AIP ARTIKLER Brød

Gi meg mitt daglige brød?

Helt ærlig hvem drømmer ikke om å starte dagen med en rykende fersk croissant? Jeg gjorde det i mange år (av og til enda ) og det var både vanskelig og vondt å innse at jeg måtte «skille» meg fra gluten og de fleste kornsorter.

Det har vært en prosess der jeg har måtte fokusert på det positive, what`s in it for me? For meg har det ført til en bedre fordøyelse, jeg holder mine autoimmune sykdommer i sjakk, jeg er sterkere mentalt enn noen gang, rett og slett en bedre helse. JO mer jeg har fordypet meg i korn, jo sikrere blir jeg på at det ikke er noe for meg, og mest sannsynlig ikke noe for deg heller.

Det som gjør prosessen utfordrende:

  • Alle endringer koster, det er alltid tryggere å være i en sone med det man er vant til og det føles trygt og godt.
  • Det er gluten og korn i det meste, selv i medisiner og kremer
  • Det er ikke enda helt sosialt akseptert å unngå gluten uten å ha cøliaki
  • Det krever at du tenker utenfor boksen og ser muligheter
  • The good NEWS, det er 1000 % mulig og gevinsten er verdt innsatsen. tro meg, det er utenfor komfortsonen magien skjer.

Her er en litt «hard», faglig sak jeg skrev et par år tilbake med mer informasjon om HVORFOR jeg og du ikke trenger korn, og ikke minst hvorfor vi er ikke skapt for å spise korn.

Here we GO

Mennesker er av natur ikke frø- og kornspisere og vi kan ikke forvente å få en optimal helse så lenge korn er en del av kostholdet vårt. Vi er en brødnasjon som er opplært til at sunnhet inkluderer korn, uansett hva du har lært så tør jeg påstå at du ikke er genetisk tilpasset kornprodukter. Jeg tør også påstå at en av nøklene for at du skal få en bedre helse er å eliminere korn. Mange steder i verden er korn ikke regnet som menneskemat og det er relativt nytt sett fra et evolusjonært perspektiv.

 

Grunnen til at vi spiser korn er ikke fordi studier har vist at kosthold med korn gir bedre helse enn et uten. Men fordi det bare ble sånn for noen tusen år siden, og fordi vi har gjort oss avhengige av korn som mat. De statlige kostrådene som anbefaler deg å spise korn er basert på målinger av næringsstoffer i korn, ikke av effekten korn eller kornets komponenter har på helsen din. Før vi nå snakker nærmere om de problemene som korn kan skape, er det viktig å understreke følgende: Selv om korn, særlig moderne hvete, skaper problemer for mange mennesker, betyr det ikke at alle blir syke av det. Men har du fordøyelsesproblemer eller andre litt merkelige kroniske plager, er det ikke feil å teste ut om det er korn som er synderen.

 

Det er mange årsaker til at korn skaper trøbbel for deg. Et av problemene er proteinene som kornet inneholder. Den mest kjente og trøblete proteintypen er gluten som blant annet består av giladin og glutenin. Disse finner du blant annet i hvete, bygg, rug og spelt. Gluten er vanskelig å fordøye, har en irriterende effekt på tarmslimhinnene som kan gi økt permeabilitet, på fagspråk lekk tarm. Mitt første og beste råd på veien mot en bedre helse uten tarmrelaterte plager, luft i magen, oppblåsthet, diare med mer: eliminer korn. Vær også klar over at de glutenfrie korntypene inneholder stoffer som er i slekt med gluten. Disse kan også skape problemer for en følsom tarm.

 

Det er flere faktorer som bidrar til lekk tarm, samtlige er livsstilsrelatert og en av synderne er korn. Tarmsystemet er en svært viktig del av immunforsvaret vårt, det skal absorbere viktige næringsstoffer og la skadelige stoffer passere. Ved lekk tarm passerer ufordøyd mat som gluten og en annen gruppe proteiner, lektiner, gjennom tarmen og forårsaker en immunrespons. Når disse stoffene kommer i blodet kan de øke permeabiliteten på andre viktige barrierer, som for eksempel blod-hjernebarrieren. I nyere forskning blir dette sett i sammenheng med autisme, atferdsproblemer, ADHD, depresjoner og angst. En ødelagt tarmvegg kan også forstyrre frigivelsen av kolecystokinin, et stoff som blant annet sørger for at nok galle kommer inn i tarmen for å hjelpe med å bryte ned fett. Dette bidrar til dårlig fordøyelse, gallesteiner og dårlig opptak av fettløselige vitaminer.

