Fisk, Skalldyr Søtt.., Dessert, Kake, til kaffen

Lutefisk med en ny vri og panna cotta

Tags:

Nå er den her igjen, den o søte juletid. For mange innebærer det fordøyelsesbesvær, sure oppstøt, vektoppgang,  og mindre energi. Med enkle grep kan man unngå dette.  Men uten å fjerne smak og selve matopplevelsen. Hadde ikke det vært godt å møte 2018 mer opplagt enn noen gang?

Mitt tips er å redusere på inntaket av bearbeidet mat, brød, øl og søtt. Erstatt dette med alternativer som påvirker blodsukkeret mindre.  Finn en balanse i det du gjør, slik at du koser deg samtidig som at det bidrar til at kroppen smiler. Lag grønnsaksmos  av sellerirot,  eller blomkål, fløtegratinert blomkål, sellerirot eller søtpotet. Sellerirotfries som jeg serverer til dagens oppskrift er også et glimrende alternativ. Bytt ut øl og cognac med tørr vin og underberger.  Underberger inneholder mange viktige bitterstoffer som stimulerer fordøyelsen. Lag søte fristelser med  mindre søte. Og erstatt sukker med kokosblomstsukker, daddelsirup eller stevia. Alle naturlige alternativer som påvirker blodsukkeret i svært liten grad. Små endringer som kan gjøre en stor forskjell.

Denne gangen har jeg  laget lutefisk med en ny vri, ingen poteter, brunost eller sirup. Man trenger ikke dette for å lage en magisk rett. 

Lutefisk ala Line

Lutefisk, Line Holdal

Til 4 personer

Når man kjøper lutefisk får man ofte anbefalt opptil 700 gram lutefisk per person. Min erfaring er at det er svært få som spiser denne mengden, spesielt når man får masse herlig tilbehør til fisken.

Lutefisk

Ca. 1 kilo

Salt

Klargjør fisk og legg den på et stekbrett. Ha godt med salt på fisken 3 timer før den skal i ovnen. Ha over stekefolie. Varm opp ovnen til 225 grader og stek fisken i ca. 20 minutter.

Tilbehør

 Saus:

 1 sjalottløk

1 dl tørr hvitvin

3 dl fløte

2 ts Dijon sennep

3-4 ss smør

Klype salt

Klype pepper.

Slik gjør du:

Finhakk løken  og kok sammen med vinen til den er halvert. Tilsett fløte og sennep. La dette koke 5-10 minutter til sausen har tyknet litt. Rør så inn smør, smak til med salt og pepper.

Erterpuré:

300 gram frosne erter

1 dl fløte

2 ss smør

Klype salt

Klype pepper

Kok opp vann , tilsett litt salt og tilsett ertene.  La ertene få et oppkok. Hell av vann, og ha ertene i en kjøkkenmaskin eller blender. Tilsett fløte og smør og ”kjør” dette til en glatt masse. Ha det så tilbake i kjelen, varm opp, og smak til med salt og pepper.

Sellerirotfries

400 gram sellerirot

Klarnet smør, kokosfett eller olivenolje

Salt

Persille

½ tomat (kan droppes)

Kutt opp sellerirot i terninger. Varm opp fettet langsomt. Ha i selleriroten varsomt, da fettet blir veldig varm.  Stek selleriroten til den er gylden, rør litt rundt underveis. Hell av fettet (rist det godt av), ha på salt, finhakket gressløk og tomat.

 

Sprøstekt lettsaltet sideflesk eller bacon

400 gram

2-3 ss smør

Kutt bacon i små terninger. Surr i smør på litt over middels varme til baconet er blitt stekt slik du ønsker.

Server gjerne denne retten med et tørt glass hvitvin og en underberger.

 

Etter en mektig men velsmakende middag smaker det godt med en søt avrunding. Denne panna cottaen, uten sukker, er prikken over i en.

 

Panna Cotta

Lutefisk, Line Holdal

Du trenger du:

6 dl fløte

100 gram smør

3 ss kokosblomstsukker

1 ts vaniljepulver

4 gelatinplater eller gelatinpulver (6 ss)

Kok opp 4 dl fløte sammen med smør, kokosblomstsukker og vaniljepulver. La det koke på svak varme i ca 1 time. Legg gelatinplatene i kaldt vann, la de ligge ca 5 minutter. Rør inn resten av fløten i karamellen og varm opp til kokepunkt. Klem ut alt vannet av gelatinplatee og rør inn sammen med blandingen. Rør gelatinen helt ut og hell blandingen i form eller glass. Sett til avkjøling til de er stivnet.

 

Lutefisk, Line Holdal

 

Smil fra Line

Line Holdal

    6 COMMENTS

  • lovelyliller.com desember 3, 2017 Reply

    Lutefisk har jeg bare smakt en gang. Kansje jeg skulle hive meg rundt (mote meg opp) til å kjøre en reprise? 😀

    • Line desember 3, 2017 Reply

      Da er det på tide:), det er jo det beste som fins. Vedder på at du vil like denne varianten. Men et tips velg fisk som er godt lutet, da blir den fastere i fisken:)

  • Lykkehjemmet desember 3, 2017 Reply

    Hva er greia med tagatose?

    • Line desember 3, 2017 Reply

      Noen liker den bedre enn sukrin da det er mindre ettersmak. Tagatose er laget av laktose, og man får ikke den kalde smaken i munnen som mange opplever. L:)

  • Hanne desember 3, 2017 Reply

    Hei Line,

    Dette ble søndagsmiddagen. Ingen av oss er godt kjent med lutefisk, men alikevel falt middagen i smak. Tilbehøret var nydelig, spesielt sausen. Vi er fremdeles ikke lutefisk-frelst, men denne oppskriften gjorde middagen til den beste lutefiskmiddagene vi har prøvd.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7  og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
  • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no  finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
  • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
  • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living!  Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
  • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
  • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
  • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
  • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være  i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter.  Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