Blir du overrasket over å høre at i de i noen tradisjonelle samfunn KUN spiste innmaten til dyrene? Det magre muskelkjøttet ble kastet!, eller muligens gitt til hundene. 

Her kommer enn oppskrift på deilige leverkaker som er tilpasset AIP.
Tekst er det min flotte, kloke venninne Rita som står bak.

Leverkakefrokost!

unnamed

Leverkake med sauerkraut, stekt rødbeter og grønnsaker surret i kokosfett, gurkemeie, sitron og salt.

unnamed-1

Næringsrike leverkaker, tilsatt kraft.

Dette trenger du.

500g lever, f.eks. fra beitefôra lam

400g kjøttdeig, gjerne økologisk

3 økologiske gule løk

5 fedd økologiske hvitløk

1/2 økologisk sitron

Økologiske, ubestrålte kryddere

1/2 dl kjøttkraft

Slik går du frem:

1. Kvern 500g renset lever og 400g kjøttdeig i kjøkkenmaskinen.

2. Tilsett 3 løk, 5 fedd hvitløk, saften av en halv sitron.

3. Kjør på med masse AIP vennlig  krydder, velg dine egne favoritter.
4. Spe med ca. 1 dl kjøttkraft og evt. marg.
5. Sett av litt tid til steking av prøvekaker og prøvesmaking, så får du de skikkelig gode. Stek i kokosfett som er tilpasset steking på forsiktig varme.

Lag gjerne opp i store mengder  og frys ned.

Lever er fullverdig supermat! Det har jeg virkelig fått kjenne på kroppen. Her er en sammenlikning av vitaminer og mineraler i epler, gulrøtter, rødt kjøtt og okselever, hentet fra Chris Kresser.

APPLE

(100 g)

CARROTS 

(100 g)

RED MEAT

(100 g)

BEEF LIVER

(100g)

Calcium

3.0 mg

3.3 mg

11.0 mg

11.0 mg

Phosphorus

6.0 mg

31.0 mg

140.0 mg

476.0 mg

Magnesium

4.8 mg

6.2 mg

15.0 mg

18.0 mg

Potassium

139.0 mg

222.0 mg

370.0 mg

380.0 mg

Iron

.1 mg

.6 mg

3.3 mg

8.8 mg

Zinc

.05 mg

.3 mg

4.4 mg

4.0 mg

Copper

.04 mg

.08 mg

.18 mg

12.0 mg

Vitamin A

None

None

40 IU

53,400 IU

Vitamin D

None

None

Trace

19 IU

Vitamin E

.37 mg

.11 mg

1.7 mg

.63 mg

Vitamin C

7.0 mg

6.0 mg

None

27.0 mg

Thiamin

.03 mg

.05 mg

.05 mg

.26 mg

Riboflavin

.02 mg

.05 mg

.20 mg

4.19 mg

Niacin

.10 mg

.60 mg

4.0 mg

16.5 mg

Pantothenic Acid

.11 mg

.19 mg

.42 mg

8.8 mg

Vitamin B6

.03 mg

.10 mg

.07 mg

.73 mg

Folic acid

8.0 mcg

24.0 mcg

4.0 mcg

145.0 mcg

Biotin

None

.42 mcg

2.08 mcg

96.0 mcg

Vitamin B12

None

None

1.84 mcg

111.3 mcg

Og til spørsmålet jeg vet mange lurer på. Lagres ikke alle miljøgiftene våre i leveren til dyrene, slik at leveren ikke bør spises? Leveren er et lagringsorgan for mange viktige næringsstoffer som kroppen bruker som verktøy nettopp for å kvitte seg med giftstoffer. Leverens rolle er å nøytralisere giftstoffer, ikke lagre dem. I følge Chris Kresser og Lynn Razaitis (Weston A. Price Foundation) vil giftstoffer kroppen ikke klarer å kvitte seg med, lagres i fettvev og i nervesystemet. Dette virker logisk ettersom giftstoffene som oftest er fettløselige.

Giftstoffene er allikevel over alt, og vi kan ikke slutte å spise for det. Vi får i oss endel giftstoffer fra maten vi spiser, og det er vanskelig og lite med forskning på synergieffektene av disse. Det vi vet, er at vi trenger næringsstoffer for å kvitte oss med disse giftstoffene. Og næringsinnholdet i lever slår som dere ser næringsinnholdet i muskelkjøtt ned i støvelen. Jeg har et håp om at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, og for å bruke hele dyret vi har tatt livet av. Da er jeg sikker på at vi får mer miljøvernbevisste og handlekraftige mennesker på kjøpet. Jeg tror vi mennesker har distansert oss for mye fra naturen, og fra selve livet. Og nå ser vi konsekvensene av det.

Spiser dere kjøtt og innmat fra friske dyr som har vokst opp på beite, og som ikke har fått hormoner, antibiotika og kommersielt fôr? Det er viktig å ha fokus på dette, og å handle kvalitetsprodukter så langt det lar seg gjøre. Jeg handler bl.a. fra Duggurd i Oslo, og er lykkelig kjøttabonnement-kunde hos dem.

Så, hva er det egentlig som skal til før vi mennesker begynner å ta ansvar for livsstilen vår? Hvorfor engasjerer vi oss ikke mer for å bevare livsgrunnlaget vårt? Vi ønsker da å servere oss selv og de vi er glad i næringsrik mat, uten å måtte bekymre oss for hvor forgiftet maten er?!

