RÅD

Hvordan får jeg barnet mitt til å spise grønnsaker?

De fleste barn har en eller flere faser hvor de overhode ikke vil spise grønnsaker. Og det å tvinge i de grønnsaker kan virke mot sin hensikt, så det anbefaler jeg ikke.

Selv har jeg en veldig sta kar som overhode ikke vil spise verken det ene eller det andre. Men mange år med tålmodighet, og stahet fra meg har han gradvis begynt å like mer og mer. For å begynne å like en matvare må man gjerne smake det flere ganger. Så da gjelder det å iallefall få de til å smake.

Grønnsaker sliter jeg fortsatt med å fa han til å spise, og da gjelder det å være slu:).

Her lager jeg kjøttboller. I dem har jeg revet squash, løk, chili, masse urter. Deretter kjører jeg det i en blender eller kjøkkenmaskin, slik at det blir en glatt masse. Det samme gjør jeg med fiskeburgere.

På denne måten får jeg i begge de små både grønnsaker og urter.

Kjøttboller stekes

Når jeg lager saus og suppe surrer jeg ofte løk, gulerot, paprika eller lignenede i en panne. Koker det så mørt i vann, moser med stavmikser og har det som base. Vips fikk jeg enda mer grønnsaker i ungene. 2-0 til mamma!

Det å kutte opp grønnsaker i staver og lage en god dipp har jeg også god erfaring med.

Har du noen gode tips?

Tidligere innlegg om barn og ernæring:

Barn og ernæring

Barn og overvekt

Smil fra 

 

 

 

 

  12 COMMENTS

 • Hege april 16, 2012 Reply

  Hei

  Jeg synes også metoden(e) med \»integrerte\» grønnsaker i maten slik du beskriver her er en lur måte å få barn til å spise mer grønnsaker.

  Vi har ikke barn selv enda, men vi har mye med barn å gjøre likevel via venner og familie, og min erfaring er også at rå grønnsaker faller mer i smak enn kokte grønnsaker, spesielt hvis man er uheldig å koker grønnsakene for lenge.

  Salat kan være et problem fordi det er mange forskjellige ting blandet sammen, som barn kan være skeptiske til. Liker barnet ikke en eller flere av tingene i salaten, vil naturlig nok hele salaten havne i \»liker ikke\»-kategorien. Derfor har vi alltid brukt å servere salatgrønnsaker fordelt i små skåler i stedet når det er barn til stede. Jeg velger mange forskjellige typer grønnsaker, og helst i forskjellige farger, og legger dem opp i pene skåler. Veldig ofte er dette populært fordi barna kan plukke ut det de selv vil ha. Det som er litt morsomt er at de ofte ender med å blande det selv på tallerkenen etterpå (men det er for all del ikke salat). 😉

  Også har jeg erfart at minigrønnsaker apellerer til barn. Feks. cherrytomater el.l. i stedet for oppkuttede vanlige tomater.

  • Line april 16, 2012 Reply

   Mange flotte tips. Og jeg har samme erfaring med at ting ikke skal være blandet. Noah får husets største fat, for ingenting skal røre hverandre. Men heldigvis ser jeg en forbedring her, phu. L:)

 • Nina Bakke april 16, 2012 Reply

  Jeg gjør som deg, og lurer inn grønnsaker her og der 🙂

  Vetle spiser noe rå grønnsaker, så det skjærer jeg opp til frokost, matpakke og kvelds – ikke store bitene han spiser men det blir da mye i løpet av uken. F.eks agurk eller gulrot

  I tortillalefse (grov) med philadelphia, røkt laks får han også avokado og agurk 🙂

  I taco spiser han hjemmelaget guacamole, mais og agurk (og noen bittesmåbiter med salat, tomat)

  Bruker løk, hvitløk og mye urter i maten vi lager også da. 🙂

  Tomatsaus er det lett å lure inn litt sellerirot, gulrot ol

  • Line april 16, 2012 Reply

   Enda flere tips, tusen takk. Høres ut som Vetle er kjempe flink. L:)

 • Nina Bakke april 16, 2012 Reply

  Chili con carne spiser han (løk, hvitløk, chili, bønner, paprika, tomater osv)

  Lasagne kan man lure inn litt revet rødbet og gulrot

  Lager også grønnsakslasagne som har falt i smak med aubergine, squash, løk, paprika osv

  Makaronistuing passer godt med amerikansk blanding i, amerikansk blanding passer lett i mange retter, i spagettisausen (som er grønnsaksbasert)

  • Line april 16, 2012 Reply

   Takk for mange gode tips:)

 • kathrine april 16, 2012 Reply

  Her i huset har vi ei som spiser alt (LETTVINT!) og en som er svært selektiv. Bruker de samme triksene som deg, med grønnsaker i saus, smoothies osv. Heldigvis liker han både gulrot og brokkoli rå og kokt- bedre enn ingenting! Ellers legger jeg alltid opp alt av grønnsaker på tallerkenen hans, og tror du jammen ikke han plutselig spiste en halv cherrytomat her en dag, så ja- det nytter å være iherdig. Han velger selv hva han vil smake på og hvor mye. Jeg tror at tvang og for mye fokus på det som ikke blir spist, kan være ødeleggende for apetitten. Kos rundt bordet med god prat og god mat er apetittvekkende:-)

  • Line april 16, 2012 Reply

   Gulrot og brokkoli er en veldig god begynnelse, og som du skriver det nytter å være iherdig. Ellers takk for gode råd og innspill. L:)

 • Henriette april 16, 2012 Reply

  Kan lure masse godt oppi smoothie og 😉 Den treng jo nødvendigvis ikkje vere grønn på farge sjølv om den inneheld litt grønt 😉

  • Line april 16, 2012 Reply

   Prøvde meg på å ha spirulina i smoothien til mine små, det falt ikke i smak. Dessverre. Derimot havregress og hempproteiner har gått greit. L 🙂

 • Camilla april 16, 2012 Reply

  Hei Line.

  En annen god måte å få i barn og voksne grønnsaker på er å lage juice. Krever en juicemaskin, men tror nok det er verdt pengene! Sjekk ut bloggen http://carinahultindahlmann.com/

  • Line april 16, 2012 Reply

   Takk for tips:), skal sjekke ut link. God helg:)

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature #royalsnappingartist #mittlofoten
 • - November, og her i Bodø er det mørketid med stor M. Ikke min favorittid på året, men alt handler om hvordan man møter det. En stor fordel med å jobbe selvstendig er at jeg kommer meg ut og får litt dagslys😍 Og jeg lever lenge på gode minner som her fra Italia❣️-
 • - Nyter Spania og @akinonresort i fulle drag. Ny tur i april 2018, et du med? Yoga, fjelltur, nydelig mat som er gluten og sukkerfri, men likevel sinnssyk god😍, kos, avslapping, energi! Møt sommeren 2018 ladet ➡️info i Bio - #akinon #lilalife #natural #paleo #naturallife #tradisjonskost
 • - Jeg har brukt mange år på å ha dårlig selvtillit, og aldri vært bra nok. De dagene er over, jeg føler akkurat det bilde utstråler! Og husk du er god nok som du er! - #strong #ontop #naturalliving #lilalife #life #yoga 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living #visitbodo #elskerbodø #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #yogis #yogadaily #nrk #ig_namaste
 • - Nydelig sunn sjokoladechiapudding/ healthy chocolate chiapudding, sooo good😍➡️link i bio - #healthy #naturalfood #paleo #lovelife #healthychocolate #lilalife
 • - Sånn føler jeg meg nå! Selv om jeg ligger litt utladet i en hotellseng i Oslo med knekt fot, kunne jeg like gjerne vært på en fjelltopp i Lofoten som her. Jeg har det så bra! Endelig er jeg tilbake der jeg hører hjemme, etter mange år med maaange nedturer. Fra nå av blir dere nødt til å måtte høre meg skravle mye ernæring, oljer og livsstil. Og gjett om jeg gleder meg. Neste stopp på reisen er foredrag i Porsgrunn hos @withlovebymoen og det er FULLT😍. Deretter rett på ✈️ til @akinonresort for å holde kurs 🙏🏻😍- #himmeltinden #hauklandstranda #lofoten #naturalliving #health #doterra #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #nature #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_landscapes #tv_lifestyle #rsa_ladies #instagram #ig_nature #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #royalsnappingartist #yogaeverydamnday #yogalover
 • - For en dag! Helt nydelig å holde foredrag for flere hundre engasjerte tilskuere. I anledningen nydelig kjole fra @missmayanorway - #lillemåne #høstkonferanse #aip #healthyfood #natural #levdegfrisk
 • - Min fascinasjon for oljer øker for hver dag. I går slo jeg foten min kraftig, men optimistisk som jeg er tenker jeg ja ja det går bra. Jeg har smurt foten med doTerra oljer og ikke brukt en smertestillende. Jeg har sovet natten igjennom og ja hatt det greit, til tross for at det faktisk var brudd. Vil du vite mer om oljene, send meg en Mail line@holdal.no #doterralove #doterra #doterralife #bodø #allnatural #essentialoil #health #rsa_nature #elskerbodø