Uncategorized

Barn og overvekt

Tags:

Jeg vil tørre komme med påstanden om at det i dag finnes langt flere overvektige barn enn det gjorde for 20 år siden. Det finnes også flere «syke»barn. Med det mener jeg intoleranser, autoimmune sykdommer, allergier, diabetes 2. Faktisk i USA er det en enorm økning av tilfeller diabetes 2 på barn,og det forespeiles at 1/3 kommer til å få diabetes. Hva skyldes dette?

Tilgangen på dårlig mat er enorm. Påstand nummer 2 er at maten på skoler, SFO, sykehus, og ikke minst på kiosker, cafeer  ikke er mye å rope hurra for. I tillegg er kanskje mange foreldre for lite bevisst i forhold til hva man har tilgjengelig og tilbyr barna sine.

Jeg har hørt flere tilfeller der foreldre har sagt, men jeg har ikke hjerte til å si nei. Da tenker jeg, hvem skal da si nei?

Et annet reellt problem er at vi er stillesittende, og jeg er redd barn skal glemme hva det vil si å leke. Selv har jeg daglige»krangler» med barna mine. Disse handler om data, Sims, playstation- you name it! Det er det eneste som duger. Setter jeg grenser, som jeg gjør- får jeg alltid høre at jeg er ei møkka mor og at alle andre er så mye snillere. But so be it! Jeg er villig til å ta kampen, og ja jeg sier NEI.

Oppfordre til fysisk aktivitet

Det samme gjelder mat. Jeg er ikke alltid like populær, men det jeg gjør- gjøres fordi jeg bryr meg om barna mine. Enkelte ganger hadde det faktisk vært enklere å bare sende et enkelt alternativ med på skolen, istedenfor å skjære opp grønnsaker/frukt, lage oste sticks etc. Men det er verdt hvert minutt. Dette handler om barnas helse, og framtid. Grunnlaget for resten av livet.

Det er ikke tvil om at altfor mange barn får i seg umenneskelig store doser sukker. Hva gjør dette med barna? Barn kan også få hormonell ubalanse. Med for mye insulin i sving kan dette påvirke veksthormonene. Har dere fått med dere at jenter bare blir yngre og yngre når de får mensen. Dette kan relateres til maten vi spiser og andre faktorer som hudpleie produkter med hormoner etc. Skremmende. Jeg kommer til å være kjempe happy om mi Frida får mensen når hun er 16!

Hva kan vi som foreldre gjøre:

 • Sette grenser
 • Ikke ha tilgjengelig sukkerbomber i huset på hverdager, det er vi som foreldre som bestemmer og vi har makten i våre hender mtp innkjøp
 • Reduser inntak av raffinerte karbohydrater fra lyst brød, pasta, frokostblandinger, pasta etc
 • Lære ungene at lørdag da er det kosedag, og da er sukker helt ok:)
 • Lag EKTE mat sammen med barne, lær de matglede
 • Oppfordre barna til fysisk aktivitet
 • Begrens tiden på pc, spill
 • Bruk tid sammen med ungene, forklar at kroppen og magen blir glad med sunn mat. Kan også si at sukker er en slags tyv om vi spiser for mye av det
 • NB: IKKE HA FOKUS PÅ VEKT!

Det er faktisk mulig at barn er insulinresistente og ja de kan ha lekk tarm. Har du et barn som ikke går ned i vekt uansett hva dere gjør, ville jeg tatt en c-peptid prøve. Som vil vise hvordan insulinproduksjonen i kroppen er. Du vil nok møte motstand fra legen, men man har krav på å få tatt de prøvene man ønsker. Still krav. Sliter barnet deres med andre diffuse plager, ta gjerne en IgG test på Bmlab, for å sjekke ut angående lekk tarm. Mye plager fra mor kan dessverre overføres fra mor til barn, gjelder også insulinsresistens.

