Hjertesukk

En glad kylling.

Mye av kjøttet vi kjøper har en kunstig lav pris. Ribbe og kalkun til 29 kroner kiloet virker nesten for godt til å være sant. Og det er som regel det.

 

Det koster penger å la dyrene ha det godt. Det å la dyrene gå fritt i renslige omgivelser med minst mulig medisinering. La dyrene vokse i et naturlig tempo, med godt og sunt for. Dessverre er realiteten ofte en annen. Når forbrukerne krever billig kjøtt må det tas snarveier som påvirker dyrenes levekår. Mange dyr har et uverdig liv, fordi vi ikke betaler for maten vår.

 

fjorfe_kylling_hand

 

En annen faktor som er viktig å reflektere over er antibiotikabruken i matproduksjonen. I flere land er den så stor at det skaper utfordringer og globalt er det anslått at mellom 50 og 65 prosent av all antibiotikabruk går til dyr. Det blir brukt for å få storfe og svin til å vokse raskere, og for å hindre infeksjoner i kyllingproduksjonen. Resultatet er kjøtt som er forurenset med bakterier som er motstandsdyktige mot mange viktige typer antibiotika. Disse dyrebakteriene kan overføre sine resistensegenskaper til bakterier som gir sykdommer hos mennesker og dyr. Fortsetter det på denne måten kan antibiotikaen bli mikakelmedisinen som forsvant, og beinmargstransplantasjoner, cellegiftbehandling og proteseoperasjoner blir umulig å gjennomføre på grunn av faren for infeksjoner med multiresistente bakterier.

 

Er dyrenes levkår og bruken av antibiotika noe den gjennomsnittlige forbruker tenker over? Dessverre fokuseres det mest på pris og mange tenker de ikke har råd til å kjøpe dyrere mat. Selv har jeg kuttet drastisk ned på forbruket på klær og andre materielle ting, og prioriterer “glade” kyllinger og kvalitetsmat. Realiteten er at vi bruker mindre penger på mat enn noen gang, hvis vi sammenligner med inntekten vår.

 

Selv kjøper jeg kylling fra Solheim gård I Lofoten. Her får dyrene gå fritt ute og inne. De har fri tilgang til sand og kan strekke på vingene sine. Solheim gård driver økologisk produksjon av egg og kyllinger.

 

Hvordan steke en «glad» kylling.

 

DSC_0954

 

Om kyllingen er frosen ta den ut dagen før den skal spises. På morgenen bruker jeg å marinere den.

 

Her har jeg brukt:

 

2-3 ss klarnet smør

2 fedd hvitløk ½ chili, fjern frø

2 ss paprikapulver

Salt Pepper

Litt sitron

 

Smelt smør i en panne på svak varme, tilsett de andre ingrediensene og pensle kylling. La dette stå I kjøleskapet mens du er på jobb og deretter gjerne i romtemperatur noen timer før du steker den. Den mest pålitelige teknikken er å ta bruke steketermometer som settes i den tykkeste delen av kyllingen. Stek på 90 grader i ca 1 ½ time. (kylling på 2 kilo) .Høy varme fører til at kjøttet trekker seg sammen slik at saften presses ut. På svak varme beholder saften i kjøttet. Tilslutt brunes skinnet i ovn på maks temperatur 225 grader i 10- 15 minutter La kyllingen hvile utildekket, gjerne 30-45 minutter. Den blir ikke kald. Hviletid er viktig for godt resultat. Begynner du å skjære i kjøttet under hviletiden siver saften ut Oppskjæring, ta av bryststykket først. Skjær det opp på tvers av fibrene.

 

Denne gangen serverte jeg kyllingen med hjemmelaget sweet chili, rørosrømme, stekte grønnsaker og ovnsstekt søtpotet.  Alle varer utenom kylling er levert av Eurospar på Trekanten.

 

Hjemmelaget sweet chili

 

sweet chili

 

Smil fra

    14 COMMENTS

  • Alex januar 21, 2014 Reply

    Oi, det så godt ut Line, det ble vel ikke noe til overs som du kan ta med til Oslo til helgen?:)

    Alex

     

    • Line januar 21, 2014 Reply

      He he, rubbel og bit ble nok spist. Og beinene og andre skinnrester ble det selfølgelig kokt kraft av.

      Gleder meg til å se deg.

      Line:)

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Kom gjerne innom meg også, Line! Du må være en fantastisk kokk. Heldige familien din:)

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Ahhh så søt du er:). Familien min drømmer om Toro, så da er det godt å høre fra andre at de er heldige. For det synes jeg også.

      Ha en fin dag 🙂

  • Rita januar 21, 2014 Reply

    Jeg elsker maten din!!

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Takk søte snille Rita <3

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Hi-hi! Da har familiene våre noe felles! Kom gjerne til meg, så skal vi mammaer fråtse i sunn mat! 🙂

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Hørest ut som en perfekt plan 🙂

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Vi var forresten på kurs sammen i Lørenskog for vel et år siden:)  Skulle likt og hatt en sånn gjeng rundt meg som kunne treffes og diskutere og lage mat sammen!

    • Line januar 21, 2014 Reply

      Åh ja det hadde vært noe. Vi har opprettet en facebook gruppe her i Bodø for tradisjonsmat, og har allerede hatt ett treff 🙂

      Kanskje vi møtes igjen, det var super koselig i Lørenskog.

  • sunn mamma januar 21, 2014 Reply

    Vi møtes nok igjen en gang:)

  • Irina januar 21, 2014 Reply

    Hei Line!

    Hvordan bestiller du kyllingene fra Solheim gård? Vil gjerne bestille det også.

    hilsen,Irina

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - Uforglemmelig minne fra Lofoten og Uttakleiv i sommer. Vil du være med meg dit i juni 2018? Fjellturer, yoga, oppleve Lofoten, nyte livet, bli kjent med nye mennesker? 2 ledige plasser. Link i bio- utakleiv #lofoten #toplofotenphoto  #yogalife #yogalove #vestvågøy #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #naturs #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_#tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #rsa_ladis #rsa_nature  #royalsnappingartist  #mittlofoten
  • - November, og her i Bodø er det mørketid med stor M. Ikke min favorittid på året, men alt handler om hvordan man møter det. En stor fordel med å jobbe selvstendig er at jeg kommer meg ut og får litt dagslys😍 Og jeg lever lenge på gode minner som her fra Italia❣️-
  • - Nyter Spania og @akinonresort i fulle drag. Ny tur i april 2018, et du med? Yoga, fjelltur, nydelig mat som er gluten og sukkerfri, men likevel sinnssyk god😍, kos, avslapping, energi! Møt sommeren 2018 ladet ➡️info i Bio - #akinon #lilalife #natural #paleo #naturallife #tradisjonskost
  • - Jeg har brukt mange år på å ha dårlig selvtillit, og aldri vært bra nok. De dagene er over, jeg føler akkurat det bilde utstråler! Og husk du er god nok som du er! - #strong #ontop #naturalliving #lilalife #life #yoga 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living  #visitbodo #elskerbodø  #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures  #yogis  #yogadaily  #nrk #ig_namaste
  • - Nydelig sunn sjokoladechiapudding/ healthy chocolate chiapudding, sooo good😍➡️link i bio - #healthy #naturalfood #paleo #lovelife #healthychocolate #lilalife
  • - Sånn føler jeg meg nå! Selv om jeg ligger litt utladet i en hotellseng i Oslo med knekt fot, kunne jeg like gjerne vært på en fjelltopp i Lofoten som her. Jeg har det så bra! Endelig er jeg tilbake der jeg hører hjemme, etter mange år med maaange nedturer. Fra nå av blir dere nødt til å måtte høre meg skravle mye ernæring, oljer og livsstil. Og gjett om jeg gleder meg. Neste stopp på reisen er foredrag i Porsgrunn hos @withlovebymoen og det er FULLT😍. Deretter rett på ✈️ til @akinonresort for å holde kurs 🙏🏻😍- #himmeltinden #hauklandstranda #lofoten #naturalliving #health #doterra #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #nature #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_landscapes #tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature  #royalsnappingartist #yogaeverydamnday #yogalover
  • - For en dag! Helt nydelig å holde foredrag for flere hundre engasjerte tilskuere. I anledningen nydelig kjole fra @missmayanorway - #lillemåne #høstkonferanse #aip #healthyfood #natural #levdegfrisk
  • - Min fascinasjon for oljer øker for hver dag. I går slo jeg foten min kraftig, men optimistisk som jeg er tenker jeg ja ja det går bra. Jeg har smurt foten med doTerra oljer og ikke brukt en smertestillende. Jeg har sovet natten igjennom og ja hatt det greit, til tross for at det faktisk var brudd. Vil du vite mer om oljene, send meg en Mail line@holdal.no #doterralove #doterra #doterralife #bodø #allnatural #essentialoil #health #rsa_nature #elskerbodø