 

Noen av proteinene som blir tatt opp av tarmen ved en feil, ligner veldig på enkelte av kroppens egne proteiner. Noe som gjør at når immunforsvaret reagerer på disse proteinene går det samtidig til angrep på kroppens egne proteiner. Lektiner er et av disse som i utgangspunktet skal fungerer som et naturlig forsvarssystem for planter og beskytte mot mugg og parasitter. Lektiner fester seg til slimhinnen i tarmen hvor de i for store mengder kan forårsake betennelse, og videre lekk tarm. Lektiner finnes du blant annet i korn, ris, soya, belgfrukter og min store favoritt, cashewnøtter. Ved fermentering av korn vil lektiner reduseres og matvaren vil bli lettere å fordøye.

 

Protease er et enzym som bryter ned proteiner, korn innholder proteasehemmere som fører til at gluten og lektiner ikke brytes ned i tarmen. Innholdet av proteasehemmere i korn og bønner er så høyt at det i stor grad hemmer opptaket av proteiner.

 

Fytinsyre er en annen ”rakker” som kan svekke tenner dine, gi deg jernmangel, skjørere ben og en dårligere fordøyelse. Fytinsyre finnes i en rekke matvarer som nøtter, korn, frø kaffe, sjokolade og belgvekster. Disse er  i utgangspunktet rike på næringsstoffer, men det hjelper lite når fytinsyren er ufordøyelig for mennesker, hemmer opptak og fordøyelse av næringsstoffer og vitaminer i kroppen. I tillegg hemmer den også enzymenes virkning, og binder seg til tarmveggen og skader denne. Velger du å spise mat som inneholder mye fytinsyre er det viktig at du behandler maten med fermentering for å redusere eller bryte ned fytinsyren. Det kan også være nyttig å spise mat som er rik på vitamin C. Så selv om kostholdet ditt er rikt på mineraler som kalsium, magnesium, jern og andre vitale mikronæringsstoffer kan de gå rett gjennom fordøyelsen uten å bli tatt opp på grunn av kornproduktene du spiser.

Her surdeigsbrød som er behandlet på en slik måte at det blir lettere å fordøye.

Surdeigspannekaker

Korn inneholder også et høyt nivå av omega-6 og stivelse, begge faktorer som kan skape inflammasjoner i kroppen. Det høye nivået av stivelse instruerer kroppen til å produsere mer insulin. Forhøyede insulinnivåer fører blant annet til utskillelse av en rekke hormoner som kan gi kviser, akne, tette hudporer, og andre mer komplekse plager som insulinresistens, diabetes, hjerte og karsykdommer, overvekt og fedme.

 

Korn er også linket til leddsmerter og arteritt (leddgikt). Aminosyreoppbyggingen (aminosyrer er de byggesteinene proteiner er satt sammen av) i korn er veldig lik den som finnes i ditt eget bløtvev i leddene dine. Siden dette vevet og korn er kjemisk like har kroppen vanskelig for å differensiere mellom de to. Så når immunforsvaret ditt blir plaget av inflammasjoner forårsaket av korn og begynner å angripe korn på samme måte som en ukjent fare, vil immunforsvaret også begynne å angripe bløtvevet i leddene dine. Dette fører til smerte, autoimmune sykdommer som artiritt, og mer inflammasjon.

 

En god fordøyelse er essensielt for helsen din. Hvis du ikke kan absorbere næringsstoffer fra maten du spiser vil kroppen din få vitamin og mineralmangler og du vil bli mer utsatt for sykdom. Og et viktig skritt på veien mot en bedre helse er å redusere eller fjerne korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke er fermentert fra kostholdet ditt.

 

Og jeg avslutter med dette fra Solveigs Smils blogg:
Finnes det en grunn til at noen bør spise kornprodukter? Nei. Mister vi noe livsviktig hvis vi ikke spiser dem? Nei. Er de nødvendige for folk som har tilgang på kjøtt, fisk, egg, fettkilder, grønnsaker og frukt?
Svaret er igjen, nei. Vi trenger ikke korn for å overleve, og de skaper flere problemer for oss enn vi skulle tro.

Takk til Jens for faglige innspill heart

 

Kilder:

  • The Paleo Approach, Sasah Ballantyne, PhD
  • Autoimmune Wellness
  • http://fitnessbloggen.no/god-helse-korn/
  • «An Organic Chemist’s Perspective on Paleo» by Mathieu Lalonde, PhD
  • The Paleo Solution a Robb Wolf
  • http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/13590840310001619397
  • http://www.greenmedinfo.com/page/opening-pandoras-bread-box-critical-role-wheat-lectin-human-disease
  • http://solveigs-smil.blogspot.no/2010/01/grunner-til-unnga-kornprodukter.html
  • http://www.familieoghelse.no/helse-velvere/kosthold/hva-er-fytinsyre
  • http://www.nyttnorge.com/fytinsyre-hindrer-næringsopptaket-gir-mangler.html
  • http://fedon.no/tema/2063/

 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • Therese steira januar 19, 2019 Reply

    Har du forslag til gode  brøderstattere. Noe som er lett og passebillig å lage.  🙂

