30/03

Pannestekt skreiloin med deilig følge!

Skreisessongen er på hell, og mitt råd er å kaste deg over "godsakene" mens du enda har tilgang. Jeg elsker skrei servert på tradisjonelt vis, men noen ganger er det artig med en mer spenstig vri slik som denne. Pannestekt skreiloin servert med sprøstekt pastinakk, løkchutney, søtpotetmos, brokkoli og hollandaise, YUMMMM!

 

 

Dette trenger du til 2 personer:

 

ca 600 gram skreifilet

2-3 pastinakk

1 stor søtpotet

1 rødløk

1 løk

Brokkoli

2 egg

Sitron

ca 2 dl klarnet smør

Eplecideredikk

Salt

Pepper

 

 

Søtpotetmos

 

Skrell søtpoteten, kutt i biter og kok til den er mør. Hell av vann. Mos med stavmikser, tilsett klarnet smør og smak til med salt og pepper.

PS: jeg bruker også variere mos ved å ha i litt sellerirot eller blomkål sammen med søtpotet. 

 

Løkchutney

 

Strimle løk og rødløk, surr i cocosa eller klarnet smør på middels varme. Skal ikke bli brunt, bare «glaseres». Smak til med eplecidereddik og salt. Surr til det er blitt mykt og smakfult.

 

Pastinakk

 

Bruk en potetskreller å lag tynne remser av pastinakken. Stek på middels varme til de er blitt gyldne og sprø. Rør rundt underveis.

 

Skreifilet

 

Krydre filet med salt og pepper. Stek i klarnet smør med skinnsiden ned ca 7-8 minutter, avhenger litt av størrelsen på stykkene. Når du ser at fileten er nesten gjennomstekt snur du fileten og etter noen sekunder er den klar for servering.

 

Hollandaisesaus

 

    
Slik gjør du:

 

Smelt smøret i en kjele på lav varme. Da vil de hvite melkestoffene legge seg i bunnen og det gule smøre på toppen. Dette gule smøret heller du over i en ny kjele og holder varmt – men ikke kokende varmt.

Visp egg med hvitvinseddik/sitron i en kjele på middels varme til den blir tykkere. Litt sånn eggedosis-konsistens. Visp konstant. Den skal IKKE bli eggerøre, bare litt tykkere. Det vil begynne å ryke lett når dette skjer. Trekk så kjelen av varmen.

Spe med det varme smøret i ”eggedosisen” litt og litt mens du pisker hele tiden. Begynner den å bli litt for tykk, ha i pittelitt vann eller sitron og fortsett å spe med smøre til alt er i.

Så kommer det viktigste, å smake til sausen. Har du for lite syre i form av sitron eller eddik vil den bli feit, smakløs og ekkel. La den heller bli for syrlig og smak til med litt og litt salt.

Du har nå det vi kaller en hollandaisesaus.  Tilsetter du finhakket estragon blir det en ekte bearnaisesaus.

(Oppskrift Trond Svendgård)

 

Jeg kjøper skrei fra min lokale favoritt Bofisk og Elin heart

 

 

 

Ha en fin dag med eller uten skrei på bordet 🙂

 

Smil fra

Line Holdal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *