Frokost Middag

Leverkakene alle liker!

Tags:          

 

Blir du overrasket over å høre at i de i noen tradisjonelle samfunn KUN spiste innmaten til dyrene? Det magre muskelkjøttet ble kastet!, eller muligens gitt til hundene. 

 

 

Leverkakefrokost!

 

 

leverkake

Leverkake med fermentert og upasteurisert smør, fjellklatrerost fra Käserebellen og hjemmelaget sauerkraut.

 

 

Dette trenger du.

500g lever, f.eks. fra beitefôra lam

400g kjøttdeig

3 økologiske gule løk

5 fedd økologiske hvitløk

1/2 økologisk sitron

Økologisk tomatpure

Økologiske, ubestrålte kryddere

1/2 dl kjøttkraft

 

 

Slik går du frem:

1. Kvern 500g renset lever og 400g kjøttdeig i kjøkkenmaskinen.

2. Tilsett 3 løk, 5 fedd hvitløk, saften av en halv sitron og en dæsj tomatpuré.

3. Kjør på med krydder. Jeg bruker spisskummen, paprikakrydder, muskat, karri, gurkemeie, salt, pepper og litt chili. Flere spiseskjeer av hver (med unntak av pepper og chili).
4. Spe med ca. 1 dl kjøttkraft og evt. marg.
5. Sett av litt tid til steking av prøvekaker og prøvesmaking, så får du de skikkelig gode. Stek i f.eks. ghee med forsiktig varme.

 

Jeg lager leverkaker et par ganger i måneden, og fryser ned.

 

 

 

Lever er fullverdig supermat! Det har jeg virkelig fått kjenne på kroppen. Her er en sammenlikning av vitaminer og mineraler i epler, gulrøtter, rødt kjøtt og okselever, hentet fra Chris Kresser.

 

 

APPLE

(100 g)

CARROTS

(100 g)

RED MEAT

(100 g)

BEEF LIVER

(100g)

Calcium

3.0 mg

3.3 mg

11.0 mg

11.0 mg

Phosphorus

6.0 mg

31.0 mg

140.0 mg

476.0 mg

Magnesium

4.8 mg

6.2 mg

15.0 mg

18.0 mg

Potassium

139.0 mg

222.0 mg

370.0 mg

380.0 mg

Iron

.1 mg

.6 mg

3.3 mg

8.8 mg

Zinc

.05 mg

.3 mg

4.4 mg

4.0 mg

Copper

.04 mg

.08 mg

.18 mg

12.0 mg

Vitamin A

None

None

40 IU

53,400 IU

Vitamin D

None

None

Trace

19 IU

Vitamin E

.37 mg

.11 mg

1.7 mg

.63 mg

Vitamin C

7.0 mg

6.0 mg

None

27.0 mg

Thiamin

.03 mg

.05 mg

.05 mg

.26 mg

Riboflavin

.02 mg

.05 mg

.20 mg

4.19 mg

Niacin

.10 mg

.60 mg

4.0 mg

16.5 mg

Pantothenic Acid

.11 mg

.19 mg

.42 mg

8.8 mg

Vitamin B6

.03 mg

.10 mg

.07 mg

.73 mg

Folic acid

8.0 mcg

24.0 mcg

4.0 mcg

145.0 mcg

Biotin

None

.42 mcg

2.08 mcg

96.0 mcg

Vitamin B12

None

None

1.84 mcg

111.3 mcg

 

 

Og til spørsmålet jeg vet mange lurer på. Lagres ikke alle miljøgiftene våre i leveren til dyrene, slik at leveren ikke bør spises? Leveren er et lagringsorgan for mange viktige næringsstoffer som kroppen bruker som verktøy nettopp for å kvitte seg med giftstoffer. Leverens rolle er å nøytralisere giftstoffer, ikke lagre dem. I følge Chris Kresser og Lynn Razaitis (Weston A. Price Foundation) vil giftstoffer kroppen ikke klarer å kvitte seg med, lagres i fettvev og i nervesystemet. Dette virker logisk ettersom giftstoffene som oftest er fettløselige.

 

 

Giftstoffene er allikevel over alt, og vi kan ikke slutte å spise for det. Vi får i oss endel giftstoffer fra maten vi spiser, og det er vanskelig og lite med forskning på synergieffektene av disse. Det vi vet, er at vi trenger næringsstoffer for å kvitte oss med disse giftstoffene. Og næringsinnholdet i lever slår som dere ser næringsinnholdet i muskelkjøtt ned i støvelen. Jeg har et håp om at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, og for å bruke hele dyret vi har tatt livet av. Da er jeg sikker på at vi får mer miljøvernbevisste og handlekraftige mennesker på kjøpet. Jeg tror vi mennesker har distansert oss for mye fra naturen, og fra selve livet. Og nå ser vi konsekvensene av det.

 

 

Spiser dere kjøtt og innmat fra friske dyr som har vokst opp på beite, og som ikke har fått hormoner, antibiotika og kommersielt fôr? Det er viktig å ha fokus på dette, og å handle kvalitetsprodukter så langt det lar seg gjøre. Jeg handler bl.a. fra Duggurd i Oslo, og er lykkelig kjøttabonnement-kunde hos dem.

 

 

Så, hva er det egentlig som skal til før vi mennesker begynner å ta ansvar for livsstilen vår? Hvorfor engasjerer vi oss ikke mer for å bevare livsgrunnlaget vårt? Vi ønsker da å servere oss selv og de vi er glad i næringsrik mat, uten å måtte bekymre oss for hvor forgiftet maten er?!

 

 

Vi har ikke arvet jorden av våre forfedre, vi låner den av våre barn.

 

 

 

IMG_0700

 

 

http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10153464

 

 

 

Rita

 

 

 

 

 

 

Rita Linjordet Sørensen

    7 COMMENTS

  • Gry Hammer november 15, 2013 Reply

    Klinger vakkert i mine ører dette 🙂

    • Rita november 15, 2013 Reply

      Så bra, Gry! Tusen takk! ❤️

  • Ellinor november 15, 2013 Reply

    Herlig Rita ❤️du er så flink

    • Rita november 15, 2013 Reply

      ❤️ Tusen takk, Ellinor!

  • Bente Linjordet november 15, 2013 Reply

    Supergode kaker dette her <3 , jeg vil også lage dem en gang !

    • Rita november 15, 2013 Reply

      Da finner du oppskriften på lilalife:) <3

  • Jan Fredrik Fikerud november 15, 2013 Reply

    Ååå dette maset om økologisk..bare TULL

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
  • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
  • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
  • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg  her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
  • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
  • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
  • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
  • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto  #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature  #royalsnappingartist  #mittlofoten