Brød

Brød til helgen.

Tags:  

Prosjekt brød, del 2. Jeg er igang igjen etter en nokså «tung» start. Denne gangen har jeg prøvd meg på vanlige brød, og jeg må si meg veldig fornøyd med resultatet. Det går fremover på bakefronten, juhu! Ungene elsket brødet, og det er det som er målet mitt.

Brødet består av spelt som inneholder gluten, MEN legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned. Det vil si at om du ikke tåler gluten, som ofte skyldes at man ikke klarer bryte ned gluten som er et protein kan man tåle dette brødet. Er man allergisk, vil jeg anbefale å holde seg til 100% glutenfrie alternativer. Dette brødet fungerer fint for meg og mine som er intolerante.

Mellomgrovt brød

Dette brukte jeg:

500 gram sammalt spelt

500 gram siktet spelt

100 gram økologisk havregryn

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 dl gresskarkjerner

Saften fra 1/2 økologisk sitron

1 ts himalayasalt

50 gram klarnet, smeltet smør

ca 1 liter vann

Slik gjør du:

Jeg knuste linfrø, havregryn og gresskarkjerner i en kaffekvern, ungene klager alltid over hele frø og dette er en fin måte å skjule det på. Bland alle ingediensene i en kjøkkenmaskin og elt det godt. Legg så et fuktig klede over deigen og la den stå minst 7 timer.

* Legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned.

Så blander du 50 gram gjær i litt vann og har i deigen. La stå til heving ca i 1 t. Klargjør 3 former med bakepapir, og hell røren i formene. La stå å heve litt før du steker brødene på 170 grader i ca 65 minutter.

Her har Noah laget seg toast i vaffeljernet, nammis!

Nå skal jeg suse avgårde på klassetreff til Ørnes, blir koselig å treffe gamle klassekamerater. Ønsker deg en magisk helg.

Line Holdal

  8 COMMENTS

 • Cecilie juli 27, 2012 Reply

  Brøfet er ikke glutenfritt.

 • Cecilie juli 27, 2012 Reply

  Brødet er ikke glutenfritt.

  • Line juli 27, 2012 Reply

   Spelt er ikke glutenfritt, men legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned. Så det blir feil å kalle det glutenfritt, men likevel kan de fleste som ikke tåler gluten tåle dette. Problemet er nedbrytingen av proteinet gluten, og i denne prosessen brytes som sagt gluten ned. L:)

  • Line juli 27, 2012 Reply

   http://lilalife.no/wips/754299265/b/2012__07__27__gluten-og-melkefri-brod-til-helgen/, har oppdatert innlegget så det ikke skal være noen rom for misforståelser;)

 • Mona juli 27, 2012 Reply

  Heia :o)))
  Tusen takk for en flott blogg med masse inspirasjon og gode oppskrifter.
  Har vært på jakt etter et sundt brød til mine barn og dette ser lovende ut. Skal prøves! :o)))
  Lurte bare på en ting i forhold til nedbrytningsprosessen: -Jeg har lært at d trengs minst 12 timer i syrligt miljø for å bryte ned fytinsyre ect (helst 24)…….hva tenker du om dette?
  Hadde jo vært supert om d eg jeg som er feilinformert! ;o)))

  • Line juli 27, 2012 Reply

   Hei:). Så koselig at du liker bloggen min, ingenting er bedre enn det. Når det gjelder akkurat denne typen å bake brød er jeg ganske fersk. Min kilde er Gry fra bloggen fra jord til bord, og hun skriver minst 7 timer. Så for å være på den sikre siden ville jeg latt den stå lengre. Jeg lot min deig stå over natten. Skal på kurs hos Gry i september og da regner jeg med å lære masse spennende om dette som jeg gleder meg til å dele. God helg:)

 • Mariell juli 27, 2012 Reply

  Spennende!! Vil du si at det samme vil skje (både med spelt og vanlig hvete) når man baker de berømte no knead brødene, da deigen skal heve 12 timer og mer? Hvis man enda tilsetter sitronsaft for å være sikker (tenker også litt på begrepet \»surdeigsbrød\» – om det er samme prinsipp). I så fall er jeg i himmelen! 😉

  • Line juli 27, 2012 Reply

   Jeg er litt fersk på dette området, skal på kurs i sept for å lære mer. Men etter det jeg har forstått starter denne prosessen etter minst 7 t i surt miljø. Men uansett kommer vi jo ikke bort fra at det ikke er super gunstig for mage tarm, operere jo på en måte som lim. Men når gluten, fytinsyre etc brytes ned blir det jo et langt bedre alternativ.:)))

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7 og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
 • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
 • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
 • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living! Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
 • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
 • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
 • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
 • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter. Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