Blir du overrasket over å høre at i de i noen tradisjonelle samfunn KUN spiste innmaten til dyrene? Det magre muskelkjøttet ble kastet!, eller muligens gitt til hundene. 

Her kommer enn oppskrift på deilige leverkaker som er tilpasset AIP.
Tekst er det min flotte, kloke venninne Rita som står bak.

Leverkakefrokost!

unnamed

Leverkake med sauerkraut, stekt rødbeter og grønnsaker surret i kokosfett, gurkemeie, sitron og salt.

unnamed-1

Næringsrike leverkaker, tilsatt kraft.

Dette trenger du.

500g lever, f.eks. fra beitefôra lam

400g kjøttdeig, gjerne økologisk

3 økologiske gule løk

5 fedd økologiske hvitløk

1/2 økologisk sitron

Økologiske, ubestrålte kryddere

1/2 dl kjøttkraft

Slik går du frem:

1. Kvern 500g renset lever og 400g kjøttdeig i kjøkkenmaskinen.

2. Tilsett 3 løk, 5 fedd hvitløk, saften av en halv sitron.

3. Kjør på med masse AIP vennlig  krydder, velg dine egne favoritter.
4. Spe med ca. 1 dl kjøttkraft og evt. marg.
5. Sett av litt tid til steking av prøvekaker og prøvesmaking, så får du de skikkelig gode. Stek i kokosfett som er tilpasset steking på forsiktig varme.

Lag gjerne opp i store mengder  og frys ned.

Lever er fullverdig supermat! Det har jeg virkelig fått kjenne på kroppen. Her er en sammenlikning av vitaminer og mineraler i epler, gulrøtter, rødt kjøtt og okselever, hentet fra Chris Kresser.

APPLE

(100 g)

CARROTS 

(100 g)

RED MEAT

(100 g)

BEEF LIVER

(100g)

Calcium

3.0 mg

3.3 mg

11.0 mg

11.0 mg

Phosphorus

6.0 mg

31.0 mg

140.0 mg

476.0 mg

Magnesium

4.8 mg

6.2 mg

15.0 mg

18.0 mg

Potassium

139.0 mg

222.0 mg

370.0 mg

380.0 mg

Iron

.1 mg

.6 mg

3.3 mg

8.8 mg

Zinc

.05 mg

.3 mg

4.4 mg

4.0 mg

Copper

.04 mg

.08 mg

.18 mg

12.0 mg

Vitamin A

None

None

40 IU

53,400 IU

Vitamin D

None

None

Trace

19 IU

Vitamin E

.37 mg

.11 mg

1.7 mg

.63 mg

Vitamin C

7.0 mg

6.0 mg

None

27.0 mg

Thiamin

.03 mg

.05 mg

.05 mg

.26 mg

Riboflavin

.02 mg

.05 mg

.20 mg

4.19 mg

Niacin

.10 mg

.60 mg

4.0 mg

16.5 mg

Pantothenic Acid

.11 mg

.19 mg

.42 mg

8.8 mg

Vitamin B6

.03 mg

.10 mg

.07 mg

.73 mg

Folic acid

8.0 mcg

24.0 mcg

4.0 mcg

145.0 mcg

Biotin

None

.42 mcg

2.08 mcg

96.0 mcg

Vitamin B12

None

None

1.84 mcg

111.3 mcg

Og til spørsmålet jeg vet mange lurer på. Lagres ikke alle miljøgiftene våre i leveren til dyrene, slik at leveren ikke bør spises? Leveren er et lagringsorgan for mange viktige næringsstoffer som kroppen bruker som verktøy nettopp for å kvitte seg med giftstoffer. Leverens rolle er å nøytralisere giftstoffer, ikke lagre dem. I følge Chris Kresser og Lynn Razaitis (Weston A. Price Foundation) vil giftstoffer kroppen ikke klarer å kvitte seg med, lagres i fettvev og i nervesystemet. Dette virker logisk ettersom giftstoffene som oftest er fettløselige.

Giftstoffene er allikevel over alt, og vi kan ikke slutte å spise for det. Vi får i oss endel giftstoffer fra maten vi spiser, og det er vanskelig og lite med forskning på synergieffektene av disse. Det vi vet, er at vi trenger næringsstoffer for å kvitte oss med disse giftstoffene. Og næringsinnholdet i lever slår som dere ser næringsinnholdet i muskelkjøtt ned i støvelen. Jeg har et håp om at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, og for å bruke hele dyret vi har tatt livet av. Da er jeg sikker på at vi får mer miljøvernbevisste og handlekraftige mennesker på kjøpet. Jeg tror vi mennesker har distansert oss for mye fra naturen, og fra selve livet. Og nå ser vi konsekvensene av det.

Spiser dere kjøtt og innmat fra friske dyr som har vokst opp på beite, og som ikke har fått hormoner, antibiotika og kommersielt fôr? Det er viktig å ha fokus på dette, og å handle kvalitetsprodukter så langt det lar seg gjøre. Jeg handler bl.a. fra Duggurd i Oslo, og er lykkelig kjøttabonnement-kunde hos dem.

Så, hva er det egentlig som skal til før vi mennesker begynner å ta ansvar for livsstilen vår? Hvorfor engasjerer vi oss ikke mer for å bevare livsgrunnlaget vårt? Vi ønsker da å servere oss selv og de vi er glad i næringsrik mat, uten å måtte bekymre oss for hvor forgiftet maten er?!

Vi har ikke arvet jorden av våre forfedre, vi låner den av våre barn.

http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10153464

Line Holdal

    4 COMMENTS

  • […] 2.Rein Styrke. Dette er et 100% naturlig kosttilskudd basert på lever fra unge rein. Den er skånsomt tørket og kapslet i gelatinkapsler  fra storfe. Reinlever gir deg fullverdige proteiner, sunt fett og er spesielt rik på vitamin-A, et bredt spekter av B-vitaminer og jern. Du kan lese mer om næringsinnholdet her. Innmat er noe av det mest næringsrike vi får i dagens samfunn, jeg har skrevet litt om det her. […]

  • Elisabeth januar 16, 2017 Reply

    Takk for at du deler 😊 Skal begynne på AIP i Mai:) Gleder meg😍 Så spent på hvordan helsen min blir etterpå:) Du vil få tilbakemelding💖

  • Kristine januar 16, 2017 Reply

    Kan jeg bruke vanlig lever som jeg får kjøpt på matbutikken eller må den v@re økologisk / gressforet?

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • Use your smile to change your world
Don`t let your world change your smile

Marina makes me smile! Thank you so much for having me! I already miss the amazing energy and atmosphere. The smiles from the people working at the hotel, the lovely breakfast, the flowers, the sauna and the swimming pool. I hope to be back really soon!

Jeg får mange spørsmål om jeg har flyttet og hvordan jeg har råd til å reise så mye. Jeg har ikke flyttet, men vurderer det seriøst. Jeg og familien stortrives på Gran Canaria så vi får se hva fremtiden bringer. 
Det å jobbe i eget firma gir mange fordeler, en av dem er fleksibilitet. Jeg er sjef og bestemmer selv hva og hvor. Siden i 2017 har jeg stått på for å bygge opp Lilalife og det har gitt resultater. Det gir meg også økonomisk frihet til å kunne gjøre ting som dette, men samtidig er jeg veldig bevisst og spar. 
Jeg har prøvd mange jobber opp gjennom årene og det å kunne kombinere Lilalife og doTERRA har vært helt unikt. Jeg har aldri jobbet for et mer seriøst selskap enn doTERRA og jeg er oppriktig stolt av å få være en del av noe så stort og meningsfullt. Jeg må si at før jeg startet med doTERRA var jeg super skeptisk til liknende selskap, men de har motbevist på alle punkter der jeg var skeptisk. Og for første gang i en jobb føler jeg at jeg blir sett, hørt, jeg kan jobbe kreativitet, integrere min kunnskap som ernæringsterapeut uten at noen pirker på hvordan jeg gjør det. Det har gjort at jeg har blomstret, og har klart å skape meg en god inntekt. 
Alle som har en doTERRA konto kan jobbe med oljene. Men det er et MUST at du elsker oljene og kjenner effekten. Jeg anbefaler også at du er trygg i hvordan oljene skal brukes, det er magiske men potente dråper. 
Det som driver meg er ikke pengene, det er mine WHY! Og hva mener jeg med det? Mine why er det som får meg opp om morgenen, som gjør at jeg er super motivert til å jobbe. Livet går opp og ned, og alle har vi dårlige dager. Men selv på dårlige dager har jeg oppriktig lyst å jobbe, for at mitt WHY er så strerkt; jeg har en brennende ønske om å gjøre en forskjell. #marinaexperience #grancanaria #puertorico #travel #doterra #lilalife #designyourlife #myboss #natural #team
  • - Remember when you wanted, what you currently have - På norsk er det ordtak; mye vil ha mer... I 2019 er målet mitt å bruke mer tid på å reflektere og være takknemlig for det jeg har og de jeg har i livet mitt. Fra å starte dagen med å sjekke nyheter og sosiale medier, skriver jeg dagbok og hører på en motiverende podcast. Oilpuller, drikker sitronvann og gjør meg klar for dagen.

Det er så lett å tro at ytre faktorer vil hjelpe på selvfølelsen og gjøre ting bedre. Men tro meg den må komme innenfra. Min erfaring er at mindre ting=mindre bekymringer, og det er de små tingene som gjør meg glad. Som å kunne sitte på trappen i Spania med ullester strikket av mamma, usminket, just living in the moment.

