Brød Søtt.., Dessert, Kake, til kaffen

Julebrød, marsipan og sjoko, nå kan julen bare komme..

Til min manns store fortvilelse blogger jeg istedenfor å vaske, men det er jo viktig å dele. Dessuten liker jeg Ole Brumm mentaliteten, ja takk begge deler. Blogging nå, vasking etterpå. I går laget vi marsipan og sjokoladefigurer, legger ved fremgangsmåte og noen bilder. I tillegg har jeg fått oppskrift på sunnere julebrød fra min gode venn Hanne. Disse har jeg ikke testet ut, men hun er en racer på kjøkkenet ( tipper de er nydelige). Hun har brukt soyamelk, dette kan du også erstatte med kremfløte som inneholder mindre sukker. Da ville jeg brukt 3-4 dl fløte og resten vann, istedenfor soyamelk.

julebrc3b8d

4 sunnere julebrød

250 gr meierismør
10 dl soyamelk
2 pakker gjær
300 gr sukrin
2-3 ts kardemomme
Ca 1300 gr speltmel
100 gr rosiner

Pensling: sammenvispet egg

(opprinnelig oppskrift var med vanlig H melk, sukker, vanlig mel og 300 g rosiner)

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Ha i rosiner. Deigen skal være blank og smidig og skal «slippe bollen». Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Elt julebrødene til 4 store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 – 40 minutter. Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Marsipan

1 kg mandler
300 gram rårørsukker
3-4 eggehviter
Litt sitron, 3-4 dråper

Kok opp vann, ha i mandlene. La de være i til skallet løsner, og ta av skallet på alle mandlene. Legg de skoldede mandlene i stekeovnen på ca 60-70 grader, og la de stå der til i morgen. Kvern mandlene, og ha i  knust rårørsukker ( knus til melis i en blender). Bland sammen, tilsett eggehvite og sitron. Kna, og lag de figurene du vil ha.

tett-pa-julen-020

Rårørsukker

tett-pa-julen-022

Mandlene som er kvernet og det knuste rårørsukkeret

tett-pa-julen-032

Resultatet, namm

I tillegg laget vi diverse sjokolade. Da smeltet jeg 70 og 85% sjokolade i et vannbad, samt litt naturlig melkesjokolade.

tett-pa-julen-030

Marsipankuler som er dyppet i mørk sjokolade, noen i lys. Pyntet med mandler og mørk sjoko

tett-pa-julen-031

Herf har vi brukt sjokoladeformer fra tuppeware. Hvor vi har blandet mørk sjoko og litt lyst. I de fleste har vi marsipan eller nøtter i midten. Ønsker man feks lys ytters smører man formen med det, for så å legge det i fryseren. Når det har stivnet kan du legge i fyll og toppe med mørk sjoko. Legg så i fryseren igjen.

tett-pa-julen-029

2 dager igjen, gleder vi oss? Jaaaa det gjør vi. I kveld blir det lutefisk, men først vasking…

Smil fra Line

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - November, og her i Bodø er det mørketid med stor M. Ikke min favorittid på året, men alt handler om hvordan man møter det. En stor fordel med å jobbe selvstendig er at jeg kommer meg ut og får litt dagslys😍 Og jeg lever lenge på gode minner som her fra Italia❣️-
 • - Nyter Spania og @akinonresort i fulle drag. Ny tur i april 2018, et du med? Yoga, fjelltur, nydelig mat som er gluten og sukkerfri, men likevel sinnssyk god😍, kos, avslapping, energi! Møt sommeren 2018 ladet ➡️info i Bio - #akinon #lilalife #natural #paleo #naturallife #tradisjonskost
 • - Jeg har brukt mange år på å ha dårlig selvtillit, og aldri vært bra nok. De dagene er over, jeg føler akkurat det bilde utstråler! Og husk du er god nok som du er! - #strong #ontop #naturalliving #lilalife #life #yoga 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #yogis #yogadaily #nrk #ig_namaste
 • - Nydelig sunn sjokoladechiapudding/ healthy chocolate chiapudding, sooo good😍➡️link i bio - #healthy #naturalfood #paleo #lovelife #healthychocolate #lilalife
 • - Sånn føler jeg meg nå! Selv om jeg ligger litt utladet i en hotellseng i Oslo med knekt fot, kunne jeg like gjerne vært på en fjelltopp i Lofoten som her. Jeg har det så bra! Endelig er jeg tilbake der jeg hører hjemme, etter mange år med maaange nedturer. Fra nå av blir dere nødt til å måtte høre meg skravle mye ernæring, oljer og livsstil. Og gjett om jeg gleder meg. Neste stopp på reisen er foredrag i Porsgrunn hos @withlovebymoen og det er FULLT😍. Deretter rett på ✈️ til @akinonresort for å holde kurs 🙏🏻😍- #himmeltinden #hauklandstranda #lofoten #naturalliving #health #doterra #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #nature #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_landscapes #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #royalsnappingartist #yogaeverydamnday #yogalover
 • - For en dag! Helt nydelig å holde foredrag for flere hundre engasjerte tilskuere. I anledningen nydelig kjole fra @missmayanorway - #lillemåne #høstkonferanse #aip #healthyfood #natural #levdegfrisk
 • - Min fascinasjon for oljer øker for hver dag. I går slo jeg foten min kraftig, men optimistisk som jeg er tenker jeg ja ja det går bra. Jeg har smurt foten med doTerra oljer og ikke brukt en smertestillende. Jeg har sovet natten igjennom og ja hatt det greit, til tross for at det faktisk var brudd. Vil du vite mer om oljene, send meg en Mail line@holdal.no #doterralove #doterra #doterralife #bodø #allnatural #essentialoil #health #rsa_nature #elskerbodø
 • - Dette ble min siste håndstående på noen uker. Litt mer grasiøs denne enn den jeg hadde i går. Da datt jeg mot spisebordet og knakk noen bein ja🤣 Måtte bli 41 år før jeg knakk mitt første bein- @runandrelax 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape #yogis #mountainyoga #yogadaily #nrk #nrknordland #ig_namaste