ARTIKLER

Er det bare meg?

Dagens utblåsning..

Det florerer med historier i aviser, på tv og i magasiner om mennesker som har fått alvorlige skader av vaksinen mot svineinfluensen. På forsiden av AN kunne vi i går lese en gripende historie om Jens på 15 som har fått livet sitt ødelagt av narkolepsi, han er bare en av mange. 35 barn har fått diagnosen narkolepsi etter at de ble vaksinert høsten 2009.

Selv opplevde jeg et massivt press når det blåste som verst rundt svineinfluensaen om å ta vaksinen. Og følte meg til tider som en dårlig mor som ikke ville gi vaksinen til mine barn. Men jeg var ikke i tvil, jeg ville ikke la mine barn være forsøkskaniner(for det er det vi i mange tilfeller er).

Vaksinen kostet oss svimlende 425 millioner kroner, og det er bare begynnelsen. Tenk alle utgiftene som kommer til medisinering og pleie.

Foreldrene til Jens uttaler at de føler seg lurt av staten. Jeg er ikke i tvil om at det er noe elementært feil i måten det tenkes på når det gjelder helse. Vi er mer syk og overvektig enn vi noen gang har vært. Og for å si det sånn ting er ikke blitt bedre siden vi på begynnelsen av 80 tallet begynte å spise magrere, og etterhvert mer berabeidet mat.

 • Vi må ha mer fokus på forebygging, som er et mye billigere tiltank enn å skulle behandle og pleie syke mennesker.
 • Vi må få mer fokus på naturlig mat og naturlig helse.
Heldigvis ser jeg at ting skjer, og det er flere som får øynene opp for EKTE mat og naturlig helse. Absoulutt  et skritt i riktig. Men selv opplever jeg dager da jeg virkelig føler at jeg stanger hode mot veggen:
 • Som når jeg forteller legen min at jeg har lekk tarm og reagerer på endel matvarer. Han ojjj det var da tidlig å bli inkontinent…Vræææææl!!
 • Som når jeg blir innkalt til rektor der det stilles spørsmålstegn til maten jeg gir barna mine, og om de faktisk er feilernært. På vei ut møter jeg et barn med en kanelsnurr i hånda..Vræææl!!!
 • Som når jeg får beskjed om fra SFO om at det er vanskelig å gi sønnen min gluten og melkefri kost(selv om jeg ordner alt selv), så lenge jeg ikke har en legeerklæring.
Om du tok vaksinen ikke ta dette som en kritikk. Jeg har full forståelse for at man faktisk tok det valget. På samme måten som jeg forstår Olga på 45 som begynner på statiner(kolesteolsenkende) selv om hun absolutt  ikke hadde trengt det eller hadde godt av det. Det er ikke alltid like lett å ta valg på tvers av staten sine anbefalninger. Ihvertfall ikke når man får beskjed om at man gjør det på eget ansvar, det kan få enhver til å føle seg ganske så alene…
Noen tanker?

Line Holdal

  35 COMMENTS

 • Sanna februar 21, 2012 Reply

  Det er nok mangt som har skjedd i forbindelse med all slags vaksine. Da datteren min fikk koppevaksine for 40 år siden, overlevde hun såvidt, for hun fikk voldsomme kopper.

  Jeg har kraftig astma, så jeg vaksinerte meg i den store bølgen. Og jeg skulle ønske jeg hadde gjort det nå også. For jeg har fått det temmelig hardt. På tiende dagen er jeg fremdeles så groggy, at bare det å ta en dusj, gjør meg helt ferdig. Jeg hadde nesten 40 i feber i 5 døgn og sov meg gjennom det meste. I dag er jeg på beina, om jeg kan kalle det – det !!
  Sitter her med betennelse i hals og bihuler, komplikasjoner kaller legen det !

  Gamle og svake kan jo dø av dette. Jeg følte meg iallefall ganske nær 🙂
  Men nå snur det vel, sakte men sikkert…..
  Neste år tar jeg vaksine !! 😉

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Takk for innspill. Glad det gikk bra med datteren din, og ønsker deg masse god bedring. L:)

 • happy februar 21, 2012 Reply

  NEI det er ikke bare deg!!!!!! Jeg blir helt svett jeg.. Leser og at det er helt ok og gi fedmeoperasjon til små barn. Hva er det som skjer, er det ikke mulig og ha større forkus på en anne type kost..? Jeg opplever også mye motstand på skole og i bhg. Vi må være sterke og ikke gi opp;o) Du gjør en strålende jobb Line, vær stolt over deg selv!! Klem

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Ja det med fedmeoperasjon er veldig betenkelig! Ditto happy, flinke du!

