Fisk, Skalldyr Middag

Bevar våre mattradisjoner!

Den siste tiden har vi kunne lese at gammelsalta sei (rødsei), en minst 200 år gammel mattradisjon fra Salten, er i ferd med å dø ut. En av grunnene til dette er Mattilsynets strenge regler, som fører til at ingen kan produsere gammel salta sei ut fra dagens regelverk.

 

an rødsei

Bildet fra an.no

 

 

Det er ikke bare rødsei som blir berørt av et rigid regelverk. Melkeprodukter pasteuriseres og homogeniseres. Dette forandrer proteinene og flere enzymer blant annet laktase som skal bryte ned laktose. Dette fører til at mange sliter med å bryte ned melkesukkeret laktose og melkeproteinet kasein. Hadde vi fått ferskmelk og upastaurisette melkeprodukter ville det vært enklere å fordøye og ikke minst er det mye mer næringsrikt. I fisk, er det en melkesyrebakterie som heter Planetarium. Når den får fiskeblod å spise lager den tre flyktige syrer som virker sterkt antibiotisk. De jobber hardt og dreper bakterier før de splitter seg selv og forsvinner. Det er blitt gjort analyse av rødsei ved hermetikklaboratoriet i Stavanger som viste at rødsei ikke inneholdt noe som er farlig for oss. Fisken renser seg selv, så lenge den blir lagt ned i riktige forhold.

 

nrk, rødsei

Lagrer rødsei i årevis uten at den blir dårlig.

 

Rødsei er en av få matvarer som er naturlig fermentert. Mat som er fermentert har et høyt innhold av vitaminer, et økt enzymnivå ,samtidig som det har antibiotiske egenskaper. Fermentering og melkesyregjæring har i årtusener blitt brukt for å konservere og foredle matvarer. Nok en viktig tradisjon som star i fare for å forsvinne. Selv fermenterer jeg både drikke, kål, ketchup med mere, skulle jeg fulgt mattilsynets råd hadde jeg heller inntatt kjøpe ketchup tilsatt sukker, dårlig salt og eddik.

 

”Det er for jævlig at ungdom nå til dags vokser opp på ferdigmat,” uttaler Viktor Jensen, som selv lærte håndverket med å lage rødsei av sin far. Det er trist å se at kunnskapen vår stadig fades mer ut og at vi spiser mer og mer prosessert mat. Ferdigmat, mos og fileter i alle varianter. Vi velger det enkle, fordi det ikke krever kunnskap. Og ofte går det mest næringsrike som innmat og bein i søpla, mens vi spiser muskelen som inneholder minst næring, vitaminer og mineraler.

 

Håpet er at vi igjen begynner å interessere oss for hvor maten vi spiser kommer fra, bruke hele dyret vi har tatt livet av, og tar vare på våre mattradisjoner. Men da må instanser som Mattilsynet spille på lag, og få et annet fokus. Debatten som har rast den siste tiden ser jeg på som et sunnhetstegn, det er fortsatt mange som brenner for tradisjoner og ekte mat. For rødseien sin ble det en lykkelig slutt, Mattilsynet har snudd på flisa og endret regelverket. Så da er det opp til oss å bringe tradisjonene videre.

 

Heldige meg har 10 kilo med deilig fermenter rødsei i garasjen, og jeg sier ikke hvor jeg bor….

 

Rødsei

 

rødsei

 

Dette trenger du:

 

5-600 g rødsei


Bacon

Gulrot

Kål

Poteter

 

Stuing:

 

2 ss klarnet smør

1 stor gulrot

½ hodekål

2 ss jyttemel

1 pakke kremfløte

1 dl kraft

Salt Pepper

Sitron

 

Slik gjør du :

 

Legg fisken i kaldt vann over natten. Rens seien og skjær i serveringsbiter. Kok opp fisken og slå vannet av. Koke opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken trekke ca. 10 minutter.
 Kok gulrotbitene og kål til de er myknet. Hell av vann. Smelt så 2 -3 ss klarnet smør i en kjele på middels varme. Ha i jyttemelet, rør godt med en visp. Tilsett fløte og kraft og rør godt. La dette putre en stund, smak til med salt, pepper og sitron. Når du har fått smaken og konsistensen du ønsker rører du inn grønnsakene. Server gammelseien med stuing, bacon og potet mens alt er rykende varmt.


 

 

 

IMG_2070

Ikke alle finner rødseien like frisende 🙂

 

 

 Alle varene ( minus rødsei ☺) er levert av Eurospar på Trekanten.

