Uncategorized

Lettet mamma!

I 2003 kom verdens søteste gutt til verden.

Litt større nå, fortsatt like søt og enda tøffere ♥

Men fra første stund ble han plaget med ørebetennelse og mye sykdom. Dette resulterte i flere runder med antibiotika. Etterhvert skjønte jeg at melk og ørebetennelse var en dårlig kombinasjon, og vi sluttet med det. Resultatet lot ikke vente på seg, og ørebetennelsen forsvant. Likevel var ikke ting som de skulle, og jo mer jeg lærte jo mer overbevist ble jeg om at dette hadde en sammenheng med intoleranser spesielt mot melkeproteinene kasein og proteinet gluten som vi finner i korn. Fra å ha en konserntrert og blid gutt, ble han stadig mer ukonsentrert og utilpass. Men det å få skole, familie og venner til å kunne forstå at dette kunne ha en sammenheng med maten han spiser har vært en kamp. På skolen er jeg blitt uthengt som en dårlig hysterisk mor , hvor ungene faktisk har blitt «intervjuet» om hva de får å spise hjemme. En sa direkte til meg at Noah virket underernært. Jeg har blitt møtt med at så lenge jeg ikke har det svart på hvitt at Noah ikke tåler disse matvarne er det vanskelig å tilpasse, enda jeg har insistert på å lage all maten selv. Det har vært en tung og frustrerende kamp, og jeg må innrømme at det siste årent har jeg nesten gitt opp. Det har gått sånn innpå meg at jeg har vurdert å slutte jobbe med ernæring. Når jeg ikke klarer å hjelpe den jeg er aller mest glad i, hvordan skal jeg kunne hjelpe andre?

Heldigvis gav jeg ikke opp, og fikk Bjørn med meg til Heggeli Helhetsmedisin forrige uke, til overlege Anton G. van Rhijn fra England. Her fikk Bjørn forklart hva som kan skje om du har en intoleranse fra en tredjepart, utrolig nyttig! Det er ikke så enkelt å skjønne at mat faktisk kan skape så mye trøbbel for en liten kropp, men det kan det. Det blir som en liten krig, hvor immunforsvaret jobber mot deg. Det kan i stor grad påvirke atferd, psyke og ikke minst føre til angst. Det er en av tingene som har vært mest utfordrende for oss, Noah er kjempe redd. Og det å få tatt en blodprøve har vært umulig uten å legge han i narkose. Men forrige uke fikk vi endelig tatt en utvidet IgG  test, det tok over en time med overtalelse og støtte fra de fantastiske damene som jobbet på Heggeli helhetssenter.

Så stolt: «de tok minst 100 liter blod», he he..

I dag fikk jeg svaret. Noah hadde fullt utslag på alt av melkeprodukter , korn og flere andre ting. Jeg gråt av lettelse, men samtidig av fortvilelse på Noah sine vegner. Men nå har vi bekreftelsen som iallefall jeg har «ventet» så lenge på….

Line Holdal

  27 COMMENTS

 • Agnete Kongevold Foss august 20, 2012 Reply

  Hei Line!

  Da må jeg få lov til å si gratulerer 🙂
  Jeg kjenner VELDIG godt følelsen etter en lang vei og kamp for det en tror så inderlig på.

  Jeg kunne skrevet akkurat samme historie som du skriver over – og forteller min via firmaet mitt Supersunn. Jeg jobber i dag også med matkurs for barn og voksne innen rawfood, basisk mat og supermat. Alt fritt for gluten, hvete, melk og gjær.

  Dette begynte jeg med fordi jeg fikk en sønn som fikk atopisk eksem få uker etter fødselen, gjentakende ørebetennelser og forstoppet.
  Han viste tegn til å være urolig, og jeg er sikker på den dag i dag at han hadde fått \»diagnosen\» adhd dersom ikke vi hadde lagt om kosten hans.

  Han levde uten gluten i et år, det var det som gjorde den største forskjellen for oss. Da hadde vi tidligere fjernet alt av kumelk og egg. I dag tåler han noe spelt, særlig fra Esekielbrød – men ikke så mye fra økologisk spelt mel.

  Jeg tror MANGE har godt av å leve uten gltuen og kumelk. Det er faktisk en investering i egen helse. Når en går til blodtypedietten så ser en at veldig få skal ha kumelk og hvete, særlig blodtype A og O – og det er jo de fleste av oss her i Norge..

  I tillegg så fører all melkedrikking antageligvis til den hyppigheten av osteoperose vi har i Norge.. Vi drikker mest melk og har mest benskjørhet… Noe som ikke stemmer helt 😉 Jeg jobber med hårmineralanalyser, og ser hvor mange som har magnesium mangel… og dette er nok fordi i melk så er det altfor mye kalsium ift magensium.. i forhold til det kroppen vår trenger.

  Dette ble et langt innlegg, beklager det!
  Men temaet opptar meg veldig! 🙂

  Vi ble fulgt opp på Balder klinkken og fikk nok mye samme tester som dere.

  Det som hjalp meg i tillegg veldig med min sønn (nå 6 år) var å få sendt inn en hårmineral anlayse av han til Trace Elements i USA. Når han nå har gått på de riktige mineralene som han manglet (særlig zink og magnesium) så er han tilbake der han skal være i humør og energi nivå (han var veldig trøtt og slet med angst/redsel).

  Bare et tips 🙂

  Masse lykke til videre på veien!
  Er glad på dine vegne.

  Mvh
  Agnete

  • Line august 20, 2012 Reply

   Tusen takk for tilbakemleding fra deg :), så godt å vite at vi er flere. Ja huff det har vært en kamp, men gjett om jeg kjenner at motivasjonen er på plass. Og gleder meg til å kunne gi svar på prøven til skole etc.

   Hårmineralanalyse hadde ikke vært dumt mtp Noah. Blodprøve er et slit, siden han har angst for alt. Nå vet jeg at han har lekk tarm, og hva vi skal holde han borte fra. Men en slik test vil være nyttig når jeg skal sette samme vitaminer/mineraler. Ubalanse feks mellom sink/kobber kan føre til trøbbel bare det.
   Har fått gode tips fra legen, og setter også igang med homopatisk medisin.

   Så godt å lese at det går bedre med sønnen din. Unner ikke Noah å ha det som han har det, 9 år og tørr ikke gå ute alene.

   Tusen takk for lykkeønskningene, samme til dere:)))

  • HanneM august 20, 2012 Reply

   Interessant det du skriver om melk og osteoperose. Har faktisk lurt på det samme sjøl… Dessuten er det noen som hevder at homegenisering har ført til at flere er blitt intolerante og allergiske mot melk. Og det kan godt hende der er en sammenheng.

 • Ellinor august 20, 2012 Reply

  Det må jo være en lettelse og endelig få bekreftet det du har visst hele tiden Line 🙂 Godt jobba ,stå på videre , dette vet du jo alt om . Heldig gutt som har deg som mamma. Tenker på alle der ute som trenger hjelp og må leve hele livet ,uten at noen tar tak i det .

  • Line august 20, 2012 Reply

   Helt fantastisk. Fikk en skikkelig uvventet reaksjon med snørr og tårer, tror all frustrasjonen kom ut. Så lettet.

 • Rita Østensen august 20, 2012 Reply

  Ble helt rørt:) Har selv slitt så mye med matvareintoleranser at det nesten har tatt livet av meg! Mine barn sliter også. Han største har fått diagnosen ADHD og har fått Ulcerøs Colitt og hun minste er bare veldig ukonsentrert på skola, men de finner ikke noe galt med henne.. tror også maten spiller mye større rolle en de fleste tror.. Føler meg etter mange år med egne plager og barns plager som en halvgod ernæringsfysiolog 🙂 Elsker temaet og jobber nå også selvstendig med blandt annet ernæring:) Stå på du er superflink og utrolig artig at du fikk det resultatet på prøvene som du mistenkte.. det er jo også mange ganger man vet at man ikke tåler ting, også får man ikke utslag.. det er frustrerende:) Lykke til og takk for ei hærlig nettside:) Mvh Rita

  • Line august 20, 2012 Reply

   Anbefaler deg å få tatt IgG test fra bmlab, det er det vi har gjort nå. Det er så verdt det:). http://bmlab.no/. Om du ringer dit sender de prøvekitt til deg.

   Tusen takk for veldig koselig tilbakemelding. Godt, og gir meg motivasjon til å fortsette.

   Stort smil

 • Marianne august 20, 2012 Reply

  Hurra, så bra:-) For en gladhistorie

  • Line august 20, 2012 Reply

   Ja hurra, såååå glad :)))

 • Gry august 20, 2012 Reply

  Veldig bra! Men ikke gå i kosttilskuddsfella, mye fyllstoff i disse er også med på å stresse tarmen, mange vitaminer og mineraler er ikke naturlige og dermed helseskadelige. Har lignende erfaring fra min datter og ble letta da hun endelig fikk en \»diagnose\». Men, som jeg har skjønt etterhvert så handler det ikke om at disse varene i er skadelige, men måten de presenteres oss på i dag, som ødelegger tarmen og skaper disse reaksjonenen vi kaller intoleranser. Saken er jo at det er ingen som tåler dem, slik de spises i dag. Jeg tenker bare at min datter og din sønns kropp er klokere enn de fleste side ettersom de/kroppene sier så tydelig fra om at de ikke liker det drivstoffet de får. Fikse tarmen ved hjelp av gelatin og smørsyre tenker jeg er viktig for den lille, så klarer han da også bedre å bygge seg sterk på all den gode middagsmaten jeg vet du lager 🙂 Ikke gå i pillefella, var bare det jeg ville si. Har dere forresten bestemt dere for 1- eller 2 dagers kurs i Oslo?

  • Line august 20, 2012 Reply

   Hei søte du. Og takk for at du minte meg på gelatin og smørsyre. Har lest om det på bloggen din og skulle bestille gelatin på iherb, men det var utsolgt. Skal gå inn nå å bestille. Trenger det selv også 🙂

   Ser ut som om det passer med 1 dag for de andre. Gir deg hundre prosent tilbakemelding i morgen, mailer deg.

   L:)

  • Line august 20, 2012 Reply

   Da var gelatin bestilt etter tips fra «pirken» hi hi http://www.cchobby.no/gelatine-oeko-500-g.aspx, håper den er godkjent.

  • Line august 20, 2012 Reply

   En siste du mente kanskje smørolje?

  • HanneM august 20, 2012 Reply

   Er også skeptisk til pillene som alternative behandlere tilbyr. Det er ofte store piller, og dermed også endel fyllstoff. Er kanskje litt slem når jeg sier det, men får et inntrykk av at salget gir dem nyttige ekstrainntekter.

   • Line august 20, 2012 Reply

    Vil ikke kalle denne legen så alternativ, og han solgte ingen piller. Men kom med råd om hvilke vitaminer og mineraler som man som regel har ubalanse i mtp Noah sin situasjon. Det Gry skriver er at mye av kosttilskuddene man kjøper kan man få i seg på mer naturlige måter som feks gelatin som bygger opp slimhinner i tarmen.

 • Britt Iren august 20, 2012 Reply

  Jeg blir helt på gråten av å lese dette Line! Fantastisk at dere har fått svar og jeg føler slik med deg, med tanke på all pepper du har fått rundt om kring. Tenk at folk kan være så stygge..
  Vær sterk, dette klarer du lett og lille store gutten din vil lære underveis 😉

  Stoor bamse klem fra meg og masse lykke til dere alle!

  • Line august 20, 2012 Reply

   Tusen takk søte du:).

   Ja vet du hva føler meg tusen kilo letter. Motivasjon og arbeidslyst eksploderte med en gang. Har faktisk vært på nippen til å gi opp, så glad jeg ikke gjode det. klemmmmm

 • Helen august 20, 2012 Reply

  Hvor holder klinikken til, og hva koster en sånn test?

  Og så BRA! Veldig inspirerende å lese. Vi er i en lignende situasjon, eldstemann skal etter hvert utredes for adhd, i tillegg begynte han ikke å snakke før han var 3 (han er nå 3,5)… Og han var veldig plaget av ørebetennelse en periode (kuttet yoghurt etter det, men fortsatte med melk).

