Drikke Glutenfritt Hjertesukk Salat, Wok, Suppe

Biodynamisk vin og lun salat!

Tags:    

En av tingene jeg er svak for er vin. Får jeg et glass rødvin og litt mørk sjokolade er jeg i lykkeland. Ved en tilfeldighet ble jeg for en stund siden sittende å se en dokumentar om vin og jeg ble sjokkert over ”juksingen, triksingen, miksingen og ulovlighetene” innen vinindustrien. Så dette måtte utforskes mer.

Mange av vinene består av under 50 % druer og for å heve smaken tilsettes mye sukker. For at sukkeret ikke skal være lett å oppdage tilsettes det svovel for å løse opp sukkermolekylene. Noen viner inneholdt 20 % vin, resten var sukkervann. For å få opp alkoholprosenten blir det tilsatt saltsyre, andre sterke syrer og gjødsel (!).

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, jeg fikk øynene opp for naturvin (nakenvin)
Naturvin er ikke en offisiell vinkategori, men brukes om en gruppe produkter som deler noen produksjonstekniske egenskaper. Vinene spontanfermenteres og tilsettes dermed ikke gjærkultur. Det tilsettes lite eller ingen sulfitt. Man kan generelt si at det brukes færre og mindre tilsetningsstoffer enn i konvensjonell vin og de har lavere svoveldioksidnivåer. Antallet produsenter av naturvin er i sterk vekst, selv om det stilles strenge krav til hvordan produsentene skal jobbe med vitikultur og vinifikasjon.

Naturviner kan avvike i aroma og struktur fra konvensjonelle viner. De er generelt mer intense og komplekse aromatisk og har en livligere munnfølelse enn annen vin. Dette skyldes en kombinasjon av veldig godt druemateriale, lav eller ingen sulfittilsetning og flere aktive gjærsopper under fermentasjonen. Jeg er blitt en stor tilhenger av naturvin, og under får du noen av mine favoritter.

Økologisk vin bra nok?

Forrige helg var jeg på vinkurs med NONDOS, og jeg ble veldig skuffet over å se at økologisk vin ikke er så forskjellig fra konvensjonell. Jorden og druene dyrkes økologisk, men selve fremstillingen av vinen trenger ikke være bra. På samme måte som med konvensjonell vin kan det tilsettes både sukker, svovel, smakstilsetninger (eik, vanilje etc), og fermenteringen er sjelden naturlig.  Drikker jeg vanlig vin? Ja jeg har gjort det nå og da, men jeg kjenner at på samme måte som bearbeidet mat ikke er bra for meg, så blir jeg rett og slett dårlig av vin med (unnskyld meg) mye DRITT i. Og kroppen min responderer på en helt annen måte på naturvin.

FAVORITTER

 1. 1. Terranera Bellotti Rosso
  Italiensk dyp blårød vin fra Piemonte. Fruktighet med preg av modne mørke bær og urter, innslag av lakris, kjøtt og mineraler. Fyldig, passer til fugl, storfe og lam. Et perfekt valg til dagens salat. Denne vinen er også økologisk.
 2. 2. Le Pech Abuse
  Dyp blårød vin fra Buzet, Frankrike. Ung, tiltalende aroma preget av mørke bær, innslag av lær, balsam, kjøtt og røyk. Lang fast ettersmak. Fyldig vin som passer godt til storfe, får og vilt. Biodynamisk vin som inneholder 2 gram sukker pr liter.
 3. MIN STORE FAVO for tiden, les HER, LOVE LOVE….THIS

Terranera Bellotti Rosso

Le Pech Abuse

 

PS: Hør på ditt lokale pol om de har naturvin, utvalg og kunnskap øker stadig 🙂

Les mer om biodynamisk vin HER

 

Her kommer oppskrift på en deilig salat.