Min oppfordring stol på dere selv som foreldre og invester i ditt barns fremtid med å gi de EKTE mat, YOU CAN MAKE IT! Husk at barn ikke har den dyrebare kunnskapen som vi sitter inne med, for å gjøre dette selv. Synes du oppgaven blir for stor er det mulig å søke hjelp fra feks en ernæring terapeut eller kostveileder.

Hva er dine tanker om dette?

Smil fra

Line Holdal

  25 COMMENTS

 • happy februar 4, 2011 Reply

  Hei Line:o) Tusen takk for en fantastisk blogg, utrolig mye nyttig info du deler med oss lesere!! Jeg har vert intressert i lavkarbo siden 2005, da tok jeg av 35kg og har holdt meg slik siden (jippi)
  Jeg gleder meg til å lese mer av det du skriver. Hadde jeg ikke bod så langt unna (Bergen) hadde jeg komt på kurs for å få flere nye ideer!
  Ha super helg;o)

  • line februar 4, 2011 Reply

   Tusen takk for koselig tilbakemelding! Så utrolig flink du har vært, tommelen opp. Klem Line

 • irene februar 4, 2011 Reply

  Hei!
  Flott innlegg. Jeg er helt enig. Det er så viktig å sette grenser for barna, både når det gjelder kosthold, fysisk aktivitet og ellers.Selvom det ikke alltid er like populært. Jeg er sikker på at når barna blir store takker de oss for det. Jeg jobber i skoleverket og ser helt klart hvem som har foreldre som er opptatt av riktig kost, fysisk aktivitet og setter grenser. Disse tingene gi barna et godt grunnlag for så mye. Jeg har selv tre barn fra 6 – 10 år, og det er jammen ikke alltid lett å ta upopulære avgjørelser. Synes det er fint at du setter fokus på dette.

  Ha ei fin helg!

  • line februar 4, 2011 Reply

   Tusen takk irene godt å høre at vi er flere med samme mening. Og ja ikke alltid like lett å ta en upopulær avgjørelse, men som du sier tror jeg barna vil takke oss.. en gang:)

 • Cecilie februar 4, 2011 Reply

  Jeg er helt enig! Hvis barna er vant til å få mye, så blir det en tøff overgang. Men hvis vi voksne fjerner alt vi ikke vil de skal spise, forklarer hvorfor vi gjør det, og tilbyr spennende alternativ, så er ofte ungene med på det. Min eldste fikk jo mye skit før, for jeg var jo helt avhengig. Det har gått så fint å kutte det ut for henne også. Men jeg baker jo en del, og hun elsker det. Hun blir tatt med på råd om oppskrifter, er prøvekanin og synes det hele er superstas. Jentene får lørdagsgodteri, men mye mindre enn før, og vi har gjerne en eller annen form for lavkarbosnop eller kake i tillegg.

  Og min eldste er jo nå i tidlig pubertet. Det merkes, men det gjør meg enda mer nøye på å kontrollere sukkerinntaket. For jeg vet jo av egen erfaring hvordan sukker påvirker hormonene 😉

  • line februar 4, 2011 Reply

   Så flink du har vært både i forhold til deg selv og døtrene dine:). Veldig viktig å involvere i matlaging/baking som du gjør:). Håper du har hatt ei super helg. Klem

 • Kjersti februar 4, 2011 Reply

  Du trenger ikke våge å påstå, forskningen sier det også, at barn i dag er gjennomsnittlig tyngre enn barn for 20 år siden.Det er kjempe viktig at vi som foreldre blir mer bevisste på både det vi serverer barna våre og også at de sitter så mye stille og blir kjørt i bil rundt omkring. Kjempe bra blogg Line!!!Men som du sier ikke ha fokus på vekt!!!! Heller på bevegelse og spisevaner!

