AIP ARTIKLER

Autoimmun sykdom

Tags:

Nydelig lørdag i Bodø, og hele familien har fri. Utrolig godt. Sov lenge, lang god frokost, kaffe og avis lesing. Nå skal jeg pusse opp en skjenk jeg har kjøpt på freetex, og pynte til advent.
Ønsker dere alle en nydelig lørdag, her kommer noen ord om autoimmun sykdommer. Et reelt problem i dagens samfunn..

Flere og flere unge mennesker blir rammet av en autoimmun sydom, deriblant meg fikk påvist en bindevevssykdom i 2003.
Hva er egentlig en autoimmuns sykdom og det store spørsmålet er kan det behandles?

I kroppen har vi spesielle celler som danner stoff som hjelper oss mot infeksjoner. Dette stoffet produseres fra en bestemt type immunceller, og kalles antistoff. Antistoff har en rekke spesialiserte funksjoner, hovedfunksjon er å beskytte kroppen mot mikrober, som for eksempel bakterier og virus. Når mikrober kommer inn i kroppen blir disse «merket» av antistoffer som fører til at andre immunceller kan gå til angrep på dem.

Autoimmune sykdommer oppstår som følge av at kroppen starter å produsere antistoff mot bestemte deler av kroppens eget vev. En medvirkende årsak til at detet skjer er jeg overbevist om skyldes lekk tarm, som er lett å reparere med enkle grep.

Eksempler på autoimmune sykdommer

 • MS
 • Lupus
 • Addison sykdom
 • Hemolytisk anemi
 • Pernisiøs anemi
 • Leddgikt
 • Cøliaki
 • Morbus Chron
 • Ulserøs colitt
 • Psoriasis

Målet: frisk og full av energi..

Min overbevisnig er at dette i stor grad kan relateres til måten vi lever på. Det vi spiser, stressnivå, bruk av medisiner(antibiotika/paracet). Dette baserer jeg på egne erfaringer fra egen kropp og på pasienthistorier.

Selv fikk jeg som sagt påvist en autoimmun sykdom i 2003. Det var et enormt sjokk, som har fått meg der jeg er i dag. Jeg bestemte meg for at dette skulle jeg fikse, og da i størst mulig grad uten bruk av medisin. Det har jeg også klart, via enkle grep i kosten, fornuftig trening og stressmestring.

Spis naturlig og balansert.

Det som er så utrolig fasinerende at historien gjentar seg med stort sett alle som legger om. Noen av mine erfaringer:

 • Ung mann Morbus Chron, alvorlig tilfelle og står i fare for å få utlagt tarm. Etter 2 måneder på lavkarbo er medisin nesten kuttet og operasjon ikke nødvendig
 • Ung jente kraftig utsatt for psoriasis, 1 mnd på lavkarbo- klar klar forbedring

Det er fantastisk å se hvor lite som skal til for å få til en endring, håpet mitt er at flere får opp øynene for denne fantastiske muligheten.

Smil fra

 

 

Line Holdal

  13 COMMENTS

 • Terje november 27, 2010 Reply

  Jeg har ikke fått det grann bedring av psoriasis på straks tre mnd i ketose 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Har du lest innlegget om lekk tarm? Det kan være at noe av det du spiser fortsatt trigger? Mange reagerer på kasein i melk. Stresser du mye? L:)

  • line november 27, 2010 Reply

   En ting til: Har selv psoriasis, ting som kan påvirke er mat fra søtvia fam. Tomat, chili, aubergine etc. i tillegg reagerer jeg på rødvin, pga sukker og gjær. Stå på:)

   • Veronica november 27, 2010 Reply

    Da kommer e-stoff-guruen og spør om du Terje, har bytta ut sukker med Splenda/sukralose? For det kan gi samme slags utslett som KLORVANN, noe jeg vet trigger psoriasis (da flere i klassen måtte la være å ha svømmetimer noen uker pga det), og sukralose inneholder tross alt KLOR. Søk det opp selv om du ikke tror meg.

    Mange som tar snarveien og hiver ut alt sukkeret og setter inn denne åh så praktiske Splendaen, og jeg får helt anfall. Splenda (og aspartam da), alt av kunstig søtning, er noe dritt. Auto-immune sykdommer har garantert ikke godt av det, ingen har det.

    • line november 27, 2010 Reply

     100 prosent enig! Jeg får vondt i magen, hodet, svingende blodsukker- så holder meg laaaaaaaaangt bort!

 • wow. inspirerende at lavkarbo var så bra for de to. Jeg spiser mest karb,men av rette sorten 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Ja er det ikke bra. 🙂

 • hannem november 27, 2010 Reply

  Med slike eksempler blir det enda mer underlig at det offentlige er så negativ til at du skal være ærlig når de prøver å hyre deg inn som foredragsholder. Eller kanskje ikke, man har jo Nasjonalt råd for ernæring, som for tida antakelig er vår største nasjonalhelligdom (og jeg er religionslærer!).

  Dessverre tror jeg dette gjenspeiler en tendens i vår tid, at man skal være så lojale. Er man uenig i det som er det offisielle synet, må man i alle fall ikke si det høyt. Mange offentlige ansatte, særlig folk i leder- og mellomlederstillinger tvinges til å holde kjeft om ting de er uenige i, selv om de ser at det begås urett. Her har du den fordelen at du ikke er ansatt i det offentlige, men likevel..

  Her er det også pynting til advent, har hengt opp nye julegardiner (som ikke er så fryktelig julete..), hengt opp adventsstjerner og lagt på lilla løpere. Har også tent noen lys, telys og ei gruppe med lilla lys og et orange! Adventslysene skal ikke tennes før i morgen.

  • line november 27, 2010 Reply

   Ja det er frustrerende, og tro meg jeg kunne ikke jobbet i det det offentlige. For jeg klarer ikke holde kjeft, hi hi.

   Er det ikke kos å pynte? Digger det. Nå begynner endelig noe ta form, men fortsatt endel igjen. L:)

 • Terje november 27, 2010 Reply

  Takk for hyggelige svar 🙂

  Line, jeg spiser jo en del tomater 🙂 Men ikke noe melk nå mer, og ikke aubergine. Heller mer mot at det er psykisk stress som har en innvirkning, ja.

  Veronica: Jeg er nok ikke så skeptisk til kunstig søtning som deg, men når det er sagt, så brukte jeg egentlig mer kunstig søtning før jeg startet i ketose, som var ca samtidig som jeg fant sukrin (erythritol). Nå bruker jeg bare det, men det er egentlig også temmelig lite. Mer glad i fett&salt enn søtt 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Bare kos det:)

   Det er også kasein i fløte, rømme, ost. Det er ganske komplekst, men mulig å iallefall forbedre tilstand. Men det krever disiplin. Selv skal jeg teste ut litt forskjellig etter jul, kanskje jeg blir helt bra:)

   Sukrin og stevia er de beste alternativene om du skal bruke noe søtt. Lykke til:)

 • Edgar Wammervold november 27, 2010 Reply

  Hei
  I lista over autoimmune sykdommer har du ført både leddgikt og revmatoid artritt. Dette er to forskjellige betegnelser på en og samme sykdom.
  Edgar

  • line november 27, 2010 Reply

   Hei Edgar. Takk for at du følger med,går litt fort i svingene noen ganger. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - I am me and that’s more than good enough. It «only» took me 40 years to understand that- .
.
Det perfekte finnes ikke, og FUCK flink pikesyndromet! Små pupper, store pupper, flat mage, hengemage, vi er alle like mye verdt. Når alt kommer til alt så er det følelsen du har med deg selv som er avgjørende.
.
.
Jeg har øvet mye på å like meg selv, jeg øver faktisk hver dag. Når jeg gjør noe bra, ja da sier jeg «jævla» bra jobbet Line. Når jeg ser meg i speilet, så roser jeg meg selv. Du ler sikkert litt nå, men det er helt seriøst.
.
.
Alt dette har blitt lettere etter at jeg har fått helsen på plass. Jeg har bevisst jobber med å bygge opp tarmen, immunsystemet mitt som har vært overstimulert og reversere betennelser. Det har tatt tid, men det har vært så verdt det. Anyway alt handler om balanse, en Line i balanse har gjort meg sikrer og tryggere på den jeg er. Og da mener jeg den jeg virkelig er.
.
.
Før var jeg styrt av forventninger fra andre, nå har jeg en indre motivasjon til å ta vare på min egen helse. Jeg går på fjellet for at jeg blir glad av det, ikke for at jeg må for å holde meg tynn. Jeg gjør yoga for at det gir meg en ro, jeg spiser naturlig mat for det balanserer meg. Jeg bruket eteriske oljer for det tilfører meg noe. Og jeg tar meg vin og sjokolade når jeg føler for det, det gjør meg glad og det skal man ikke kimse av.
.
.
Tema på neste Lilalive 👉🏼Bra nok! ❤️ #40 #goodenough #loveyourself #lilalive #trust
 • - Happy friday IG friends😘😘😘- #bodø #visitnorway #liveterbestute #gonatural #visitbodø #hike #havapoo #dogsofinstagram
 • - Dette er den verste fjellturen jeg noen gang har vært på. Jeg husker hvert et sekund av turen, hvert et skritt var en utfordring. Ulendt terreng, med bregner høyere enn meg, myr, null sti, bratt, rett og slett et slit, og flere ganger tenkte jeg går dette bra? Da luktet jeg litt ekstra på balance og lavendel. Nå som turen er litt på avstand, tenker jeg WOW for en fantastisk tur, utsikt vakrere enn dette skal man lete lenge etter. Og følelsen av å mestre, er ubetalelig. Jeg er ikke i tvil om at magien, ja den oppstår utenfor komfortsonen💥 #norway #hiking #nature #magic #happy #yolo #lurøy #visitnorway #life #essentialoils #doterra
 • - It’s the last day of October, it’s dark and honestly not my favourite time of the year. But there are always some beauty in nature, and time spent in nature is never wasted time - #bodø #nature #october #liveterbestute #visitbodø
 • - Mange gode grunner til å smile!!! En av dem 🙌🏼 BOGO braker løs i morgen, kjøp en få en! Dette er eneste gangen jeg åpner opp for at du som ikke har egen oljekonto kan teste oljene ved å kjøpe enkeltoljer. Hver eneste dag i frem til fredag kommer det nye tilbud. Vil du være med på en morsom, lærerik uke med masse tilbud 👉🏼 link i bio💁‍♀️
.
.
Jeg har akkurat testet ut en ny variant av blomkålpizza, se storyen min for mer info😍😍.
.
.
Og en god jentekveld JA det får frem smilet! Takk @marianneangelsen @frkalbertine og alle dere andre👯‍♀️💅🏻🙇🏼‍♀️#doterra #essentialoils #natural #pizza #love #life #glutenfree #dairyfree #girls
 • - Yes finally back in Norway! Just landed in Oslo, only one flight left to Bodø. I love Italy, but I love Norway and Bodø more -#norway #italy #amalfi #positano #ravello #vacation #travel
 • - My best travel «buddie»! En oljeblanding som inneholder fantastiske bitterstoffer som er et must for fordøyelsen! Why? Helsen vår styres i stor grad av fordøyelsen, nok magesyre, balanse i bakterieflora med mere. På reise endres også bakteriefloraen og da er det ekstra viktig med support. Jeg bruker zengest/digeszen daglig, og alltid på reise. Og etter etter IS, VIN og tidenes beste lunsj i dag er den GOD å ha😍 ! #lilalife #essentialoils #doterra #natural #naturallife #digestion #supportdigestion #digestzen #zengest #amalfi #italy #italy🇮🇹 #praiano
 • - Crazy tourist in #napoli - #italy#pizzatime #vacation #lilalife #yogagirl #yogaeverywhere #campania #crazygirl #life