Fisk, Skalldyr Glutenfritt Grateng,Gryte Laktosefritt

Fiskegrateng, melke og glutenfri.

Tags:

Repost på en gammel favoritt!

 

Jeg elsker tradisjonsmat, det smaker godt og gir meg gode barndomsminner. De siste årene har det blitt litt mindre av denne typen mat, da mye lages med mel og melk. Men heldigvis har jeg bestemt meg for at det ikke skal være til hinder. Og jeg fikk til en knakenede god fiskegrateng uten både melk og gluten, som overhode ikke smaker kokos. MMM sier jeg bare. 

 

Fiskegrateng, melke og glutenfri.

 

 

 

Dette trenger du:

 

400 – 600g ferdig kokt skreifilet (eller torsk, sei eller det du måtte ha)

3 ss smeltet cocosa eller meierismør, gjerne klarnet

2- 3 ss jyttemel 

1 boks kokosmelk, jeg foretrekker Go Than

Salt

Pepper 

Litt lime, om ønskelig

1-2 ts muskatkrydder (kan sløyfes hvis du ikke har)

1/2  kokt blomkål  hakkes i små biter , -eller de grønnsakene du liker/har tilgjengelig

2 eggeplommer

2 eggehviter

Kokosmasse eller knust brød

 

 

Slik går du frem:

 

Del den ferdig kokte fisken i mindre biter. Smelt cocosa eller smør i en kasserolle og tilsett mel. Spe med kokosmelken  under omrøring til en glatt saus. Ta sausen til side og rør inn eggeplommene. Smak til med salt, pepper og lime . Pisk eggehvitene stive (ingen fare hvis de ikke blir helt stive) og vend dem forsiktig inn i blandingen. Rør den kokte blomkålen og fisken i blandingen. Ha blandingen i en ildfast form, strø kokosmasse  eller ristet brød over og stek i ca 30 minutter på 200 ºC. Server varm og med råkost eller kokte grønnsaker.

 

Før gratengen gikk inn i ovnen.

 

 

Her med knust ristet surdeigsbrød.

 

 

Smil fra 

Line Holdal

  8 COMMENTS

 • Gry mars 13, 2017 Reply

  ÅH, der kom den! Skal lages grusomt fort. Takk for inspirasjon 🙂

  • Line mars 13, 2017 Reply

   Godt at jeg også kan inspirere:)

 • Imse mars 13, 2017 Reply

  Dette hørtes godt ut! Jeg har lenge tenkt på å bruke kokosmelk i fiskegrateng, bruker det jo i det meste annet.  Som strø på synes jeg malte mandler er veldig godt.

  • Line mars 13, 2017 Reply

   Så bra, håper det faller i smak. Ja mandler er nydelig, tåler det dessverre dårlig :(. God helg. L:)

 • Bente mars 13, 2017 Reply

  I dag finnes det også laktoseredusert melk.Hva med soyamelk?

  • Line mars 13, 2017 Reply

   Det er pastauriseringen av melk som er et problem. Den ødelekker enzymet laktase som skal bryte ned laktose. I tillegg endres kasein struktur, gjør at mange sliter med å bryte kasein ned. Derfor går jeg for kokosmelk eller ferskmelk. Soya styrer jeg unna, så lenge det ikke er fermeterte produkter.

   L:)

   Les mer her:

    

   Hva gjør pasteuriseringen med melka?

   Pasteurisering kan være med på å forhindre smitte. Den øker også som sagt melkeprodukters holdbarhet.

   Pasteuriseringen har ifølge mange en del negative konsekvenser. Enzymer som laktase og fosfatase ødelegges.

   • Laktase. Dette er en medvirkende årsak til at mange ikke tåler melkesukkeret-laktose-så godt. Mange laktoseintolerante kan tåle upasteuriserte melkeprodukter.

   Fosfatase bidrar til kalsiumopptak. Pasteuriseringen medfører nedsatt opptak av kalsium.

