holder jeg et gratis webinar der jeg viser hvordan jeg bruker oljene gjennom dagen min. Jeg forteller også om hvorfor jeg er har valgt å implementere oljene i min ernæringsterapipraksis. Husk ønsker du å skaffe deg oljer velg et team og en veileder som vil følge deg skikkelig opp. For riktig bruk er alfa omega. Link til webinar finner du i bio. Takk @marny_7 for fantastisk bilde og tips til blanding💕 #teamlilalife #doterra #essentialoils #nature #natural #lilalife