 • HanneM februar 21, 2012 Reply

  Jeg kan nesten ikke få gitt uttrykk for hvor enig jeg er med deg. Kan huske jeg var ute og lunsja med to tidligere kollegaer da vaksineringa pågikk som verst, og jeg fikk en sterk følelse av at jeg handla uansvarlig. Gjett om jeg er glad nå, det holder med å ha ei datter som sliter med ME.

  Slapp heldigvis unna kolesterolmedisin, men må snart til legen igjen pga blodtrykket. Skulle i blodbanken fredag og fikk ikke gi pga blodtrykket var altfor høyt (de målte 3 ganger). Det hadde gått opp mye fra i nov. Har ikke vært så flink å ta magnesium i det siste, nå prøver jeg igjen i tillegg til at jeg trimmer ved å gå, ca en halvtime hver dag. Men jeg blir redd. Gambler jeg med helsa? Burde jeg gått for blodtrykkssenkende i stedet?

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Har du prøvd salt? Ville også kjørt på med magnesium, og tenkt på om det er mulig å stresse ned på noen områder. L:)

  • Sukkerspinnengelen februar 21, 2012 Reply

   Hei Hanne! Etter alt jeg har lest og hørt, så er blodtrykk VELDIG beroende på stress, mye mindre på mineraler etc.

   Hvis du har mye å bekymre deg over, være sinna på og lignende, så trur jeg du kan få lavere blodtrykk ved å finne måter å handtere det på. Mindfullness og sånn, vettu 😉

   Lykke til!

   • Line februar 21, 2012 Reply

    Siri enig med deg i at stress er det mest ødeleggende for oss mennesker. Yoga, meditasjon etc er gode teknikker.

 • Hilja februar 21, 2012 Reply

  Vi var tvilsomme til vaksinen, men siden vi skulle reise til Thailand akkurat da valgte vi å ta den for å slippe å havne på sykehus der.
  Etter det har jeg utviklet Fibromyalgi og mannen min har fått Narkolepsi 🙁
  Vanskelig å skaffe bevis for tilknytning, hvis vi skulle velge å søke om eventuell erstatning.

  Det var jo blitt bevist at et av stoffene i vaksinen Skvalen/squalene var det som foråsaket Gulf syndromet fra Anthrax vaksinen (og da i så mye mindre mengder enn brukt her), og dette stoff kan gi sterke reaksjoner flere år senere. Hvis en person får en sykdom etter flere år er det vell lite sansynlig at han tenker \»det var sikkert den vaksinen jeg tok for 4 år siden\». Tror nok det er og blir mange mørke tall om folk som har reagert på den.
  Jeg kommer til å tenke meg MYE MERE GODT OM neste gang!

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Åh nei for en trist lesing, takk for at du deler!

 • tine februar 21, 2012 Reply

  <3 fortsett med det flotte arbeidet ditt!

 • Gry februar 21, 2012 Reply

  AMEN!

 • Bra innlegg! Vi tok ikke vaksinen, og ga dem heller ikke til våre barn. Grunnen var min mor som er sykepleier og hadde hørt om skumle bivirkninger. Er glad vi hørte på henne!

  En ting er vaksiner.. .en annen ting er kosthold. Leger, skole- og barnehagepersonell vet alt for lite om kosthold. Synd! Håper det bedrer seg..

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Ja dette ble et innlegg om både vaksine, og ernæring: måtte bare blåse ut he he.

   Håper også det sakte men sikkert bedrer seg, det kan bare bli bedre:)))

 • Kathrine februar 21, 2012 Reply

  Hei Line:-) I etterpåklokskapens lys e det nok riktig å si at en massevaksinasjon av mange freske unga, ungdomma og voksne neppe va lurt. Allikavel må æ si at som mamma tel en alvorlig sjuk unge, kan æ umulig angre på at vi valgte vaksine. Ka vess han hadde blitt smitta .. Det e en realitet at mange blei alvorlig sjuk (og nån døde) av svineinfluensaen. Æ hadde ikkje kunne levd med at vi takka nei, og nåkka kritisk skjedde på grunn av det.

  I forhold tel det andre temaet du berør- unga og ernæring, trur æ på en slags middelvei når ungan e andre plassa enn hjemme. Ja tel et sunt og fornuftig sammensatt kosthold. Nei tel at unga ikkje kan spis nå anna mat enn den som e laga hjemme. Det trur æ kan bidra et anstrengt og unaturlig forhold tel mat førr ungan. Sjølsagt stilla det sæ annerledes når ungan har intolerasa som gjør at det e enklte ting de ikkje kan spis.

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Kathrine full forståelse for valget dere gjorde. Men synes dette bør være et valg opp til hver enkelt familie og person. Mange som ble uglesett da de valgte å ikke ta vaksinen.

   Når det gjelder mat på skolen/SFO er dessverre kunnskapen om ernæring for dårlig og tibudet deretter. Det serveres gele, vafler, cornflakes og ting som ikke har noe på en skole eller SFO å gjøre opp til flere ganger ukentlig. Hadde det vært servert et sunt sammensatt kosthold som du beskriver, hadde jeg ropt hurra:)

   Håper alt er bra med deg og din skjønne familie. Klemmm

 • tidfortrening - kristin februar 21, 2012 Reply

  Vi tok den ikke.

  Neste jeg måtte ta et valg på nå var om dattera mi (13) skulle få livmorkreft-vaksinen eller ei. Dette er (igjen?) et forsøksprosjekt Norge er med i. Jeg valgte å la henne avtså. Håper jeg har gjort rett også denne gang.

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Det er så vanskelig Kristin. Jeg valgte la Noah avstå fra sist vaksine på skolen, fortsatt usikker..

 • Marianne februar 21, 2012 Reply

  Til Sanna først: jeg fikk også koppervaksine for nøyaktig 40 år siden og jeg holdt på å dø. Legen sa til min mor at han ikke kunne gjøre noe og at hun bare måtte vente og se.. Trur det var en særdeles aktiv vaksineårgang. Jeg greide meg som du aner;) men er skeptisk i voksen alder. Jeg og gutta mine på da 9 og 12 valgte ikke å ta svineinfluensavaksinen. Glad for det i dag. Når ikke leger og sykepleiere som jobbet på akutten på sykehuset her ikke ønsket å ta den.. Da bestemte jeg meg.
  Til Line: gjett om det er en tøff kamp! Både hjemme og ute er det en pushing av godis og bakevarer. Syns det er vanskelig, men prøver å tenke at for hver usunn ting jeg greier å erstatte med et bedre og sunnere alternativ. Er ett skritt i riktig retning selv om det går sakte fremover… Keep up the good work! 🙂

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Åh takk for rørdende svar Sanna, og ikke minst tankevekkende! Og ikke minst kloke ord på slutten: men prøver å tenke at for hver usunn ting jeg greier å erstatte med et bedre og sunnere alternativ. Er ett skritt i riktig retning selv om det går sakte fremover… ME LIKE!

 • HanneM februar 21, 2012 Reply

  Er veldig i tvil når det gjelder den vaksinen mot livmorhalskreft, har ei datter som det er aktuelt for. Det skal visst være mulig å forebygge det på andre måter, ved bl.a. å ha få seksualpartnere.

  • Linda februar 21, 2012 Reply

   Hei! Må bare få legge til her at HPV-vaksinen IKKE er på forsøksstadiet! Den er brukt i 15 år i andre land, så der har Norge sittet lenge på gjerdet og ventet før de tok den i bruk. Den er testet, brukt, gjennomgått og vurdert på en helt annen måte enn pandemrix.
   Hilsen mamma som ikke vaksinerte sin 3-åring da det var aktuelt, mens alle andre gjorde det. Jeg har forøvrig tenkt å gi den samme 3-åringen HPV-vaksine når HAN nærmer seg rett alder. Viruset kan gi kreft hos gutter også, foruten at det er heldig om både jenter og gutter blir vaksinert, så slipper han å spre viruset om han skulle få det.
   Når det gjelder å begrense antallet sexpartnere skal det jaggu begrenses veldig om en skal unngå smitte. Da snakker vi totalt avhold hele livet. EN sexpartner er nok, og man trenger ikke en gang ha samleie for å bli smittet. (Har intervjuet etpar helsesøstre om dette…:)

   • Line februar 21, 2012 Reply

    Takk for info og innspill:)

 • LenaBeatrice februar 21, 2012 Reply

  Nei, det er IKKE bare deg. Jeg har lyst til å vræle mange ganger selv. Det jeg lurer på er om NOEN foreldre har blitt kalt til skolen fordi de har gitt barna loff i matpakka…..

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Takk Lena B, godt å høre. Gratulerer så masse med fin fin bok, du er FLINK!

 • Siri februar 21, 2012 Reply

  Jeg kunne ikke vært mer enig med deg:) du er god!!

 • Aina Gunnerud februar 21, 2012 Reply

  Nei, det ikke bare deg. Jeg husker godt den lange køen med barnehagebarn utenfor helsestasjonen som jeg passerte en høstdag i 2009. Flere barn som enten hadde hatt svineinfluensaen, var snørrete eller var plaget allergi og eksem. Det var nytteløst og fortelle foreldrene at barna ikke burde vaksineres. Jeg var jo nesten \»gal\» som ikke vaksinerte mine barn. Jeg gråt stille og gikk videre. Jeg skjønner på en måte at folk ga etter for presset fra helsemyndighetene. Stå på videre Line.

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Det samme til deg flinke Aina:), sammen er vi sterke!

 • Hooney februar 21, 2012 Reply

  Jeg synes det er litt sammenblanding av kortene her. Når det gjelder svineinfluensa viste man ikke hva man sto ovenfor. Man var jo redd for en epedemi som kunne ta langt flere liv enn det det gjorde. Og hva vet vi om neste gang det varsles? Da har vi kanskje dårlig erfaring med vaksine fra før, men utsiktene for epedmien er så skremmende at det er sjansespill hva man velger.

  Synes ellers det er merkelig at du har blitt innkalt på skolen angående kostholdet til barn. Ganske utrolig. Synes det fortjener et eget blogginnlegg.

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Hooney, når det gjelder kost og sønnen min holder det på å spise meg opp. Er litt for sårt til å blogge om det akkurat nå, men kanskje senere. L

 • Kristin februar 21, 2012 Reply

  Jeg blir oppriktig lei meg fordi jeg valgte å vaksinere min da 1 1/2 år gamle sønn. Det gjør vondt laaaangt inne i mamma hjertet! Heldigvis,bank i bordet,har han ikke hatt noen bivirkninger. Men i ettertid så tenker jeg at det må jo bare være noen som får en negativ virkning av denne vaksinen også. Vi er ikke like,og noen reagerer bestandig…. Jeg føler oppriktig med de som har opplevd en negativ virkning av vaksinen. Når det gjelder mat til barn,så vil jeg fortelle hva avdelingslederen i bhg til min sønn sa da jeg var på foreldresamtale. Hun spurte meg om jeg trodde at jeg kunne holde barnet mitt borte fra sukker for bestandig,at jeg ikke kunne kontrollere han for bestandig….. jeg ble målløs. ALDRI har jeg sagt at mitt barn ikke og aldri kan spise sukker,vi prøver å unngå det,men han spiser hjemmelaget godteri og har mye mer næringsrik mat enn de fleste andre barn. Jeg forstår også at barn kan spise mat som vi foreldrene ikke har som førstevalg,men det vi spiser hjemme og det forholdet vi har til mat vil være det han har i bunn,og forhåpentligvis ta med seg når han blir stor og tar egne valg:)

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Du gjorde det du trodde var best for barnet ditt, god mamma er du. Og når det gjelder bhagen er jeg ikke sjokkert. Det er så mye rare meninger og holdninger ute å går at jeg er faktisk helt svett om dagen.

 • andemora februar 21, 2012 Reply

  Vet ikke om det er riktig sted å legge dette inn, men jeg tar sjansen, dette handler ikke om \»offentligheten\» som sådan, men en personlig erfaring:

  Jeg har spist lavkarbo i snart to år etter å ha fått type to diabetes. Allerede før jeg fikk diagnosen visste jeg at kroppen min ikke hadde godt av sukker og jeg hadde en intuitiv visshet om at det var en logisk brist i det vi blir fortalt om karbohydratinntak. Jeg var nesten 40 år da jeg fikk denne diagnosen. Etter å falt over den da nyutgivne Frisk med lavkarbo, så jeg løsningen, og innen boka var utlest, hadde jeg begynt å kutte karber. Dette skjedde parallellt med at jeg var til hyppig oppfølging hos fastlegen. Jeg fortale henne at jeg hadde lagt om kostholdet, og fikk lovord hele veien, om vektnedgang, formstigning og blodverdier.
  Men. Da jeg var på siste legekontroll nå nylig fikk jeg meg et realt slag i mellomgulvet; legen begynte å snakke om kolesterolsenkende- på sikt, planteoljer og ikke mettet fett, \»man kan jo spise magert på lavkarbo\» og sikkert mer også. Jeg må bare innrømme at jeg falt litt ut siden det ble feil i hodet mitt og en enorm skuffelse over legen som jeg trodde var min \»medsammensvorne\». Legen min er en kvinne på omtrent samme alder som meg, og jeg trodde hun var litt mer oppdatert.

  For meg er det absolutt uaktuelt på noen som helst måte å gjøre om på kostholdet mitt. Jeg VET jeg har funnet det som er riktig for meg og min kropp.

  Dilemma er: Hvordan får jeg legen til å forstå dette? Jeg vil ikke bytte fordi hun er lege for hele familien og det passer veldig bra for oss, bortsett fra dette. Fins det noen tips om hva jeg bør dele av informasjon med henne? Jeg ønsker ikke å være belærende eller ufin, men jeg vil gjerne at hun skal vite og lære på en positiv måte.

  andemora

  • Line februar 21, 2012 Reply

   Hei:). Takk for at du deler. Tror bare du må holde på din, og la henne få tro på sitt. Det ene utelukker ikke det andre. Jeg har verdens beste lege, som nettopp har hatt hjerteinfarkt. Han har overhode ikke troen på lavkarbo, he he- uten å ha lest et eneste ord om det. Leger vet ofte best, selv om de ikke har studert ernæring. Vær stolt av det du har lært, og fortsett med det. Blir du tiludt kolesterolsenkende etc, si høflig nei. Lykke til:)

   • andemora februar 21, 2012 Reply

    Takk for svar! Jeg kommer nok til å gjøre som du sier, kjenner bare at jeg trenger å ventilere sjokket. Kolesterolsenkende kommer jeg ikke til å ta imot, nei!

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - No filter needed in this scenery. I am glad you showed your best side Mother Nature, because this is the roughest hike I ever had» #vasstinden1037 #visithelgeland #helgelandskysten #liveterbestute #hiking
 • - To handle yourself, use your head😜to handle others, use your heart- #yoga #sup #mo #visitnorway #liveterbestute #summer
 • - Amazing hike today💥 with @bjornchr_7 - #moirana #melkåtinden #visitnorway #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #mittnorge #hike #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #nrknordland
 • Hiking is my favourite thing to do, it makes my me soooo happy! Oils make my hikes even better, and happy 😆these three are my favourites: 
1. Lavender really keeps the bugs away😍
2. Terrashield does the same, but I prefer the smell of lavender. In july its a lot of flies in Norway so then I use both😂
3. Peppermint gives me so much energy! It opens my system, and yes it is proven by sience that it increases oxygen uptake 💥💥🌿🌿🌿🌿 @doterra #essentialoils #doterra #litletinden #visitnorway #visitbodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #nrknordland #bodø
 • - Love the world as your own self, then you can truly care for all things. Noen tenker kanskje at nakenhet er provoserende og noe man ikke deler. Kanskje ikke. For meg er nakenhet veldig naturlig, og jeg er så takknemlig for den gaven jeg har fått. Hvis jeg lar tankene løpe fritt kan det bli rent mye? Hvordan ble alt dette til, dette finstemte «maskineriet» som har vært igjennom opp og nedturer med meg. Til tross for tidvis herjing, henter den seg alltid inn igjen, bare jeg «spiller på de rette strengene». Min fascinasjon for «mother nature» vokser for hver dag, men slapp av du vil ikke møte meg naken i Bodø sentrum😂 Et bilde mellom naturlig klesskifte😜- #bodø #litletinden #visitnorway #visitbodø bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • - Just DO IT! Some days its harder to get outside «and do my thing» hike, run or just be in the nature. My experience is that days like that is when I need it most. And when I JUST DO it, the feeling I get is priceless💥💃💃💃💃- #bodø #visitnorway #lilalife#visitbodø #bodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste
 • - Forget the risk and take the fall. If its what you want its worth it all - #steigtind #bodø #lilalife #lilalife #visitnorway #visitbodø #visitnordland #liveterbestute
 • - This was sooooo insanely good, chickpeaspizza 😍 one «red» and one white with sourcream and bluecheese from #kjerringøygård. Recepie will come on my blog- #lilalife #glutenfritt #glutenfree #naturalfood #foodporn #pizza #pizzatime #pizzalover #grainfree #healthyfood #heartbreak #saturday