Lun, rød fristelse

 til 2 porsjoner

Dette trenger du:

2 kyllingfilet

½ rødkål, finstrimlet

½ granateple

1/3 purre

150 gram fetaost gjerne upastaurisert

4 ss olivenolje

En god neve frisk basilikum

Litt lime

½ kinesisk hvitløk

1 ss spisskummen

Havsalt

Nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

Kutt opp kyllingfileten i passelig store biter. Stek på middels varme i meierismør, smak til med spisskummen, salt og pepper. Avkjøl og tre på 4 spyd. Surr den finhakkede kålen sammen med granateplekjernene på svak varme i en panne. Tilsett hakket purre og hvitløk. Ta til siden. Lag en dressing av olivenolje, spisskummen, lime, basilikum, salt og pepper. Ha denne blandingen, og fetaost over rødløkblandingen.
Anrett på 2 fat og legg 2 spyd på hvert fat.

Smaker utsøkt sammen med et glass Terranera Bellotti Rosso.

Bilde meny.no

Her er en litt annen variant med mandarin og pistasj, tilsett kylling og feta og vips et fullverdig måltid!

 

Smil fra

 

Line Holdal

  12 COMMENTS

 • Kathrine desember 25, 2018 Reply

  Nam! Enn for oss som foretrekker hvitvin? Er det absolutt nei-nei og fysj-fysj om man skal prøve å redusere karbohydrater? Vet du om det fins hvit naturvin?

  • line desember 25, 2018 Reply

   Hvitvin kan absolutt være et ok alternativ, og ja det finnes hvit naturvin. Polet skal ha en god oversikt på det:)

 • spennende. har ikke smakt naturvin. hvordan kom du i kontakt med de avisene?

  • line desember 25, 2018 Reply

   Det må du smake:). Ble spurt om å skrive for Avisa Nordland og deretter Nordlys. L:)

 • hannem desember 25, 2018 Reply

  Liker din livsinnstilling, den 80/20-regelen var ikke dum. 🙂 Men jeg er ganske konsekvent lavkarbo, synes det er lettest, bortsett fra når jeg er på besøk.

  Kan ikke huske om jeg hadde noen forsett i fjor, men i løpet av 2010 har jeg lagt om til lavkarbo og gått ned noen kilo. 🙂 Skulle vært mer fysisk aktiv, det kan jeg jo gjøre noe med. 🙂 Ellers er jeg også glad i vin, drikker det kanskje litt ofte, 🙁 men som regel bare 1 – og sjelden mer enn 2 – glass. Har kjøpt ei flaske naturvin, den skal nytes i løpet av jul/nyttår, har jeg tenkt.

  Da har jeg visst nevnt 2 områder som kan snus til noe positivt. 🙂

  • line desember 25, 2018 Reply

   Jeg lever lavkarbo 100%, 20 % tenker jeg varierer fra person til person. Man har forskjellig syn på hva en utskeielse er. For meg er det rødvin, mørk sjokolade og en deilig middag.

   Synes du er flink jeg, stå på videre. All fysisk aktivitet er bra, det er jo er bra forsett fore 2011. Kos deg med naturvinen.

   PS: Sender gave iløpet av de nærmeste dagene. Klem Line

 • Terje desember 25, 2018 Reply

  I mangel av noe bedre sted å skrive dette, grattis med bilde og intervju i Vestfold blad 😀

  • line desember 25, 2018 Reply

   Takk for det du:)

 • Nina desember 25, 2018 Reply

  Jeg kan ikke drikke vanlig vin fordi jeg har refluks og får så mye syre i spiserør og magesekk. Det kjennes ut som det brenner og jeg blir kvalm. Vet du hvordan det er med naturvin og syre? Jeg er ingen vin kjenner, så mulig dette er et dumt spørsmål?

  • Line desember 25, 2018 Reply

   Hei.

   Ofte så er det faktisk det motsatte, at du har for lite magesyre. Klarer du å bygge opp produksjon, vil du etterhvert kunne tåle vin. Du akn ta en magesyretest hjemme. På tom mage drikk 1-2 dl kaldt vann med 1/4 ts natron. Vent med å spis, se hvordan du responderer. Ta tiden å se hvor lang tid det tar før du raper. Tar det 3 minutter eller mer har du mest sannsynlig lite magesyre. Du kan lære mer her i gratiskurset mitt https://lineholdal.simplero.com/page/78481-lev-deg-frisk

 • Lisa desember 25, 2018 Reply

  Hvordan er det med naturvin ifht candida?

  • Line desember 25, 2018 Reply

   Ikke bra, dessverre 🙁

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter. Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍
 • - Grateful/ takknemlig! - Høres muligens ut som en klisje. Men vet du hva det vi forteller oss selv er ekstremt kraftfullt. Den limbiske delen av hjernen vår lagrer minner og følelser, med enkle grep kan vi omprogrammere og bli mentalt sterkere. Hvordan?
💁‍♀️
Hver morgen eller kveld skriv ned 3 ting du er takknemlig for. Når noe negativt skjer (livet går sjelden som planlagt🤣) minn deg selv på hva som et BRA! Deal med situasjon og gi slipp der og da 👯‍♀️
💁‍♀️
Hva er du takknemlig for? 💁‍♀️
And remember YOU🌟are ENOUGH🌟
#youbeyou #lilalife #positiv #life #grancanaria #strong #mentalhealth #mental #natural #naturallifestyle
 • Ohhhh my it’s fun in the sun! Som dere kanskje har sett på instastoryen min er jeg ikke redd for inntaket av matvarer med kolesterol. At kolesterol er farlig for oss er en ren myte! Kolesterol er faktisk livsviktig og for at vi skal klare å danne D vitaminer ( som faktisk er et hormon) trenger vi kolesterol. En annen viktig faktor: solkrem hindrer dannelse av D vitaminer i huden. Selv bruker jeg ikke solkrem overhode. Litt kokosfett som har naturlig faktor i seg ellers er jeg begrense tid i sollys.
.
.
Fra i morgen kommer jeg til å ha mer fokus på hva maten vi spiser og måten vi lever på påvirker oss. Da tenker jeg hormonbalanse, immunsystem, nervesystem, rett og slett hele deg.
.
.
Jeg anbefaler deg som ønsker å ta grep og bli med på en varig endring å følge meg og deretter bli med på HOTDETOX. 28. januar - 4. februar og få en skikkelig boost som styrker hele deg! Link i bio. XOXO ernæringsterapeut Line -Lilalife 👉🏼42 og mer VITAL enn ever, er du klar?👯‍♀️
.
.
Tagg gjerne en venn som du tror vil ha nytte av tipsene mine❤️
 • Let’s play 2019! #yoga #naturallifestyle #grancanaria #lilalife #play #fun #travel
 • - Mørketid kan være utfordrende, jeg fant løsningen👉🏼stakk til #grancanaria 😍 Gleder meg til en uke med lys, masse yoga, møte far og mor som bor her nede på vinteren, og resten av slekten som også har emigrert hit. Turen ble bestilt dagen før Linus brakk beinet, og uten muligheter til å avbestille. Heldigvis ble det ikke operasjon, og «pappa» er mellom to jobber og kunne være hjemme denne uken. Alt ordner seg for snille piker, rett og slett feiltastisk(mitt nye favorittord) @aimeecicilie 😘 #lilalife #yogalove #sun #travel #travelalone #nokids
 • Jeg har aldri vært et utpreget dyremennesket, det var helt til jeg møtte Linus. Han er absolutt det beste som har hendt meg i 2018, og på mange mange år. Han har gjort en STOR forskjell i livet mitt, og jeg kan ikke sette ord på hvor glad jeg er i han. Vi fikk ingen god start på 2019, Linus ble redd raketter og hoppet ut fra armene mine😔 Nå er vi hos dyrlege, Linus har knekt en fot og jeg er helt knust.
 • Om jeg måtte velge tre oljer som jeg kunne ta med til en øde øy hadde det blitt Frankincense, peppermynte og lavendel. Kunne jeg velge kun en, da hadde det blitt
👇🏼
Frankincense, også kalt virak👉🏼 The 👑of the oil. En eterisk olje som utvinnes fra Boswellia treet. Jeg har mange oljer, men dette er oljen jeg bruker hver eneste dag, og flere ganger om dagen. Hvorfor?
.
.
👉🏼Fantastisk for immunsystemet
👉🏼Cellefornyende
👉🏼Støtter nervesystemet
👉🏼Støtter fordøyelsesystemet
👉🏼Sterk antikosidant
👉🏼Fantastisk for huden
.
.
Selv bruker jeg frankincense daglig i hudpleien min, og jeg ser en merkbar endring på linjer, pigmentflekker og arr. Den er i tillegg helt fantastisk på alt av irritert hud, brannsår, og utslett. Frankincense inneholder 75% monoterpener, sesquiterpener, monoterpenoler og sesquiterpenoler. Disse stoffene er veldig antibakterielle og gjør at oljen virker så legende som den gjør.
.
.

