Fisk, Skalldyr Middag

Bevar våre mattradisjoner!

Tags:      

Den siste tiden har vi kunne lese at gammelsalta sei (rødsei), en minst 200 år gammel mattradisjon fra Salten, er i ferd med å dø ut. En av grunnene til dette er Mattilsynets strenge regler, som fører til at ingen kan produsere gammel salta sei ut fra dagens regelverk.

 

an rødsei

Bildet fra an.no

 

 

Det er ikke bare rødsei som blir berørt av et rigid regelverk. Melkeprodukter pasteuriseres og homogeniseres. Dette forandrer proteinene og flere enzymer blant annet laktase som skal bryte ned laktose. Dette fører til at mange sliter med å bryte ned melkesukkeret laktose og melkeproteinet kasein. Hadde vi fått ferskmelk og upastaurisette melkeprodukter ville det vært enklere å fordøye og ikke minst er det mye mer næringsrikt. I fisk, er det en melkesyrebakterie som heter Planetarium. Når den får fiskeblod å spise lager den tre flyktige syrer som virker sterkt antibiotisk. De jobber hardt og dreper bakterier før de splitter seg selv og forsvinner. Det er blitt gjort analyse av rødsei ved hermetikklaboratoriet i Stavanger som viste at rødsei ikke inneholdt noe som er farlig for oss. Fisken renser seg selv, så lenge den blir lagt ned i riktige forhold.

 

nrk, rødsei

Lagrer rødsei i årevis uten at den blir dårlig.

 

Rødsei er en av få matvarer som er naturlig fermentert. Mat som er fermentert har et høyt innhold av vitaminer, et økt enzymnivå ,samtidig som det har antibiotiske egenskaper. Fermentering og melkesyregjæring har i årtusener blitt brukt for å konservere og foredle matvarer. Nok en viktig tradisjon som star i fare for å forsvinne. Selv fermenterer jeg både drikke, kål, ketchup med mere, skulle jeg fulgt mattilsynets råd hadde jeg heller inntatt kjøpe ketchup tilsatt sukker, dårlig salt og eddik.

 

”Det er for jævlig at ungdom nå til dags vokser opp på ferdigmat,” uttaler Viktor Jensen, som selv lærte håndverket med å lage rødsei av sin far. Det er trist å se at kunnskapen vår stadig fades mer ut og at vi spiser mer og mer prosessert mat. Ferdigmat, mos og fileter i alle varianter. Vi velger det enkle, fordi det ikke krever kunnskap. Og ofte går det mest næringsrike som innmat og bein i søpla, mens vi spiser muskelen som inneholder minst næring, vitaminer og mineraler.

 

Håpet er at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, bruke hele dyret vi har tatt livet av, og tar vare på våre mattradisjoner. Men da må instanser som Mattilsynet spille på lag, og få et annet fokus. Debatten som har rast den siste tiden ser jeg på som et sunnhetstegn, det er fortsatt mange som brenner for tradisjoner og ekte mat. For rødseien sin ble det en lykkelig slutt, Mattilsynet har snudd på flisa og endret regelverket. Så da er det opp til oss å bringe tradisjonene videre.

 

Heldige meg har 10 kilo med deilig fermenter rødsei i garasjen, og jeg sier ikke hvor jeg bor….

 

Rødsei

 

rødsei

 

Dette trenger du:

 

5-600 g rødsei


Bacon

Gulrot

Kål

Poteter

 

Stuing:

 

2 ss klarnet smør

1 stor gulrot

½ hodekål

2 ss jyttemel

1 pakke kremfløte

1 dl kraft

Salt Pepper

Sitron

 

Slik gjør du :

 

Legg fisken i kaldt vann over natten. Rens seien og skjær i serveringsbiter. Kok opp fisken og slå vannet av. Koke opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken trekke ca. 10 minutter.
 Kok gulrotbitene og kål til de er myknet. Hell av vann. Smelt så 2 -3 ss klarnet smør i en kjele på middels varme. Ha i jyttemelet, rør godt med en visp. Tilsett fløte og kraft og rør godt. La dette putre en stund, smak til med salt, pepper og sitron. Når du har fått smaken og konsistensen du ønsker rører du inn grønnsakene. Server gammelseien med stuing, bacon og potet mens alt er rykende varmt.


 

 

 

IMG_2070

Ikke alle finner rødseien like frisende 🙂

 

 

 Alle varene ( minus rødsei ☺) er levert av Eurospar på Trekanten.

 

NB, alt med rosa skrift er linket til artikler som omhandler temaet.

 

Smil fra 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • HanneM mai 27, 2014 Reply

    Det var dårlig nytt at rødseien er i ferd med å forsvinne. Bodde i Salten en periode i mine yngre år, da fikk jeg smaken på rødsei. Tidligere fikk man kjøpt det her i byen, da brukte jeg å ha det på menyen, men har ikke sett det på noen år. Jeg liker den litt "voksne" smaken på rødsei, det smaker MYE bedre enn kokt røykt fisk som jeg ikke liker verken lukta eller smaken av.

    • Line mai 27, 2014 Reply

      Ja det er en tragedie om det forsvinner, super godt 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  • - And to the mountain I go,
to lose my mind, 
and find my soul-.
.
#hiking #bodø #yoga #yogainnature #yogadaily #yogalove #beyou #visitnorway #liveterbestute #runandrelax
  • - We’ll never have today again, enjoy and breathe it in. Høye hæler og byliv byttet ut med fjellsko og stillhet. Elsker kontrastene! Hvordan er din lørdag? #hiking #nature #bodø #visitnorway #visitbodø #liveterbestute
  • - Chill friday in the sun, sooo much fun! And also an important ingredient of a Lilalife- #bodø #bryggerikaia #lilalife #friends #food #happy #sun
  • Start each day like it’s your birhday! And today it actually is my birhday, and lucky me got the best precent; 2 new episodes to a playful life with Lilalife with @rkm_acharya.
.
I was excited and terrified at the same time, two years ago I barely spoke english. Since then I have practiced, but I was nervous to be a «host» in english and talk about ayurveda.⠀
⠀
But wow it went sooo good, thank you from my heart @rkm_acharya ⠀
Look forward to two episodes filled with deepth, warmht, knowledge and love.⠀
⠀
And Lila english, remember if you do your best, it’s more than good enogh.

#lilalife #podcast #lekentlivmedlilalife #yoga #ayurveda #stockholm #sweden #acast
  • I have a therapist, her name is nature.⠀
⠀
Noen ganger glemmer jeg litt av hvor kraftfull natur og yoga er. ⠀
⠀
På vei til Stockholm fikk jeg tidenes kink i hoften, og jeg hadde intense smerter. I mitt stille sinn tenkte jeg her er det bare å rerurnere hjem.⠀
⠀
Jeg karrer meg til Stockholm, kom meg i seng og begynte å bruke naturens apotek: eteriske oljene intensivt på området rundt. ⠀
⠀
Dagen etter bestemte jeg meg for å gå (lett bevegelse hjelper som oftest), og så dro jeg på terapeutisk yoga. Hvor vi blant annet brukte tennisballer for å «myke» opp og stimulere enkelte områder.⠀
⠀
1 døgn senere Lila was back, kinken og smertene borte😍 Oljene jeg brukte var peppermynte, frankincense og lavendel.⠀
⠀
Nå gleder jeg meg til en sommer i nord, og til å bestige fjelltopper, rett og slett «henge» mest mulig i  og med naturen.⠀
⠀
Hva er dine planer? #stockholm  #essentialoils #nature #yoga #therapeuticyoga #yogagirl #doterra #lilalife #yogalove
  • Glede dere, 4 nye inspirerende episoder er klar for er « Lekent liv med Lilalife». ⠀
⠀
⠀
Jeg snakker med @veronikakbaarud grunder av Bare bra barnemat, og nå sertifisert High Performance coach om: ⠀
⠀
Hvordan sette drømmer ut i livet⠀
Det koster ingenting å drømme, men å realiserer drømmer koster tid og energi.⠀
Hvordan utvikle seg i en positiv retning, både mentalt og fysisk⠀
Hvordan skape deg en hverdag DU trives med⠀
Det å følge intuisjonen⠀
⠀
Veronica gir oss sine beste tips til hvordan barn kan spise;⠀
⠀
næringsrikt⠀
balansert ⠀
og samtidig ivareta matgleden.⠀
⠀
⠀
@martineng var toppidrettsutøver i mange år. Han var på juniorlandslaget 6 år, har gått flere worldcuprenn og var i «skorpen» for seniorlandslaget.⠀
⠀
⠀
Men så begynte kroppen å "motarbeide" planene til Martin...⠀
⠀
Dette ble en så fin samtale, jeg sier bare gled deg. ⠀
⠀
Om det å følge drømmene dine⠀
Hva skjer når drømmen «knuses»⠀
Kroppspress og spiseforstyrrelser i idrettsmiljøer⠀
Om hvordan Marin la om fra et høykabo kosthold til et mer naturlig kosthold og mye mer.⠀
⠀
I tillegg kommer det 2 fantastisk episoder med Jens Veiersted om:⠀
⠀
Kosthold og trening⠀
Stress⠀
⠀
Episode 17 realiser dine drømmer er allerede tilgjengelig via Itunes, Spotify og podcast apper.

