Uncategorized

Hjemmelaget smør, 13. desember.

Tags:  

Som i resten av landet er det helt umulig å oppdrive smør her i Bodø. Trist, men samtidig er det en liten «fan» inne i meg som er litt lykkelig for det. Det viser at så mange har forstått forskjellen på margarin og smør, det gleder meg. Spesielt siden jeg fikk munnkurv noen år tilbake mot å uttale meg positivt om smør. Det var jo direkte helsefarlig. Fortsatt delte meningen her, men jeg er sikker i min sak.
I tillegg til at det er sunt, er det så innmarig godt. Dessuten super enkelt å lage.

Oppskriften på dette smøret fant jeg på Ordentligmat.no

Lines smør♥

Oppskrift på hjemmelaget smør fra Ordentligmat.no

Denne oppskriten gir 400 gram ferdig smør.

Vi lagde alternativ 1

Alt. 1 – Smør
1 liter kremfløte
3 teskjeer salt (1-2 teskje dersom det er til matlaging)

Alt. 2 – Bygårdssmør (setersmør ultra)
1 liter kremfløte
6-7 teskjeer salt
1/2-1 boks seterrømme

Kjør alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, på maks hastighet. Det tar ca. 3-4 minutter når du visper fløte og salt før det blir smørklumper. Husk å ha en eller annen form for sprutestopp over bakebollen, for det vil garanterte sprute en del underveis – spesielt mot slutten når smør skiller seg fra smørmelk (kjærnemelk/saup). Dersom du har en eldre maskin, sånn som meg, så må du være kreativ. Selv brukte jeg bare en lengde matpapir som jeg foldet rundt bollen, og holdt sammen med fingrene mens jeg vispet.

Prosessen er som følger (du fortsetter bare å kjøre maskinen hele tiden):

 1. Det dannes krem
 2. Fløten begynner å få konsistens og farge som eggerøre.
  Da nærmer du deg smør.
 3. Det dannes kjærnemelk, og smør klumper seg.
  Stopp vispingen, og ta vare på saupen. Den kan brukes i andre oppskrifter.

Bruk en slikkepott til å samle smøret til en klump, og tøm av kjærnemelken. Fyll bollen med kaldt vann – nok til at du kan bearbeide smøret under vann. Vask hendene godt – gjerne spritvask. Masser/kna smørklumpen i hendene. Prøv å hold fingrene sammen når du klemmer, hvis ikke faller det bare masse små klumper rundt i vannet, som det er vanskelig å samle. Fortsett å massere klumpen med smør til det ikke kommer ut noe mer kjærnemelk. Det holder å bytte vann to ganger.

NB! Når du føler deg ferdig, kna litt til, så slipper du at smøret “svetter” så mye!

Smøret smakte himmelsk på grøten, mmm! Oppskrift på grøt og medisterkakene kommer denne uken.

Medisterkakene ble stekt i hjemmelaget smør, mmmm !

Kalendervinner og oppskrift på «barnevennlige» pepperkaker kommer senere i dag.

NYT tirsdag 13.desember♥, og et lite JIPPI. Registrerte akkurat at Lilalife har passert 4000 likere.

Tusen takk dere alle sammen♥

SMIL fra

Line Holdal

  25 COMMENTS

 • Christina desember 13, 2011 Reply

  Har Tine smør i kjøleskapet, som skal spares til jul, men tror jammen jeg må prøve å lage eget smør også 🙂

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Lykke til søta:)

 • Kristel Høygård desember 13, 2011 Reply

  Deilig:) Da skal jeg sjekke om det er fløte å oppdrive

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Krysser fingrene for deg:)

 • Berit desember 13, 2011 Reply

  Munnkurv??? Du burde heller snakke mer, du kan jo så mye! Tror vi trenger mer debatt om kosthold, og de som utarbeider de offisielle kostrådene har ikke enerett på vettet 🙂 Stå på du Line!!!

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Takk Berit. Men du vet jeg fulgte da vel ikke pålegg om munnkurv. Sluttet i jobben min og slik ble Lilalife til. Hurra:). T

 • Hege desember 13, 2011 Reply

  Supert at vi kan lage smøret selv når det forsvinner fra butikkhyllene flere steder i landet.

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Jepp. Men hørte at det var kommet til noen butikker i Bodø:)

 • Solbjørg desember 13, 2011 Reply

  Nå blir det kanskje tomt for fløte i butikkene 🙂
  Takk for opplysningen Line 🙂

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Da får vi jaggu lage fløte også, neste blogginnlegg står jeg å melker ei ku:)

 • -m- desember 13, 2011 Reply

  Hei.
  Det så jo ikke så vanskelig ut å lage eget smør, spennende:)
  Hvor lenge, sånn ca., bør man kna smørklumpen?

  • Line desember 13, 2011 Reply

   2-5 minutter :), du merker når «vannet» forsvinner:)

 • Susanne desember 13, 2011 Reply

  Tror jeg må prøve denne før jul. Har ennu tine smør, men gjemmer det til julebaksten.

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Det var som sagt utrolig enkelt:), lykke til.

 • Marianne desember 13, 2011 Reply

  Supert 🙂

  gleder meg til grøtoppskriften også 🙂

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Så bra, den kommer:))

 • Siri desember 13, 2011 Reply

  Jeg gleder meg til oppskriften på grøt kommer:) Så søtt glass du hadde smøret i.

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Håper grøt faller i smak, glass har jeg kjøpt på hjerterommet i Bodø. Kjempe søtt.

 • Linda Bråthen desember 13, 2011 Reply

  Har fått tak i en del smør i Sverige, men så gikk de jammen tomme der også! Smørmanglene nordmenn tømte hyllene 😀 Gleder meg til grøt oppskrift! Digger alle de bra oppskriftene dine 🙂 Tusen takk!

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Tusen takk Linda, håper grøten faller i smak:). Håper det ordner seg med smør til jul:)

 • hannem desember 13, 2011 Reply

  Fant kvartkilos pakker med smør i butikken idag, så nå er jeg hjulpen. Tok 2 pakker, mente det var greit å dele med andre. Det sto en annen kunde der som fulgte mitt eksempel. 🙂

 • Gro-Lise desember 13, 2011 Reply

  Æ va så heldig at nån kjøpte smør te mæ en dag det va kommet inn her i Tromsø, men mange klage og beskylde oss som spis lavkarbo før å hamstre. Trur jo heller at det e andre som hmstre no me en gang det kommer inn i butikkan.

  Ser jo veldig enkelt ut å lage smør, så neste gang Tine ikkje klare å beregne smør bruken i Norge skal æ jammen lage mitt eget 🙂

  • Line desember 13, 2011 Reply

   Nyt smøret du har fått og «drit» i det andre tenker og sier:). Ja neste gang bli det hjemmelaget:)

 • […] Her hjemmelaget smør  […]

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Virker som om dette var i går, time flies 👉🏼10 years since my stay in Yogaville ⭐️- #yoga #yogalove #yogaville #virginia #usa #yogalife #lilalife #naturallife
 • - My kinda sugar 😜👉🏼#Sugarpeak #grancanaria #sukkertoppen #lilalife #naturalliving
 • - Jeg er blitt flinkere å leve i øyeblikket, ta en dag om gangen. Det er lett at tankene våre styres mot minner og fremtid. Det eneste vi faktisk har er her og nå. Men jeg synes det er godt å drømme, sette meg mål, ha noe å se frem til. Det motiverer meg. Onsdag suser jeg til #puertodemogan, i juni arrangere jeg tur til Lofoten og da skal Ryten som jeg er på bildet bestiges. Og sist men ikke minst i september 👉🏼USA and @doterra here I come 😍can’t wait - #life #lilalife #doterralove #lofoten #liveterbestute #toplofotenphoto #hiking
 • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
 • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
 • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
 • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
 • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi