RÅD

Hvordan får jeg barnet mitt til å spise grønnsaker?

Tags:  

De fleste barn har en eller flere faser hvor de overhode ikke vil spise grønnsaker. Og det å tvinge i de grønnsaker kan virke mot sin hensikt, så det anbefaler jeg ikke.

Selv har jeg en veldig sta kar som overhode ikke vil spise verken det ene eller det andre. Men mange år med tålmodighet, og stahet fra meg har han gradvis begynt å like mer og mer. For å begynne å like en matvare må man gjerne smake det flere ganger. Så da gjelder det å iallefall få de til å smake.

Grønnsaker sliter jeg fortsatt med å fa han til å spise, og da gjelder det å være slu:).

Her lager jeg kjøttboller. I dem har jeg revet squash, løk, chili, masse urter. Deretter kjører jeg det i en blender eller kjøkkenmaskin, slik at det blir en glatt masse. Det samme gjør jeg med fiskeburgere.

På denne måten får jeg i begge de små både grønnsaker og urter.

Kjøttboller stekes

Når jeg lager saus og suppe surrer jeg ofte løk, gulerot, paprika eller lignenede i en panne. Koker det så mørt i vann, moser med stavmikser og har det som base. Vips fikk jeg enda mer grønnsaker i ungene. 2-0 til mamma!

Det å kutte opp grønnsaker i staver og lage en god dipp har jeg også god erfaring med.

Har du noen gode tips?

Tidligere innlegg om barn og ernæring:

Barn og ernæring

Barn og overvekt

Smil fra 

 

 

 

 

Line Holdal

  12 COMMENTS

 • Hege april 16, 2012 Reply

  Hei

  Jeg synes også metoden(e) med \»integrerte\» grønnsaker i maten slik du beskriver her er en lur måte å få barn til å spise mer grønnsaker.

  Vi har ikke barn selv enda, men vi har mye med barn å gjøre likevel via venner og familie, og min erfaring er også at rå grønnsaker faller mer i smak enn kokte grønnsaker, spesielt hvis man er uheldig å koker grønnsakene for lenge.

  Salat kan være et problem fordi det er mange forskjellige ting blandet sammen, som barn kan være skeptiske til. Liker barnet ikke en eller flere av tingene i salaten, vil naturlig nok hele salaten havne i \»liker ikke\»-kategorien. Derfor har vi alltid brukt å servere salatgrønnsaker fordelt i små skåler i stedet når det er barn til stede. Jeg velger mange forskjellige typer grønnsaker, og helst i forskjellige farger, og legger dem opp i pene skåler. Veldig ofte er dette populært fordi barna kan plukke ut det de selv vil ha. Det som er litt morsomt er at de ofte ender med å blande det selv på tallerkenen etterpå (men det er for all del ikke salat). 😉

  Også har jeg erfart at minigrønnsaker apellerer til barn. Feks. cherrytomater el.l. i stedet for oppkuttede vanlige tomater.

  • Line april 16, 2012 Reply

   Mange flotte tips. Og jeg har samme erfaring med at ting ikke skal være blandet. Noah får husets største fat, for ingenting skal røre hverandre. Men heldigvis ser jeg en forbedring her, phu. L:)

 • Nina Bakke april 16, 2012 Reply

  Jeg gjør som deg, og lurer inn grønnsaker her og der 🙂

  Vetle spiser noe rå grønnsaker, så det skjærer jeg opp til frokost, matpakke og kvelds – ikke store bitene han spiser men det blir da mye i løpet av uken. F.eks agurk eller gulrot

  I tortillalefse (grov) med philadelphia, røkt laks får han også avokado og agurk 🙂

  I taco spiser han hjemmelaget guacamole, mais og agurk (og noen bittesmåbiter med salat, tomat)

  Bruker løk, hvitløk og mye urter i maten vi lager også da. 🙂

  Tomatsaus er det lett å lure inn litt sellerirot, gulrot ol

  • Line april 16, 2012 Reply

   Enda flere tips, tusen takk. Høres ut som Vetle er kjempe flink. L:)

 • Nina Bakke april 16, 2012 Reply

  Chili con carne spiser han (løk, hvitløk, chili, bønner, paprika, tomater osv)

  Lasagne kan man lure inn litt revet rødbet og gulrot

  Lager også grønnsakslasagne som har falt i smak med aubergine, squash, løk, paprika osv

  Makaronistuing passer godt med amerikansk blanding i, amerikansk blanding passer lett i mange retter, i spagettisausen (som er grønnsaksbasert)

  • Line april 16, 2012 Reply

   Takk for mange gode tips:)

 • kathrine april 16, 2012 Reply

  Her i huset har vi ei som spiser alt (LETTVINT!) og en som er svært selektiv. Bruker de samme triksene som deg, med grønnsaker i saus, smoothies osv. Heldigvis liker han både gulrot og brokkoli rå og kokt- bedre enn ingenting! Ellers legger jeg alltid opp alt av grønnsaker på tallerkenen hans, og tror du jammen ikke han plutselig spiste en halv cherrytomat her en dag, så ja- det nytter å være iherdig. Han velger selv hva han vil smake på og hvor mye. Jeg tror at tvang og for mye fokus på det som ikke blir spist, kan være ødeleggende for apetitten. Kos rundt bordet med god prat og god mat er apetittvekkende:-)

  • Line april 16, 2012 Reply

   Gulrot og brokkoli er en veldig god begynnelse, og som du skriver det nytter å være iherdig. Ellers takk for gode råd og innspill. L:)

 • Henriette april 16, 2012 Reply

  Kan lure masse godt oppi smoothie og 😉 Den treng jo nødvendigvis ikkje vere grønn på farge sjølv om den inneheld litt grønt 😉

  • Line april 16, 2012 Reply

   Prøvde meg på å ha spirulina i smoothien til mine små, det falt ikke i smak. Dessverre. Derimot havregress og hempproteiner har gått greit. L 🙂

 • Camilla april 16, 2012 Reply

  Hei Line.

  En annen god måte å få i barn og voksne grønnsaker på er å lage juice. Krever en juicemaskin, men tror nok det er verdt pengene! Sjekk ut bloggen http://carinahultindahlmann.com/

  • Line april 16, 2012 Reply

   Takk for tips:), skal sjekke ut link. God helg:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Virker som om dette var i går, time flies 👉🏼10 years since my stay in Yogaville ⭐️- #yoga #yogalove #yogaville #virginia #usa #yogalife #lilalife #naturallife
 • - My kinda sugar 😜👉🏼#Sugarpeak #grancanaria #sukkertoppen #lilalife #naturalliving
 • - Jeg er blitt flinkere å leve i øyeblikket, ta en dag om gangen. Det er lett at tankene våre styres mot minner og fremtid. Det eneste vi faktisk har er her og nå. Men jeg synes det er godt å drømme, sette meg mål, ha noe å se frem til. Det motiverer meg. Onsdag suser jeg til #puertodemogan, i juni arrangere jeg tur til Lofoten og da skal Ryten som jeg er på bildet bestiges. Og sist men ikke minst i september 👉🏼USA and @doterra here I come 😍can’t wait - #life #lilalife #doterralove #lofoten #liveterbestute #toplofotenphoto #hiking
 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi