Drikke Glutenfritt Hjertesukk Salat, Wok, Suppe

Biodynamisk vin og lun salat!

Tags:    

En av tingene jeg er svak for er vin. Får jeg et glass rødvin og litt mørk sjokolade er jeg i lykkeland. Ved en tilfeldighet ble jeg for en stund siden sittende å se en dokumentar om vin og jeg ble sjokkert over ”juksingen, triksingen, miksingen og ulovlighetene” innen vinindustrien. Så dette måtte utforskes mer.

Mange av vinene består av under 50 % druer og for å heve smaken tilsettes mye sukker. For at sukkeret ikke skal være lett å oppdage tilsettes det svovel for å løse opp sukkermolekylene. Noen viner inneholdt 20 % vin, resten var sukkervann. For å få opp alkoholprosenten blir det tilsatt saltsyre, andre sterke syrer og gjødsel (!).

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, jeg fikk øynene opp for naturvin (nakenvin)
Naturvin er ikke en offisiell vinkategori, men brukes om en gruppe produkter som deler noen produksjonstekniske egenskaper. Vinene spontanfermenteres og tilsettes dermed ikke gjærkultur. Det tilsettes lite eller ingen sulfitt. Man kan generelt si at det brukes færre og mindre tilsetningsstoffer enn i konvensjonell vin og de har lavere svoveldioksidnivåer. Antallet produsenter av naturvin er i sterk vekst, selv om det stilles strenge krav til hvordan produsentene skal jobbe med vitikultur og vinifikasjon.

Naturviner kan avvike i aroma og struktur fra konvensjonelle viner. De er generelt mer intense og komplekse aromatisk og har en livligere munnfølelse enn annen vin. Dette skyldes en kombinasjon av veldig godt druemateriale, lav eller ingen sulfittilsetning og flere aktive gjærsopper under fermentasjonen. Jeg er blitt en stor tilhenger av naturvin, og under får du noen av mine favoritter.

Økologisk vin bra nok?

Forrige helg var jeg på vinkurs med NONDOS, og jeg ble veldig skuffet over å se at økologisk vin ikke er så forskjellig fra konvensjonell. Jorden og druene dyrkes økologisk, men selve fremstillingen av vinen trenger ikke være bra. På samme måte som med konvensjonell vin kan det tilsettes både sukker, svovel, smakstilsetninger (eik, vanilje etc), og fermenteringen er sjelden naturlig.  Drikker jeg vanlig vin? Ja jeg har gjort det nå og da, men jeg kjenner at på samme måte som bearbeidet mat ikke er bra for meg, så blir jeg rett og slett dårlig av vin med (unnskyld meg) mye DRITT i. Og kroppen min responderer på en helt annen måte på naturvin.

FAVORITTER

 1. 1. Terranera Bellotti Rosso
  Italiensk dyp blårød vin fra Piemonte. Fruktighet med preg av modne mørke bær og urter, innslag av lakris, kjøtt og mineraler. Fyldig, passer til fugl, storfe og lam. Et perfekt valg til dagens salat. Denne vinen er også økologisk.
 2. 2. Le Pech Abuse
  Dyp blårød vin fra Buzet, Frankrike. Ung, tiltalende aroma preget av mørke bær, innslag av lær, balsam, kjøtt og røyk. Lang fast ettersmak. Fyldig vin som passer godt til storfe, får og vilt. Biodynamisk vin som inneholder 2 gram sukker pr liter.
 3. MIN STORE FAVO for tiden, les HER, LOVE LOVE….THIS

Terranera Bellotti Rosso

Le Pech Abuse

 

PS: Hør på ditt lokale pol om de har naturvin, utvalg og kunnskap øker stadig 🙂

Les mer om biodynamisk vin HER

 

Her kommer oppskrift på en deilig salat.