    • Line januar 19, 2019 Reply

      Følger du Helsesnappen? Jeg er der i dag og snakker om korn. På bloggen ligger oppskrift på tortillalefser laget av cassavamel, jeg lager rundstykker på kokebanan, brødblanding fra funksjonell mat som bløtlegges over natten, surdeig 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - In Tune with nature - #lilalife #bodø #visitbodo #yogadaily #yogainspiration #hiking #nothernnorway #runandrelax #doterra #doterralife #visitbodø #yogacertified
  • - Be grateful for what you have, and work for what you want! - Endelig tilbake i Bodø, kjoler og høye hæler er gjemt i skapet, joggesko og natur is the best( og pysj😂) #bodø #visitnorway #visitbodo #lilalife #hiking #yogadaily #yogalove #yogainspiration #doterra ##nature #hike #love #life
  • When things change inside you, things change around you #lilalife #life #yogadaily #yogainspiration #yogalove #travel #düsseldorf #germany #grow #nature #learning #doterra #doterralife #bluediamond
  • - Worrier or a Warrior? I have decided to be a warrior after several years beeing a real worrier. Day by day, step by step, learning and growing on my way. And I have really enjoyed celebratipn in Dusseldurf with my doTERRA family. Next year in Rome, and as you can see I, @plant_based_wisdom and @henriettekalgraff had planned this😉🇮🇹Look forward to doTERRA Europe convention 2020 in Italy😍😍😍😍😍 #doterra #doterraeurope #lilalife #germany #italy #düsseldorf #rome #bluediamond
  • - The power of nature! Jeg elsker oljene mine, og håper at alle alle alle skal få oppleve effekten og gleden av dråpene! .
.
Det å få være på convention å lære mer og mer om kjemien i oljene, hvordan de virker, og hvordan de kan gjøre en forskjell for deg og meg= pur lykke! 
doTERRA sourcing the best, helping the most! For meg har det å ha et åpent sinn endret livet 100 %. Benjamin Franklin sier: When you are finished changing, you are finished. .
.
Tidligere hadde jeg en liten konkurranse i forbindelse med aktiv mai, gratulerer  @jomfrulillevik 2 oljer er på vei til deg🥰
  • - Happy birthday Norway❤️🇳🇴 Even though I feel blessed travelling and learning at the @doterraeurope convention. It feels a little sad not beeing home. You all have to celebrate a little extra for me🎈- #norway #birthday #17mai #doterraconvention #doterra #essentialoils #travel #dusseldorf #lilalife #yoga #yogainspiration #yogadaily #yogalove #hiking
  • Jeg elsker frokost, og ingenting er bedre enn å spise en laaaang frokost og bare slumre etterpå. Med familien, kjæresten, eller hjertevenner.
🥰 .
👉🏼Det trenger heller ikke være vanskelig å trylle frem en leken frokost som: .
.
💝Smaker godt
💝Holder blodsukkeret stabilt
💝Er bra for hormonene dine
💝Rett og slett hele deg.. .
.
👉🏼Jeg fikk servert denne frokosten av en veldig god venninne i Stockholm for noen dager siden. Kjenner enda smaken i munnen, og følelsen av glede i hele kroppen. Sharing is caring så her kommer fremgangsmåte:
.
Søtpotetrøsti

1/2 relativ stor søtpotet
Salt
Pepper
Slik gjør du: .

Skrell søtpotet, rasp og klem ut det vannet du får ut med hendene dine. Bland inn litt salt opp pepper med hendene dine. Ha smør i en panne, fordel massen i en god stekepanne. Stek på middels varme til røren har stivnet, snu og stek på andre siden.
Server med:
.

Hakket løk og champignon som du surrer i smør (tåler du ikke smør kan du velge ghee, kokosfett eller olivenolje), smak til med salt og litt sitron. Stek et egg, og kutt opp en halv avokado. Strø litt sesam og valmuefrø for pynt, og litt urter er alltid godt og fint 🙂 Du kan fint også feks bruke en dråpe eterisk olje, feks basilikum. . #naturalfoods #friends #prana #paleo #lovefood #lilalife #hormonehealth #stabilebloodsugar #doterra @whatsbalance ❤️
  • Yoga har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, og det er så mye mer enn den fysiske delen; asanas. Pust, tilstedeværelse, takknemlighet... De siste årene har vært fantastiske, men travle. Yoga har ikke blitt glemt, men har fått en mindre plass i livet mitt.

Jeg har forelsket meg dagene i Stockholm, rett og slett i yoga. Og jeg gleder meg til å fordype meg i tiden fremover.

I dag var jeg på to fantastiske timer med @rkm_acharya_yoga og mellom timene delte han så mye spennende blant annet fra ayurveda. Og jeg gleder meg til å ha han med som gjest på podcasten.

Nok en gledings; ny episode med yogini, isbader, og superdamen @trineberge_ er nå tilgjengelig🥰👉🏼 Gled deg❤️ #yoga #stockholm #urbanom #yogadaily #yogalove #travel