Brød Søtt.., Dessert, Kake, til kaffen

Julebrød, marsipan og sjoko, nå kan julen bare komme..

Tags:    

Til min manns store fortvilelse blogger jeg istedenfor å vaske, men det er jo viktig å dele. Dessuten liker jeg Ole Brumm mentaliteten, ja takk begge deler. Blogging nå, vasking etterpå. I går laget vi marsipan og sjokoladefigurer, legger ved fremgangsmåte og noen bilder. I tillegg har jeg fått oppskrift på sunnere julebrød fra min gode venn Hanne. Disse har jeg ikke testet ut, men hun er en racer på kjøkkenet ( tipper de er nydelige). Hun har brukt soyamelk, dette kan du også erstatte med kremfløte som inneholder mindre sukker. Da ville jeg brukt 3-4 dl fløte og resten vann, istedenfor soyamelk.

julebrc3b8d

4 sunnere julebrød

250 gr meierismør
10 dl soyamelk
2 pakker gjær
300 gr sukrin
2-3 ts kardemomme
Ca 1300 gr speltmel
100 gr rosiner

Pensling: sammenvispet egg

(opprinnelig oppskrift var med vanlig H melk, sukker, vanlig mel og 300 g rosiner)

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Ha i rosiner. Deigen skal være blank og smidig og skal «slippe bollen». Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Elt julebrødene til 4 store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 – 40 minutter. Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Marsipan

1 kg mandler
300 gram rårørsukker
3-4 eggehviter
Litt sitron, 3-4 dråper

Kok opp vann, ha i mandlene. La de være i til skallet løsner, og ta av skallet på alle mandlene. Legg de skoldede mandlene i stekeovnen på ca 60-70 grader, og la de stå der til i morgen. Kvern mandlene, og ha i  knust rårørsukker ( knus til melis i en blender). Bland sammen, tilsett eggehvite og sitron. Kna, og lag de figurene du vil ha.

tett-pa-julen-020

Rårørsukker

tett-pa-julen-022

Mandlene som er kvernet og det knuste rårørsukkeret

tett-pa-julen-032

Resultatet, namm

I tillegg laget vi diverse sjokolade. Da smeltet jeg 70 og 85% sjokolade i et vannbad, samt litt naturlig melkesjokolade.

tett-pa-julen-030

Marsipankuler som er dyppet i mørk sjokolade, noen i lys. Pyntet med mandler og mørk sjoko

tett-pa-julen-031

Herf har vi brukt sjokoladeformer fra tuppeware. Hvor vi har blandet mørk sjoko og litt lyst. I de fleste har vi marsipan eller nøtter i midten. Ønsker man feks lys ytters smører man formen med det, for så å legge det i fryseren. Når det har stivnet kan du legge i fyll og toppe med mørk sjoko. Legg så i fryseren igjen.

tett-pa-julen-029

2 dager igjen, gleder vi oss? Jaaaa det gjør vi. I kveld blir det lutefisk, men først vasking…

Smil fra Line

Line Holdal

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
  • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
  • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
  • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg  her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
  • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
  • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
  • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
  • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto  #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature  #royalsnappingartist  #mittlofoten