Frankincenseolje blir også kalt Olibanum Olje eller Oil of Libanon og er faktisk ansett som en hellig olje i Midtøsten. Bruken av denne oljen daterer tilbake til egyptisk tid. De brukte den for røkelse, hudpleie og mageplager. Oljen nevnes faktisk hele 52 ganger i bibelen.
.
.
Emosjonelt er dette også en kraftfull olje, siden i september har jeg fulgt en «protokoll» hvor jeg har brukt frankicense flere ganger daglig . Jeg merker også selv her en STOR endring, jeg føler meg rett og slett veldig balansert.
.
.
Enkelt forklart er dette en olje som høyner vibrasjonene dine. Den hjelper deg å se ting med «nye øyne», et mer positivt blikk. Samtidig er det en veldig beskyttende olje, som er god å ha i en selvutvikling.
.
.
Vi lever i en tid der vi stort sett har alt, og hvor vi virkelig må tenke oss om når noen spør om hva vi ønsker oss i julegave. Hadde jeg ikke hatt oljer hadde dette virkelig vært min drømmejulegave. En gave som støtter deg og familien både fysisk og emosjonelt, lykke!
.
.
Kjøper du oljer via meg får du tilgang til min medlemsgruppe og jeg blir din veileder. Mer info i bio😍
.
.
Vil du vite mer om peppermynte og lavendel?
 • - I embrace and love you mother nature! Jeg vet faktisk ikke hva jeg skulle gjort uten mine daglige turer, det gir meg RO, STYRKE(mental detox) og ENERGI! En sterk kontrast til kjøpesenter og butikker🙈
.
.
Men noen ganger må man handle og i dag var dagen🤪 Planen var å lade opp med rolig tur for så å være klar, relaxed og jordet til innkjøp og å spise ute....
.
.
Nesten nede glad og fornøyd kommer jeg på at ååååå NOooo jeg har glemt en hjemmestrikket gave på toppen. Ser på klokken den viser 12:12. 18 minutter på meg for å rekke sønnen min som skal kjøres i kirke, og deretter @heirini som skulle rekke et fly til GC...Klart jeg klarer det, normalt bruker jeg 40-50 minutter.
.
.

Rakk alt men langt fra så relaxed og jordet som jeg ønsket😂 The reality sucks, jeg hadde tidenes hodepine og lavt blodsukker (noe jeg ikke kan huske å ha hatt. Og ja stress påvirker blodsukker🤪)
.
. 
Jeg kan ikke huske sist jeg tok smertestillende, brukte det selv ikke da jeg brakk foten , eteriske oljer gjør susen. Men i dag «trengte» jeg både ibux og paracet 🤣
.
.
Konklusjon: 
1. Mensen og stress=👻
2. Superwoman finnes ikke, og det er ikke et mål å være superwoman. I dag burde jeg innsett egne «begrensninger»
3. Noen ganger er ibux/paracet «lifesafers» .
.
Selv om målet mitt utelukkende er å benytte meg av naturens skattekiste.. I form av turer i skog og mark, naturlig mat, og oljer. Men helt klart med lavere skuldre enn i dag..På tampen må jeg bare (🤕), blir uvel av Julehysterien som herjer🆘 Hva tenker du?