   I tillegg påstås det at pasteurisering ødelegger folsyre, vitamin A og B6. Pasteurisering danner også oksidert (ødelagt) kolesterol, det forandrer melkeproteinene og ødelegger fettsyren omega 3.

    

   Hva er homogenisering?

   Homogenisering blander melken slik at melken og fløten ikke separeres. Hvis upasteurisert melk blir stående over natta stiger fløten til topps. Hvis pasteurisert melk ikke gjennomgår homogeniseringsprosessen vil hvite melkeceller og melkebakterier synke til bunnen. Homogeniseringen er derfor både kosmetisk, men samtidig fordeler den melkefettet jevnt utover i melken. Jfr. den amerikansek legen Mercola, kan ikke kroppen nyttegjøre seg av mineraler og vitaminer i melken når melkefettet ikke er tilstede. I selve melkefettet sitter også vitamin D. I USA er det faktisk slik at melkepulver ofte tilsette den skummede melka. Melkepulver inneholder oksidativt kolesterol. Slik melk øker faren for hjerte og karsykdom. I dagens ferdigmatindustri er melkepulver flittig brukt; også i Norge……………….

    

   Mange mener at homogeniseringen er en bidragsyter til økende allergiske reaksjoner på melkeprodukter. De orginale fettmemebranene i melka forsvinner og nye membraner dannes. Membraner som inneholder mer melkeprotein-kasein.

    

   Homogenisert melk lekker gjennom tarmveggen og skaper for mange tarmproblem og andre helseproblem. Alle pasteuriserte melkeprodukter inneholder kasein som er ufordøyelig og danner opioide peptider i fordøyelsen som lekker gjennom tarmveggen, transporteres til hjernen og «doper» oss svakt ned. Naturlig syrning og fermentering bryter ned melkesukkeret/laktose og bryter delvis ned proteinet kasein, som er noe av det vanskeligste proteinet for mennesket å fordøye. Nivået av B- vitamin og C- vitamin øker i fermenterte melkeprodukter, gode melkesyrebakterier dannes og blir derfor mye lettere å fordøye. Mange som er sensitive til ferske melkeprodukter tåler derfor ofte fermenterte og syrna melkeprodukter som ost, kefir og yoghurt. Enzymene i melken blir bevart og hjelper tarmene å fordøye melken og ta opp viktige mineraler som kalsium og magnesium i tillegg til vitaminer som C og D.

    

   Les mer

   http://frajordtilbord.no/,

 • Linda mars 13, 2017 Reply

  Heia! Så smart, og så deilig den ser ut!

  Jeg har laget fiskegratengene helt uten melk, kokosmelk eller annet, det funker også supert!. Jeg bruker kokevannet som jeg har trukket fisken i, som smaker deilig fisk, blander i små biter av sellerirot, purre og løk som jeg koker. Deretter kjører jeg stavmiksern nedi.. (god måte å lure mer grønnsaker i maten uten protester!), og jevner med maizena -kan bruke det man vil såklart. Deretter kommer fisken og det man vil ha oppi. Er jeg ekstra crazy og grønnsakshungrig havner det fort en reven gulrot eller andre grønnsaksrester oppi, men mini er litt skeptisk han da:) Deretter muskat, egg osv.. Blir supert:) Tror det er selleriroten som er "roten" til god smak, hehe:) 

   

  God helg! 

