Frokost Kraft Lunsj Middag Salat, Wok, Suppe Snacks

Hvor får vi kraften fra?

Tags:                 

 

 

Kreftsyke Per Fugelli skrev i fjor en juleappell til oss nordmenn. Han skrev om hvordan vi mennesker har syv flokker som kan bygge oss opp, eller rive oss ned. De syv flokkene er familie-, barnehage/skole-, arbeids-, nærmiljøflokken, flokken Norge, menneskeheten på jorden, og ånder og guder.  Han skrev om hvordan det nye sosialdemokratiet dyrker styrke. Om hvordan vi skal bli nummer én, prestere, produsere og vinne gull i konkurranseøkonomien. Og om hvordan flokken blir lite raus, trygg og rettferdig av å dyrke styrke.

 

 

Frida K

Frida Kahlo er kvinnen som brukte motgangen i livet som en kraft til å skape fantastisk uttrykksfull kunst.

 

 

I fysikken sier vi at KRAFT = ENERGI/VEI. Når veien blir tøff, trengs mer energi for å ha kraft. I et samfunn hvor flokken består av glansbilder (noe vår mye omtalte ”Fotballfrua” promoterer og tjener penger på) og overmennesker, lengter mange etter at vi skal rekke hverandre hendene og bry oss om hverandre underveis. For å klare å leve nøysomt, rettferdig og bry oss om andre, må vi ha nok energi til å stå imot alle som prøver å stoppe og pushe oss utenfor våre grenser, veien er tøff. Veien er tøff når deler av flokken går rundt med dollartegn i øynene, i stedet for god samvittighet. Veien er tøff når vi driver rovdrift av naturen, som er vår biologiske flokk. Mennesket er ikke bare en biologisk, men også en eksistensiell og sosial skapning, men dersom det krever mye styrke å stå i mot mye av det eksistensielle og sosiale miljøet i flokken, er det også vår egen biologiske styrke vi må støtte oss til.

 

 

Som ME-syk, er det energien det er mangel på, energisvikt kaller noen det. Noen ME-syke har ikke nok energi til å stå opp av senga, eller til å svelge. Eller til å omgjøre lyssignalene som kommer mot øyet raskt nok, noe som fører til at de kollapser i for eksempel sollys. Som ME-syk, blir man ekspert på å kjenne etter hva som gir energi, og hva som tar energi, og man blir også god på energibudsjettering.

 

 

Så til alle dere hvor energien har sviktet, eller dere som kjenner at dere trenger ekstra kraft for å holde dere oppe i hverdagen. Eller til dere som ser verdien av et forebyggende næringsrikt kosthold, uten at det skal bli noe konkurransepreg over å spise sunnest. Fra gammelt av brukte vi noe som heter kraft i maten vår. Noen bruker det fortsatt, ikke buljong, men kraft. Og kraft gir krefter (og mange andre positive helseeffekter). Jeg skriver ikke dette for å være et overmenneske, men et medmenneske, som i mange år har lett etter det kostholdet som gir meg energi. Kostholdet som gir stor nok kraft til å tåle veien og alle de forpliktende handlingene som kreves for å leve i tråd med verdiene sine. Svikter det biokjemiske, er det svært lite man får gjort med drømmen man hadde om å være et medmennesket som strekker ut hånden.

 

 

 

 

 

KOKE KRAFT?

 

 

Jegere og bønder sitter igjen med masse kraftbein (og innmat!) etter jaktsesongen. Snakk med dem, alle kjenner noen?! På Ultra på Brynsenteret i Oslo får du bestilt kyllingkrås og føtter fra Holte gård til å koke deilig kraft på. Duggurd selger flotte kraftbein og margbein, kalkunhalser mm. Eller så finner vi også heldigvis fortsatt kraftbein i mange frysedisker rundt omkring. Kraftbein er som innmat, nesten gratis, og MÅ sånn jeg ser det, inn i kostholdet vårt igjen. Alt du putter egenkokt kraft i smaker himmelsk. Helt seriøst.

 

IMG_6760

 

 

Slik går du frem:

1. Sleng kraftbeinene i en stor kjele.
2. Bløtlegg kraftbeinene i kaldt vann med ½-1 dl eddik, i noen timer, for å åpne porene.
3. Hell av eddikvannet, og fyll på nytt vann.
4. Sett kjelen på komfyren, kok opp, og skum av.
5. La kraftbeinene stå å trekke på lav temperatur på komfyren i alt fra 10 timer til flere døgn. Skru for eksempel av plata når du legger deg, og skru den på så fort du står opp igjen. Eller sett gryta i ovnen på 80 grader over natten. Eventuelt si deg raskt ferdig dersom du ikke skal være så mye hjemme.
6. Kraften siles deretter fra beinene og er klar til bruk. Kraften kan fryses ned og tas opp til bruk i supper, farser, sauser og lignende. Eller så drikker mange kraftbevisste en varm kopp kraft til frokost eller lunsj.

 

 

Kraftkjele

 

 

Kilde:

http://www.dagbladet.no/2012/12/22/kultur/debatt/kronikk/jul/helse/24950999/

 

 

 

Med dette, ønsker jeg dere alle en riktig god jul!

 

 

Rita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rita Linjordet Sørensen

    4 COMMENTS

  • Bente Linjordet desember 4, 2013 Reply

    Godt skrevet Rita !!!

    • Rita desember 4, 2013 Reply

      Takk mamma!! <3

  • anita.borkamo desember 4, 2013 Reply

    Kjære Line. Takk for nok et flott blogginnlegg. Du er topp:)

    • Line desember 4, 2013 Reply

      Tusen takk for det Anita. Dette flotte innlegget er det Rita som har skrevet. Har fått med med Alex og Rita på laget, det er jeg så glad for. http://www.lilalife.no/2013/10/09/ny-vending/. Ønsker deg en fortsatt fin adventsstid <3.

       

      Line

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - In Tune with nature - #lilalife #bodø #visitbodo #yogadaily #yogainspiration #hiking #nothernnorway #runandrelax #doterra #doterralife #visitbodø #yogacertified
  • - Be grateful for what you have, and work for what you want! - Endelig tilbake i Bodø, kjoler og høye hæler er gjemt i skapet, joggesko og natur is the best( og pysj😂) #bodø #visitnorway #visitbodo #lilalife #hiking #yogadaily #yogalove #yogainspiration #doterra ##nature #hike #love #life
  • When things change inside you, things change around you #lilalife #life #yogadaily #yogainspiration #yogalove #travel #düsseldorf #germany #grow #nature #learning #doterra #doterralife #bluediamond
  • - Worrier or a Warrior? I have decided to be a warrior after several years beeing a real worrier. Day by day, step by step, learning and growing on my way. And I have really enjoyed celebratipn in Dusseldurf with my doTERRA family. Next year in Rome, and as you can see I, @plant_based_wisdom and @henriettekalgraff had planned this😉🇮🇹Look forward to doTERRA Europe convention 2020 in Italy😍😍😍😍😍 #doterra #doterraeurope #lilalife #germany #italy #düsseldorf #rome #bluediamond
  • - The power of nature! Jeg elsker oljene mine, og håper at alle alle alle skal få oppleve effekten og gleden av dråpene! .
.
Det å få være på convention å lære mer og mer om kjemien i oljene, hvordan de virker, og hvordan de kan gjøre en forskjell for deg og meg= pur lykke! 
doTERRA sourcing the best, helping the most! For meg har det å ha et åpent sinn endret livet 100 %. Benjamin Franklin sier: When you are finished changing, you are finished. .
.
Tidligere hadde jeg en liten konkurranse i forbindelse med aktiv mai, gratulerer  @jomfrulillevik 2 oljer er på vei til deg🥰
  • - Happy birthday Norway❤️🇳🇴 Even though I feel blessed travelling and learning at the @doterraeurope convention. It feels a little sad not beeing home. You all have to celebrate a little extra for me🎈- #norway #birthday #17mai #doterraconvention #doterra #essentialoils #travel #dusseldorf #lilalife #yoga #yogainspiration #yogadaily #yogalove #hiking
  • Jeg elsker frokost, og ingenting er bedre enn å spise en laaaang frokost og bare slumre etterpå. Med familien, kjæresten, eller hjertevenner.
🥰 .
👉🏼Det trenger heller ikke være vanskelig å trylle frem en leken frokost som: .
.
💝Smaker godt
💝Holder blodsukkeret stabilt
💝Er bra for hormonene dine
💝Rett og slett hele deg.. .
.
👉🏼Jeg fikk servert denne frokosten av en veldig god venninne i Stockholm for noen dager siden. Kjenner enda smaken i munnen, og følelsen av glede i hele kroppen. Sharing is caring så her kommer fremgangsmåte:
.
Søtpotetrøsti

1/2 relativ stor søtpotet
Salt
Pepper
Slik gjør du: .

Skrell søtpotet, rasp og klem ut det vannet du får ut med hendene dine. Bland inn litt salt opp pepper med hendene dine. Ha smør i en panne, fordel massen i en god stekepanne. Stek på middels varme til røren har stivnet, snu og stek på andre siden.
Server med:
.

Hakket løk og champignon som du surrer i smør (tåler du ikke smør kan du velge ghee, kokosfett eller olivenolje), smak til med salt og litt sitron. Stek et egg, og kutt opp en halv avokado. Strø litt sesam og valmuefrø for pynt, og litt urter er alltid godt og fint 🙂 Du kan fint også feks bruke en dråpe eterisk olje, feks basilikum. . #naturalfoods #friends #prana #paleo #lovefood #lilalife #hormonehealth #stabilebloodsugar #doterra @whatsbalance ❤️
  • Yoga har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, og det er så mye mer enn den fysiske delen; asanas. Pust, tilstedeværelse, takknemlighet... De siste årene har vært fantastiske, men travle. Yoga har ikke blitt glemt, men har fått en mindre plass i livet mitt.

Jeg har forelsket meg dagene i Stockholm, rett og slett i yoga. Og jeg gleder meg til å fordype meg i tiden fremover.

I dag var jeg på to fantastiske timer med @rkm_acharya_yoga og mellom timene delte han så mye spennende blant annet fra ayurveda. Og jeg gleder meg til å ha han med som gjest på podcasten.

Nok en gledings; ny episode med yogini, isbader, og superdamen @trineberge_ er nå tilgjengelig🥰👉🏼 Gled deg❤️ #yoga #stockholm #urbanom #yogadaily #yogalove #travel