Uncategorized

Innmat som medisin.

Tags:                

Det koster mye å la være å gjøre noe, å være isolert. Det ligger mange ME-syke der ute som jobber med å håndtere tap, sorg og ensomhet. ME er også en svært kostbar lidelse som tar store deler av helsebudsjettet. Foreløpig har fastlegene lite å tilby ME-syke.

 

Fugler

 

Næringsmangler, ubalanser og for store toksiske belastninger fører til sykdom. Til alle som er syke der ute, spiser dere skikkelig mat? Spiser dere næringsrik mat, som kroppen klarer å fordøye, absorbere og utnytte? Tilfører dere kroppen de næringsstoffene den trenger for å gjøre oppgavene sine? Eller er dere, som så mange av oss andre, livredde for å bli tjukke, og går rundt og sulter dere selv på råkost, knekkebrød og kaffe, mens helsen skranter ytterligere? Butikkbrød med masse tilsatt gluten, pasteurisert, homogenisert og fettfattig melk, og posemat med en håndfull sprøytede grønnsaker ved siden av, holder heller ikke, dessverre. Så dere programmet som viste at fiskeposesuppe inneholder mer salt enn fisk? (http://www.tv2.no/underholdning/suppesjokk-hos-matagentene-det-er-mer-salt-enn-fisk-i-fiskesuppa-4116059.html).

 

 

Når jeg ble syk, gikk kroppen først i dvale i et halvt år. Tiden jeg var våken brukte jeg på å lage/lære å lage mat, til meg selv og familien min. De dagene jeg orket det. Kroppen har god evne til å restituere seg selv, bare den får det den trenger av næringsstoffer, hvile og kjærlighet. ”Spis sunt” og nøkkelhullsmerking (Grandiosa er nøkkelhullsmerket) holder ikke. I det siste har jeg spist leverkaker laget på økologisk lammelever fra Duggurd til frokost. Jeg opplever at jeg får stabil energi av denne frokosten, og også at energien holder lengre. Dette handler nok også mye om at jeg holder blodsukkeret stabilt. Lever er i tillegg næringsrikt. Lever gir særlig viktige næringsstoffer til min egen lever, dette er ganske logisk egentlig. Alt i oss er bygd opp av næringsstoffer.

 

Rita

Vinter/ vår 2013, jeg sov 20 timer i døgnet i 6 måneder.

 

På lørdag spiste vi lammehjerte til middag, Kebab-style hjertekaker. Å spise lever og hjerte høres kanskje sært ut, men grunnen til at vi ser på det som sært, tror jeg er fordi vi ikke er vant til å spise det lenger. Snakk med besteforeldrene deres, eller noen på deres alder, de synes nok ikke det er sært å spise innmat. Mødrene deres lagde bl.a. lungemos fra bunnen av. Den inneholdt gjerne lunge, hjerte og masse andre godsaker. Men som alltid, bry deg om hvor dyret kommer fra, hva slags fôr det har fått og hvordan det har fått leve.

 

 

IMG_2019

 

Bry deg om hvor dyret kommer fra, hva slags fôr det har fått og hvordan det har fått leve.

 

I følge Terry Wahls, MD, (http://www.terrywahls.com/) forfatter og lege som har blitt frisk fra sekundær progressiv multippel sklerose (MS), bør vi alle spise innmat en gang i uka, for å støtte mitokondriefunksjonen. Skade på mitokondriene har vist seg å spille en rolle i utviklingen av en rekke sykdommer, som for eksempel schizofreni, bipolar lidelse, demens, Alzheimers, epilepsi, migrene, slag, Parkinson, kronisk utmattelsessyndrom, fibromyalgi, diabetes mm. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18626887). En av bivirkningene fra en del medisiner, som for eksempel Paracetamol, er mitokondriell skade. Mitokondrie finnes i alle celler, det er en organelle i cellen som forsyner cellen med energi, i form av ATP. Mitokondrien fungerer som en slags energifabrikk i hver enkelt celle.

 

Sarah Myhill, MD, (http://www.drmyhil..co.uk/) er forfatter, forsker og lege, som siden 1982 har behandlet over 5000 ME-syke. Hun er opptatt av å se etter kilden til sykdom, og å behandle den syke gjennom kosthold, vitaminer, mineraler og ved å unngå toksisk belastning. Myhill mener ME, kronisk utmattelsessyndrom, dreier seg om mitokondriesvikt. Et av Myhills hovedråd til ME syke er å gi mitokondriene de næringsstoffene de trenger for å hele seg selv og fungere effektivt. På sitt legekontor i England, utfører Myhill forskjellige tester og blodprøver som alle over tid har bidratt til hennes påstander om hva som egentlig skjer biokjemisk i kroppen til de såkalt ME-syke.