  • line februar 4, 2011 Reply

   Takk Kjersti:)

 • hannem februar 4, 2011 Reply

  Har ikke alltid vært så flink å sette grenser der. Men ungene har selvsagt fått med seg at jeg nå lager lavkarbomat, og vi snakker ofte om at bl.a. sukker ikke er hverdagsmat. Det har ført til at de er blitt strengere med sukkerforbruket sitt. Vi har ikke badevekt i huset, det er nok et ganske bevisst valg fra min side (har to døtre!). Når det gjelder fysisk aktivitet, vegrer den eldste seg, men det henger nok sammen med at hun sliter fysisk, med bl.a. utmattelse.

  • line februar 4, 2011 Reply

   Synes du er flink jeg:), stå på videre. PS: veldig koselig å møte deg i helga. Håper du hadde nytte av kurset. L:)

 • Silje Silje februar 4, 2011 Reply

  Helt enig med deg.

  • line februar 4, 2011 Reply

   Takk Silje

 • Nina februar 4, 2011 Reply

  Bra skrevet! Er mange som burde lese dette!

  • line februar 4, 2011 Reply

   Håper også det når ut til mange, og takk:)

 • Vibeke februar 4, 2011 Reply

  Hei..

  Takk for en tankevekkende innlegg!
  Det er virkelig sant altså, det du tar frem.. Min sønn er bare 1 og et halvt år, men jeg kjenner jeg skal være maks flink til at han er en aktiv sunn liten gutt…:) hvertfall når jeg ser at den sunne maten har hjulpet meg på god vei=)

  Takk!

  -Vibeke-

  • line februar 4, 2011 Reply

   Takk for koselig tilbakemelding, håper det kan motivere foreldre til å ta noen smartere beslutninger. Høres flott ut at du skal være maks flink. Stå på. L:)

 • Anders februar 4, 2011 Reply

  Hei Line,

  Veldig bra innlegg her! Det er herlig å lese dette, da det er nesten slik jeg «forer» barna mine. Grensesetting vil alltid være viktig.

  Jeg er jo ikke så streng som dere når det kommer til sukker, men vi fokuserer ikke på det og så tenker jeg alt med måte. Variert kost laget fra bunnen av uten alle disse forferdelige tilsetningsstoffene må være veldig bra, eller? Vi har f.eks. ikke lørdagsgodis, men om et av mine tre barn ønsker seg en bolle eller en pastilleske, så er ikke det verdens undergang (selv midt i uka).

  En annen ting som har kommet opp her er den dagligdagse aktiviteten. Vi bor heldig vis nær skole og barnehage, men vi er nesten de eneste som går til barnehagen. (Skolebarna er veldig flinke til å gå…) Handle i butikken er det også mange som gjør ved hjelp av bilen, men hvis man bor nær, så burde det ikke være noe problem å ta på seg en sekk for å bære hjem varene. Kanskje barna også kunne hjelpe til med bæringen… Det er mange ting man kan gjøre i hverdagen som øker aktivitetsnivået. «Belønningen» hjemme hos oss kan kanskje være 15-30 minutter med Nintendo. Ikke middag = ingen Nintendo. Jeg bruker også en timer som ringer når tiden med spilling er over. Det er overraskende å se hvor lite motstand jeg møter her… Det blir mindre og mindre…

  Veldig herlig med innleggene dine! Stå på!

  Anders

  • line februar 4, 2011 Reply

   Tusen takk for utrolig flott tilbakemelding og mange gode innspill. Det viktigste er å finne som fungerer for hver enkelt familie, og jeg synes dere har gjort mange flotte grep:)

   Det at dere lager maten fra bunnen av er musikk i mine ører, og så lenge dere begrenser sukkerbruk/inntak sier jeg tommelen opp for det.

   Det at dere går til butikken og at barna hjelper til med bæring er også super. Reglene mtp nintendo var likte jeg også, takk for mange gode tips A:)

 • Tini februar 4, 2011 Reply

  Hei. jeg lurer på om du kan svare meg på noe? jeg er fast leser av bloggen din, en super blogg for oss nye på lavkarbo, tusen tusen takk for mye god hjelp:) Det jeg lurer på er, som du ser lever jeg på lavkarbo kosthold og stortrives med det, men så elsker jeg også frukt og som jeg har forstått skal en ikke ha så mye av det, spesielt hvis en skal noen kilo ned i vekt, stemmer dette? og hva er dine tanker rundt det? er det en god måte jeg kan gjøre dette på for at jeg kan få meg et par eller ihvertfall en frukt til dagen? elsker å lage meg fersk presset juice med grønnsaker i, og da pleier jeg å spise noen nøtter ved siden for har hørt at det skal være bra ved siden av frukt med tanke på blodsukkeret. Håper på svar og på forhånd tusen takk:)

 • Hege februar 4, 2011 Reply

  For et flott innlegg! Det er helt klart foreldrene som har ansvaret for barnet sitt helse. Det er som du sier hvis ikke foreldrene setter grenser, hvem skal da gjøre det? Det er jo barna som må lide til slutt. Det er synd at vi er kommet inn i en tid der 6-7 åringer lider av livsstilssykdommer.. Det er på tide å fokusere på bedre kosthold ja.

  • line februar 4, 2011 Reply

   Takk Hege. Grensesetting er alfa omega. L:)

 • […] foran en playstation. Line i Lilalife skrev fredag et interessant innlegg om barn og overvekt, hvor hun oppfordrer til fysisk aktivitet blant barn. Jeg er såre enig! Når jeg leser at barna […]

 • Sara februar 4, 2011 Reply

  Veldig godt skrevet, Line. Og når du kommer til det med «ung pubertet», så er jeg enig med deg. Alle må jo se og synes det er litt merkelig at jenter blir yngre og yngre når de får bl.a menstruasjon.
  Du motiverer meg virkelig til å bli en god mor, en gang i fremtiden! Takk for det, Line! 🙂

  • line februar 4, 2011 Reply

   Tusen takk Sara for fine ord:)

 • […] Barn og overvekt […]

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - I am me and that’s more than good enough. It «only» took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen, immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse. Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro, jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40 #goodenough #loveyourself #lilalive #trust
 • - Happy friday IG friends😘😘😘- #bodø #visitnorway #liveterbestute #gonatural #visitbodø #hike #havapoo #dogsofinstagram
 • - Dette er den verste fjellturen jeg noen gang har vært på. Jeg husker hvert et sekund av turen, hvert et skritt var en utfordring. Ulendt terreng, med bregner høyere enn meg, myr, null sti, bratt, rett og slett et slit, og flere ganger tenkte jeg går dette bra? Da luktet jeg litt ekstra på balance og lavendel. Nå som turen er litt på avstand, tenker jeg WOW for en fantastisk tur, utsikt vakrere enn dette skal man lete lenge etter. Og følelsen av å mestre, er ubetalelig. Jeg er ikke i tvil om at magien, ja den oppstår utenfor komfortsonen💥 #norway #hiking #nature #magic #happy #yolo #lurøy #visitnorway #life #essentialoils #doterra
 • - It’s the last day of October, it’s dark and honestly not my favourite time of the year. But there are always some beauty in nature, and time spent in nature is never wasted time - #bodø #nature #october #liveterbestute #visitbodø
 • - Mange gode grunner til å smile!!! En av dem 🙌🏼 BOGO braker løs i morgen, kjøp en få en! Dette er eneste gangen jeg åpner opp for at du som ikke har egen oljekonto kan teste oljene ved å kjøpe enkeltoljer. Hver eneste dag i frem til fredag kommer det nye tilbud. Vil du være med på en morsom, lærerik uke med masse tilbud 👉🏼 link i bio💁‍♀️
.
.
Jeg har akkurat testet ut en ny variant av blomkålpizza, se storyen min for mer info😍😍.
.
.
Og en god jentekveld JA det får frem smilet! Takk @marianneangelsen @frkalbertine og alle dere andre👯‍♀️💅🏻🙇🏼‍♀️#doterra #essentialoils #natural #pizza #love #life #glutenfree #dairyfree #girls
 • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
 • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
 • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life