 

NB, alt med rosa skrift er linket til artikler som omhandler temaet.

 

Smil fra 

    2 COMMENTS

  • HanneM mai 27, 2014 Reply

    Det var dårlig nytt at rødseien er i ferd med å forsvinne. Bodde i Salten en periode i mine yngre år, da fikk jeg smaken på rødsei. Tidligere fikk man kjøpt det her i byen, da brukte jeg å ha det på menyen, men har ikke sett det på noen år. Jeg liker den litt "voksne" smaken på rødsei, det smaker MYE bedre enn kokt røykt fisk som jeg ikke liker verken lukta eller smaken av.

    • Line mai 27, 2014 Reply

      Ja det er en tragedie om det forsvinner, super godt 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • - November, og her i Bodø er det mørketid med stor M. Ikke min favorittid på året, men alt handler om hvordan man møter det. En stor fordel med å jobbe selvstendig er at jeg kommer meg ut og får litt dagslys😍 Og jeg lever lenge på gode minner som her fra Italia❣️-
  • - Nyter Spania og @akinonresort i fulle drag. Ny tur i april 2018, et du med? Yoga, fjelltur, nydelig mat som er gluten og sukkerfri, men likevel sinnssyk god😍, kos, avslapping, energi! Møt sommeren 2018 ladet ➡️info i Bio - #akinon #lilalife #natural #paleo #naturallife #tradisjonskost
  • - Jeg har brukt mange år på å ha dårlig selvtillit, og aldri vært bra nok. De dagene er over, jeg føler akkurat det bilde utstråler! Og husk du er god nok som du er! - #strong #ontop #naturalliving #lilalife #life #yoga 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living  #visitbodo #elskerbodø  #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures  #yogis  #yogadaily  #nrk #ig_namaste
  • - Nydelig sunn sjokoladechiapudding/ healthy chocolate chiapudding, sooo good😍➡️link i bio - #healthy #naturalfood #paleo #lovelife #healthychocolate #lilalife
  • - Sånn føler jeg meg nå! Selv om jeg ligger litt utladet i en hotellseng i Oslo med knekt fot, kunne jeg like gjerne vært på en fjelltopp i Lofoten som her. Jeg har det så bra! Endelig er jeg tilbake der jeg hører hjemme, etter mange år med maaange nedturer. Fra nå av blir dere nødt til å måtte høre meg skravle mye ernæring, oljer og livsstil. Og gjett om jeg gleder meg. Neste stopp på reisen er foredrag i Porsgrunn hos @withlovebymoen og det er FULLT😍. Deretter rett på ✈️ til @akinonresort for å holde kurs 🙏🏻😍- #himmeltinden #hauklandstranda #lofoten #naturalliving #health #doterra #lofotenislands #yogadaily #yogisofinstagram #yogalove #nature #beach #norway #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_landscapes #tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature  #royalsnappingartist #yogaeverydamnday #yogalover
  • - For en dag! Helt nydelig å holde foredrag for flere hundre engasjerte tilskuere. I anledningen nydelig kjole fra @missmayanorway - #lillemåne #høstkonferanse #aip #healthyfood #natural #levdegfrisk
  • - Min fascinasjon for oljer øker for hver dag. I går slo jeg foten min kraftig, men optimistisk som jeg er tenker jeg ja ja det går bra. Jeg har smurt foten med doTerra oljer og ikke brukt en smertestillende. Jeg har sovet natten igjennom og ja hatt det greit, til tross for at det faktisk var brudd. Vil du vite mer om oljene, send meg en Mail line@holdal.no #doterralove #doterra #doterralife #bodø #allnatural #essentialoil #health #rsa_nature #elskerbodø
  • - Dette ble min siste håndstående på noen uker. Litt mer grasiøs denne enn den jeg hadde i går. Da datt jeg mot spisebordet og knakk noen bein ja🤣 Måtte bli 41 år før jeg knakk mitt første bein-  @runandrelax 
#kvarven #kjerringøy #autumn #bodø #norway #hiking #alpinebabes #tv_living  #visitbodo #elskerbodø  #landscapethopography #objects_and_landscapes #tv_landscapes #tv_living #tv_lifestyle  #rsa_ladies #instagram #ig_nature  #water_captures #ig_captures #ig_captures_landscape #ig_captures_sky #rsa_nature #ic_landscape  #yogis #mountainyoga  #yogadaily  #nrk #nrknordland #ig_namaste