  • Line mars 13, 2017 Reply

   Ah tusen takk for tips, hørtes veldig godt ut. 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - In Tune with nature - #lilalife #bodø #visitbodo #yogadaily #yogainspiration #hiking #nothernnorway #runandrelax #doterra #doterralife #visitbodø #yogacertified
 • - Be grateful for what you have, and work for what you want! - Endelig tilbake i Bodø, kjoler og høye hæler er gjemt i skapet, joggesko og natur is the best( og pysj😂) #bodø #visitnorway #visitbodo #lilalife #hiking #yogadaily #yogalove #yogainspiration #doterra ##nature #hike #love #life
 • When things change inside you, things change around you #lilalife #life #yogadaily #yogainspiration #yogalove #travel #düsseldorf #germany #grow #nature #learning #doterra #doterralife #bluediamond
 • - Worrier or a Warrior? I have decided to be a warrior after several years beeing a real worrier. Day by day, step by step, learning and growing on my way. And I have really enjoyed celebratipn in Dusseldurf with my doTERRA family. Next year in Rome, and as you can see I, @plant_based_wisdom and @henriettekalgraff had planned this😉🇮🇹Look forward to doTERRA Europe convention 2020 in Italy😍😍😍😍😍 #doterra #doterraeurope #lilalife #germany #italy #düsseldorf #rome #bluediamond
 • - The power of nature! Jeg elsker oljene mine, og håper at alle alle alle skal få oppleve effekten og gleden av dråpene! .
.
Det å få være på convention å lære mer og mer om kjemien i oljene, hvordan de virker, og hvordan de kan gjøre en forskjell for deg og meg= pur lykke! 
doTERRA sourcing the best, helping the most! For meg har det å ha et åpent sinn endret livet 100 %. Benjamin Franklin sier: When you are finished changing, you are finished. .
.
Tidligere hadde jeg en liten konkurranse i forbindelse med aktiv mai, gratulerer @jomfrulillevik 2 oljer er på vei til deg🥰
 • - Happy birthday Norway❤️🇳🇴 Even though I feel blessed travelling and learning at the @doterraeurope convention. It feels a little sad not beeing home. You all have to celebrate a little extra for me🎈- #norway #birthday #17mai #doterraconvention #doterra #essentialoils #travel #dusseldorf #lilalife #yoga #yogainspiration #yogadaily #yogalove #hiking
 • Jeg elsker frokost, og ingenting er bedre enn å spise en laaaang frokost og bare slumre etterpå. Med familien, kjæresten, eller hjertevenner.
🥰 .
👉🏼Det trenger heller ikke være vanskelig å trylle frem en leken frokost som: .
.
💝Smaker godt
💝Holder blodsukkeret stabilt
💝Er bra for hormonene dine
💝Rett og slett hele deg.. .
.
👉🏼Jeg fikk servert denne frokosten av en veldig god venninne i Stockholm for noen dager siden. Kjenner enda smaken i munnen, og følelsen av glede i hele kroppen. Sharing is caring så her kommer fremgangsmåte:
.
Søtpotetrøsti

1/2 relativ stor søtpotet
Salt
Pepper
Slik gjør du: .

Skrell søtpotet, rasp og klem ut det vannet du får ut med hendene dine. Bland inn litt salt opp pepper med hendene dine. Ha smør i en panne, fordel massen i en god stekepanne. Stek på middels varme til røren har stivnet, snu og stek på andre siden.
Server med:
.

Hakket løk og champignon som du surrer i smør (tåler du ikke smør kan du velge ghee, kokosfett eller olivenolje), smak til med salt og litt sitron. Stek et egg, og kutt opp en halv avokado. Strø litt sesam og valmuefrø for pynt, og litt urter er alltid godt og fint 🙂 Du kan fint også feks bruke en dråpe eterisk olje, feks basilikum. . #naturalfoods #friends #prana #paleo #lovefood #lilalife #hormonehealth #stabilebloodsugar #doterra @whatsbalance ❤️
 • Yoga har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, og det er så mye mer enn den fysiske delen; asanas. Pust, tilstedeværelse, takknemlighet... De siste årene har vært fantastiske, men travle. Yoga har ikke blitt glemt, men har fått en mindre plass i livet mitt.

Jeg har forelsket meg dagene i Stockholm, rett og slett i yoga. Og jeg gleder meg til å fordype meg i tiden fremover.

I dag var jeg på to fantastiske timer med @rkm_acharya_yoga og mellom timene delte han så mye spennende blant annet fra ayurveda. Og jeg gleder meg til å ha han med som gjest på podcasten.

Nok en gledings; ny episode med yogini, isbader, og superdamen @trineberge_ er nå tilgjengelig🥰👉🏼 Gled deg❤️ #yoga #stockholm #urbanom #yogadaily #yogalove #travel