AIP ARTIKLER

Autoimmun sykdom

Tags:

Nydelig lørdag i Bodø, og hele familien har fri. Utrolig godt. Sov lenge, lang god frokost, kaffe og avis lesing. Nå skal jeg pusse opp en skjenk jeg har kjøpt på freetex, og pynte til advent.
Ønsker dere alle en nydelig lørdag, her kommer noen ord om autoimmun sykdommer. Et reelt problem i dagens samfunn..

Flere og flere unge mennesker blir rammet av en autoimmun sydom, deriblant meg fikk påvist en bindevevssykdom i 2003.
Hva er egentlig en autoimmuns sykdom og det store spørsmålet er kan det behandles?

I kroppen har vi spesielle celler som danner stoff som hjelper oss mot infeksjoner. Dette stoffet produseres fra en bestemt type immunceller, og kalles antistoff. Antistoff har en rekke spesialiserte funksjoner, hovedfunksjon er å beskytte kroppen mot mikrober, som for eksempel bakterier og virus. Når mikrober kommer inn i kroppen blir disse «merket» av antistoffer som fører til at andre immunceller kan gå til angrep på dem.

Autoimmune sykdommer oppstår som følge av at kroppen starter å produsere antistoff mot bestemte deler av kroppens eget vev. En medvirkende årsak til at detet skjer er jeg overbevist om skyldes lekk tarm, som er lett å reparere med enkle grep.

Eksempler på autoimmune sykdommer

 • MS
 • Lupus
 • Addison sykdom
 • Hemolytisk anemi
 • Pernisiøs anemi
 • Leddgikt
 • Cøliaki
 • Morbus Chron
 • Ulserøs colitt
 • Psoriasis

Målet: frisk og full av energi..

Min overbevisnig er at dette i stor grad kan relateres til måten vi lever på. Det vi spiser, stressnivå, bruk av medisiner(antibiotika/paracet). Dette baserer jeg på egne erfaringer fra egen kropp og på pasienthistorier.

Selv fikk jeg som sagt påvist en autoimmun sykdom i 2003. Det var et enormt sjokk, som har fått meg der jeg er i dag. Jeg bestemte meg for at dette skulle jeg fikse, og da i størst mulig grad uten bruk av medisin. Det har jeg også klart, via enkle grep i kosten, fornuftig trening og stressmestring.

Spis naturlig og balansert.

Det som er så utrolig fasinerende at historien gjentar seg med stort sett alle som legger om. Noen av mine erfaringer:

 • Ung mann Morbus Chron, alvorlig tilfelle og står i fare for å få utlagt tarm. Etter 2 måneder på lavkarbo er medisin nesten kuttet og operasjon ikke nødvendig
 • Ung jente kraftig utsatt for psoriasis, 1 mnd på lavkarbo- klar klar forbedring

Det er fantastisk å se hvor lite som skal til for å få til en endring, håpet mitt er at flere får opp øynene for denne fantastiske muligheten.

Smil fra

 

 

Line Holdal

  13 COMMENTS

 • Terje november 27, 2010 Reply

  Jeg har ikke fått det grann bedring av psoriasis på straks tre mnd i ketose 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Har du lest innlegget om lekk tarm? Det kan være at noe av det du spiser fortsatt trigger? Mange reagerer på kasein i melk. Stresser du mye? L:)

  • line november 27, 2010 Reply

   En ting til: Har selv psoriasis, ting som kan påvirke er mat fra søtvia fam. Tomat, chili, aubergine etc. i tillegg reagerer jeg på rødvin, pga sukker og gjær. Stå på:)

   • Veronica november 27, 2010 Reply

    Da kommer e-stoff-guruen og spør om du Terje, har bytta ut sukker med Splenda/sukralose? For det kan gi samme slags utslett som KLORVANN, noe jeg vet trigger psoriasis (da flere i klassen måtte la være å ha svømmetimer noen uker pga det), og sukralose inneholder tross alt KLOR. Søk det opp selv om du ikke tror meg.

    Mange som tar snarveien og hiver ut alt sukkeret og setter inn denne åh så praktiske Splendaen, og jeg får helt anfall. Splenda (og aspartam da), alt av kunstig søtning, er noe dritt. Auto-immune sykdommer har garantert ikke godt av det, ingen har det.

    • line november 27, 2010 Reply

     100 prosent enig! Jeg får vondt i magen, hodet, svingende blodsukker- så holder meg laaaaaaaaangt bort!

 • wow. inspirerende at lavkarbo var så bra for de to. Jeg spiser mest karb,men av rette sorten 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Ja er det ikke bra. 🙂

 • hannem november 27, 2010 Reply

  Med slike eksempler blir det enda mer underlig at det offentlige er så negativ til at du skal være ærlig når de prøver å hyre deg inn som foredragsholder. Eller kanskje ikke, man har jo Nasjonalt råd for ernæring, som for tida antakelig er vår største nasjonalhelligdom (og jeg er religionslærer!).

  Dessverre tror jeg dette gjenspeiler en tendens i vår tid, at man skal være så lojale. Er man uenig i det som er det offisielle synet, må man i alle fall ikke si det høyt. Mange offentlige ansatte, særlig folk i leder- og mellomlederstillinger tvinges til å holde kjeft om ting de er uenige i, selv om de ser at det begås urett. Her har du den fordelen at du ikke er ansatt i det offentlige, men likevel..

  Her er det også pynting til advent, har hengt opp nye julegardiner (som ikke er så fryktelig julete..), hengt opp adventsstjerner og lagt på lilla løpere. Har også tent noen lys, telys og ei gruppe med lilla lys og et orange! Adventslysene skal ikke tennes før i morgen.

  • line november 27, 2010 Reply

   Ja det er frustrerende, og tro meg jeg kunne ikke jobbet i det det offentlige. For jeg klarer ikke holde kjeft, hi hi.

   Er det ikke kos å pynte? Digger det. Nå begynner endelig noe ta form, men fortsatt endel igjen. L:)

 • Terje november 27, 2010 Reply

  Takk for hyggelige svar 🙂

  Line, jeg spiser jo en del tomater 🙂 Men ikke noe melk nå mer, og ikke aubergine. Heller mer mot at det er psykisk stress som har en innvirkning, ja.

  Veronica: Jeg er nok ikke så skeptisk til kunstig søtning som deg, men når det er sagt, så brukte jeg egentlig mer kunstig søtning før jeg startet i ketose, som var ca samtidig som jeg fant sukrin (erythritol). Nå bruker jeg bare det, men det er egentlig også temmelig lite. Mer glad i fett&salt enn søtt 🙂

  • line november 27, 2010 Reply

   Bare kos det:)

   Det er også kasein i fløte, rømme, ost. Det er ganske komplekst, men mulig å iallefall forbedre tilstand. Men det krever disiplin. Selv skal jeg teste ut litt forskjellig etter jul, kanskje jeg blir helt bra:)

   Sukrin og stevia er de beste alternativene om du skal bruke noe søtt. Lykke til:)

 • Edgar Wammervold november 27, 2010 Reply

  Hei
  I lista over autoimmune sykdommer har du ført både leddgikt og revmatoid artritt. Dette er to forskjellige betegnelser på en og samme sykdom.
  Edgar

  • line november 27, 2010 Reply

   Hei Edgar. Takk for at du følger med,går litt fort i svingene noen ganger. L:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 • - Grateful! Jeg elsker det som skjer med meg, jeg er under utvikling, og opplever nye fantastiske ting hver dag. Lilalife blomstrer, kjærligheten blomstrer og familien blomster. Det er lett å tenke at gresset er grønnere på andre siden, at det må STORE tiltak for en forandring. Men små ting, små endinger har gjort underverker. Bare det å skrive dagbok 10-20 minutter hver morgen hvor jeg ramser opp alle ting jeg er takknemlig for har gjort en forskjell, det har åpnet øynene mine for alt jeg har. Livet er fint, alt faller på plass @bjornchr_7 og hurra podcasten min er oppe på itunes og spotify #lifequotes #lovequotes #podcast #lilalife
 • I’m in love with cauliflower. You can use it to almost everything, and yes tortilla and pizza too. The best part (besides that it’s healthy), it’s so easy to make💥💥, and easier to LOVE! -
Disse "tortillalefsene" av blomkål er super gode : 💁‍♀️Til taco
💁‍♀️Til å fylle med avokado, salat, noen gode proteiner og parmesan som du ser på bildet under
💁‍♀️Til å fylle med akkurat det du vil
💁‍♀️Lefsene kan til og med brukes til pizzabunn

Og i Lila stil: .
🍃Enkle å lage
🍃Enklere å like
🍃Leken mat
🍃Som gjør hele deg glad

På Lilalife.no finner du oppskrift på både blomkåltortilla og sunnere pizza 123😘😘😘 Photo: @marthemolstre 
#lilalife #natural #healthyfood #hormonebalance #guthealth 
XOXO
 • - Take action, and motivation will come to you! - Mange går å venter på motivasjon skal komme, jeg har også vært der. Men jeg har aldri opplevd at motivasjon bare kom min vei. Men derimot har jeg tatt «action» for eksempel gått en tur, så har jeg automatisk fått mer motivasjon til en ny tur, spise litt sunnere, ta bedre valg. #lilalife #loveyourself #yoga #grancanaria #everyday #daily #motivation #life
 • - Grey hair and and smiling wrinkles I have hated you! But I have decided to love you, and think of you as a good memories of living! Wrinkles merely indicate where smiles have been.
#life #naturalliving #lilalife #loveyourself #40 #selflove
 • - There’s and oils for that.., is it? I was challanged by @barelittblogg to share 5 «fun» facts about me..., and I will do it in norwegian😜

1️⃣ Jeg er eldst av 6 søsken og kunne vært moren til yngste søsteren min😜
2️⃣Frem til jeg var 15 var jeg en skikkelig guttejente med kort hår som spilte fotball, og stort sett hadde en eller to blåveiser til enhver tid. Ofte for jeg snublet i en stein eller i egne føtter. 
3️⃣Jeg har alltid vært ekstremt glad i mat, noe som var et problem 🤣 I følge mamma måtte vi på bilferie snu i Trondheim( planen var Oslo), men jeg hadde spist opp budsjettet (før jeg fikk bulemi🙈)
4️⃣Før jeg la om kostholdet mitt hadde jeg mye 💨💨i magen. Og jeg var mye hos @chrfiore og familien, de brukte bare si: Line vi lukter at du er her. Matvrak og 💨💨💨full, jeg var en lekkerbisk🤣 
5️⃣Jeg var ekstremt forelsket i @mortenharket, det var den tiden telefonkatalogen eksisterte, sorry at telefonen din glødet Morten👰🏼
@heleneragnhild @improvinglives @celineheldrup jeg er nysgjerrig på dere jeg🙇🏼‍♀️
 • - You are like a snowflake, 100 % unique! Sammenligner du deg med andre? Stopp med det. Kun du er du, gjør det på din måte og STOL på deg. Se og hør på andre, bli motivert og inspirert, men aldri la andre sin kreativitet, kunnskap, styrke og skjønnhet dra deg ned❤️ #unique #nature #selflove #grow #lilalife #lifequotes #yourock #loveyourself
 • - Ta din plass, din stemme er akkurat like mye verdt som alle andre sin! #lilalife #selflove #selfcare #loveyourself #yourock #bekind
 • Jeg ser sterk ut sant? Men jeg som du kan også være «svak», sårbar, og har mine nedturer. Og tro meg jeg har nok ting som kunne holdt meg nede, men jeg har valgt å bruke mine nedturer, traumer, og sykdom til min styrke. 👇🏼
Jeg har lovet ærlighet i 2019, og utvikling uansett hva det gjelder i livet aldri rett opp og rett frem. Å utvikle seg og endre vaner er både skummelt og krevende. Det er alltid mer behagelig å være i komfortsonen. 👇🏼
Det høres kanskje rart ut men vin er litt «komfortsone» for meg, et glass rødvin har gjennom mange år vært en flukt fra hverdag og problemer, og så er det jooo så godt! Som jeg har skrevet tidligere, jeg elsker vin, kroppen min hater vin. Utenom gluten er det ingenting som trigger immunsystemet mitt mer. 👇🏼
Selv kom jeg opplagt og glad hjem fra 2 uker på Gran Canaria hvor jeg knapt har rørt vin og holdt meg helt unna vanlige melkeprodukter. Så gikk jeg på en skikkelig vin og ostesmell i helgen. Jeg som knapt ser TV til vanlig så 6 episoder av Greys Anatomy i ett strekk, skrek en bøtte tårer og ditto snørr🤣
👇🏼 Akkurat der og da var det fantastisk å være langt ned i den biodynamiske vinen min, men for meg så kommer den sure svie etter den søte kløe. Eller for meg litt omvendt så kommer den sure kløe, for det er det som skjer når jeg drikker vin👉🏼 lichen sqlerose min autommine sykdom blusser opp og jeg klør og klør.
👇🏼 Men gang på gang går jeg på disse smellene, og dagene etter er litt tøffe. Men samtidig er jeg blitt flinkere til å se det store bilder. For til tross et skritt bak, så har jeg siden 2003 tatt flere tusen skritt frem, og noen få bak. Ingenting er perfekt, og det vil alltid være noen bumper i veien. Helsen min er MYE bedre enn noen gang, og det er det jeg må klappe meg selv på skulderen for! .
👇🏼
Vi er uten tvil vår egen verste fiende, og den som lettest kan sette kjepper i hjulene på egen utvikling. Men tro meg det er utenfor komfortsonen magien skjer, lets do it!!!! . 👇🏼
Men av og til må jeg under pleddet og langt ned i en vinflaske for å kjenne på hvor jeg ikke vil være🤪
🆘👯‍♀️🆘
Er du klar for å rocke 2019 med meg? 😍