AIP OPPSKRIFTER Drikke

«Kaffe» med detoxeffekt som senker blodtrykket

Jeg elsker kaffe, men det har desverre ingen gunstig effekt på meg. Jeg blir oppgiret, og plaget med en indre uro. Drikker jeg det etter klokken 17, påvirker det nattesøvnen min. Noen som opplvere det samme? Forklaringen ligger i at koffein stimulerer stresshormonene adrenalin og kortisol.

MEN jeg har kommet over et fantastisk alternativ, som i tillegg til å smake godt er bra for fordøyelsen og har en detoxeffekt på kroppen. Nesten for godt til å være sant. Jeg er blitt helt hektet, men på en god måte. Nå gjenstår bare å se om du også blir det.

LilaAIP kaffe (les mer om AIP)

1Ts løvetann
2 Ts sikori
3 dl vann
1 dråpe ingefær- eller kanelolje fra doTERRA
Kokosmelk
Søtning

Ha lovetann og sikori i en presskanne, tilsett kokt vann. Dette er nok til en stor kopp. Jeg hadde i tillegg i 0,5 dl kokosmelk som jeg kokte opp, noen Himalayasaltkorn og litt AIP søtning (lønnesirup, daddelsukker eller honning)

NB: løvetannen som jeg har brukt ristet jeg i ovnen på 150 grader til de var blitt helt gyldne, og kvernet de litt mer opp i en elektrisk kaffekvern.

Smaker også nydelig plain, det enkle er ofte det beste!

Løvetann (Dandelion)

Urindrivende, avførende, galledrivende, leverstyrkende, avgiftende, bitterstyrkemiddel, appetittstimulerende, fordøyelsesstimulerende, motvirker tarmgass, nærende, styrkende, slimløsende, antirevmatisk, blodtrykkssenkende, febersenkende og sopphemmende. Løvetann kan bidra til å løse opp slaggstoffer i bindevevet i kroppen. Les mer om løvetann her

Sikori (Chicory)

Sies å være bra for tarmfloraen og i motsetning til kaffe har det en beroligende effekt.  Det er roten som brukes, og har igjennom mange år blitt benyttes som kaffeerstatter. Under krigen da tilgangen på kaffe var dårlig, ble sikori et kjærkomment alternativ. Les mer her.

Bestill sikori, bestill løvetann

Flere gunner til å redusere kaffedrikkingen:

Uten å bli for teoretisk kan man si at Fytinsyren i kaffe setter ned pepsinaktivitet i magesekken, grovt forklart setter den ned fordøyelsen og binder en rekke mineraler til seg slik at opptaket av næringsstoffer blir dårligere. I tillegg inneholder kaffe fenoler som øker behovet for enzymet fenol-sulfotransferase. Dette enzymet er magnesium basert og inntak av kaffe som inneholder fenoler/flavanoider tapper kroppen for magnesium. 

Magnesium er næringsstoff nummer en når det gjelder stresstoleranse, og helt nødvendig for å danne energi/ATP i cellenes mitokondrier. Magnesium er også veldig viktig for skjolbrukskjertelhormonene tyroksin og trijodtyronin.  Lett forklart mangel på magnesium vil gi mangel på energi i cellene.

Konklusjonen er at kaffe  fører til et dårligere næringsopptak. Har man mangel på magnesium vil suget etter kaffe bli forsterket. Alt dette gjelder også mørk sjokolade.

Har du en god helse, god fordøyelse og sover godt, ser jeg ingen grunn til å ikke kose seg med litt mørk sjokolade og kaffe.  Selv spiser jeg fortsatt mørk sjokolade av og til og tar meg en kopp kaffe nå og da, men utenom måltider. Rett og slett for det er så godt. og livet er for kort til å ikke kunne nyte. I dag er det fredag, og da blir det hjemmelaget bounty.

Smil fra

Line Holdal

    8 COMMENTS

  • Nina april 2, 2018 Reply

    Gjelder dette alle typer kaffe? Jeg reagerer kraftig og er nesten litt "allergisk" mot koffein, derfor drikker jeg stort sett koffeinfri kaffe. Da kan jeg drikke det uansett når på døgnet og jeg slipper ubegaget som vanlig kaffe gir. Men kaffe fører til dårlig næringsopptak selv om den er koffeinfri og så sikkert? 🙂

  • […] Selv er jeg veldig forsiktig med inntaket av kaffe og mørk sjokolade, og har erstattet kaffe med sikori og løvetann, og tro det eller ei SUPER godt. Vil du lese mer om effektene mørk sjokolade og kaffe har på kroppen les her. […]

  • Charlotte april 2, 2018 Reply

    Hei! Jeg har kjøpt organic Teeccino på IHerb, den inneholder dandelion, chicory, carob og ramon seeds (vet ikke om det er «godkjent» siden det vel er en type frø?) – den er kjempegod med steamet kokosmelk, smaker nesten som kaffe 😊

    • Line april 2, 2018 Reply

      Hei.

      Har googlet litt og forfatterne bak AIP bøkene i USA går ikke god for denne blandingen, og anbefaler ren dandelion og chicory. L:)

  • Elin Askildsen april 2, 2018 Reply

    Hei, jeg bruker Slenderkaffi, hvordan er den i forhold til aip, har flere autoimmune diagnoser

  • Elisabeth Ulsaker april 2, 2018 Reply

    Hei, jeg hadde tenkt å bestille sikori og løvetann fra iherb i dag, men det ble kr. 150 i frakt for de to, og totalt over grensen for å slippe toll og moms. Har du tips til hvor man ellers kan få tak i disse to for å komme i gang med kaffereduksjon?

