Drikke Glutenfritt Hjertesukk Salat, Wok, Suppe

Biodynamisk vin og lun salat!

Tags:    

En av tingene jeg er svak for er vin. Får jeg et glass rødvin og litt mørk sjokolade er jeg i lykkeland. Ved en tilfeldighet ble jeg for en stund siden sittende å se en dokumentar om vin og jeg ble sjokkert over ”juksingen, triksingen, miksingen og ulovlighetene” innen vinindustrien. Så dette måtte utforskes mer.

Mange av vinene består av under 50 % druer og for å heve smaken tilsettes mye sukker. For at sukkeret ikke skal være lett å oppdage tilsettes det svovel for å løse opp sukkermolekylene. Noen viner inneholdt 20 % vin, resten var sukkervann. For å få opp alkoholprosenten blir det tilsatt saltsyre, andre sterke syrer og gjødsel (!).

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, jeg fikk øynene opp for naturvin (nakenvin)
Naturvin er ikke en offisiell vinkategori, men brukes om en gruppe produkter som deler noen produksjonstekniske egenskaper. Vinene spontanfermenteres og tilsettes dermed ikke gjærkultur. Det tilsettes lite eller ingen sulfitt. Man kan generelt si at det brukes færre og mindre tilsetningsstoffer enn i konvensjonell vin og de har lavere svoveldioksidnivåer. Antallet produsenter av naturvin er i sterk vekst, selv om det stilles strenge krav til hvordan produsentene skal jobbe med vitikultur og vinifikasjon.

Naturviner kan avvike i aroma og struktur fra konvensjonelle viner. De er generelt mer intense og komplekse aromatisk og har en livligere munnfølelse enn annen vin. Dette skyldes en kombinasjon av veldig godt druemateriale, lav eller ingen sulfittilsetning og flere aktive gjærsopper under fermentasjonen. Jeg er blitt en stor tilhenger av naturvin, og under får du noen av mine favoritter.

Økologisk vin bra nok?

Forrige helg var jeg på vinkurs med NONDOS, og jeg ble veldig skuffet over å se at økologisk vin ikke er så forskjellig fra konvensjonell. Jorden og druene dyrkes økologisk, men selve fremstillingen av vinen trenger ikke være bra. På samme måte som med konvensjonell vin kan det tilsettes både sukker, svovel, smakstilsetninger (eik, vanilje etc), og fermenteringen er sjelden naturlig.  Drikker jeg vanlig vin? Ja jeg har gjort det nå og da, men jeg kjenner at på samme måte som bearbeidet mat ikke er bra for meg, så blir jeg rett og slett dårlig av vin med (unnskyld meg) mye DRITT i. Og kroppen min responderer på en helt annen måte på naturvin.

FAVORITTER

 1. 1. Terranera Bellotti Rosso
  Italiensk dyp blårød vin fra Piemonte. Fruktighet med preg av modne mørke bær og urter, innslag av lakris, kjøtt og mineraler. Fyldig, passer til fugl, storfe og lam. Et perfekt valg til dagens salat. Denne vinen er også økologisk.
 2. 2. Le Pech Abuse
  Dyp blårød vin fra Buzet, Frankrike. Ung, tiltalende aroma preget av mørke bær, innslag av lær, balsam, kjøtt og røyk. Lang fast ettersmak. Fyldig vin som passer godt til storfe, får og vilt. Biodynamisk vin som inneholder 2 gram sukker pr liter.
 3. MIN STORE FAVO for tiden, les HER, LOVE LOVE….THIS

Terranera Bellotti Rosso

Le Pech Abuse

 

PS: Hør på ditt lokale pol om de har naturvin, utvalg og kunnskap øker stadig 🙂

Les mer om biodynamisk vin HER

 

Her kommer oppskrift på en deilig salat.

