Fisk, Skalldyr Middag

Bevar våre mattradisjoner!

Tags:      

Den siste tiden har vi kunne lese at gammelsalta sei (rødsei), en minst 200 år gammel mattradisjon fra Salten, er i ferd med å dø ut. En av grunnene til dette er Mattilsynets strenge regler, som fører til at ingen kan produsere gammel salta sei ut fra dagens regelverk.

 

an rødsei

Bildet fra an.no

 

 

Det er ikke bare rødsei som blir berørt av et rigid regelverk. Melkeprodukter pasteuriseres og homogeniseres. Dette forandrer proteinene og flere enzymer blant annet laktase som skal bryte ned laktose. Dette fører til at mange sliter med å bryte ned melkesukkeret laktose og melkeproteinet kasein. Hadde vi fått ferskmelk og upastaurisette melkeprodukter ville det vært enklere å fordøye og ikke minst er det mye mer næringsrikt. I fisk, er det en melkesyrebakterie som heter Planetarium. Når den får fiskeblod å spise lager den tre flyktige syrer som virker sterkt antibiotisk. De jobber hardt og dreper bakterier før de splitter seg selv og forsvinner. Det er blitt gjort analyse av rødsei ved hermetikklaboratoriet i Stavanger som viste at rødsei ikke inneholdt noe som er farlig for oss. Fisken renser seg selv, så lenge den blir lagt ned i riktige forhold.

 

nrk, rødsei

Lagrer rødsei i årevis uten at den blir dårlig.

 

Rødsei er en av få matvarer som er naturlig fermentert. Mat som er fermentert har et høyt innhold av vitaminer, et økt enzymnivå ,samtidig som det har antibiotiske egenskaper. Fermentering og melkesyregjæring har i årtusener blitt brukt for å konservere og foredle matvarer. Nok en viktig tradisjon som star i fare for å forsvinne. Selv fermenterer jeg både drikke, kål, ketchup med mere, skulle jeg fulgt mattilsynets råd hadde jeg heller inntatt kjøpe ketchup tilsatt sukker, dårlig salt og eddik.

 

”Det er for jævlig at ungdom nå til dags vokser opp på ferdigmat,” uttaler Viktor Jensen, som selv lærte håndverket med å lage rødsei av sin far. Det er trist å se at kunnskapen vår stadig fades mer ut og at vi spiser mer og mer prosessert mat. Ferdigmat, mos og fileter i alle varianter. Vi velger det enkle, fordi det ikke krever kunnskap. Og ofte går det mest næringsrike som innmat og bein i søpla, mens vi spiser muskelen som inneholder minst næring, vitaminer og mineraler.

 

Håpet er at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, bruke hele dyret vi har tatt livet av, og tar vare på våre mattradisjoner. Men da må instanser som Mattilsynet spille på lag, og få et annet fokus. Debatten som har rast den siste tiden ser jeg på som et sunnhetstegn, det er fortsatt mange som brenner for tradisjoner og ekte mat. For rødseien sin ble det en lykkelig slutt, Mattilsynet har snudd på flisa og endret regelverket. Så da er det opp til oss å bringe tradisjonene videre.

 

Heldige meg har 10 kilo med deilig fermenter rødsei i garasjen, og jeg sier ikke hvor jeg bor….

 

Rødsei

 

rødsei

 

Dette trenger du:

 

5-600 g rødsei


Bacon

Gulrot

Kål

Poteter

 

Stuing:

 

2 ss klarnet smør

1 stor gulrot

½ hodekål

2 ss jyttemel

1 pakke kremfløte

1 dl kraft

Salt Pepper

Sitron

 

Slik gjør du :

 

Legg fisken i kaldt vann over natten. Rens seien og skjær i serveringsbiter. Kok opp fisken og slå vannet av. Koke opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken trekke ca. 10 minutter.
 Kok gulrotbitene og kål til de er myknet. Hell av vann. Smelt så 2 -3 ss klarnet smør i en kjele på middels varme. Ha i jyttemelet, rør godt med en visp. Tilsett fløte og kraft og rør godt. La dette putre en stund, smak til med salt, pepper og sitron. Når du har fått smaken og konsistensen du ønsker rører du inn grønnsakene. Server gammelseien med stuing, bacon og potet mens alt er rykende varmt.


 

 

 

IMG_2070

Ikke alle finner rødseien like frisende 🙂

 

 

 Alle varene ( minus rødsei ☺) er levert av Eurospar på Trekanten.

 

NB, alt med rosa skrift er linket til artikler som omhandler temaet.

 

Smil fra 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • HanneM mai 27, 2014 Reply

    Det var dårlig nytt at rødseien er i ferd med å forsvinne. Bodde i Salten en periode i mine yngre år, da fikk jeg smaken på rødsei. Tidligere fikk man kjøpt det her i byen, da brukte jeg å ha det på menyen, men har ikke sett det på noen år. Jeg liker den litt "voksne" smaken på rødsei, det smaker MYE bedre enn kokt røykt fisk som jeg ikke liker verken lukta eller smaken av.

    • Line mai 27, 2014 Reply

      Ja det er en tragedie om det forsvinner, super godt 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være  i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter.  Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍
  • - Grateful/ takknemlig! - Høres muligens ut som en klisje. Men vet du hva det vi forteller oss selv er ekstremt kraftfullt. Den limbiske delen av hjernen vår lagrer minner og følelser, med enkle grep kan vi omprogrammere og bli mentalt sterkere. Hvordan?
💁‍♀️
Hver morgen eller kveld skriv ned 3 ting du er takknemlig for. Når noe negativt skjer (livet går sjelden som planlagt🤣) minn deg selv på hva som et BRA! Deal med situasjon og gi slipp der og da 👯‍♀️
💁‍♀️
Hva er du takknemlig for? 💁‍♀️
And remember YOU🌟are ENOUGH🌟
#youbeyou #lilalife #positiv #life #grancanaria #strong #mentalhealth #mental #natural #naturallifestyle
  • Ohhhh my it’s fun in the sun! Som dere kanskje har sett på instastoryen min er jeg ikke redd for inntaket av matvarer med kolesterol. At kolesterol er farlig for oss er en ren myte! Kolesterol er faktisk livsviktig og for at vi skal klare å danne D vitaminer ( som faktisk er et hormon) trenger vi kolesterol. En annen viktig faktor: solkrem hindrer dannelse av D vitaminer i huden. Selv bruker jeg  ikke solkrem overhode. Litt kokosfett som har naturlig faktor i seg ellers er jeg begrense tid i sollys.
.
.
Fra i morgen kommer jeg til å ha mer fokus på hva maten vi spiser og måten vi lever på påvirker oss. Da tenker jeg hormonbalanse, immunsystem, nervesystem, rett og slett hele deg.
.
.
Jeg anbefaler deg som ønsker å ta grep og bli med på en varig endring å følge meg og deretter bli med på HOTDETOX. 28. januar - 4. februar og få en skikkelig boost som styrker hele deg! Link i bio. XOXO ernæringsterapeut Line -Lilalife 👉🏼42 og mer VITAL enn ever, er du klar?👯‍♀️
.
.
Tagg gjerne en venn som du tror vil ha nytte av tipsene mine❤️
  • Let’s play 2019! #yoga #naturallifestyle #grancanaria #lilalife #play #fun #travel
  • - Mørketid kan være utfordrende, jeg fant løsningen👉🏼stakk til #grancanaria 😍 Gleder meg til en uke med lys, masse yoga, møte far og mor som bor her nede på vinteren, og resten av slekten som også har emigrert hit. Turen ble bestilt dagen før Linus brakk beinet, og uten muligheter til å avbestille. Heldigvis ble det ikke operasjon, og «pappa» er mellom to jobber og kunne være hjemme denne uken. Alt ordner seg for snille piker, rett og slett feiltastisk(mitt nye favorittord) @aimeecicilie 😘 #lilalife #yogalove #sun #travel #travelalone #nokids
  • Jeg har aldri vært et utpreget dyremennesket, det var helt til jeg møtte Linus. Han er absolutt det beste som har hendt meg i 2018, og på mange mange år. Han har gjort en STOR forskjell i livet mitt, og jeg kan ikke sette ord på hvor glad jeg er i han. Vi fikk ingen god start på 2019, Linus ble redd raketter og hoppet ut fra armene mine😔 Nå er vi hos dyrlege, Linus har knekt en fot og jeg er helt knust.
  • Om jeg måtte velge tre oljer som jeg kunne ta med til en øde øy hadde det blitt Frankincense, peppermynte og lavendel. Kunne jeg velge kun en, da hadde det blitt
👇🏼
Frankincense, også kalt virak👉🏼 The 👑of the oil. En eterisk olje som utvinnes fra Boswellia treet. Jeg har mange oljer, men dette er oljen jeg bruker hver eneste dag, og flere ganger om dagen. Hvorfor?
.
.
👉🏼Fantastisk for immunsystemet
👉🏼Cellefornyende
👉🏼Støtter nervesystemet
👉🏼Støtter fordøyelsesystemet
👉🏼Sterk antikosidant
👉🏼Fantastisk for huden
.
.
Selv bruker jeg frankincense daglig i hudpleien min, og jeg ser en merkbar endring på linjer, pigmentflekker og arr. Den er i tillegg helt fantastisk på alt av irritert hud, brannsår, og utslett. Frankincense inneholder 75% monoterpener, sesquiterpener, monoterpenoler og sesquiterpenoler. Disse stoffene er veldig antibakterielle og gjør at oljen virker så legende som den gjør.
.
.

Frankincenseolje blir også kalt Olibanum Olje eller Oil of Libanon og er faktisk ansett som en hellig olje i Midtøsten. Bruken av denne oljen daterer tilbake til egyptisk tid. De brukte den for røkelse, hudpleie og mageplager. Oljen nevnes faktisk hele 52 ganger i bibelen.
.
.
Emosjonelt er dette også en kraftfull olje, siden i september har jeg fulgt en «protokoll» hvor jeg har brukt frankicense flere ganger daglig . Jeg merker også selv her en STOR endring, jeg føler meg rett og slett veldig balansert.
.
.
Enkelt forklart er dette en olje som høyner vibrasjonene dine. Den hjelper deg å se ting med «nye øyne», et mer positivt blikk. Samtidig er det en veldig beskyttende olje, som er god å ha i en selvutvikling.
.
.
Vi lever i en tid der vi stort sett har alt, og hvor vi virkelig må tenke oss om når noen spør om hva vi ønsker oss i julegave. Hadde jeg ikke hatt oljer hadde dette virkelig vært min drømmejulegave. En gave som støtter deg og familien både fysisk og emosjonelt, lykke!
.
.
Kjøper du oljer via meg får du tilgang til min medlemsgruppe og jeg blir din veileder. Mer info i bio😍
.
.
Vil du vite mer om peppermynte og lavendel?
  • - I embrace and love you mother nature! Jeg vet faktisk ikke hva jeg skulle gjort uten mine daglige turer, det gir meg RO, STYRKE(mental detox) og ENERGI! En sterk kontrast til kjøpesenter og butikker🙈
.
.
Men noen ganger må man handle og i dag var dagen🤪 Planen var å lade opp med rolig tur for så å være klar, relaxed og jordet til innkjøp og å spise ute....
.
.
Nesten nede glad og fornøyd kommer jeg på at ååååå NOooo jeg har glemt en hjemmestrikket gave på toppen. Ser på klokken den viser 12:12. 18 minutter på meg for å rekke sønnen min som skal kjøres i kirke, og deretter @heirini som skulle rekke et fly til GC...Klart jeg klarer det, normalt bruker jeg 40-50 minutter.
.
.

Rakk alt men langt fra så relaxed og jordet som jeg ønsket😂 The reality sucks, jeg hadde tidenes hodepine og lavt blodsukker (noe jeg ikke kan huske å ha hatt. Og ja stress påvirker blodsukker🤪)
.
. 
Jeg kan ikke huske sist jeg tok smertestillende, brukte det selv ikke da jeg brakk foten , eteriske oljer gjør susen. Men i dag «trengte» jeg både ibux og paracet 🤣
.
.
Konklusjon: 
1. Mensen og stress=👻
2. Superwoman finnes ikke, og det er ikke et mål å være superwoman. I dag burde jeg innsett egne «begrensninger»
3. Noen ganger er ibux/paracet «lifesafers» .
.
Selv om målet mitt utelukkende er å benytte meg av naturens skattekiste.. I form av turer i skog og mark, naturlig mat, og oljer. Men helt klart med lavere skuldre enn i dag..På tampen må jeg bare (🤕), blir uvel av Julehysterien som herjer🆘 Hva tenker du?