Tags:  

En smilende tarm er viktig både for den fysiske og psykiske helsen din. Og en viktig bidragsyter til en smilende tarm er fermentert mat og drikke. Her har du en enkel oversikt over hvordan du kan komme igang.

Fermentert lilablanding

1. Ingrediensene 

  • 1 rødkål eller hodekål
  • 2 gulrøtter
  • 1 eple
  • 2 ss mineralsalt

Velg gjerne økologiske råvarer, vask dem godt,fjern den nedre del av rødkål og skrell eple og gulrøtter.

2. Utstyr

Finn frem utstyr, en rasp og en ren bolle (helst glass). Pass på at alt er rent, og uten såperester. Riv alle ingrediensene.

3. Ha på salt

Strø 2 barneskjeer med mineralsalt over de raspede grønnsakene, og la dette stå ca 15 minutter for å trekke ut veske.

4. Gni ut veske

Bruk hendene dine og «jobb» med blandingen til det frigis godt med veske. Jeg bruker holde på i all fall 5 minutter.

Når du jobber med grønnsakene begynner prosessen med det som blir til «vidundermat». Det frigis enzymer, og er utrolig fasinerande!

5. Ha blandingen i et rent glass

Putt blandingen i et rent glass, og du kan gjerne koke glasset i forkant.

 

6. Trykk blandingen ned og fjern søl langs kantene

Trykk blandingen godt ned, og pass på at det er dekt med veske (denne dannes når du knar grønnsakene) Ta en papirbit eller klut og fjern alt av rester som ligger langs kantene. Det kan lett mugne.

Får du for lite veske, kan du legge et par kålblad på toppen, eller tilsette litt saltlake. (kan du unngå saltlake, så unngå)

7. Sett på lokk og kålen lager seg selv

Nå er det bare å vente. Normalt sett tar denne prosessen 4-10 dager. Du vil se at det bobler, og blandingen koser seg i glasset. Etter noen dager kan du prøvesmake, det skal være syrlig og godt. Du kan gjerne sette det litt lunt og godt. Og NB unngå stress når du lager, høres rart ut men jeg har opplevd at min blanding mugnet en gang, og da var jeg ikke særlig harmonisk hi hi.

Pass på å ikke fylle glasset helt opp, innholdet «vokser» og trenger litt plass.

Voila så har du en fermentert superblanding som er proppet med gode bakterier som gjør at tarmen smiler. Blandingen kan oppbevares i kjøleskap nesten i det uendelige. Og her er det kun kreativiteten som setter en stopper for hva du skal fermentere, mulighetene er utallige.

Er du helt ny med fermentert mat? Start forsiktig med en liten teskje, og øk på sakte men sikkert. De «dårlige» bakteriene kan prosterer og kjempe for sin plass. Og noen opplever ubehag når de begynner å introdusere fermentert mat. Ikke stopp opp, men gjør det sakte. Kroppen har brukt tid på å bli i ubalanse og trenger tid til å snu.

Jeg spiser litt fermenter mat til alle måltider, ok da ikke til havregrøt 😉

Det meste kan fermenteres, her er det bare å la kreativiteten løpe litt løpsk 😉

PS: Vil du lære mer om fermentering anbefaler jeg denne gruppen til konemor og fermenteringsdronning Gry Hammer. Hun har også gitt ut flere fantastiske bøker om emnet.

 

Smil fra Line

 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • Tine desember 26, 2018 Reply

    Hei, jeg leser oppskriften din her. Har lyst til å prøve. Men du skriver at grønnsakene og glasset skal være fylt med veske. Hvor kommer vesken fra? Det står ikke noe om det i oppskriften din slik jeg ser?

    • Line desember 26, 2018 Reply

      Den dannes når du knar 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7  og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
  • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no  finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
  • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
  • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living!  Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
  • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
  • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
  • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
  • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være  i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter.  Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