Lun, rød fristelse

 til 2 porsjoner

Dette trenger du:

2 kyllingfilet

½ rødkål, finstrimlet

½ granateple

1/3 purre

150 gram fetaost gjerne upastaurisert

4 ss olivenolje

En god neve frisk basilikum

Litt lime

½ kinesisk hvitløk

1 ss spisskummen

Havsalt

Nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

Kutt opp kyllingfileten i passelig store biter. Stek på middels varme i meierismør, smak til med spisskummen, salt og pepper. Avkjøl og tre på 4 spyd. Surr den finhakkede kålen sammen med granateplekjernene på svak varme i en panne. Tilsett hakket purre og hvitløk. Ta til siden. Lag en dressing av olivenolje, spisskummen, lime, basilikum, salt og pepper. Ha denne blandingen, og fetaost over rødløkblandingen.
Anrett på 2 fat og legg 2 spyd på hvert fat.

Smaker utsøkt sammen med et glass Terranera Bellotti Rosso.

Bilde meny.no

Her er en litt annen variant med mandarin og pistasj, tilsett kylling og feta og vips et fullverdig måltid!

 

Smil fra

 

Line Holdal

  12 COMMENTS

 • Kathrine desember 25, 2018 Reply

  Nam! Enn for oss som foretrekker hvitvin? Er det absolutt nei-nei og fysj-fysj om man skal prøve å redusere karbohydrater? Vet du om det fins hvit naturvin?

  • line desember 25, 2018 Reply

   Hvitvin kan absolutt være et ok alternativ, og ja det finnes hvit naturvin. Polet skal ha en god oversikt på det:)

 • spennende. har ikke smakt naturvin. hvordan kom du i kontakt med de avisene?

  • line desember 25, 2018 Reply

   Det må du smake:). Ble spurt om å skrive for Avisa Nordland og deretter Nordlys. L:)

 • hannem desember 25, 2018 Reply

  Liker din livsinnstilling, den 80/20-regelen var ikke dum. 🙂 Men jeg er ganske konsekvent lavkarbo, synes det er lettest, bortsett fra når jeg er på besøk.

  Kan ikke huske om jeg hadde noen forsett i fjor, men i løpet av 2010 har jeg lagt om til lavkarbo og gått ned noen kilo. 🙂 Skulle vært mer fysisk aktiv, det kan jeg jo gjøre noe med. 🙂 Ellers er jeg også glad i vin, drikker det kanskje litt ofte, 🙁 men som regel bare 1 – og sjelden mer enn 2 – glass. Har kjøpt ei flaske naturvin, den skal nytes i løpet av jul/nyttår, har jeg tenkt.

  Da har jeg visst nevnt 2 områder som kan snus til noe positivt. 🙂

  • line desember 25, 2018 Reply

   Jeg lever lavkarbo 100%, 20 % tenker jeg varierer fra person til person. Man har forskjellig syn på hva en utskeielse er. For meg er det rødvin, mørk sjokolade og en deilig middag.

   Synes du er flink jeg, stå på videre. All fysisk aktivitet er bra, det er jo er bra forsett fore 2011. Kos deg med naturvinen.

   PS: Sender gave iløpet av de nærmeste dagene. Klem Line

 • Terje desember 25, 2018 Reply

  I mangel av noe bedre sted å skrive dette, grattis med bilde og intervju i Vestfold blad 😀

  • line desember 25, 2018 Reply

   Takk for det du:)

 • Nina desember 25, 2018 Reply

  Jeg kan ikke drikke vanlig vin fordi jeg har refluks og får så mye syre i spiserør og magesekk. Det kjennes ut som det brenner og jeg blir kvalm. Vet du hvordan det er med naturvin og syre? Jeg er ingen vin kjenner, så mulig dette er et dumt spørsmål?

  • Line desember 25, 2018 Reply

   Hei.

   Ofte så er det faktisk det motsatte, at du har for lite magesyre. Klarer du å bygge opp produksjon, vil du etterhvert kunne tåle vin. Du akn ta en magesyretest hjemme. På tom mage drikk 1-2 dl kaldt vann med 1/4 ts natron. Vent med å spis, se hvordan du responderer. Ta tiden å se hvor lang tid det tar før du raper. Tar det 3 minutter eller mer har du mest sannsynlig lite magesyre. Du kan lære mer her i gratiskurset mitt https://lineholdal.simplero.com/page/78481-lev-deg-frisk

 • Lisa desember 25, 2018 Reply

  Hvordan er det med naturvin ifht candida?

  • Line desember 25, 2018 Reply

   Ikke bra, dessverre 🙁

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • Use your smile to change your world
Don`t let your world change your smile

Marina makes me smile! Thank you so much for having me! I already miss the amazing energy and atmosphere. The smiles from the people working at the hotel, the lovely breakfast, the flowers, the sauna and the swimming pool. I hope to be back really soon!

Jeg får mange spørsmål om jeg har flyttet og hvordan jeg har råd til å reise så mye. Jeg har ikke flyttet, men vurderer det seriøst. Jeg og familien stortrives på Gran Canaria så vi får se hva fremtiden bringer. 
Det å jobbe i eget firma gir mange fordeler, en av dem er fleksibilitet. Jeg er sjef og bestemmer selv hva og hvor. Siden i 2017 har jeg stått på for å bygge opp Lilalife og det har gitt resultater. Det gir meg også økonomisk frihet til å kunne gjøre ting som dette, men samtidig er jeg veldig bevisst og spar. 
Jeg har prøvd mange jobber opp gjennom årene og det å kunne kombinere Lilalife og doTERRA har vært helt unikt. Jeg har aldri jobbet for et mer seriøst selskap enn doTERRA og jeg er oppriktig stolt av å få være en del av noe så stort og meningsfullt. Jeg må si at før jeg startet med doTERRA var jeg super skeptisk til liknende selskap, men de har motbevist på alle punkter der jeg var skeptisk. Og for første gang i en jobb føler jeg at jeg blir sett, hørt, jeg kan jobbe kreativitet, integrere min kunnskap som ernæringsterapeut uten at noen pirker på hvordan jeg gjør det. Det har gjort at jeg har blomstret, og har klart å skape meg en god inntekt. 
Alle som har en doTERRA konto kan jobbe med oljene. Men det er et MUST at du elsker oljene og kjenner effekten. Jeg anbefaler også at du er trygg i hvordan oljene skal brukes, det er magiske men potente dråper. 
Det som driver meg er ikke pengene, det er mine WHY! Og hva mener jeg med det? Mine why er det som får meg opp om morgenen, som gjør at jeg er super motivert til å jobbe. Livet går opp og ned, og alle har vi dårlige dager. Men selv på dårlige dager har jeg oppriktig lyst å jobbe, for at mitt WHY er så strerkt; jeg har en brennende ønske om å gjøre en forskjell. #marinaexperience #grancanaria #puertorico #travel #doterra #lilalife #designyourlife #myboss #natural #team
 • - Remember when you wanted, what you currently have - På norsk er det ordtak; mye vil ha mer... I 2019 er målet mitt å bruke mer tid på å reflektere og være takknemlig for det jeg har og de jeg har i livet mitt. Fra å starte dagen med å sjekke nyheter og sosiale medier, skriver jeg dagbok og hører på en motiverende podcast. Oilpuller, drikker sitronvann og gjør meg klar for dagen.

Det er så lett å tro at ytre faktorer vil hjelpe på selvfølelsen og gjøre ting bedre. Men tro meg den må komme innenfra. Min erfaring er at mindre ting=mindre bekymringer, og det er de små tingene som gjør meg glad. Som å kunne sitte på trappen i Spania med ullester strikket av mamma, usminket, just living in the moment.

Jeg jobber daglig med å utvikle meg, men det er ikke drevet av at jeg vil ha mer, men av at jeg vil ha det så bra som jeg kan ha det i mitt liv. Være sjef over egen helse og samtidig motiver på min vei.

Hva har du i ditt liv som du er fornøyd med? Del med meg og tagg en eller flere som du er glad for å ha i livet ditt.

#marinaexperience #spain #grancanaria #reflection #lifequotes #natural #lovemarina
 • - Hurray for all amazing women today! Be proud og who you are and never forget that you are unique. Lets lift, support and empower each other. Hand stands for me means so much more for than just showing of with a picture. It symbolize something I am very proud of. In the roughest time of my life I needed something else to think of. It was so much noise and it was no room for meditation. Practice handstands became my meditation. This is 5 years ago, I survived, and almost nailed hand stands😅 Now its also room for meditation in my life. I turned pain into strenght. What are you proud of, share with me🤗 # beyou #grancanaria #unique #smile #handstand #yoga #selfempowerment #empowerment #strong
 • - I love to just walk around without a plan, explore, take photos and imagine the story «behind». That’s the best meditation I can get. All alone when the boys went shopping😅 What makes you smile and relaxed? #mogan #puertodemogan #grancanaria #meditation #silence #energy #sea #sunset #happy #smiling
 • Jeg er opptatt av å ivareta egen helse, men samtidig er jeg vel så opptatt av å nyte, leve og glede. Men det ene utelukker virkelig ikke det andre…
.
.
Alt handler om hvordan vi møter ting, tankesett, og YES det handler om å se muligheter og være kreativ. Jeg elsker chips, men jeg vil ikke spise vanlig chips, og grunnene til det er mange. Fettet det er stekt i inneholder mye omega 6 som trigger betennelser. Alt av smakstilsetninger, sukker, ja SUKKER, det brukes sukker i alle kreative varianter.
.
.
Det er alltid en løsning og 
her kommer oppskrift på…

LILA GRØNNKÅLCHIPS
Dette trenger du:
Grønnkål (gjerne økologisk)
1⁄2 ss nøytral kokosolje
Ingefærolje eller fersk ingefær
1 ss Kokosaminos
+ litt salt
.
.
Her kan du fint være kreativ og tilsette dine favoritter. Vet mange liker næringsgjær, og det sammen med litt sennep og hvitløk, yumm sier jeg bare!

Slik gjør du:
Vask og tørk grønnkål.
Ta bladene av stilken med en kniv, og kutt opp i biter.
Legg på et stekebrett, ha på overnevnte ingredienser, bruk fingrene og bland godt. Tørk i ovnen på 45-50 grader til kålen er blitt litt sprø, men samtidig litt seig. Så her er det lov å smake underveis i prosessen.
NYT!!!
#natural #kale #glutenfree #lilalife #snacks #healthyfood #stabilebloodsugar #hormones foto: @marthemolstre
 • - This is me summer 2008, just graduated yogateacher. I was happy but at the same time very unhappy. I realized that I still was sick after 20 years with eating disorder. In one month I lost 10 kilos as you can see on the next picture. But that was a turning point! Lilalife was born, and I was ready for å playful life. In my newest episode on my podcast, I share my story. How I turned, and made years of struggel to my strenght. Link to the episode in bio. Lots of love to you #lilalife #neverstopfighting #yoga #eatingdisorderrecovery #natural #positivthinking #podcast
 • - Ecstatic to be back @marinagrancanaria, really love to be here! I have shared some pictures on my story, and lots of you wonder where I am👉🏼#marinabayview #puertorico #spain #grancanaria #lilalife #marinasuites #marinagrancanaria #sailaway #comeabord #lovemarina #marinastripes
 • - Stockholm love! Takk for meg Stockholm og @marlenbakke @whatsbalance! .
.
.
Vi trenger virkelig ikke dra langt for helt andre «vibber» enn i Norge. En by som virkelig vibrerer, med et hav av ting å se og ikke minst så mange Lila alternativer. Naturlig mat, produkter og spiseplasser. .
.
.
Jeg er så takknemlig for at jeg turte stole på meg selv: sa opp sikker jobb, og fulgte hjertet. Jeg er sjef i eget liv og med hele verden som min arbeidsplass! .
.
.
Er du fornøyd? Elsker du det du gjør? Hvis ikke: husk du lever nå, design ditt eget drømmeliv. Jeg kan anbefale boken 15 laws of growht with @johncmaxwell, hørte boken på et blunk på @storytel.no Har tenkt å høre igjen og også kjøpe boken i papirform! Nå venter Las Palmas, hvor vi skal tilbringe vinterferien😍#stockholm #team #doterrateam #doterra #travel #lilalife #natural