 

Dette med næringsrikt kosthold, som i tillegg støtter en god fordøyelse, er ikke så vanskelig hvis man bare vil, og tror nok på det gamle ordtaket fra Østen: ”Mat som medisin”. De gode råvarene kan være vanskelige å få tak i, men husk at det kunden betaler for, får den. Mange av disse varene, som hjerte, lever og margben er veldig rimelige. Dette er glemte delikatesser, og får pris deretter. Og jo flere som etterspør disse varene, jo raskere får vi dem tilbake i butikkhyllene. Min erfaring er at Meny og Ultra-butikkene er mer enn villige til å skaffe alle disse deilige varene. De gjør det med et stort smil.

 

Å spise hjerte, er fra gammelt av sagt å gi modighet og styrke. Dette er noe å forsyne seg selv med det! Vel bekomme!

 

Rita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Line Holdal

    15 COMMENTS

  • Kristine oktober 23, 2013 Reply

    Takk for flott innlegg, og insirasjon til å spise mer innmat. Herlig å lese om stadig flere som får øynene opp for næringsbombene som er tilnærmet gratis.

  • Nina Bakke oktober 23, 2013 Reply

    Takk for at du deler! Jeg er ikke god på å spise innmat – men det burde jeg nok helt klart gjøre 🙂 

  • Rita oktober 23, 2013 Reply

    Tusen takk, Kristine! 🙂

  • Mari oktober 23, 2013 Reply

    Bra innlegg! Viktige saker:) Har du erfaring med at meny vil ta inn innmat fra økologiske dyr? 

  • Rita oktober 23, 2013 Reply

    Hei Mari:) Takk for respons på innlegget:) Godt spørsmål. Jeg kommer tilbake til deg i morgen, jeg har foreløpig kun handlet lammehjerter som ikke har vært økologiske på Meny. Jeg har vært så imponert over at de klarer å skaffe ferske lammehjerter, så jeg har foreløpig ikke kommet lenger hos Meny. Ballen ligger nå i ferskvaresjefen til Meny Drøbak sine hender, han skulle forhøre seg og ringe meg opp igjen i morgen. 

  • Gry Hammer oktober 23, 2013 Reply

    Flott innlegg, Rita 🙂

  • HanneM oktober 23, 2013 Reply

    Dette var veldig interessant! Måtte dele det med min datter på 18, hun har ME og jeg har fibromyalgi. Må kanskje ta en tur til slakteren. Innmat frister ikke henne så veldig, i hvert fall ikke lever og nyre, men kanskje hjerter?

  • Sara W oktober 23, 2013 Reply

    Supert innlegg! 

  • Bente Linjordet oktober 23, 2013 Reply

    Takk for god og informativ lesning, kjære Rita! Jeg er stolt av det arbeidet du har gjort med deg selv og jentene dine i en vanskelig periode av ditt liv, situasjonen kan bare bli bedre om man har vilje nok og er i stand til å gi og ta imot nok kjærlighet og å ha tålmodighet i magen.

    Kjærlig hilsen "mamma" – Bente!! <3

  • Rita oktober 23, 2013 Reply

    Tusen takk, Gry!

  • Rita oktober 23, 2013 Reply

    Tusen takk, HanneM.! Jeg skal legge ut en oppskrift på leverkaker, kanskje de kan friste datteren din, de smaker som kjøttkaker, bare mer og bedre smak hvis dere krydrer godt. Klem til dere begge to

    • HanneM oktober 23, 2013 Reply

      Da tror jeg at jeg må lure dem i henne, hun grøsser ved tanken. 😉

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - Virker som om dette var i går, time flies 👉🏼10 years since my stay in Yogaville ⭐️- #yoga #yogalove #yogaville #virginia #usa #yogalife #lilalife #naturallife
  • - My kinda sugar 😜👉🏼#Sugarpeak #grancanaria #sukkertoppen #lilalife #naturalliving
  • - Jeg er blitt flinkere å leve i øyeblikket, ta en dag om gangen. Det er lett at tankene våre styres mot minner og fremtid. Det eneste vi faktisk har er her og nå. Men jeg synes det er godt å drømme, sette meg mål, ha noe å se frem til. Det motiverer meg. Onsdag suser jeg til #puertodemogan, i juni arrangere jeg tur til Lofoten og da skal Ryten som jeg er på bildet bestiges. Og sist men ikke minst i september 👉🏼USA and @doterra here I come 😍can’t wait - #life #lilalife #doterralove #lofoten #liveterbestute #toplofotenphoto #hiking
  • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
  • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
  • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
  • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg  her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
  • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi