Uncategorized

E-621, noe vi bør unngå?

Hva i alle verden er da msg, E-621, eller monosodium glukosamin som det også omtales som?

Msg er en smaksforsterker som brukes i mye mat for å forsterke deres originale smak.
Det brukes i:

 • I de fleste Toro produkter, Knorr, Fjordland
 • Mange krydder, grillkrydder, sitronpepper, aromat, gastromat etc
 • Buljonger
 • Fiskekaker
 • Pølser, salami, chorizo- sjekk før du kjøper
 • Marinader

Hvorfor unngå msg/glutamat?

Jeg har brukt ganske mye tid på å lese meg opp om emnet,  svarene varierer fra kilde til kilde. Men samtlige uavhengige kilder er kritisk til hva msg gjør med kroppen vår. Selv  tror jeg ikke msg i små doser  utgjør en enorm helsetrussel. Problemet er at det finnes i utallige matvarer, med store inntak kan msg lagres i hjernen, som kan føre til at nervecellene begynner å signalisere til hverandre på en mer ukontrollert måte. Etterhvert kan man få allergiske reaksjoner, og symptomer som hodepine, svettetokter, halsbrann og brystsmerter. Noen studier viser til mer dramatiske sympomer som astma, depresjoner, hormonforstyrlser, synsforstyrrelser, lever og nerveskade.

Det positive er at industrien er blitt obs på at vi forbrukere ikke ønsker dette i maten vår, og har tatt konsekvensene av det. Toro fjerner msg fra deres produkter etterhvert, og det brukes ikke i noen ny lanseringer. Tommelen opp for det!

Min personlige erfaring:

Spiser jeg mat med msg i får jeg en murrende følelse i magen som minner om sult. Tungen få¨r en ekkelt prikkende følelse, og nei ikke noe som kan sammelignes med en god pirrende/forelskelse følelse. Rett og slett det føles ikke bra. Derfor styrer jeg unna i msg!

Smil fra

Line Holdal

  27 COMMENTS

 • LenaBeatrice februar 5, 2011 Reply

  Sjekk denne, på Side 2, fra januar i år:

  «Nå fjerner både Toro og Knorr glutamat i sine produkter, Også Stabburet kommer til å kvitte seg med stoffet og grunnen er press fra forbrukerne»

  Les hele: http://www.side2.no/helse/article3068682.ece

  Glutamat finnes utrolig mange steder, faktisk også i mat fra Spis deg slank.

  Jeg prøver å unngå glutamat, men klarer det ikke alltid.

  • line februar 5, 2011 Reply

   Takk Lena skal sjekke ut:)

 • Silje Silje februar 5, 2011 Reply

  Unngår msg jeg også.

 • Beate februar 5, 2011 Reply

  Toro har vel heller vært treig med å fjerne dette fra sine produkter, men Knorr har faktisk vært flinke.
  Det er få (kanskje ingen?) av deres produkter som enda inneholder glutamat.

  Jeg har også vært i kontakt med diverse produsenter av ferdigmat. Mange sier de har sluttet med dette, men ut i fra ingridienslisten på produktene deres har de de fortsatt i. Dette gjelder særlig fiskeprodukter.
  Regner jo med at de snakker sant når de sier de har fjernet det, men da er det også en ide å fjerne det fra innholdsfortegnelsen 😉

  På importbuikken her i Bodø selger de glutamat i ren form. At man av og til får de i seg gjennom ferdigmat er en ting, men å tilsette det selv i matlaging.. :/

  • Veronica februar 5, 2011 Reply

   Les hva jeg skriver om Toro – er innlegg hos meg også om det. Jeg nekter å tro at de fjerner det – de fjerner bare e-nummer og navnet glutamat, og kaller det alt mulig annet.

   Dessverre har noen butikker fortsatt gamle Knorr-esker, fyfaen til mye drit det var i den eska jeg fant før jul? Endte med å kjøpe toro lasagne istedet – den har jeg spist før uten å bli altfor dårlig. Nå har jeg spist nye knorr uten problem i det hele tatt – søk opp knorr hos meg så kan du se hva jeg skrev. Så gjelder å mase på butikken at man vil ha ut gamle knorr 😉

   Glutamat i ren form er vel omtrent samme som Gastromat og dette greiene – men jeg har sett store poser med, er det Ajinomoto eller noe sånt de kaller det?? Det er blitt ganske vanlig å bruke i asiatiske oppskrifter, kanskje spesielt blant innvandrere. Leser mange blogger av amerikansk-asiater som lister det opp, det tror kanskje det gjør at det smaker mer «som hjemme hos bestemor» ?

   • Benjamin februar 5, 2011 Reply

    Det brukes veldig små mengder MSG i gastromat, gastromat er for det meste brente grønnsaker og hvitløk

    • Line februar 5, 2011 Reply

     Finnes så mange andre gode alternativer uten MSG, at jeg dropper det iallefall 🙂

  • line februar 5, 2011 Reply

   Takk for info Beate, godt vi kan hjelpe hverandre i «jungelen». Ja så msg i importbutikken, fikk frysninger…:/

 • Frida februar 5, 2011 Reply

  Det som er så fint med å spise lavkarbo er at man unngår MSG helt av seg selv. I hvert fall hvis man er opptatt med å spise rent. Kjøper man rene kjøttprodukter og grønnsaker så vet man hva man får i seg. Blir jo ikke så mye halvfabrikata når man spiser lavkarbo. Tror ikke jeg har hatt en Toro-pose i hus på et par år nå. Men kudos til produsentene for at de blir mer bevisste. Og YAY for forbrukermakten!

  • line februar 5, 2011 Reply

   Det eneste som grustrer meg er at kyllinglår og ting i varmedisken, chorizo og endel krydder inneholder msg. Håper dette gradvis endres til det bedre, og ja Frida YAY for forbrukermakten:)

 • jeg tror ikke det er så veldig bra! kan hende jeg bare er over-forsiktig..

  • line februar 5, 2011 Reply

   Det er du ikke:)

 • Veronica februar 5, 2011 Reply

  FEIL FEIL FEIL FEIL

  Sitronpepper har jeg hatt i skapet og – ikke alle typer har det. Synes du bør legge til Piffi, alle slags grillkryddere også. Alle slags blandinger er det mye MSG i. Ting som chiliblandinger, sitronpepper osv varierer fra merke til merke – jeg har aldri sett sitronpepper faktisk. Jeg tror deg når du sier det – men mye verre at folk heller Piffi på alt. Ofte hellers det jo piffi på gatekjøkkenmat før du rekker å reagere.

  Og ang TORO så kan de KYSSE MEG I RÆVA. Det er et stort problem i USA, mange bedrifter tar vekk MSGen, og skriver faktisk et av de mange e-nummerne (E621 er en av flere). I USA brukes ikke E-nummere pga det er E for Europa. Så forbrukerne aner jo ikke hva de får i seg. Det går under navn som hydrolisert soyaprotein, gjærekstrakt, mye rart. Og ja, disse navnene er i Norge. Soyaprotein i veggisburgere har gitt meg like mye plager som ting med «MSG» på lista. Det er så mange navn at det er til å bli svimmel av.

  Så det er her Toro kommer inn. Nye tacolasagnen deres er uten MSG, jaada. (Den vanlige typen inneholdt E621 og muligens et par andre navn og). Står ikke på lista. Men det står gjærekstrakt og proteinekstrakt. OG JEG BLE MØKKDÅRLIG AV DEN.

  Det er samme plagene som går igjen hver gang jeg får i meg dritten. Jeg blir skikkelig dårlig i magen, hodepine, uttørket, drikker hundre liter vann føler jeg. Vondt i magen, vondt i tarmene, vondt overalt. Jeg unngår det så mye jeg klarer – og mindre og mindre gir meg hodepine og tørste.

  Jeg mistenker sterkt at Toro driver med amerikanske tilstander her. Knorr har faktisk ny pakke med lasagne nå – DEN ER UTEN SLIKE INGREDIENSER. Og vi prøvde den, jeg ble ikke dårlig.

  Ikke la dere lure av Toro. LES INNHOLDSFORTEGNELSER. Det trenger ikke å være der du tror – det er mange Fjordland som er trygge for meg. Det står ikke noe jeg ikke vet hva er – og jeg tåler dem. Kan ikke si jeg spiser Fjordland så veldig ofte, men det skjer jo.

  Forvent at det er alle steder du ikke trodde. Jeg ble grusomt dårlig av en POTETMOS en gang. Hint: Stort norsk selskap. Kjøp den billigste du finner. Den er faktisk uten. Omtrent alt av billige merker som First Price, Euroshopper og Coop har lite tilsatt MSG i seg. Toro, Prior… Nordfjord hadde mye i pålegg før.

  Samme folk som tillot aspartam tillot MSg på markeddet. Det er argument nok for meg.

  • Terje februar 5, 2011 Reply

   Men nå var det jo msg hun snakker om, ikke proteinekstrakt eller gjærekstrakt, eller soyaprotein 🙂

   • Veronica februar 5, 2011 Reply

    DET ER DET SAMME!!! FAKTA!!! Du har ikke satt deg inn i dette her har du vel?? Les det jeg skriver. De kaller det for andre ting. OG det er ikke bare meg som har nøyaktig samme plagene fra gang til gang. Det går i et fast mønster. Jeg VET det er MSG, jeg må bare finne ut hvor.

    Og det har andre mennesker drevet med i mange år – og derfor har gjærekstrakt (som kan være trygt og kan ikke være trygt, det virker som ulike måter å framstille det på, ene gir glutamat i fri form, andre er rett og slett bare gjær`??), proteinekstrakt, soyaprotein, alt dette her havnet på listene over «Navn MSG gjemmes bak»

    Les hva jeg skriver og sett deg inn i dette her selv før du avviser meg. Derfor er MSG så utrolig vanskelig – mange jeg kjenner «unngår jo MSG» og så eter de ting jeg VET jeg selv blir dårlig av. Nytter ikke å se etter E621 lengre. E-nummere er mindre og mindre brukt. Det står alle slags rare navn i stedet.

    • line februar 5, 2011 Reply

     Tror vi alle er enige om at renere mat er det vi ønsker, uten e stoffer, msg, gjærekstrakt etc:-)

  • line februar 5, 2011 Reply

   Synes det er fint at du er så engasjert, helt enig med deg mye dritt i maten:-(

 • TID FOR TRENING februar 5, 2011 Reply

  Bra info. Keep it clean!

  • line februar 5, 2011 Reply

   🙂

 • Terje februar 5, 2011 Reply

  Jeg unngår det fordi matvarene som inneholder smaksforsterkere gjerne holder stusselig kvalitet – hvis ikke hadde det ikke vært så god grunn til å tilsette smaksforsterkere. Men jeg har ingen tro på at msg i små mengder en gang i blant har noen spesiell helsefare forbundet med seg for folk flest.

  • line februar 5, 2011 Reply

   Enig med deg, stusselig kvalitet p det meste av ferdig mat. Som tid for trening sier keep it clean:-)

 • mjuuugly februar 5, 2011 Reply

  Jeg spiser ikke glutamat, på samme måte som jeg ikke spiser kunstig søtning. Om Toro og Knorr skulle fjernet msg’en såville ikke det fått meg til å kjøpe produktene uansett, MEN det er bra de gjør det fordi det er utrolig mange barn som får i seg msg gjennom denne «maten».

  • line februar 5, 2011 Reply

   Ja det er nok dessverre mange kommer til å fortsette med ferdig mat, og da er det positivt at disse slipper msg. Selv spiser jeg heller ikke denne typen mat, men skulle ønske de ikke brukte det i marinader, krydder etc. Noen ganger har jeg lyst på noe lettvint feks kyllinglår, men selv d er krydret med msg 🙁

 • […] cocosa. Ha i havrefløte og la dette koke. Smak sausen til med salt, pepper, grønnsaksbuljong(uten glutamat), lime og eventuelt mer chili. Like før servering har du “spagetti” og skalldyrene. […]

 • Catherine Storfjell februar 5, 2011 Reply

  Så nettopp et program på Nrk 2 om tilsetningsstoffer. De påstod at msg ikke var farlig siden glutamat finnes naturlig i mye mat…..brokkoli,kylling,parmesan etc. Vet ikke hva jeg skal tro men jeg får ikke i meg msg da jeg ikke rører posemat eller annen fabrikkmat. Men får jo i meg all den giften jeg trenger fra sprøytemidlene i grønnsakene. Dårlig stelt med økologisk her oppe i nord:-(

  • Line februar 5, 2011 Reply

   Mgs som tilsettes i posemat er ikke mye naturlig uansett hva industrien skal ha det til. Men det er sant at det i utgangspunktet er en aminosyre. Spiste et par kyllingvinger lørdag(var på farten) og de var tydeligvis krydret med noe som inneholdt msg. Merket det med en gang. Nummen tunge, vondt i magen..L:)

 • […] E-621, noe vi bør unngå? | LilaLifeHva i alle verden er da msg, … Tungen få¨r en ekkelt prikkende følelse, … I hvert fall hvis man er opptatt med å spise rent.GÅ TIL NETTSTEDET! […]

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7 og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
 • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
 • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
 • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living! Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
 • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
 • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
 • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
 • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter. Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