  • Ns april 2, 2018 Reply

    Hei
    Hvor lang tid ca bør løvetannen være i ovnen? Er det for å endre smaken? Og så lurer jeg på hvor fint jeg bør kverne de etter de har vert i ovnen?

    • Line april 2, 2018 Reply

      Ja for å få en litt mer ristet, brent smak. Hverken det eller kverning er nødvendig. Jeg har kvernet så det blir samme str som på sikori

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - Right now it’s pretty dark in Bodø, actually about 18-19 hours during a day. Then I love to get lost in some good summer memories. And soon the sun turns...- #dream #hike #nature #life #seasons #bodø #visitnorway #visitbodø #yoga #yogadaily #northern
  • - Holy moly this is a hit💥, bananabread. Loaded with with nourishing ingrediens. Best part, it taste like gold💯
.
.
Thanks @marlenbakke  for the recepie🌟❤️
.
. 
Verdens beste bananbrød .
.
• 3 modne bananer
• 100 gram mandler
• 3 egg
• 30 gram kokosmel
• 1 ss Fiber Husk
• Litt kanel
• Litt vaniljefrø fra vaniljestang
• Litt Himalaya salt
• 50 g hakket valnøtter( fermenterte)

Jeg hadde selvfølgelig i litt eteriske oljer, denne gangen en dråpe kanel👯‍♀️ Sett ovnen på 170 grader, gjerne varmluft. Ha alle ingrediensene i en bolle og bland med en stavmikser. Jeg knuste mandlene (som jeg hadde fermentert i en kaffekvern først) Smør brødformen, bruk ghee eller kokosolje så unngår du at bananbrødet sitter fast i bunnen.
Brødet blir ekstra fint og godt om du tar en banan og kutter på langs og legger oppå før du steker. Strø deretter litt kanel og kokossukker på toppen. Tadaa, yum!
Stek bananbrødet i ca 30 minutter i forvarmet varmluftsovn. Kjøl ned og server! Oppbevares i kjøleskapet, der holder det seg fint en ukes tid.
.
Psst: Blir veldig godt med peanøttsmør, skivet banan og jordbær på som pålegg ;) .
.
Tagg noen du tror vil elske dette💁‍♀️ .
.
And does someone want the recepie in english, let me know😍
  • - Ut på tur, stort sett hver en dag, uansett vær og vind, WHY? .
.
.
Bevegelse gir energi og flyt, noe som igjen gir meg ro og fokus. Og ikke minst det gjør oss glad! .
Driven er  ikke vekt, kropp eller utseende, og det er så BEFRIENDE! Linus er helt enig😉
.
.
I Bodø er vi midt inne i dypeste mørketiden og jeg er så heldig som har mulighet til å tilpasse hverdagen min sånn at jeg kan være ute midt på dagen for å få etterlengtet dagslys. Har du ikke mulighet? .
.
.
Da anbefaler jeg lyslampe
God næring og tilskudd proppet med naturlige vitaminer og mineraler
Og om mulig ta seg en tur til sol og varme i mørketid
.
.
❌⭕️❌⭕️Line-Lilalife
  • - Practise is the prosess! And remember two things:
.
Don’t let the fear of falling keep you from flying🧚🏻‍♂️
.
Falling down is a part of life. Getting back up is living👯‍♀️
.
#life #nature #yoga #hiking
  • - På vei hjem fra Stockholm etter 6 dager på reise. På disse dagene har jeg spist iallefall 12 stykker kake, snopkuler, bananbrød. Flere har sikkert tenkt har det klikket for frk. Lilalife ? Nei det har vært et bevisst valg, for å vise at det er 100 % mulig å nyte livet og samtidig ta vare på kropp og sinn. Jeg har ikke hatt noe magevondt, svingende blodsukker elle r skiftende humør... I feel great!
.
.

WHY?
.
.

Personlig synes jeg fokuset ofte er negativt ladet ved en livsstilsendring. Du må fjerne:
.
.
Sukker
Gluten
Melk
And so on
.
.

Men hva med å heller tenke hva kan jeg tilføre? 
Det er et HAV av muligheter... .

Dadler
Kokosfett
Nøtter
Bær
mm .
.

Med disse ingrediensene kan du trylle frem den ene nytelsen etter den andre...
.
.

Alt jeg har inntatt har i hovedsak vært basert på dette og andre naturlige råvarer. Råvarer som smaker nydelig, men det viktigste de gir god følelsen👯‍♀️ Ha fokus på mulighetene, for de er såååå mange💥💥💥 Her er er et utvalg av det jeg har inntatt😅😍
  • - Akkurat landet i Stockholm etter fantastiske dager i Oslo og Tønsberg. Endelig tid igjen for å «henge» med favorittene mine og nå er hver en celle fylt opp til randen med energi og faglig påfyll. Jeg er evig takknemlig for at jeg kom over @tunmed.no, som har vært med på å få meg ut av spiseforstyrrelser og laget meg min drømmejobb. 2-3 årlige treff med alle disse gode, kloke menneskene gjør meg så lykkelig! Stockholm er bra, men jeg gleder meg til å lande i Bodø onsdag- byen i mitt hjerte! Ikke bare meg som er på reise😉flyet på bildet er på vei fra abu dhabi til chicago 👯‍♀️ #travel #sweden #bodø #nature #home #december #winter #drømmejobb
  • - Å drømme er viktig. Når du  kombinerer drømmene dine med konkrete mål, disiplin og tro, da oppstår magien! Dette er akkurat det jeg har ønsket og jobbet for og mot! #drømmejobb #dream #doterra #team #teamlilalife #natural #naturallifestyle #bodø #visitbodo
  • - I am me and that’s more than good enough. It «only»  took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen,  immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse.  Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro,  jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40  #goodenough #loveyourself #lilalive #trust