Lun, rød fristelse

 til 2 porsjoner

Dette trenger du:

2 kyllingfilet

½ rødkål, finstrimlet

½ granateple

1/3 purre

150 gram fetaost gjerne upastaurisert

4 ss olivenolje

En god neve frisk basilikum

Litt lime

½ kinesisk hvitløk

1 ss spisskummen

Havsalt

Nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

Kutt opp kyllingfileten i passelig store biter. Stek på middels varme i meierismør, smak til med spisskummen, salt og pepper. Avkjøl og tre på 4 spyd. Surr den finhakkede kålen sammen med granateplekjernene på svak varme i en panne. Tilsett hakket purre og hvitløk. Ta til siden. Lag en dressing av olivenolje, spisskummen, lime, basilikum, salt og pepper. Ha denne blandingen, og fetaost over rødløkblandingen.
Anrett på 2 fat og legg 2 spyd på hvert fat.

Smaker utsøkt sammen med et glass Terranera Bellotti Rosso.

Bilde meny.no

Her er en litt annen variant med mandarin og pistasj, tilsett kylling og feta og vips et fullverdig måltid!

 

Smil fra

 

Line Holdal

  12 COMMENTS

 • Kathrine desember 25, 2018 Reply

  Nam! Enn for oss som foretrekker hvitvin? Er det absolutt nei-nei og fysj-fysj om man skal prøve å redusere karbohydrater? Vet du om det fins hvit naturvin?

  • line desember 25, 2018 Reply

   Hvitvin kan absolutt være et ok alternativ, og ja det finnes hvit naturvin. Polet skal ha en god oversikt på det:)

 • spennende. har ikke smakt naturvin. hvordan kom du i kontakt med de avisene?

  • line desember 25, 2018 Reply

   Det må du smake:). Ble spurt om å skrive for Avisa Nordland og deretter Nordlys. L:)

 • hannem desember 25, 2018 Reply

  Liker din livsinnstilling, den 80/20-regelen var ikke dum. 🙂 Men jeg er ganske konsekvent lavkarbo, synes det er lettest, bortsett fra når jeg er på besøk.

  Kan ikke huske om jeg hadde noen forsett i fjor, men i løpet av 2010 har jeg lagt om til lavkarbo og gått ned noen kilo. 🙂 Skulle vært mer fysisk aktiv, det kan jeg jo gjøre noe med. 🙂 Ellers er jeg også glad i vin, drikker det kanskje litt ofte, 🙁 men som regel bare 1 – og sjelden mer enn 2 – glass. Har kjøpt ei flaske naturvin, den skal nytes i løpet av jul/nyttår, har jeg tenkt.

  Da har jeg visst nevnt 2 områder som kan snus til noe positivt. 🙂

  • line desember 25, 2018 Reply

   Jeg lever lavkarbo 100%, 20 % tenker jeg varierer fra person til person. Man har forskjellig syn på hva en utskeielse er. For meg er det rødvin, mørk sjokolade og en deilig middag.

   Synes du er flink jeg, stå på videre. All fysisk aktivitet er bra, det er jo er bra forsett fore 2011. Kos deg med naturvinen.

   PS: Sender gave iløpet av de nærmeste dagene. Klem Line

 • Terje desember 25, 2018 Reply

  I mangel av noe bedre sted å skrive dette, grattis med bilde og intervju i Vestfold blad 😀

  • line desember 25, 2018 Reply

   Takk for det du:)

 • Nina desember 25, 2018 Reply

  Jeg kan ikke drikke vanlig vin fordi jeg har refluks og får så mye syre i spiserør og magesekk. Det kjennes ut som det brenner og jeg blir kvalm. Vet du hvordan det er med naturvin og syre? Jeg er ingen vin kjenner, så mulig dette er et dumt spørsmål?

  • Line desember 25, 2018 Reply

   Hei.

   Ofte så er det faktisk det motsatte, at du har for lite magesyre. Klarer du å bygge opp produksjon, vil du etterhvert kunne tåle vin. Du akn ta en magesyretest hjemme. På tom mage drikk 1-2 dl kaldt vann med 1/4 ts natron. Vent med å spis, se hvordan du responderer. Ta tiden å se hvor lang tid det tar før du raper. Tar det 3 minutter eller mer har du mest sannsynlig lite magesyre. Du kan lære mer her i gratiskurset mitt https://lineholdal.simplero.com/page/78481-lev-deg-frisk

 • Lisa desember 25, 2018 Reply

  Hvordan er det med naturvin ifht candida?

  • Line desember 25, 2018 Reply

   Ikke bra, dessverre 🙁

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - And to the mountain I go,
to lose my mind, 
and find my soul-.
.
#hiking #bodø #yoga #yogainnature #yogadaily #yogalove #beyou #visitnorway #liveterbestute #runandrelax
 • - We’ll never have today again, enjoy and breathe it in. Høye hæler og byliv byttet ut med fjellsko og stillhet. Elsker kontrastene! Hvordan er din lørdag? #hiking #nature #bodø #visitnorway #visitbodø #liveterbestute
 • - Chill friday in the sun, sooo much fun! And also an important ingredient of a Lilalife- #bodø #bryggerikaia #lilalife #friends #food #happy #sun
 • Start each day like it’s your birhday! And today it actually is my birhday, and lucky me got the best precent; 2 new episodes to a playful life with Lilalife with @rkm_acharya.
.
I was excited and terrified at the same time, two years ago I barely spoke english. Since then I have practiced, but I was nervous to be a «host» in english and talk about ayurveda.⠀
⠀
But wow it went sooo good, thank you from my heart @rkm_acharya ⠀
Look forward to two episodes filled with deepth, warmht, knowledge and love.⠀
⠀
And Lila english, remember if you do your best, it’s more than good enogh.

#lilalife #podcast #lekentlivmedlilalife #yoga #ayurveda #stockholm #sweden #acast
 • I have a therapist, her name is nature.⠀
⠀
Noen ganger glemmer jeg litt av hvor kraftfull natur og yoga er. ⠀
⠀
På vei til Stockholm fikk jeg tidenes kink i hoften, og jeg hadde intense smerter. I mitt stille sinn tenkte jeg her er det bare å rerurnere hjem.⠀
⠀
Jeg karrer meg til Stockholm, kom meg i seng og begynte å bruke naturens apotek: eteriske oljene intensivt på området rundt. ⠀
⠀
Dagen etter bestemte jeg meg for å gå (lett bevegelse hjelper som oftest), og så dro jeg på terapeutisk yoga. Hvor vi blant annet brukte tennisballer for å «myke» opp og stimulere enkelte områder.⠀
⠀
1 døgn senere Lila was back, kinken og smertene borte😍 Oljene jeg brukte var peppermynte, frankincense og lavendel.⠀
⠀
Nå gleder jeg meg til en sommer i nord, og til å bestige fjelltopper, rett og slett «henge» mest mulig i og med naturen.⠀
⠀
Hva er dine planer? #stockholm #essentialoils #nature #yoga #therapeuticyoga #yogagirl #doterra #lilalife #yogalove
 • Glede dere, 4 nye inspirerende episoder er klar for er « Lekent liv med Lilalife». ⠀
⠀
⠀
Jeg snakker med @veronikakbaarud grunder av Bare bra barnemat, og nå sertifisert High Performance coach om: ⠀
⠀
Hvordan sette drømmer ut i livet⠀
Det koster ingenting å drømme, men å realiserer drømmer koster tid og energi.⠀
Hvordan utvikle seg i en positiv retning, både mentalt og fysisk⠀
Hvordan skape deg en hverdag DU trives med⠀
Det å følge intuisjonen⠀
⠀
Veronica gir oss sine beste tips til hvordan barn kan spise;⠀
⠀
næringsrikt⠀
balansert ⠀
og samtidig ivareta matgleden.⠀
⠀
⠀
@martineng var toppidrettsutøver i mange år. Han var på juniorlandslaget 6 år, har gått flere worldcuprenn og var i «skorpen» for seniorlandslaget.⠀
⠀
⠀
Men så begynte kroppen å "motarbeide" planene til Martin...⠀
⠀
Dette ble en så fin samtale, jeg sier bare gled deg. ⠀
⠀
Om det å følge drømmene dine⠀
Hva skjer når drømmen «knuses»⠀
Kroppspress og spiseforstyrrelser i idrettsmiljøer⠀
Om hvordan Marin la om fra et høykabo kosthold til et mer naturlig kosthold og mye mer.⠀
⠀
I tillegg kommer det 2 fantastisk episoder med Jens Veiersted om:⠀
⠀
Kosthold og trening⠀
Stress⠀
⠀
Episode 17 realiser dine drømmer er allerede tilgjengelig via Itunes, Spotify og podcast apper.

PS: etter det slippes en ny hver uke, men den som venter på noe godt🥰

@tunmed.no #jensveiersted #podcast #natural #life #travel #lilalife #coaching #dreams #makedreamscometrue #modernmedia
 • Jeg har alltid sagt til barna mine; skal dere først spise godis så styr unna blått. Da tenker jeg ikke på «blåbær blått», men smågodt blått. 
Da jeg fikk servert en blå smoothie sist jeg var i Stockholm, ble jeg en smule skeptisk. Helt til @marlenbakke sa slapp av Line det er spirulina.

Ja tro det eller ei det finnes blå spirulina, og det beste av alt det kommer i de søteste pakkene med unicorn på. Vet ikke hva det er med meg og unicorn, de bare gjør meg glad. Og jeg må si at det er ganske så kult å spise blå mat som ser litt syntetisk ut, men som er helt naturlig..
.

Blå Smoothie

Dette trenger du:

1/2 -1 avokado, ettersom hvor sulten du er 
1 dl kokosmelk (kan erstattes med havre eller Mylk)
3 toppede ss med kokosyoghurt (Berit N selger også en variant)
Har du ikke kokosyoghurt kan du droppe det og ha mer kokosmelk/havremelk
1 1/2 dl frosne banan
1-2 ss kollagen
1-2 ts blå spirulina (prøv med en først, vil du ha mer farge tilsett mer)
Eventuelt en god neve isbiter
1-2 dråper tangerine (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Ha alt i en blender eller bolle og mos med stavmikser. 
Pynt med ønsket topping : 
Bær
Granola
Frukt
Kokos
Lag en bowl og kombiner smoothie, chia,granola og bær, tro meg super super godt!!!! Da gjenstår en ting, NYTE !

BTW hvorfor blå spirulina?

Vi skal ikke kimse med at fargerik, leken mat er bra for helsen. Utenom det; en forfriskende blanding av økologiske ingredienser som er spesielt utvalgt for å kunne gi energi og styrke immunsystemet. Inneholder B vitaminer og antioksidanter som kan beskytte cellene dine mot frie radikaler. OCEAN blend har også et høyt næringsinnhold og kan styrke kroppen og bedre fordøyelsen.

Rett og slett Lila :) @naturkilden 
#spirulina #bluespirulina #naturalfoods #happyfood #lilalife #naturkilden #glutenfree #stockholm #mahalo #diaryfree #paleo #cleaneating #happygut
 • I do not crave anyone who will fix me⠀
Just someone who will hold my hand⠀
while I fix myself..⠀
⠀
I mange år ventet jeg på at alle andre skulle fikse meg, ⠀
og ha alle svarene for meg.⠀
At de rundt meg skulle løfte meg.⠀
⠀
Det gikk heldigvis et «lila»lys opp for meg om at det kun var jeg som kunne gjøre denne jobben. Svarene kom om jeg lyttet til intuisjon og reflekterte over ting. Det har styrket helsen og selvfølelsen. ⠀
Jeg har mange hjertevenner og familie som er der for meg og omvendt. Støtte og kjærlighet trenger vi alle, men den indre jobben må vi gjøre selv.⠀
⠀
Denne uken har jeg vært syk,⠀
helse er ferskvare.⠀
Uka har blitt brukt til å løfte meg selv,⠀
og nok en gang har kroppen funnet veien tilbake. ⠀ ⠀
Tagg en eller flere hjertevenner som betyr mye for deg💕🥰 #yoga #lilalife #yogadaily #yogalove #visitbodø #bodø #auvika #life #reflection #beyou