Jeg jobber daglig med å utvikle meg, men det er ikke drevet av at jeg vil ha mer, men av at jeg vil ha det så bra som jeg kan ha det i mitt liv. Være sjef over egen helse og samtidig motiver på min vei.

Hva har du i ditt liv som du er fornøyd med? Del med meg og tagg en eller flere som du er glad for å ha i livet ditt.

#marinaexperience #spain #grancanaria #reflection #lifequotes #natural #lovemarina
  • - Hurray for all amazing women today! Be proud  og who you are and never forget that you are unique. Lets lift, support and empower each other. Hand stands for me means so much more for than just showing of with a picture. It symbolize something I am very proud of. In the roughest time of my life I needed something else to think of. It was so much noise and it was no room for meditation. Practice handstands became my meditation. This is 5 years ago, I survived, and almost nailed hand stands😅 Now its also room for meditation in my life. I turned pain into strenght. What are you proud of, share with me🤗 # beyou #grancanaria #unique #smile  #handstand #yoga #selfempowerment #empowerment #strong
  • - I love to just walk around without a plan, explore, take photos and imagine the story «behind». That’s the best meditation I can get. All alone when the boys went shopping😅 What makes you smile and relaxed? #mogan #puertodemogan #grancanaria #meditation #silence #energy #sea #sunset #happy #smiling
  • Jeg er opptatt av å ivareta egen helse, men samtidig er jeg vel så opptatt av å nyte, leve og glede. Men det ene utelukker virkelig ikke det andre…
.
.
Alt handler om hvordan vi møter ting, tankesett, og YES det handler om å se muligheter og være kreativ. Jeg elsker chips, men jeg vil ikke spise vanlig chips, og grunnene til det er mange. Fettet det er stekt i inneholder mye omega 6 som trigger betennelser. Alt av smakstilsetninger, sukker, ja SUKKER, det brukes sukker i alle kreative varianter.
.
.
Det er alltid en løsning og 
her kommer oppskrift på…

LILA GRØNNKÅLCHIPS
Dette trenger du:
Grønnkål (gjerne økologisk)
1⁄2 ss nøytral kokosolje
Ingefærolje eller fersk ingefær
1 ss Kokosaminos
+ litt salt
.
.
Her kan du fint være kreativ og tilsette dine favoritter. Vet mange liker næringsgjær, og det sammen med litt sennep og hvitløk, yumm sier jeg bare!

Slik gjør du:
Vask og tørk grønnkål.
Ta bladene av stilken med en kniv, og kutt opp i biter.
Legg på et stekebrett, ha på overnevnte ingredienser, bruk fingrene og bland godt. Tørk i ovnen på 45-50 grader til kålen er blitt litt sprø, men samtidig litt seig. Så her er det lov å smake underveis i prosessen.
NYT!!!
#natural #kale #glutenfree #lilalife #snacks #healthyfood #stabilebloodsugar #hormones foto: @marthemolstre
  • - This is me summer 2008, just graduated yogateacher. I was happy but at the same time very unhappy. I realized that I still was sick after 20 years with eating disorder. In one month I lost 10 kilos as you can see on the next picture. But that was a turning point! Lilalife was born, and I was ready for å playful life. In my newest episode on my podcast, I share my story. How I turned, and made years of struggel to my strenght. Link to the episode in bio. Lots of love to you #lilalife #neverstopfighting #yoga #eatingdisorderrecovery #natural #positivthinking #podcast
  • - Ecstatic to be back @marinagrancanaria, really love to be here! I have shared some pictures on my story, and lots of you wonder where I am👉🏼#marinabayview #puertorico #spain #grancanaria #lilalife #marinasuites #marinagrancanaria #sailaway #comeabord #lovemarina #marinastripes
  • - Stockholm love! Takk for meg Stockholm og @marlenbakke @whatsbalance! .
.
.
Vi trenger virkelig ikke dra langt for helt andre «vibber» enn i Norge. En by som virkelig vibrerer, med et hav av ting å se og ikke minst så mange Lila alternativer. Naturlig mat, produkter og spiseplasser. .
.
.
Jeg er så takknemlig for at jeg turte stole på meg selv: sa opp sikker jobb, og fulgte hjertet. Jeg er sjef i eget liv og med hele verden som min arbeidsplass! .
.
.
Er du fornøyd? Elsker du det du gjør? Hvis ikke: husk du lever nå, design ditt eget drømmeliv. Jeg kan anbefale boken 15 laws of growht with @johncmaxwell, hørte boken på et blunk på @storytel.no Har tenkt å høre igjen og også kjøpe boken i papirform! Nå venter Las Palmas, hvor vi skal tilbringe vinterferien😍#stockholm #team #doterrateam #doterra #travel #lilalife #natural