Fisk, Skalldyr Middag

Bevar våre mattradisjoner!

Tags:      

Den siste tiden har vi kunne lese at gammelsalta sei (rødsei), en minst 200 år gammel mattradisjon fra Salten, er i ferd med å dø ut. En av grunnene til dette er Mattilsynets strenge regler, som fører til at ingen kan produsere gammel salta sei ut fra dagens regelverk.

 

an rødsei

Bildet fra an.no

 

 

Det er ikke bare rødsei som blir berørt av et rigid regelverk. Melkeprodukter pasteuriseres og homogeniseres. Dette forandrer proteinene og flere enzymer blant annet laktase som skal bryte ned laktose. Dette fører til at mange sliter med å bryte ned melkesukkeret laktose og melkeproteinet kasein. Hadde vi fått ferskmelk og upastaurisette melkeprodukter ville det vært enklere å fordøye og ikke minst er det mye mer næringsrikt. I fisk, er det en melkesyrebakterie som heter Planetarium. Når den får fiskeblod å spise lager den tre flyktige syrer som virker sterkt antibiotisk. De jobber hardt og dreper bakterier før de splitter seg selv og forsvinner. Det er blitt gjort analyse av rødsei ved hermetikklaboratoriet i Stavanger som viste at rødsei ikke inneholdt noe som er farlig for oss. Fisken renser seg selv, så lenge den blir lagt ned i riktige forhold.

 

nrk, rødsei

Lagrer rødsei i årevis uten at den blir dårlig.

 

Rødsei er en av få matvarer som er naturlig fermentert. Mat som er fermentert har et høyt innhold av vitaminer, et økt enzymnivå ,samtidig som det har antibiotiske egenskaper. Fermentering og melkesyregjæring har i årtusener blitt brukt for å konservere og foredle matvarer. Nok en viktig tradisjon som star i fare for å forsvinne. Selv fermenterer jeg både drikke, kål, ketchup med mere, skulle jeg fulgt mattilsynets råd hadde jeg heller inntatt kjøpe ketchup tilsatt sukker, dårlig salt og eddik.

 

”Det er for jævlig at ungdom nå til dags vokser opp på ferdigmat,” uttaler Viktor Jensen, som selv lærte håndverket med å lage rødsei av sin far. Det er trist å se at kunnskapen vår stadig fades mer ut og at vi spiser mer og mer prosessert mat. Ferdigmat, mos og fileter i alle varianter. Vi velger det enkle, fordi det ikke krever kunnskap. Og ofte går det mest næringsrike som innmat og bein i søpla, mens vi spiser muskelen som inneholder minst næring, vitaminer og mineraler.

 

Håpet er at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, bruke hele dyret vi har tatt livet av, og tar vare på våre mattradisjoner. Men da må instanser som Mattilsynet spille på lag, og få et annet fokus. Debatten som har rast den siste tiden ser jeg på som et sunnhetstegn, det er fortsatt mange som brenner for tradisjoner og ekte mat. For rødseien sin ble det en lykkelig slutt, Mattilsynet har snudd på flisa og endret regelverket. Så da er det opp til oss å bringe tradisjonene videre.

 

Heldige meg har 10 kilo med deilig fermenter rødsei i garasjen, og jeg sier ikke hvor jeg bor….

 

Rødsei

 

rødsei

 

Dette trenger du:

 

5-600 g rødsei


Bacon

Gulrot

Kål

Poteter

 

Stuing:

 

2 ss klarnet smør

1 stor gulrot

½ hodekål

2 ss jyttemel

1 pakke kremfløte

1 dl kraft

Salt Pepper

Sitron

 

Slik gjør du :

 

Legg fisken i kaldt vann over natten. Rens seien og skjær i serveringsbiter. Kok opp fisken og slå vannet av. Koke opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken trekke ca. 10 minutter.
 Kok gulrotbitene og kål til de er myknet. Hell av vann. Smelt så 2 -3 ss klarnet smør i en kjele på middels varme. Ha i jyttemelet, rør godt med en visp. Tilsett fløte og kraft og rør godt. La dette putre en stund, smak til med salt, pepper og sitron. Når du har fått smaken og konsistensen du ønsker rører du inn grønnsakene. Server gammelseien med stuing, bacon og potet mens alt er rykende varmt.


