AIP ARTIKLER

Autoimmun sykdom

Tags:

Nydelig lørdag i Bodø, og hele familien har fri. Utrolig godt. Sov lenge, lang god frokost, kaffe og avis lesing. Nå skal jeg pusse opp en skjenk jeg har kjøpt på freetex, og pynte til advent.
Ønsker dere alle en nydelig lørdag, her kommer noen ord om autoimmun sykdommer. Et reelt problem i dagens samfunn..

Flere og flere unge mennesker blir rammet av en autoimmun sydom, deriblant meg fikk påvist en bindevevssykdom i 2003.
Hva er egentlig en autoimmuns sykdom og det store spørsmålet er kan det behandles?

I kroppen har vi spesielle celler som danner stoff som hjelper oss mot infeksjoner. Dette stoffet produseres fra en bestemt type immunceller, og kalles antistoff. Antistoff har en rekke spesialiserte funksjoner, hovedfunksjon er å beskytte kroppen mot mikrober, som for eksempel bakterier og virus. Når mikrober kommer inn i kroppen blir disse «merket» av antistoffer som fører til at andre immunceller kan gå til angrep på dem.

Autoimmune sykdommer oppstår som følge av at kroppen starter å produsere antistoff mot bestemte deler av kroppens eget vev. En medvirkende årsak til at detet skjer er jeg overbevist om skyldes lekk tarm, som er lett å reparere med enkle grep.

Eksempler på autoimmune sykdommer

 • MS
 • Lupus
 • Addison sykdom
 • Hemolytisk anemi
 • Pernisiøs anemi
 • Leddgikt
 • Cøliaki
 • Morbus Chron
 • Ulserøs colitt
 • Psoriasis

Målet: frisk og full av energi..

Min overbevisnig er at dette i stor grad kan relateres til måten vi lever på. Det vi spiser, stressnivå, bruk av medisiner(antibiotika/paracet). Dette baserer jeg på egne erfaringer fra egen kropp og på pasienthistorier.

Selv fikk jeg som sagt påvist en autoimmun sykdom i 2003. Det var et enormt sjokk, som har fått meg der jeg er i dag. Jeg bestemte meg for at dette skulle jeg fikse, og da i størst mulig grad uten bruk av medisin. Det har jeg også klart, via enkle grep i kosten, fornuftig trening og stressmestring.

Spis naturlig og balansert.

Det som er så utrolig fasinerende at historien gjentar seg med stort sett alle som legger om. Noen av mine erfaringer:

 • Ung mann Morbus Chron, alvorlig tilfelle og står i fare for å få utlagt tarm. Etter 2 måneder på lavkarbo er medisin nesten kuttet og operasjon ikke nødvendig
 • Ung jente kraftig utsatt for psoriasis, 1 mnd på lavkarbo- klar klar forbedring

Det er fantastisk å se hvor lite som skal til for å få til en endring, håpet mitt er at flere får opp øynene for denne fantastiske muligheten.

Smil fra

 

 

Line Holdal

  13 COMMENTS

 • Terje november 27, 2010 Reply

  Jeg har ikke fått det grann bedring av psoriasis på straks tre mnd i ketose 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Har du lest innlegget om lekk tarm? Det kan være at noe av det du spiser fortsatt trigger? Mange reagerer på kasein i melk. Stresser du mye? L:)

  • line november 27, 2010 Reply

   En ting til: Har selv psoriasis, ting som kan påvirke er mat fra søtvia fam. Tomat, chili, aubergine etc. i tillegg reagerer jeg på rødvin, pga sukker og gjær. Stå på:)

   • Veronica november 27, 2010 Reply

    Da kommer e-stoff-guruen og spør om du Terje, har bytta ut sukker med Splenda/sukralose? For det kan gi samme slags utslett som KLORVANN, noe jeg vet trigger psoriasis (da flere i klassen måtte la være å ha svømmetimer noen uker pga det), og sukralose inneholder tross alt KLOR. Søk det opp selv om du ikke tror meg.

    Mange som tar snarveien og hiver ut alt sukkeret og setter inn denne åh så praktiske Splendaen, og jeg får helt anfall. Splenda (og aspartam da), alt av kunstig søtning, er noe dritt. Auto-immune sykdommer har garantert ikke godt av det, ingen har det.

    • line november 27, 2010 Reply

     100 prosent enig! Jeg får vondt i magen, hodet, svingende blodsukker- så holder meg laaaaaaaaangt bort!

 • wow. inspirerende at lavkarbo var så bra for de to. Jeg spiser mest karb,men av rette sorten 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Ja er det ikke bra. 🙂

 • hannem november 27, 2010 Reply

  Med slike eksempler blir det enda mer underlig at det offentlige er så negativ til at du skal være ærlig når de prøver å hyre deg inn som foredragsholder. Eller kanskje ikke, man har jo Nasjonalt råd for ernæring, som for tida antakelig er vår største nasjonalhelligdom (og jeg er religionslærer!).

  Dessverre tror jeg dette gjenspeiler en tendens i vår tid, at man skal være så lojale. Er man uenig i det som er det offisielle synet, må man i alle fall ikke si det høyt. Mange offentlige ansatte, særlig folk i leder- og mellomlederstillinger tvinges til å holde kjeft om ting de er uenige i, selv om de ser at det begås urett. Her har du den fordelen at du ikke er ansatt i det offentlige, men likevel..

  Her er det også pynting til advent, har hengt opp nye julegardiner (som ikke er så fryktelig julete..), hengt opp adventsstjerner og lagt på lilla løpere. Har også tent noen lys, telys og ei gruppe med lilla lys og et orange! Adventslysene skal ikke tennes før i morgen.

  • line november 27, 2010 Reply

   Ja det er frustrerende, og tro meg jeg kunne ikke jobbet i det det offentlige. For jeg klarer ikke holde kjeft, hi hi.

   Er det ikke kos å pynte? Digger det. Nå begynner endelig noe ta form, men fortsatt endel igjen. L:)

 • Terje november 27, 2010 Reply

  Takk for hyggelige svar 🙂

  Line, jeg spiser jo en del tomater 🙂 Men ikke noe melk nå mer, og ikke aubergine. Heller mer mot at det er psykisk stress som har en innvirkning, ja.

  Veronica: Jeg er nok ikke så skeptisk til kunstig søtning som deg, men når det er sagt, så brukte jeg egentlig mer kunstig søtning før jeg startet i ketose, som var ca samtidig som jeg fant sukrin (erythritol). Nå bruker jeg bare det, men det er egentlig også temmelig lite. Mer glad i fett&salt enn søtt 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Bare kos det:)

   Det er også kasein i fløte, rømme, ost. Det er ganske komplekst, men mulig å iallefall forbedre tilstand. Men det krever disiplin. Selv skal jeg teste ut litt forskjellig etter jul, kanskje jeg blir helt bra:)

   Sukrin og stevia er de beste alternativene om du skal bruke noe søtt. Lykke til:)

 • Edgar Wammervold november 27, 2010 Reply

  Hei
  I lista over autoimmune sykdommer har du ført både leddgikt og revmatoid artritt. Dette er to forskjellige betegnelser på en og samme sykdom.
  Edgar

  • line november 27, 2010 Reply

   Hei Edgar. Takk for at du følger med,går litt fort i svingene noen ganger. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - With memories like this i my heart, body and soul, you can bring the autumn on.. - #liveterbestute #mittlekeland #hiking #visithelgeland #yoga #visitnorway
 • - On TOP - #lifequotes #liveterbestute #mittlekeland #hiking #visithelgeland
 • - Bodø right now, NO filter🆘😭💥❤️-#visitbodø
 • - Just what I needed tonight, grounding and silence at the beach. And yes it is in Bodø- #lilalife #bodø #yoga #nofilter #selfie #lilalife#visitbodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #yogadaily #ig_namaste
 • - No filter needed in this scenery. I am glad you showed your best side Mother Nature, because this is the roughest hike I ever had» #vasstinden1037 #visithelgeland #helgelandskysten #liveterbestute #hiking
 • - To handle yourself, use your head😜to handle others, use your heart- #yoga #sup #mo #visitnorway #liveterbestute #summer
 • - Amazing hike today💥 with @bjornchr_7 - #moirana #melkåtinden #visitnorway #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #mittnorge #hike #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #nrknordland
 • Hiking is my favourite thing to do, it makes my me soooo happy! Oils make my hikes even better, and happy 😆these three are my favourites: 
1. Lavender really keeps the bugs away😍
2. Terrashield does the same, but I prefer the smell of lavender. In july its a lot of flies in Norway so then I use both😂
3. Peppermint gives me so much energy! It opens my system, and yes it is proven by sience that it increases oxygen uptake 💥💥🌿🌿🌿🌿 @doterra #essentialoils #doterra #litletinden #visitnorway #visitbodø #elskerbodø #liveterbestute #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #runandrelax #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #nrknordland #bodø