PS: etter det slippes en ny hver uke, men den som venter på noe godt🥰

@tunmed.no #jensveiersted #podcast #natural #life #travel #lilalife #coaching #dreams #makedreamscometrue #modernmedia
  • Jeg har alltid sagt til barna mine; skal dere først spise godis så styr unna blått. Da tenker jeg ikke på «blåbær blått», men smågodt blått. 
Da jeg fikk servert en blå smoothie sist jeg var i Stockholm, ble jeg en smule skeptisk. Helt til @marlenbakke sa slapp av Line det er spirulina.

Ja tro det eller ei det finnes blå spirulina, og det beste av alt det kommer i de søteste pakkene med unicorn på. Vet ikke hva det er med meg og unicorn, de bare gjør meg glad. Og jeg må si at det er ganske så kult å spise blå mat som ser litt syntetisk ut, men som er helt naturlig..
.

Blå Smoothie

Dette trenger du:

1/2 -1  avokado, ettersom hvor sulten du er 
1 dl kokosmelk (kan erstattes med havre eller Mylk)
3 toppede ss med kokosyoghurt (Berit N selger også en variant)
Har du ikke kokosyoghurt kan du droppe det og ha mer kokosmelk/havremelk
1 1/2 dl frosne banan
1-2 ss kollagen
1-2 ts blå spirulina (prøv med en først, vil du ha mer farge tilsett mer)
Eventuelt en god neve isbiter
1-2 dråper tangerine (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Ha alt i en blender eller bolle og mos med stavmikser. 
Pynt med ønsket topping : 
Bær
Granola
Frukt
Kokos
Lag en bowl og kombiner smoothie, chia,granola og bær, tro meg super super godt!!!! Da gjenstår en ting, NYTE !

BTW hvorfor blå spirulina?

Vi skal ikke kimse med at fargerik, leken mat er bra for helsen. Utenom det; en forfriskende blanding av økologiske ingredienser som er spesielt utvalgt for å kunne gi energi og styrke immunsystemet. Inneholder B vitaminer og antioksidanter som kan beskytte cellene dine mot frie radikaler. OCEAN blend har også et høyt næringsinnhold og kan styrke kroppen og bedre fordøyelsen.

Rett og slett Lila :) @naturkilden 
#spirulina #bluespirulina #naturalfoods #happyfood #lilalife #naturkilden #glutenfree #stockholm #mahalo #diaryfree #paleo #cleaneating #happygut
  • I do not crave anyone who will fix me⠀
Just someone who will hold my hand⠀
while I fix myself..⠀
⠀
I mange år ventet jeg på at alle andre skulle fikse meg, ⠀
og ha alle svarene for meg.⠀
At de rundt meg skulle løfte meg.⠀
⠀
Det gikk heldigvis et «lila»lys opp for meg om at det kun var jeg som kunne gjøre denne jobben. Svarene kom om jeg lyttet til intuisjon og reflekterte over ting. Det har styrket helsen og selvfølelsen. ⠀
Jeg har mange hjertevenner og familie som er der for meg og omvendt. Støtte og kjærlighet trenger vi alle, men den indre jobben må vi gjøre selv.⠀
⠀
Denne uken har jeg vært syk,⠀
helse er ferskvare.⠀
Uka har blitt brukt til å løfte meg selv,⠀
og nok en gang har kroppen funnet veien tilbake. ⠀ ⠀
Tagg en  eller flere hjertevenner som betyr mye for deg💕🥰 #yoga #lilalife #yogadaily #yogalove #visitbodø #bodø #auvika #life #reflection #beyou