Uncategorized

Kolesterolhysteri?

Kolesterolhysteri

Det fokuseres mye på kolesterol i forbindelse med hjerte og kar sykdom og andre lidelser. Men er det andre faktorer som kan være en større trussel med tanke på hjertesykdom, kreft og andre aldersrelaterte sykdommer?

Homocystein er en aminosyre som inneholder svovel. Aminosyrer er de molekylene som inngår i proteiner. Proteiner er store molekyler, og består av mange aminsoyrer som er knyttet til hverandre i kjemiske bindinger. Homocystein inngår ikke direkte i proteiner, men kan omdannes til aminosyrene metionin eller cystein, og begge disse kan inngå i proteiner.

I 1933 døde et barn av åreforkalkning, noe som er svært uvanlig. Etter mange år med forskning klarte McCully å finne en forklaring. For mye homocystein i blodet kan føre til hjertesykdom, de fant blant annet store mengder av det hos 8 åringen.

Forklaring:

For mye homocystein i blodet kan skape kjemiske reaksjoner som får lipoproteiner med lav egenvekt (LDL) til å feste seg til arterieveggene. LDL oppfattes som det dårlige kolesterolet, men er egentlig ikke bare kolesterol- det er et protein som det er festet mange kolesterolmolekyler til.

Homocysteinteorien er basert på godt gjennomførte vitenskapelige og medisinske forsøk. McCully har publisert over åtti artikler og to bøker om hvordan han kom frem til homocysteinteorien om åreforkalkning.

Bør vi i større grad fokusere på homocystein nivå?

FUNNET:

Underskudd av 3 vitaminer kan føre til for høye konsentrasjoner av homocystein. De 3 vitaminene er B6, B12 og folat. Disse vitaminene er bestanddeler av tre forskjellige proteiner som brukes til å omdanne homocystein. Underskudd kan gi utslag i for mye homocystein, og det åpner for at homocystein kan ødelegge vev gjennom skadelige kjemiske reaksjoner.

Hviken sammenheng har dette med lavkarbo/ kosthold med redusert inntak av karbohydrater?

Alle 3 vitaminene finnes hovedsakelig i animalsk føde. Vitamin B12 finnes  i animalsk føde og har også hørt at spirulina inneholder B12. Vitamin B6 og folat finnes i fisk, fjærkre, annet kjøtt og grønne grønnsaker. Kosthold med mye karbohydrater især bearbeidede og raffinerte sørger ikke noe særlig for disse vitaminene.

Les nøye:

I en forskningsrapport som ble publisert i 1990 brukte McCully obduksjoner til å evaluere graden av hjertesykdom hos 194 personer. Den gjennomsnittlige kolesterolverdien hos dem som var sterkest angrepet av hjertesykdom var 4,46 mmol/L. Noe som er en lav verdi.

Homocysteinteorien har iallefall fått meg til å tro at dette viktige stoffet har større sammenheng med hjertesykdom enn kolesterol alene.

Hva tror du?

Les Finn spiste seg frisk

Smil fra

  18 COMMENTS

 • interessant 😀

  • line januar 26, 2011 Reply

   🙂

 • Kristine januar 26, 2011 Reply

  Flott og forklarende innlegg 🙂
  Jeg får ofte høre at jeg er gal som spiser egg daglig, sammen med fløte, ost, osv, for det er jo det usunne fettet du får høy kolestrol av. Flott at du rensker opp og viser folk sannheten 🙂

  Håper forresten det er greit at jeg linket til solsikkebrødet ditt. Smaker fantastisk!

  • line januar 26, 2011 Reply

   Flott om innleggene kan være til hjelp:), og bare koselig at du linker. L:)

 • Beate januar 26, 2011 Reply

  Jeg har lest såpass mye av Uffe Ravnskov nå, at jeg er egentlig overbevist om at kolesterolet ikke er farlig.

  Det som er litt gøy er at de som spiser lavkarbo gjerne kan ha lett forhøyet kolesterol men lavt på homocyctein og triglyserider.

  Åsså er det jo dette med statiner. Det er mye interessant forskning der. Det som er synd er at mange ikke vet hvordan forskningen skal tolkes og som oftest ender det opp med at man får feil inntrykk (blant annet fra media).

  • line januar 26, 2011 Reply

   Synes alt dette er så interessant, men samtidig så fortvilende at majoriteten over femti stresser med kolesterol, og gjerne spiser blodtrykksmedisin, kolesterolsenkende, blodfortynnende. Med lavkarbo får man faktisk tynnere blod også, skal skrive mer om det.

   Statiner har jeg lest lite om, må lese mer:). Ha en super dag

 • LenaBeatrice januar 26, 2011 Reply

  Dette var interessant lesing Line!

  I 1936 viste Lande og Sperry (usikker på staving) ved avdeling for rettsmedisin ved Universitetet i New York at de som hadde lavt kolesterol var like åreforkalkede som de med høyere/høytkolesterol.
  Disse to nevnes aldri (ifølge Ravnskov) av «kolesterolkampanjens anhängare».

  • line januar 26, 2011 Reply

   Takk LenaB:). Med tanke på hvor mye informasjon og forskning som finnes om kolesterol og at det har liten eller ingen sammenheng med hjeret/kar, er det et mysterium at ikke flere får opp øynene!

   Kommer aldri til å glemme bestemor som alltid hadde forhøyet kolesterol. Hun spiste bare magert, og skrapet ut eggeplommen. Bestefar spiste masse fett og dobbelt opp med plommer- siden han spiste hennes også. Han hadde et fin fint kolesterol:)

 • Gunn-Eva januar 26, 2011 Reply

  Interessant tema.

  Homocystein er sterkt forbundet med risiko for åreforkalkning (1). Derfor har man testet ut behandling med B-vitamin tilskudd for å senke homocystein nivåene, med tanke på å redusere risiko for hjerteinfarkt, død etc. Dog har 2 store gjennomgåtte studier avkreftet at slik behandling hjelper (2,3).

  Dette viser ganske klart at selv om det kan finnes interessante sammenhenger, er det ikke gitt at behandling av en faktor (som i dette tilfellet homocystein) hjelper for å forebygge sykdom og død hos mennesker.

  1) Antoniades C, Antonopoulos AS, Tousoulis D, Marinou K, Stefanadis C. Homocysteine and coronary atherosclerosis: from folate fortification to the recent clinical trials. Eur Heart J 2009;30:6-15.

  2) Bonaa KH, Njolstad I, Ueland PM, Schirmer H, Tverdal A, Steigen T, Wang H, Nordrehaug JE, Arnesen E, Rasmussen K. Homocysteine lowering and cardiovascular events after acute myocardial infarction. N Engl J Med 2006;354:1578-1588.

  3) Lonn E, Yusuf S, Arnold MJ, Sheridan P, Pogue J, Micks M, McQueen MJ, Probstfield J, Fodor G, Held C, Genest J, Jr. Homocysteine lowering with folic acid and B vitamins in vascular disease. N Engl J Med 2006;354:1567-1577.

  Forøvrig vet man at LDL-kolesterolet (det dårlige kolesterolet) har sammenheng med hjerte/karsykdommer, og svært mange studier har dokumentert at det å senke LDL.kolesterolet med medisiner forhindrer hjerteinfarkt og død.

  Ellers har jeg personlig god tro på lavkarbo og trening. Bruker masse av dine oppskriftet og trener på Balansen.

  • line januar 26, 2011 Reply

   Takk for interessant tilbakemelding. Når det gjelder B vitaminer er jeg overbevist at kroppen tar det opp best fra mat. Så lavkarbo med masse animalia er perfekt:). Når det gjelder LDL er jeg enig at det kan være gunstig å holde dette lavt. Men det ser jeg at ved omlegging går dette og triglyserid ned. Utrolig spennende!

   For mye homocystein i blodet kan skape kjemiske reaksjoner som får lipoproteiner med lav egenvekt (LDL) til å feste seg til arterieveggene. LDL oppfattes som det dårlige kolesterolet, men er egentlig ikke bare kolesterol- det er et protein som det er festet mange kolesterolmolekyler til.

   Som du ser fra det jeg skrev i går er det jo en sammenheng mellom homoystein og LDL, med lavkarbo holdes begge lav.

   Smil fra Line

   Det

 • Janicke januar 26, 2011 Reply

  Dette er kjempe interessant tema! Min mann har en bedriftslege som vil ha han på kolesterolmedisiner pga. hans far har hatt slag. Min mann nekter å begynne på slike medisiner og kolesterolet er ikke spesielt høyt heller. Blodprøvene ble tatt under 6 mnd etter et sykehusopphold der han ikke fikk i seg mat på over en uke…tar det ikke litt tid før kolesterolet juster seg igjen? Jeg vet veldig lite om dette her men fastlegen hans mener at prøvene er bra….

  Ha en super skolehelg 😀 klem

  • line januar 26, 2011 Reply

   Ikke la han begynne på det- promise me:)

   Takk søte du, gleder meg masse!

 • hannem januar 26, 2011 Reply

  Takk for et interessant innlegg. Finner bare flere og flere argumenter for lavkarbo. Selv om siste nr av Tara skriver om å gå ned i vekt ved å spise pasta, brød og poteter. Når man leser artikkelen mer nøye, er det langsomme karber man skal spise mest av, og spise mindre av de raske. (Misvisende overskrift, m.a.o.)

  • line januar 26, 2011 Reply

   Så bra hanne at det falt i smak. Jeg er helt sluttet å bry meg om alle «kurene» som det skrives om, jeg vet hva som fungerer:). Ekte, naturlig mat med lite karbohydrater. L:)

 • Christine januar 26, 2011 Reply

  Spørsmål: Det dårlig kolestrelet mitt gikk opp fra 5.9 til 6.1 etter 6 mnd med lavkarbo. Det gode klestreolet mitt ligger på 2.7
  Samtidig har jeg litt lav B12. (270, nederste grense er ca 160) Elsker kostholdet mitt (lite karbo, ren og ekte mat) med liker ikke tanben på høyt kolestrol.
  Legen så kutt ut smør og masse fett. Da la jeg bare på fordi jeg gadd ikke høre på sånt tull.
  Er overbevist om at det ligger et annet sted.
  Fikk info om at spiritulina kunne være bra for å senke homosystein nivået og at Chiax skulle være bra for å senke kolesterolet. Forvirret!!

  • line januar 26, 2011 Reply

   Det er vel mye kolesterolhysteri ute å går. Husk at kolesterol har mange viktige oppgaver i kroppen vår. Men gi kroppen din litt mer tid. Det er vanlig at kolesterol går litt opp når man legger om, så normaliseres det. Mål igjen om 6 mnd, og fortsett med kostholdet som du elsker:-). Hold meg oppdatert på neste målinger og sjekk ut bloggene jeg anbefalte i dag. Står endel om kolesterol der.

 • Karen januar 26, 2011 Reply

  Teksten her er mer eller mindre direkte avskrift av boken " bedre uten brød"…mulig jeg tar feil men ser ikke at du har nevt det..ikke noe galt i å referere tekst, så lenge man oppgir kilden. 

  • Line januar 26, 2011 Reply

   Avskrift er det ikke:), men enig i at jeg kan bli flinkere å oppgi referanse. Har skrevet masse om boka, super fornøyd. Og det viktigste for meg er å dele det jeg har lært på min reise, for å få bort litt av vranglæren som er der ute.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature #royalsnappingartist #mittlofoten
 • - November, og her i Bodø er det mørketid med stor M. Ikke min favorittid på året, men alt handler om hvordan man møter det. En stor fordel med å jobbe selvstendig er at jeg kommer meg ut og får litt dagslys😍 Og jeg lever lenge på gode minner som her fra Italia❣️-
 • - Nyter Spania og @akinonresort i fulle drag. Ny tur i april 2018, et du med? Yoga, fjelltur, nydelig mat som er gluten og sukkerfri, men likevel sinnssyk god😍, kos, avslapping, energi! Møt sommeren 2018 ladet ➡️info i Bio - #akinon #lilalife #natural #paleo #naturallife #tradisjonskost
 • - Jeg har brukt mange år på å ha dårlig selvtillit, og aldri vært bra nok. De dagene er over, jeg føler akkurat det bilde utstråler! Og husk du er god nok som du er! - #strong #ontop #naturalliving #lilalife #life #yoga 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #yogis #yogadaily #nrk #ig_namaste
 • - Nydelig sunn sjokoladechiapudding/ healthy chocolate chiapudding, sooo good😍➡️link i bio - #healthy #naturalfood #paleo #lovelife #healthychocolate #lilalife
 • - Sånn føler jeg meg nå! Selv om jeg ligger litt utladet i en hotellseng i Oslo med knekt fot, kunne jeg like gjerne vært på en fjelltopp i Lofoten som her. Jeg har det så bra! Endelig er jeg tilbake der jeg hører hjemme, etter mange år med maaange nedturer. Fra nå av blir dere nødt til å måtte høre meg skravle mye ernæring, oljer og livsstil. Og gjett om jeg gleder meg. Neste stopp på reisen er foredrag i Porsgrunn hos @withlovebymoen og det er FULLT😍. Deretter rett på ✈️ til @akinonresort for å holde kurs 🙏🏻😍- #himmeltinden #hauklandstranda #lofoten #naturalliving #health #doterra #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #nature #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_landscapes #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #royalsnappingartist #yogaeverydamnday #yogalover
 • - For en dag! Helt nydelig å holde foredrag for flere hundre engasjerte tilskuere. I anledningen nydelig kjole fra @missmayanorway - #lillemåne #høstkonferanse #aip #healthyfood #natural #levdegfrisk
 • - Min fascinasjon for oljer øker for hver dag. I går slo jeg foten min kraftig, men optimistisk som jeg er tenker jeg ja ja det går bra. Jeg har smurt foten med doTerra oljer og ikke brukt en smertestillende. Jeg har sovet natten igjennom og ja hatt det greit, til tross for at det faktisk var brudd. Vil du vite mer om oljene, send meg en Mail line@holdal.no #doterralove #doterra #doterralife #bodø #allnatural #essentialoil #health #rsa_nature #elskerbodø