Vi har ikke arvet jorden av våre forfedre, vi låner den av våre barn.

http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10153464

Line Holdal

    4 COMMENTS

  • […] 2.Rein Styrke. Dette er et 100% naturlig kosttilskudd basert på lever fra unge rein. Den er skånsomt tørket og kapslet i gelatinkapsler  fra storfe. Reinlever gir deg fullverdige proteiner, sunt fett og er spesielt rik på vitamin-A, et bredt spekter av B-vitaminer og jern. Du kan lese mer om næringsinnholdet her. Innmat er noe av det mest næringsrike vi får i dagens samfunn, jeg har skrevet litt om det her. […]

  • Elisabeth januar 16, 2017 Reply

    Takk for at du deler 😊 Skal begynne på AIP i Mai:) Gleder meg😍 Så spent på hvordan helsen min blir etterpå:) Du vil få tilbakemelding💖

  • Kristine januar 16, 2017 Reply

    Kan jeg bruke vanlig lever som jeg får kjøpt på matbutikken eller må den v@re økologisk / gressforet?

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - In Tune with nature - #lilalife #bodø #visitbodo #yogadaily #yogainspiration #hiking #nothernnorway #runandrelax #doterra #doterralife #visitbodø #yogacertified
  • - Be grateful for what you have, and work for what you want! - Endelig tilbake i Bodø, kjoler og høye hæler er gjemt i skapet, joggesko og natur is the best( og pysj😂) #bodø #visitnorway #visitbodo #lilalife #hiking #yogadaily #yogalove #yogainspiration #doterra ##nature #hike #love #life
  • When things change inside you, things change around you #lilalife #life #yogadaily #yogainspiration #yogalove #travel #düsseldorf #germany #grow #nature #learning #doterra #doterralife #bluediamond
  • - Worrier or a Warrior? I have decided to be a warrior after several years beeing a real worrier. Day by day, step by step, learning and growing on my way. And I have really enjoyed celebratipn in Dusseldurf with my doTERRA family. Next year in Rome, and as you can see I, @plant_based_wisdom and @henriettekalgraff had planned this😉🇮🇹Look forward to doTERRA Europe convention 2020 in Italy😍😍😍😍😍 #doterra #doterraeurope #lilalife #germany #italy #düsseldorf #rome #bluediamond
  • - The power of nature! Jeg elsker oljene mine, og håper at alle alle alle skal få oppleve effekten og gleden av dråpene! .
.
Det å få være på convention å lære mer og mer om kjemien i oljene, hvordan de virker, og hvordan de kan gjøre en forskjell for deg og meg= pur lykke! 
doTERRA sourcing the best, helping the most! For meg har det å ha et åpent sinn endret livet 100 %. Benjamin Franklin sier: When you are finished changing, you are finished. .
.
Tidligere hadde jeg en liten konkurranse i forbindelse med aktiv mai, gratulerer  @jomfrulillevik 2 oljer er på vei til deg🥰
  • - Happy birthday Norway❤️🇳🇴 Even though I feel blessed travelling and learning at the @doterraeurope convention. It feels a little sad not beeing home. You all have to celebrate a little extra for me🎈- #norway #birthday #17mai #doterraconvention #doterra #essentialoils #travel #dusseldorf #lilalife #yoga #yogainspiration #yogadaily #yogalove #hiking
  • Jeg elsker frokost, og ingenting er bedre enn å spise en laaaang frokost og bare slumre etterpå. Med familien, kjæresten, eller hjertevenner.
🥰 .
👉🏼Det trenger heller ikke være vanskelig å trylle frem en leken frokost som: .
.
💝Smaker godt
💝Holder blodsukkeret stabilt
💝Er bra for hormonene dine
💝Rett og slett hele deg.. .
.
👉🏼Jeg fikk servert denne frokosten av en veldig god venninne i Stockholm for noen dager siden. Kjenner enda smaken i munnen, og følelsen av glede i hele kroppen. Sharing is caring så her kommer fremgangsmåte:
.
Søtpotetrøsti

1/2 relativ stor søtpotet
Salt
Pepper
Slik gjør du: .

Skrell søtpotet, rasp og klem ut det vannet du får ut med hendene dine. Bland inn litt salt opp pepper med hendene dine. Ha smør i en panne, fordel massen i en god stekepanne. Stek på middels varme til røren har stivnet, snu og stek på andre siden.
Server med:
.

Hakket løk og champignon som du surrer i smør (tåler du ikke smør kan du velge ghee, kokosfett eller olivenolje), smak til med salt og litt sitron. Stek et egg, og kutt opp en halv avokado. Strø litt sesam og valmuefrø for pynt, og litt urter er alltid godt og fint 🙂 Du kan fint også feks bruke en dråpe eterisk olje, feks basilikum. . #naturalfoods #friends #prana #paleo #lovefood #lilalife #hormonehealth #stabilebloodsugar #doterra @whatsbalance ❤️
  • Yoga har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, og det er så mye mer enn den fysiske delen; asanas. Pust, tilstedeværelse, takknemlighet... De siste årene har vært fantastiske, men travle. Yoga har ikke blitt glemt, men har fått en mindre plass i livet mitt.

Jeg har forelsket meg dagene i Stockholm, rett og slett i yoga. Og jeg gleder meg til å fordype meg i tiden fremover.

I dag var jeg på to fantastiske timer med @rkm_acharya_yoga og mellom timene delte han så mye spennende blant annet fra ayurveda. Og jeg gleder meg til å ha han med som gjest på podcasten.

Nok en gledings; ny episode med yogini, isbader, og superdamen @trineberge_ er nå tilgjengelig🥰👉🏼 Gled deg❤️ #yoga #stockholm #urbanom #yogadaily #yogalove #travel