  Men syns det er en tung prosess å prøvde å finne alternativer til vanlig brød og melk, og hva i all verden skal en si til barnehagen mens en prøver osv…. Så det hele er litt på hold for tiden. Men vi må etter hvert teste et kosthold uten og se hva som skjer. Men fristende å ta en test først, så har \»en noe å komme med\».. og litt ekstra motivasjon.

  Takk for at du deler deres historie i alle fall – det hjelper alle oss andre 🙂

  PS – tåler han polarbrødene du bakte??

  • Line august 20, 2012 Reply

   En stasjon vestover fra Majorstuen, legetime og test hold deg fast ca 4500,-. Men i dette tilfelle var det bare verdt det. Gikk på helsen løs til oss alle. Jeg fortvilt, Noah syk, og en omverden som ikke klarte se sammenhengene(noe jeg skjønner kan være vanskelig)

   Jeg vil anbefale deg å ta testen, og vær ærlig med barnehagen. Og ja det er til tider veldig utfordrende, men vi får det til. Når det gjelder polarbrødene og brødene jeg har bakt er jeg litt usikker. Har en ny deig nå som har stått snart i 24 t med masse sitron. Jeg skal iallefall prøve.

   L:)

   • Helen august 20, 2012 Reply

    Skal tro om det er samme test som de gjør på Hexenberg klinikken?

    http://lavkarbosommedisin.no/v_r_behandling_1/

    • Line august 20, 2012 Reply

     De bruker samme lab ja :), så du kan få tatt prøven der. Anton som vi var hos er spesialist på adhd, asbergers symptomer hos barn. Grundig konsultasjon på en time/60 min, http://www.helhetsmedisin.no/ftFull.php?sub=54&id_z=62

     • Helen august 20, 2012 Reply

      Så bra! (Vår sønn har vært til utredning for autisme/aspergers – noe han IKKE har….pfew…) Hexenberg klinikken har ingen spesialkompetansse (så vidt jeg vet) på akkurat det nei.. Så vi får tenke litt før vi bestemmer oss… 🙂

     • Line august 20, 2012 Reply

      Er ganske sikker på at Noah heller ikke har adha eller asbergers/autisme, men at alt skyldes ubalanse pga intoleranser/allergi. Håper på en forbedring nå som vi får tatt noen skikkelige grep med kost:)

      Kan iallfall anbefale Heggeli på det varmeste!

 • Britt Iren august 20, 2012 Reply

  Hva er det som er forskjell på den testen du har brukt på Noha og den testen en tar på bmlab? Den koster ikke så mye..

  • Line august 20, 2012 Reply

   Vi tok en igG Totalpanel+gliadin/kasein. Litt grundigere. Siden vi har slitt i mange år for å få Noah til å ta prøven ville vi være på den sikre siden. Testen kostet 2250,-. Time om jeg ikke tar feil mellom 1500-2000.

 • Britt Iren august 20, 2012 Reply

  Takk for svar. Da ser jeg at det er den samme pris og jeg tror at det er det samme som blir testet..

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Virker som om dette var i går, time flies 👉🏼10 years since my stay in Yogaville ⭐️- #yoga #yogalove #yogaville #virginia #usa #yogalife #lilalife #naturallife
 • - My kinda sugar 😜👉🏼#Sugarpeak #grancanaria #sukkertoppen #lilalife #naturalliving
 • - Jeg er blitt flinkere å leve i øyeblikket, ta en dag om gangen. Det er lett at tankene våre styres mot minner og fremtid. Det eneste vi faktisk har er her og nå. Men jeg synes det er godt å drømme, sette meg mål, ha noe å se frem til. Det motiverer meg. Onsdag suser jeg til #puertodemogan, i juni arrangere jeg tur til Lofoten og da skal Ryten som jeg er på bildet bestiges. Og sist men ikke minst i september 👉🏼USA and @doterra here I come 😍can’t wait - #life #lilalife #doterralove #lofoten #liveterbestute #toplofotenphoto #hiking
 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi