Brød

Brød til helgen.

Tags:  

Prosjekt brød, del 2. Jeg er igang igjen etter en nokså «tung» start. Denne gangen har jeg prøvd meg på vanlige brød, og jeg må si meg veldig fornøyd med resultatet. Det går fremover på bakefronten, juhu! Ungene elsket brødet, og det er det som er målet mitt.

Brødet består av spelt som inneholder gluten, MEN legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned. Det vil si at om du ikke tåler gluten, som ofte skyldes at man ikke klarer bryte ned gluten som er et protein kan man tåle dette brødet. Er man allergisk, vil jeg anbefale å holde seg til 100% glutenfrie alternativer. Dette brødet fungerer fint for meg og mine som er intolerante.

Mellomgrovt brød

Dette brukte jeg:

500 gram sammalt spelt

500 gram siktet spelt

100 gram økologisk havregryn

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 dl gresskarkjerner

Saften fra 1/2 økologisk sitron

1 ts himalayasalt

50 gram klarnet, smeltet smør

ca 1 liter vann

Slik gjør du:

Jeg knuste linfrø, havregryn og gresskarkjerner i en kaffekvern, ungene klager alltid over hele frø og dette er en fin måte å skjule det på. Bland alle ingediensene i en kjøkkenmaskin og elt det godt. Legg så et fuktig klede over deigen og la den stå minst 7 timer.

* Legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned.

Så blander du 50 gram gjær i litt vann og har i deigen. La stå til heving ca i 1 t. Klargjør 3 former med bakepapir, og hell røren i formene. La stå å heve litt før du steker brødene på 170 grader i ca 65 minutter.

Her har Noah laget seg toast i vaffeljernet, nammis!

Nå skal jeg suse avgårde på klassetreff til Ørnes, blir koselig å treffe gamle klassekamerater. Ønsker deg en magisk helg.

Line Holdal

  8 COMMENTS

 • Cecilie juli 27, 2012 Reply

  Brøfet er ikke glutenfritt.

 • Cecilie juli 27, 2012 Reply

  Brødet er ikke glutenfritt.

  • Line juli 27, 2012 Reply

   Spelt er ikke glutenfritt, men legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer brytes gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned. Så det blir feil å kalle det glutenfritt, men likevel kan de fleste som ikke tåler gluten tåle dette. Problemet er nedbrytingen av proteinet gluten, og i denne prosessen brytes som sagt gluten ned. L:)

  • Line juli 27, 2012 Reply

   http://lilalife.no/wips/754299265/b/2012__07__27__gluten-og-melkefri-brod-til-helgen/, har oppdatert innlegget så det ikke skal være noen rom for misforståelser;)

 • Mona juli 27, 2012 Reply

  Heia :o)))
  Tusen takk for en flott blogg med masse inspirasjon og gode oppskrifter.
  Har vært på jakt etter et sundt brød til mine barn og dette ser lovende ut. Skal prøves! :o)))
  Lurte bare på en ting i forhold til nedbrytningsprosessen: -Jeg har lært at d trengs minst 12 timer i syrligt miljø for å bryte ned fytinsyre ect (helst 24)…….hva tenker du om dette?
  Hadde jo vært supert om d eg jeg som er feilinformert! ;o)))

  • Line juli 27, 2012 Reply

   Hei:). Så koselig at du liker bloggen min, ingenting er bedre enn det. Når det gjelder akkurat denne typen å bake brød er jeg ganske fersk. Min kilde er Gry fra bloggen fra jord til bord, og hun skriver minst 7 timer. Så for å være på den sikre siden ville jeg latt den stå lengre. Jeg lot min deig stå over natten. Skal på kurs hos Gry i september og da regner jeg med å lære masse spennende om dette som jeg gleder meg til å dele. God helg:)

 • Mariell juli 27, 2012 Reply

  Spennende!! Vil du si at det samme vil skje (både med spelt og vanlig hvete) når man baker de berømte no knead brødene, da deigen skal heve 12 timer og mer? Hvis man enda tilsetter sitronsaft for å være sikker (tenker også litt på begrepet \»surdeigsbrød\» – om det er samme prinsipp). I så fall er jeg i himmelen! 😉

  • Line juli 27, 2012 Reply

   Jeg er litt fersk på dette området, skal på kurs i sept for å lære mer. Men etter det jeg har forstått starter denne prosessen etter minst 7 t i surt miljø. Men uansett kommer vi jo ikke bort fra at det ikke er super gunstig for mage tarm, operere jo på en måte som lim. Men når gluten, fytinsyre etc brytes ned blir det jo et langt bedre alternativ.:)))

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - Husker du å leke? Viktig å leke, le, leve👯‍♀️ Jeg nærmer meg 7000 følgere og jeg er så takknemlig for at akkurat du følger meg på veien mot et lekent liv. Passerer jeg 7000 i dag hopper jeg til havs i kveld😂 Vil du se meg bade i isvann er det bare en ting å gjøre👉🏼dele🙋‍♀️ Alle som deler på sin story og tagger @lila_life er med i trekning av en peppermynte olje fra doterra, skriv gjerne : følg for en leken hverdag🙋‍♀️Og tradisjon tro, yoga i psysj😆 #yoga #life #laugh #livet #lilalife #selfie #yogadaily
 • - If it costs you your peace it’s too expencive- #lilalife #yoga #nature #visitnorway #visitbodø #elskerbodø #hiking #selfie
 • - Days like this! Moment like this! Totally love. Mange spørr meg mediterer du, JA når jeg går i fjellet. For meg slår det så og si alt, og jeg måtte spist 1 tonn fermentert kål, drukket 1000 liter KRAFT for at det skal være i nærheten i å måle seg helsemessig (for meg) Do what you love, it’s pure medicine!!!! #hiking #nature #gildeskål #lilalife #nature #life #chill #medicine
 • Yoga, is og «ballskjørt»👉🏼 det er lekent det👯‍♀️ Jeg har fredagsfølelsen, og «tyvstarter» helgen med en ny episode på podcasten👉🏼 Et lekent liv med Lilalife🥰

Oppskrifen på is finner du på lilalife.no, podcasten på Itunes, spotify og appene podcast (iPhone) og podbean for android💁‍♀️ #podcast #lilalife #dream #life #natural #playful #yoga #yogagirl
 • - I dag føler jeg meg litt sånn, jeg har fått min første ansatte i Lilalife, velkommen @barelittblogg 😍🌟
.
.
I 2017 sa jeg opp fast jobb i og sto på bar bakke uten en eneste krone i inntekt.

Siden da har jeg jobbet målrettet dag etter dag, og har faktisk ikke hatt ferie. Når du elsker det du gjør er overgangen mellom jobb og fritid glidene, and I Love it! .
.
.
I 2018 omsatte jeg ( Lilalife) for 1,5 millioner (og med er hjemmekontor er det lite utgifter 😅) Som jeg har sagt flere ganger før er det ikke pengene som driver meg. Men for å vokse, nå ut til flere, hjelpe flere er en inntekt avgjørende. .
.
Ref Boken 👉🏼Jeg skal fortelle deg en hemmelighet @petterstordalen « kanskje er det sånn at det er idiotene som tør å satse. Sånne som meg, som ikke helt har selvinnsikten til å innse sine egne begrensninger. Som ikke tenker ordentlig gjennom konsekvensene før man hopper utfor stupet»

Det er to store dager i livet den dagen du ble født og den dagen du skjønner hvorfor. Mitt hvorfor er min «dumskap» og driven for å nå ut med mitt budskap har gjort at jeg ikke har sett meg tilbake. Jeg har heller ikke tvilt og jeg vet at min reise og Lilalife akkurat har startet. .
.
Jeg gleder meg sånn til fortsettelsen, til å dele kunnskap og energi, inspirere, og kunne gjøre en forskjell for miljøet.

Podcasten har akkurat startet sin reise, og jeg lover deg mange spennende inspirerende gjester. Og gjett hvem som er min drømmegjest🌟? #followyourheart #followyourdreams #lifequotes#justdoit #lilalife #petterstordalen #podcast #work
 • « Your life is not permanent,
you are not stuck.
You have choices.
You are allowed to grow and change»

Til tross for sol og strålende vær i nord, ble det en rolig innedag på meg. Jeg er blitt mye flinkere å lytte til hva jeg trenger. I dag var det en rolig yogaøkt og å gjøre ting i et rolig tempo Line trengte.

Helse er ferskvare, og valgene man tar påvirker. Det er så lett å glemme og tenke at hey jeg takler alt😅

Dere vet jeg har skrevet om at jeg elsker vin, men at vin ikke elsker meg😆 Biodynamisk vin går faktisk ganske bra, men med cashew derimot😂

Jeg elsker cashewnøtter, men hey they don’t like me! Du har kanskje hørt om antinæringsstoff? Lektiner er en liten rakker, og et anrinæringsstoff som cashew er loaded med det (min flaks 🙃) Lektiner er planteproteiner som binder seg til visse sukkermolekyler på overflaten av celler.

Enkelt forklart disse trigger immunforsvaret, påvirker næringsopptak (negativt) og trigger slimhinnene i tarmen.. Og ja det er en sammenheng mellom lekk tarm, inflammasjoner og autoimmunitet. 
Og med 3 autoimmune sykdommer er det ikke så lurt å knaske cashew, eller peanøtter, noe jeg har gjort i helgen🙈 Jeg merker så og si en umiddelbar reaksjon, både fysisk og psykisk. 
Blir rett og slett litt smådeppa av cashew som jeg elsker så høyt😆😆😆 Lyst å lære mer om lektiner? Det er utrolig spennende👯‍♀️😍😍😍😍😍 #autoimmune #lectins #natural #lilalife #learningbydoing #upsanddowns #yoga #reflections #health #healthyfood
 • Jeg elsker livet! ⠀
Er livet mitt perfekt? Langt fra! ⠀
Jeg elsker livet!⠀
Har jeg utfordringer?⠀
Mange, og ja som de fleste møter jeg utfordringer hver en dag! ⠀
Men jeg har tatt et valg, å gjøre utfordringer til min styrke! ⠀
Livet går opp, og ned...⠀
Men hver dag er en ny start, og hvordan jeg og du velger å møte denne dagen har alt å si.⠀
Jeg har kastet opp mat og ditto følelser i mange år..⠀
Jeg har flere ganger tenkt at nå orker jeg ikke mer⠀
I perioder kuttet jeg meg selv⠀
Jeg har hatet livet⠀
Jeg har hatet Line⠀
De dagene er over!⠀
Jeg elsker livet!⠀
Men som med alt man vil bli god på, må man investere tid, energi og kjærlighet. ⠀
Jeg øver hver dag på å være en livskunstner, ⠀
og elske alle de små men åhhh så store tingene i livet.⠀
Jeg elsker livet! #life #lilalife #upsanddowns #lovelife #nature #hiking #nrknordland #bodø #visitbodo #elskerbodø
 • - Jeiii elsker fredag! Nyt dagen, vær en livskunstner! Og vil du lære mer om «hæren» som supporter hele deg, så er episode 8 på podcasten (link i bio) tilgjengelig nå i «alle kanaler» PS: se storyen på hva jeg nå, impulsivt og så digg på @larsenmatogvinbar 🙌🏼 #livsnyter #friday #lilalife #lovefood #bodø #glutenfree #dairyfree #naturalfood #love