 

 

 

IMG_2070

Ikke alle finner rødseien like frisende 🙂

 

 

 Alle varene ( minus rødsei ☺) er levert av Eurospar på Trekanten.

 

NB, alt med rosa skrift er linket til artikler som omhandler temaet.

 

Smil fra 

Line Holdal

    2 COMMENTS

  • HanneM mai 27, 2014 Reply

    Det var dårlig nytt at rødseien er i ferd med å forsvinne. Bodde i Salten en periode i mine yngre år, da fikk jeg smaken på rødsei. Tidligere fikk man kjøpt det her i byen, da brukte jeg å ha det på menyen, men har ikke sett det på noen år. Jeg liker den litt "voksne" smaken på rødsei, det smaker MYE bedre enn kokt røykt fisk som jeg ikke liker verken lukta eller smaken av.

    • Line mai 27, 2014 Reply

      Ja det er en tragedie om det forsvinner, super godt 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - TGIF 💥Hoppende glad for at det er helg😍👉🏼og så gleder jeg meg så sinnsykt til foredrag jeg skal ha online tirsdag, passert 500 påmeldte 😍Hvis du vil vite hvordan du kan få mer energi, en god fordøyelse og en bedre helse👉🏼meld deg på😊👉🏼link i bio 👉🏼GRATIS - #lilalife #tgif #natural #paleo #smilendetarm #fordøylse #bedrehelse
  • - Elsker å bo i nord, men vinteren ja den kan bli litt lang. Så dag er det bare en ting å gjøre 👉🏼emigrere😅. Klar for ny uke på #grancanaria #puertodemogan #countdown - #spain #yoga #summer
  • - stop worrying how it's going to happen and start believing that it will - #bodø #winter #visitbodo #elskerbodø #lilalife
  • - Jeg ønsker 2018 velkommen 🤗/welcome 2018. 2017 har vært et fantastisk år. Jeg sa opp en sikker, god jobb som jeg trivdes supert i for å følge drømmen. Drømmen om å dele min vei til et lekende og lett liv. For det er det Lilalife betyr, lekende. Og det har jammen ikke vært en dans på røde roser, det kan jeg love deg. Men jeg har har knekt koden og funnet en balanse som fungerer for meg, og mange flere. Takk for at du følger meg  her på Instagram. Setter pris på hver en likes og kommentar. Ønsker deg et magisk nytt år❤️💥- #lilalife #Bodø #keisevarden #idag
  • - Nydelige juledager i nord, med etterlengtede turer i perfekt natur. Peppermynte er en god følgesvenn 💙 Koser du deg? - @doterra #mo #nordnorge #doterralove #doterra #oljemagi
  • - Alt handler om balanse, og i morgen kl. 19:00 holder jeg siste online foredrag før jul. 45 minutter med mine 5 beste rådene til en smilende julekropp😉. For det er fullt mulig å unngå fordøyelsesbesvær, å bli tappet for energi og unngå å gå opp i vekt selv om man koser seg. Her med min gode venn @loksti på julebord fredag. Påmelding i bio⭐️- #lilalife
  • - Fermentert mat er en viktig bidragsyter til en smilende tarm, og selv spiser jeg noe fermentert hver dag. På Lilalife.no finner du nå fremgangsmåte på hvordan kan lage min favoritt om dagen: Lila julekål, link i bio - #lilalife #naturlig #helse #smilendetarm #paleo
  • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto  #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature  #royalsnappingartist  #mittlofoten