Hjertesukk

En glad kylling.

Tags:     

Mye av kjøttet vi kjøper har en kunstig lav pris. Ribbe og kalkun til 29 kroner kiloet virker nesten for godt til å være sant. Og det er som regel det.

 

Det koster penger å la dyrene ha det godt. Det å la dyrene gå fritt i renslige omgivelser med minst mulig medisinering. La dyrene vokse i et naturlig tempo, med godt og sunt for. Dessverre er realiteten ofte en annen. Når forbrukerne krever billig kjøtt må det tas snarveier som påvirker dyrenes levekår. Mange dyr har et uverdig liv, fordi vi ikke betaler for maten vår.

 

fjorfe_kylling_hand

 

En annen faktor som er viktig å reflektere over er antibiotikabruken i matproduksjonen. I flere land er den så stor at det skaper utfordringer og globalt er det anslått at mellom 50 og 65 prosent av all antibiotikabruk går til dyr. Det blir brukt for å få storfe og svin til å vokse raskere, og for å hindre infeksjoner i kyllingproduksjonen. Resultatet er kjøtt som er forurenset med bakterier som er motstandsdyktige mot mange viktige typer antibiotika. Disse dyrebakteriene kan overføre sine resistensegenskaper til bakterier som gir sykdommer hos mennesker og dyr. Fortsetter det på denne måten kan antibiotikaen bli mikakelmedisinen som forsvant, og beinmargstransplantasjoner, cellegiftbehandling og proteseoperasjoner blir umulig å gjennomføre på grunn av faren for infeksjoner med multiresistente bakterier.

 

Er dyrenes levkår og bruken av antibiotika noe den gjennomsnittlige forbruker tenker over? Dessverre fokuseres det mest på pris og mange tenker de ikke har råd til å kjøpe dyrere mat. Selv har jeg kuttet drastisk ned på forbruket på klær og andre materielle ting, og prioriterer “glade” kyllinger og kvalitetsmat. Realiteten er at vi bruker mindre penger på mat enn noen gang, hvis vi sammenligner med inntekten vår.

 

Selv kjøper jeg kylling fra Solheim gård I Lofoten. Her får dyrene gå fritt ute og inne. De har fri tilgang til sand og kan strekke på vingene sine. Solheim gård driver økologisk produksjon av egg og kyllinger.

 

Hvordan steke en «glad» kylling.

 

DSC_0954

 

Om kyllingen er frosen ta den ut dagen før den skal spises. På morgenen bruker jeg å marinere den.

 

Her har jeg brukt:

 

2-3 ss klarnet smør

2 fedd hvitløk ½ chili, fjern frø

2 ss paprikapulver

Salt Pepper

Litt sitron

 

Smelt smør i en panne på svak varme, tilsett de andre ingrediensene og pensle kylling. La dette stå I kjøleskapet mens du er på jobb og deretter gjerne i romtemperatur noen timer før du steker den. Den mest pålitelige teknikken er å ta bruke steketermometer som settes i den tykkeste delen av kyllingen. Stek på 90 grader i ca 1 ½ time. (kylling på 2 kilo) .Høy varme fører til at kjøttet trekker seg sammen slik at saften presses ut. På svak varme beholder saften i kjøttet. Tilslutt brunes skinnet i ovn på maks temperatur 225 grader i 10- 15 minutter La kyllingen hvile utildekket, gjerne 30-45 minutter. Den blir ikke kald. Hviletid er viktig for godt resultat. Begynner du å skjære i kjøttet under hviletiden siver saften ut Oppskjæring, ta av bryststykket først. Skjær det opp på tvers av fibrene.

 

Denne gangen serverte jeg kyllingen med hjemmelaget sweet chili, rørosrømme, stekte grønnsaker og ovnsstekt søtpotet.  Alle varer utenom kylling er levert av Eurospar på Trekanten.

 

Hjemmelaget sweet chili

 

sweet chili

 

Smil fra

Line Holdal

    14 COMMENTS

  • Alex januar 21, 2014 Reply

    Oi, det så godt ut Line, det ble vel ikke noe til overs som du kan ta med til Oslo til helgen?:)

    Alex

     

    • Line januar 21, 2014 Reply

      He he, rubbel og bit ble nok spist. Og beinene og andre skinnrester ble det selfølgelig kokt kraft av.

      Gleder meg til å se deg.

      Line:)

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Kom gjerne innom meg også, Line! Du må være en fantastisk kokk. Heldige familien din:)

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Ahhh så søt du er:). Familien min drømmer om Toro, så da er det godt å høre fra andre at de er heldige. For det synes jeg også.

      Ha en fin dag 🙂

  • Rita januar 21, 2014 Reply

    Jeg elsker maten din!!

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Takk søte snille Rita <3

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Hi-hi! Da har familiene våre noe felles! Kom gjerne til meg, så skal vi mammaer fråtse i sunn mat! 🙂

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Hørest ut som en perfekt plan 🙂

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Vi var forresten på kurs sammen i Lørenskog for vel et år siden:)  Skulle likt og hatt en sånn gjeng rundt meg som kunne treffes og diskutere og lage mat sammen!

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Åh ja det hadde vært noe. Vi har opprettet en facebook gruppe her i Bodø for tradisjonsmat, og har allerede hatt ett treff 🙂

      Kanskje vi møtes igjen, det var super koselig i Lørenskog.

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Vi møtes nok igjen en gang:)

  • Irina januar 21, 2014 Reply

    Hei Line!

    Hvordan bestiller du kyllingene fra Solheim gård? Vil gjerne bestille det også.

    hilsen,Irina

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
  • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
  • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
  • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg  her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
  • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
  • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
  • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
  • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto  #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature  #royalsnappingartist  #mittlofoten