Fisk, Skalldyr Middag

Bevar våre mattradisjoner!

Tags:      

Den siste tiden har vi kunne lese at gammelsalta sei (rødsei), en minst 200 år gammel mattradisjon fra Salten, er i ferd med å dø ut. En av grunnene til dette er Mattilsynets strenge regler, som fører til at ingen kan produsere gammel salta sei ut fra dagens regelverk.

 

an rødsei

Bildet fra an.no

 

 

Det er ikke bare rødsei som blir berørt av et rigid regelverk. Melkeprodukter pasteuriseres og homogeniseres. Dette forandrer proteinene og flere enzymer blant annet laktase som skal bryte ned laktose. Dette fører til at mange sliter med å bryte ned melkesukkeret laktose og melkeproteinet kasein. Hadde vi fått ferskmelk og upastaurisette melkeprodukter ville det vært enklere å fordøye og ikke minst er det mye mer næringsrikt. I fisk, er det en melkesyrebakterie som heter Planetarium. Når den får fiskeblod å spise lager den tre flyktige syrer som virker sterkt antibiotisk. De jobber hardt og dreper bakterier før de splitter seg selv og forsvinner. Det er blitt gjort analyse av rødsei ved hermetikklaboratoriet i Stavanger som viste at rødsei ikke inneholdt noe som er farlig for oss. Fisken renser seg selv, så lenge den blir lagt ned i riktige forhold.

 

nrk, rødsei

Lagrer rødsei i årevis uten at den blir dårlig.

 

Rødsei er en av få matvarer som er naturlig fermentert. Mat som er fermentert har et høyt innhold av vitaminer, et økt enzymnivå ,samtidig som det har antibiotiske egenskaper. Fermentering og melkesyregjæring har i årtusener blitt brukt for å konservere og foredle matvarer. Nok en viktig tradisjon som star i fare for å forsvinne. Selv fermenterer jeg både drikke, kål, ketchup med mere, skulle jeg fulgt mattilsynets råd hadde jeg heller inntatt kjøpe ketchup tilsatt sukker, dårlig salt og eddik.

 

”Det er for jævlig at ungdom nå til dags vokser opp på ferdigmat,” uttaler Viktor Jensen, som selv lærte håndverket med å lage rødsei av sin far. Det er trist å se at kunnskapen vår stadig fades mer ut og at vi spiser mer og mer prosessert mat. Ferdigmat, mos og fileter i alle varianter. Vi velger det enkle, fordi det ikke krever kunnskap. Og ofte går det mest næringsrike som innmat og bein i søpla, mens vi spiser muskelen som inneholder minst næring, vitaminer og mineraler.

 

Håpet er at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, bruke hele dyret vi har tatt livet av, og tar vare på våre mattradisjoner. Men da må instanser som Mattilsynet spille på lag, og få et annet fokus. Debatten som har rast den siste tiden ser jeg på som et sunnhetstegn, det er fortsatt mange som brenner for tradisjoner og ekte mat. For rødseien sin ble det en lykkelig slutt, Mattilsynet har snudd på flisa og endret regelverket. Så da er det opp til oss å bringe tradisjonene videre.

 

Heldige meg har 10 kilo med deilig fermenter rødsei i garasjen, og jeg sier ikke hvor jeg bor….

 

Rødsei

 

rødsei

 

Dette trenger du:

 

5-600 g rødsei


Bacon

Gulrot

Kål

Poteter

 

Stuing:

 

2 ss klarnet smør

1 stor gulrot

½ hodekål

2 ss jyttemel

1 pakke kremfløte

1 dl kraft

Salt Pepper

Sitron

 

Slik gjør du :

 

Legg fisken i kaldt vann over natten. Rens seien og skjær i serveringsbiter. Kok opp fisken og slå vannet av. Koke opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken trekke ca. 10 minutter.
 Kok gulrotbitene og kål til de er myknet. Hell av vann. Smelt så 2 -3 ss klarnet smør i en kjele på middels varme. Ha i jyttemelet, rør godt med en visp. Tilsett fløte og kraft og rør godt. La dette putre en stund, smak til med salt, pepper og sitron. Når du har fått smaken og konsistensen du ønsker rører du inn grønnsakene. Server gammelseien med stuing, bacon og potet mens alt er rykende varmt.


 

 

 

IMG_2070

Ikke alle finner rødseien like frisende 🙂

 

 

 Alle varene ( minus rødsei ☺) er levert av Eurospar på Trekanten.

 

NB, alt med rosa skrift er linket til artikler som omhandler temaet.

 

Smil fra 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • HanneM mai 27, 2014 Reply

    Det var dårlig nytt at rødseien er i ferd med å forsvinne. Bodde i Salten en periode i mine yngre år, da fikk jeg smaken på rødsei. Tidligere fikk man kjøpt det her i byen, da brukte jeg å ha det på menyen, men har ikke sett det på noen år. Jeg liker den litt "voksne" smaken på rødsei, det smaker MYE bedre enn kokt røykt fisk som jeg ikke liker verken lukta eller smaken av.

    • Line mai 27, 2014 Reply

      Ja det er en tragedie om det forsvinner, super godt 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • Use your smile to change your world
Don`t let your world change your smile

Marina makes me smile! Thank you so much for having me! I already miss the amazing energy and atmosphere. The smiles from the people working at the hotel, the lovely breakfast, the flowers, the sauna and the swimming pool. I hope to be back really soon!

Jeg får mange spørsmål om jeg har flyttet og hvordan jeg har råd til å reise så mye. Jeg har ikke flyttet, men vurderer det seriøst. Jeg og familien stortrives på Gran Canaria så vi får se hva fremtiden bringer. 
Det å jobbe i eget firma gir mange fordeler, en av dem er fleksibilitet. Jeg er sjef og bestemmer selv hva og hvor. Siden i 2017 har jeg stått på for å bygge opp Lilalife og det har gitt resultater. Det gir meg også økonomisk frihet til å kunne gjøre ting som dette, men samtidig er jeg veldig bevisst og spar. 
Jeg har prøvd mange jobber opp gjennom årene og det å kunne kombinere Lilalife og doTERRA har vært helt unikt. Jeg har aldri jobbet for et mer seriøst selskap enn doTERRA og jeg er oppriktig stolt av å få være en del av noe så stort og meningsfullt. Jeg må si at før jeg startet med doTERRA var jeg super skeptisk til liknende selskap, men de har motbevist på alle punkter der jeg var skeptisk. Og for første gang i en jobb føler jeg at jeg blir sett, hørt, jeg kan jobbe kreativitet, integrere min kunnskap som ernæringsterapeut uten at noen pirker på hvordan jeg gjør det. Det har gjort at jeg har blomstret, og har klart å skape meg en god inntekt. 
Alle som har en doTERRA konto kan jobbe med oljene. Men det er et MUST at du elsker oljene og kjenner effekten. Jeg anbefaler også at du er trygg i hvordan oljene skal brukes, det er magiske men potente dråper. 
Det som driver meg er ikke pengene, det er mine WHY! Og hva mener jeg med det? Mine why er det som får meg opp om morgenen, som gjør at jeg er super motivert til å jobbe. Livet går opp og ned, og alle har vi dårlige dager. Men selv på dårlige dager har jeg oppriktig lyst å jobbe, for at mitt WHY er så strerkt; jeg har en brennende ønske om å gjøre en forskjell. #marinaexperience #grancanaria #puertorico #travel #doterra #lilalife #designyourlife #myboss #natural #team
  • - Remember when you wanted, what you currently have - På norsk er det ordtak; mye vil ha mer... I 2019 er målet mitt å bruke mer tid på å reflektere og være takknemlig for det jeg har og de jeg har i livet mitt. Fra å starte dagen med å sjekke nyheter og sosiale medier, skriver jeg dagbok og hører på en motiverende podcast. Oilpuller, drikker sitronvann og gjør meg klar for dagen.

Det er så lett å tro at ytre faktorer vil hjelpe på selvfølelsen og gjøre ting bedre. Men tro meg den må komme innenfra. Min erfaring er at mindre ting=mindre bekymringer, og det er de små tingene som gjør meg glad. Som å kunne sitte på trappen i Spania med ullester strikket av mamma, usminket, just living in the moment.

Jeg jobber daglig med å utvikle meg, men det er ikke drevet av at jeg vil ha mer, men av at jeg vil ha det så bra som jeg kan ha det i mitt liv. Være sjef over egen helse og samtidig motiver på min vei.

Hva har du i ditt liv som du er fornøyd med? Del med meg og tagg en eller flere som du er glad for å ha i livet ditt.

#marinaexperience #spain #grancanaria #reflection #lifequotes #natural #lovemarina
  • - Hurray for all amazing women today! Be proud  og who you are and never forget that you are unique. Lets lift, support and empower each other. Hand stands for me means so much more for than just showing of with a picture. It symbolize something I am very proud of. In the roughest time of my life I needed something else to think of. It was so much noise and it was no room for meditation. Practice handstands became my meditation. This is 5 years ago, I survived, and almost nailed hand stands😅 Now its also room for meditation in my life. I turned pain into strenght. What are you proud of, share with me🤗 # beyou #grancanaria #unique #smile  #handstand #yoga #selfempowerment #empowerment #strong
  • - I love to just walk around without a plan, explore, take photos and imagine the story «behind». That’s the best meditation I can get. All alone when the boys went shopping😅 What makes you smile and relaxed? #mogan #puertodemogan #grancanaria #meditation #silence #energy #sea #sunset #happy #smiling
  • Jeg er opptatt av å ivareta egen helse, men samtidig er jeg vel så opptatt av å nyte, leve og glede. Men det ene utelukker virkelig ikke det andre…
.
.
Alt handler om hvordan vi møter ting, tankesett, og YES det handler om å se muligheter og være kreativ. Jeg elsker chips, men jeg vil ikke spise vanlig chips, og grunnene til det er mange. Fettet det er stekt i inneholder mye omega 6 som trigger betennelser. Alt av smakstilsetninger, sukker, ja SUKKER, det brukes sukker i alle kreative varianter.
.
.
Det er alltid en løsning og 
her kommer oppskrift på…

LILA GRØNNKÅLCHIPS
Dette trenger du:
Grønnkål (gjerne økologisk)
1⁄2 ss nøytral kokosolje
Ingefærolje eller fersk ingefær
1 ss Kokosaminos
+ litt salt
.
.
Her kan du fint være kreativ og tilsette dine favoritter. Vet mange liker næringsgjær, og det sammen med litt sennep og hvitløk, yumm sier jeg bare!

Slik gjør du:
Vask og tørk grønnkål.
Ta bladene av stilken med en kniv, og kutt opp i biter.
Legg på et stekebrett, ha på overnevnte ingredienser, bruk fingrene og bland godt. Tørk i ovnen på 45-50 grader til kålen er blitt litt sprø, men samtidig litt seig. Så her er det lov å smake underveis i prosessen.
NYT!!!
#natural #kale #glutenfree #lilalife #snacks #healthyfood #stabilebloodsugar #hormones foto: @marthemolstre
  • - This is me summer 2008, just graduated yogateacher. I was happy but at the same time very unhappy. I realized that I still was sick after 20 years with eating disorder. In one month I lost 10 kilos as you can see on the next picture. But that was a turning point! Lilalife was born, and I was ready for å playful life. In my newest episode on my podcast, I share my story. How I turned, and made years of struggel to my strenght. Link to the episode in bio. Lots of love to you #lilalife #neverstopfighting #yoga #eatingdisorderrecovery #natural #positivthinking #podcast
  • - Ecstatic to be back @marinagrancanaria, really love to be here! I have shared some pictures on my story, and lots of you wonder where I am👉🏼#marinabayview #puertorico #spain #grancanaria #lilalife #marinasuites #marinagrancanaria #sailaway #comeabord #lovemarina #marinastripes
  • - Stockholm love! Takk for meg Stockholm og @marlenbakke @whatsbalance! .
.
.
Vi trenger virkelig ikke dra langt for helt andre «vibber» enn i Norge. En by som virkelig vibrerer, med et hav av ting å se og ikke minst så mange Lila alternativer. Naturlig mat, produkter og spiseplasser. .
.
.
Jeg er så takknemlig for at jeg turte stole på meg selv: sa opp sikker jobb, og fulgte hjertet. Jeg er sjef i eget liv og med hele verden som min arbeidsplass! .
.
.
Er du fornøyd? Elsker du det du gjør? Hvis ikke: husk du lever nå, design ditt eget drømmeliv. Jeg kan anbefale boken 15 laws of growht with @johncmaxwell, hørte boken på et blunk på @storytel.no Har tenkt å høre igjen og også kjøpe boken i papirform! Nå venter Las Palmas, hvor vi skal tilbringe vinterferien😍#stockholm #team #doterrateam #doterra #travel #lilalife #natural